Mucus in scaun – cauze si afectiuni asociate

Mucus in scaun – cauze si afectiuni asociate Mucus in scaun – cauze si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 27 martie 2023

mucus-in-scaun

Prezenta unei cantitati mici de mucus in scaun este normala, asta deoarece intestinele il produc in mod natural. Mucusul „captuseste” tractul digestiv si creeaza un strat protector impotriva bacteriilor, a enzimelor si acizilor. De asemenea, functioneaza precum un lubrifiant, ajutand la eliminarea usoara a scaunului. Mucusul este o substanta groasa, gelatinoasa, transparenta si actioneaza ca o bariera de protectie. Cand insa cantitatea de mucus in scaun creste, acest aspect ar putea semnala o problema de sanatate. Doua cauze comune ale prezentei de mucus in scaun sunt deshidratarea si constipatia, dar amintim si sindromul de colon iritabil, colita ulcerativa, boala Crohn, fibroza chistica, infectiile intestinale, sindromul de malabsorbtie.

Mucus in scaun: patologii, afectiuni asociate

Membrana mucoasa a intestinului gros este esentiala pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, ajutand totdata si la eliminarea scaunului. Potrivit cercetarilor, prezenta unei cantitati mici de mucus in scaun este normala, dar fara a fi vizibila cu ochiul liber. Cand cantitatea de mucus in scaun creste si devine vizibila, fiind insotita de sange, dureri de stomac, balonare, modificari ale consistentei, acest lucru poate asocia unele afectiuni, printre care boala Crohn, colita ulcerativa, sindromul de colon iritabil. Pentru stabilirea diagnosticului, se recomanda intotdeauna sa consultati medicul specialist.

Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Naturalis LaxaNatur, de ajutor in stimularea tranzitulu intestinal. Combate constipatia acuta si cronica, contine extract din fructe de senna (Cassia angustifolia) ce stimuleaza peristaltismul intestinal.

Sindromul intestinului iritabil

Persoanele cu sindromul intestinului iritabil pot observa prezenta de mucus albicios in scaun. Alte simptome ale acestui sindrom sunt durerile abdominale si diareea, mai rar constipatia. Prezenta de mucus in scaun este mai des asociata cu prezenta diareii. Pacientii de sex masculin sunt mai afectati. Cu toate acestea, cercetatorii nu sunt siguri de ce afectiunea are ca rezultat producerea unei cantitati mai mari de mucus.

Farmacistii Catena recomanda SennaLax + crusin, supliment alimentar ce contribuie la imbunatatirea tranzitului intestinal, fiind eficient in cazurile de constipatie medie spre severa. Accelereaza tranzitul intestinal fara durere sau disconfort si stimuleaza activitatea peretilor intestinali.

 

Boala Crohn

Boala Crohn este o afectiune ce provoaca inflamatie la nivelul tractului digestiv, fiind o forma a sindromului de colon iritabil. Astfel, in cazul pacientilor cu boala Crohn, stratul de mucus este mai gros, de unde si cantitatea mai mare de mucus in scaun. Alte semne ale bolii Crohn sunt diareea, sangerarile rectale, crampele abdominale, constipatia, oboseala, senzatia evacuarii intestinale incomplete.

Colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o alta forma a sindromului de intestin iritabil si apare din cauza unei reactii exagerate a sistemului imunitar. Pe perioada episoadelor inflamatorii, membranele mucoase ale intestinului gros se inflameaza si astfel apar leziuni numite ulceratii, insotite de sangerari, mucus si puroi. Colita ulcerativa se manifesta prin dureri si crampe abdominale, oboseala, febra, urgenta de a defeca, scaune diareice.

Infectii ale tractului gastrointestinal

Infectiile tractului gastrointestinal pot duce, de asemenea, la prezenta de mucus in scaun, fiind cauzate de bacterii, virusuri sau paraziti. Unele infectii parazitare sunt responsabile de aparitia diareii sangvinolente insotita de mucus, febra si crampe abdominale. Infectiile bacteriene cel mai des intalnite sunt cele cu Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia, C. difficile.

Proctita

Proctita este inflamatia mucoasei de la nivelul rectului, iar cel mai comun simptom este nevoia urgenta de a merge la toaleta, dar si aparitia de mucus in scaun. Alte simptome includ dureri rectale, crampe abdominale, sangerare rectala, diaree, constipatie, ganglioni limfatici mariti in zona inghinala.

Fibroza chistica

Fibroza chistica este o boala genetica din cauza careia organismul produce prea mult mucus si afecteaza, de obicei, plamanii, dar poate avea un impact semnificativ si la nivelul tractului digestiv. Boala este diagnosticata in copilarie, si poate cauza constipatie si dureri abdominale, respectiv mucus in scaun.

Ocluzia intestinala

Obstructiile intestinale pot provoca constipatie, aparitia de mucus in scaun, crampe severe, balonare, varsaturi si pot fi cauzate de probleme precum tumori, hernie, litiaza biliara, aderente, inghitirea unui obiect.

Alte cauze pentru mucus in scaun

Alte cauze ce pot cauza mucus in scaun sunt boala celiaca sau intoleranta la gluten, intoleranta la lactoza, intoleranta la fructoza, lipsa fibrelor din alimentatie, toxiinfectia alimentara, constipatia, deshidratarea. In astfel de cazuri, este necesara rezolvarea problemei ce sta la baza.

Mucus in scaunul sugarului

Mucusul in scaunul unui sugar poate fi un semn de infectie, ce necesita tratament imediat. Este important sa aflati daca este cu adevarat mucus, deoarece scaunele bebelusilor pot avea diferite culori si pot fi de consistenta diferita. Trebuie sa mergeti intotdeauna cu bebelusul la pediatru pentru consult de specialitate.

Diagnostic si tratament pentru mucus in scaun

In majoritatea cazurilor, ar putea fi nevoie de examen fizic, teste de sange si coprocultura. Se pot adauga colonoscopia, radiografia, CT-ul, RMN-ul, iongrama serica (indica dezechilibrul electrolitic), dar si alte teste si investigatii.

Tratamentul depinde de rezultatele testelor. Se poate recomanda atat tratament medicamentos, cat si modificari ale stilului de viata, cresterea nivelului de hidratare si a aportului de fibre alimentare.

Farmacistul Catena va recomanda: