Zemplar contine substanta activa paricalcitol, care este o forma de vitamina D activa, obtinuta prin sinteza.
Vitamina D activa este necesara pentru functionarea normala a multor tesuturi ale organismului, inclusiv a glandelor paratiroide si a oaselor. La persoanele care au functia rinichilor normala, aceasta forma activa a vitaminei D este produsa in mod natural de rinichi, dar in insuficienta renala, producerea vitaminei D activa este redusa semnificativ. De aceea, Zemplar ofera o sursa de vitamina D activa atunci cand organismul nu poate sa o produca in cantitate suficienta si ajuta la prevenirea consecintelor determinate de concentratiile scazute din sange ale vitaminei D active, cu alte cuvinte a consecintelor determinate de concentratiile crescute de hormon paratiroidian, care poate determina afectiuni ale oaselor. Zemplar se utilizeaza la pacientii adulti cu boala cronica de rinichi Stadiul 3, 4 si 5 si la pacientii copii si adolescenti cu varsta de 10 pana la 16 ani cu boala cronica de rinichi Stadiul 3 si 4.
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 6704/2014/01-02-03 Anexa 1
Prospect
Prospect: Informaţii pentru pacient
Zemplar 2 micrograme capsule moi
paricalcitol
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
Ce găsiţi în acest prospect:
Zemplar conține substanța activă paricalcitol, care este o formă de vitamina D activă, obţinută prin sinteză.
Vitamina D activă este necesară pentru funcţionarea normală a multor ţesuturi ale organismului, inclusiv a glandelor paratiroide şi a oaselor. La persoanele care au funcţia rinichilor normală, această formă activă a vitaminei D este produsă în mod natural de rinichi, dar în insuficienţa renală, producerea vitaminei D activă este redusă semnificativ. De aceea, Zemplar oferă o sursă de vitamina D activă atunci când organismul nu poate să o producă în cantitate suficientă şi ajută la prevenirea consecinţelor determinate de concentraţiile scăzute din sânge ale vitaminei D active, cu alte cuvinte a consecinţelor determinate de concentraţiile crescute de hormon paratiroidian, care poate determina afecţiuni ale oaselor. Zemplar se utilizează la pacienții adulți cu boală renală Stadiul 3, 4 și 5 și la pacienții copii și adolescenți cu vârsta de 10 până la 16 ani cu boală renală Stadiul 3 și 4.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Zemplar
Nu utilizaţi Zemplar:
Medicul dumneavoastră este în măsură să vă spună dacă vă aflaţi în aceste situaţii.
Atenţionări şi precauţii
Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luați Zemplar.
1poate fi necesară administrarea de medicamente chelatoare de fosfaţi pentru a controla valorile de fosfor. Dacă utilizaţi chelatori de fosfaţi pe bază de calciu, medicul poate găsi necesar să vă ajusteze doza.
Zemplar împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi alte medicamente.
Unele medicamente pot influenţa modul de acţiune al acestui medicament sau pot crește probabilitatea apariției reacţiilor adverse. În special, este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele următoare:
(antiacide) sau chelatoare de fosfaţi);
Zemplar împreună cu alimente şi băuturi
Zemplar poate fi utilizat cu sau fără alimente.
Sarcina, alăptarea și fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că sunteţi gravidă sau planificaţi să aveţi un copil, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să utilizaţi acest medicament. Nu există date corespunzătoare cu privire la utilizarea paricalcitolului la gravide. Nu se cunoaşte riscul potenţial în cazul utilizării la om, de aceea paricalcitolul nu trebuie utilizat decât dacă este absolut necesar.
Nu se ştie dacă paricalcitolul se excretă în laptele matern. Spuneţi medicului dumneavoastră înainte să alăptaţi că utilizaţi de ceva timp Zemplar.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Zemplar nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Zemplar conţine etanol (alcool etilic)
Acest medicament conţine o cantitate redusă de etanol (alcool etilic), mai puţin de 100 mg într-o capsulă, care poate modifica sau creşte efectul altor medicamente. Acest lucru poate dăuna persoanelor care au boli ale ficatului, suferă de alcoolism, epilepsie, au leziuni sau alte boli ale creierului, ca şi gravidelor sau femeilor care alăptează şi copiilor.
3. Cum să utilizaţi Zemplar
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Boală cronică de rinichi stadiul 3 şi 4
La pacienții adulți, doza uzuală inițială este de o capsulă zilnic sau o capsulă la două zile, până la de trei ori pe săptămână. Medicul dumneavoastră va utiliza rezultatele testelor dumneavoastră de laborator pentru a decide doza corectă pentru dumneavoastră. De îndată ce tratamentul cu Zemplar a fost început, doza are nevoie de ajustări, în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament. Medicul dumneavoastră vă va ajuta la determinarea dozei corecte de Zemplar pentru dumneavoastră.
Boală cronică de rinichi stadiul 5
La pacienții adulți, doza uzuală inițială este de o capsulă la două zile, până la de trei ori pe săptămână. Medicul dumneavoastră va utiliza rezultatele testelor dumneavoastră de laborator pentru a decide doza corectă pentru dumneavoastră. De îndată ce tratamentul cu Zemplar a fost început, doza are nevoie de ajustări, în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament. Medicul dumneavoastră vă va ajuta la determinarea dozei corecte de Zemplar pentru dumneavoastră.
Afecţiuni ale ficatului
Dacă aveţi tulburări hepatice uşoare sau moderate, nu este necesară ajustarea dozei. Totuşi, nu există experienţă la pacienţii cu afecţiuni severe ale ficatului.
Transplant de rinichi
Doza uzuală este o capsulă pe zi sau o dată la două zile, până la de trei ori pe săptămână. Medicul dumneavoastră va utiliza rezultatele testelor dumneavoastră de laborator pentru a decide doza corectă pentru dumneavoastră. De îndată ce tratamentul cu Zemplar a fost început, doza are nevoie de ajustări, în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament. Medicul dumneavoastră vă va ajuta la determinarea dozei corecte de Zemplar pentru dumneavoastră.
Utilizarea la copii copii şi adolescenţi
La copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 16 ani cu boală cronică de rinichi Stadiul 3 sau 4, doza inițială uzuală este de o capsulă o dată pe zi, de până la trei ori pe săptămână. Medicul va utiliza rezultatele testelor de laborator pentru a decide doza corectă pentru dumneavoastră. După începerea tratamentului cu Zemplar, este posibil ca doza să necesite ajustări, în funcție de modul în care răspundeți la tratament. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să stabiliți doza corectă de Zemplar pentru dumneavoastră.
Eficacitatea Zemplar la copiii cu BCR Stadiul 5 nu a fost stabilită.
Nu există informaţii privind utilizarea Zemplar capsule la copii şi adolescenţi cu vârsta mai mică de 10 ani.
Utilizarea la vârstnici
Există o experienţă limitată privind utilizarea Zemplar la pacienţii cu vârsta de 65 ani şi peste. În general, nu s-au observat diferenţe între eficacitatea sau siguranţa utilizării Zemplar la pacienţii cu vârsta de 65 ani sau peste şi pacienţii mai tineri.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Zemplar
O doză prea mare de Zemplar poate determina concentraţii anormal de mari de calciu în sânge, care sunt dăunătoare. Simptomele care pot apărea la scurt timp după administrarea unei doze prea mari de Zemplar pot include senzaţie de slăbiciune şi/sau somnolenţă, dureri de cap, greaţă (senzaţie de rău) sau vărsături (stare de rău), uscăciune a gurii, constipaţie, dureri musculare sau osoase şi gust metalic.
Simptomele care pot să apară după o perioadă mai lungă de timp după administrarea unei doze prea mari de Zemplar includ pierderea poftei de mâncare, somnolenţă, pierdere în greutate, durere la nivelul ochilor, secreţii nazale, mâncărimi ale pielii, senzaţie de căldură şi febră, scăderea apetitului sexual, durere abdominală severă (din cauza inflamării pancreasului) şi pietre la rinichi. Tensiunea arterială poate să vă fie afectată şi pot apărea bătăi neregulate ale inimii (palpitaţii). Rezultatele testelor de laborator de sânge şi de urină pot arăta creşterea colesterolului, ureei, azotului şi creşterea valorilor enzimelor ficatului. Rar, Zemplar poate determina tulburări mentale inclusiv confuzie, somnolenţă, insomnie sau nervozitate.
Dacă aţi utilizat o doză prea mare de Zemplar sau aveţi oricare dintre simptomele enumerate mai sus, cereţi imediat sfatul medicului.
Dacă uitaţi să utilizaţi Zemplar
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, trebuie să o luaţi imediat ce vă aduceţi aminte. Totuşi, dacă este deja timpul pentru următoarea doză, nu luaţi doza pe care aţi uitat-o; continuaţi să luaţi Zemplar conform recomandărilor anterioare ale medicului dumneavoastră (doza şi intervalul de timp).
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Zemplar
Cu excepţia situaţiei în care medicul dumneavoastră vă spune să opriţi tratamentul, este important să luaţi Zemplar aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Imporant: Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:
Reacţiile adverse frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) observate la pacienţi în timpul utilizării capsulelor de paricalcitol includ: creşterea concentraţiei în sânge a unei substanţe numită calciu precum şi a cantităţii de calciu ori a cantităţii în sânge a unei alte substanţe numită fosfat (la pacienţii cu boală cronică de rinichi semnificativă). Concentrațiile fosforului din sânge pot de asemenea să crească.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 10 de persoane) observate la pacienţi în timpul utilizării capsulelor de paricalcitol includ reacţii alergice (cum sunt scurtarea respiraţiei, respiraţie şuierătoare, erupţie trecătoare pe piele, mâncărime sau umflarea feţei şi buzelor), scăderea concentraţiei hormonului paratiroidian, diaree, crampe musculare, greaţă, ameţeli, disconfort sau durere gastrică, vărsături, slăbiciune, oboseală, erupție trecătoare pe piele, pneumonie, scăderea poftei de mâncare, scădere a concentraţiei de calciu, gust neobișnuit, bătăi neregulate ale inimii, constipație, uscăciune a gurii, arsuri la stomac (reflux sau indigestie), acnee, mâncărimi ale pielii, urticarie, dureri musculare, sensibilitate mamară, senzaţie că nu se simte bine, umflare a picioarelor, durere, creştere a concentraţiei creatininei, modificări ale testelor funcției ficatului și dureri de cap.
Dacă observaţi apariţia unei reacţii alergice, vă rugăm adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro/.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
București 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe etichetă după EXP. Această dată de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai utilizaţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Cum arată Zemplar şi conţinutul ambalajului
Zemplar 2 micrograme capsule sunt capsule ovale, de culoare portocalie-brună, imprimate cu ZF.
Fiecare cutie conţine 1 sau 4 blistere. Fiecare blister conţine 7 capsule.
Flacon din polietilenă de înaltă densitate (PEÎD) închis cu un capac din polipropilenă. Fiecare flacon conţine 30 capsule.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
AbbVie Spain S.L.U.
Avenida de Burgos, 91
28050 Madrid, Spania
Fabricanţi
Aesica Queenborough Limited,
Queenborough, Kent ME11 5EL, Marea Britanie
AbbVie Deutschland GmbH&Co.KG,
Knollstrasse, 67061 Ludwigshafen, Germania
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Cipru: Zemplar 2 μικρογραμμάρια καψάκια, μαλακά
Republica Cehă: Zemplar
Estonia: Zemplar, 2 mikrogrammi pehmekapslid
Germania: Zemplar 2 Mikrogramm Weichkapseln
Grecia: Zemplar 2 μικρογραμμάρια καψάκια, μαλακά
Ungaria: Zemplar 2 mikrogramm lágy kapszula
Irelanda: Zemplar 2 micrograms capsules, soft
Italia: Zemplar 2 microgrammi capsule molli
Letonia: Zemplar 2 mikrogramu mīkstās kapsulas
Lituania: Zemplar 2 mikrogramai minkštosios kapsulės
România: Zemplar 2 micrograme, capsule moi
Slovacia: Zemplar 2 mikrogramy mäkké kapsuly
Slovenia: Zemplar 2 mikrograma mehke kapsule
Spania: Zemplar 2 microgramos cápsulas blandas
Suedia: Zemplar 2 mikrogram kapsel, mjuk
Marea Britanie: Zemplar 2 micrograms capsules, soft
Acest prospect a fost revizuit în octombrie 2019.
Pentru a asculta sau a solicita o copie a acestui prospect în <Braille>, <litere mari de tipar> sau <audio>, vă rugăm să contactaţi reprezentantul local al deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.
CELE MAI RECENTE ARTICOLE
Orice om poate experimenta, la un moment dat in viata, o noapte alba, independent de voia sa. Ce e de facut, insa, atunci cand, tot mai des, Mos Ene intarzie sa apara? Orele de somn pierdute au consecinte…
Glezna este o articulatie care uneste gamba cu piciorul. Tibia si fibula sunt cele doua oase aflate la nivelul gambei care impreuna cu os numit talus formeaza glezna. Ligamentele sunt cele care asigura…
Glicemia mare sau hiperglicemia este asociata cu diabetul si se caracterizeaza prin aparitia unor simptome precum stare de voma, foame si sete excesiva, batai rapide ale inimii, probleme de vedere. Daca…
Competitia de alergare Baneasa Forest Run, a avut loc duminica, 10 aprilie, in inima padurii Baneasa din Bucuresti. Acest eveniment de alergare pentru amatori, are doua editii anuale, de primavara si…
DESCOPERA PRODUSE
CONTACT
Farmacia Inimii
Aici vei primi sfaturi profesioniste din domeniul sanatatii si frumusetii precum si informatii despre promotiile si produsele din farmacii.