Orbire: totul despre pierderea vederii

Orbire: totul despre pierderea vederii Orbire: totul despre pierderea vederii

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Orbire

Orbirea este cea mai grava consecinta pe care pe care o pot avea problemele la nivelul ochilor, iar situatia devine si mai dramatica daca pierderea vederii este ireversibila. Din pacate, incidenta cazurilor de orbire este destul de ridicata, iar specialistii sunt de parere ca aproximativ jumatate din cazurile cunoscute in intreaga lume ar fi putut fi prevenite daca pacientii ar fi acordat din timp atentia cuvenita problemelor oculare.

Desi in mentalul colectiv orbirea este perceputa ca o pierdere totala a vederii, termenul denumeste o gama mai larga de manifestari. Astfel, poate fi considerata o forma de orbire si vederea incetosata, reducerea semnificativa a acuitatii vizuale, perceperea distorsionata a imaginilor, totul culminand cu pierderea vederii.

De asemenea, se poate vorbi de orbire si daca astfel de probleme se manifesta si la nivelul unui singur ochi.

In cele ce urmeaza va vom arata care sunt principalele cauze ce pot duce la orbire, de cate tipuri poate fi pierderea vederii si cum poate fi prevenita.


Care sunt cauzele care pot duce la orbire?

Cele mai multe cazuri de orbire au la baza probleme oculare frecvente, caracterizate prin reducerea transparentei cristalinului sau aparitia unor erori de refractie. Sute de milioane de oameni se confrunta cu astfel de probleme care pot aparea odata cu inaintarea invarsta, fapt pentru care multi le considera firesti si nu le acorda atentia cuvenita. Micile defecte se accentueaza si, daca nu sunt tratate, pot duce de multe ori la orbire. In continuare, iata care sunt principalele afectiuni ce stau la baza celor mai multe cazuri de orbire.

  • Cataracta

Cataracta este considerata cea mai frecventa cauza a orbirii, estimandu-se ca este responsabila pentru aproximativ 100 de milioane de cazuri la nivel mondial. Afecteaza preponderent persoanele in varsta, dat fiind faptul ca este cauzata de imbatranirea cristalinului, care devine opac pe masura trecerii anilor. Se trateaza chirurgical prin inlocuirea cristalinului afectat cu o lentila speciala, iar daca este ignorata poate duce la orbire, prin pierderea progresiva a vederii pe masura de cristalinul devine tot mai opac.

  • Erorile de refractie necorectate

Este vorba de o categorie de afectiuni oculare asociate modificarii directiei razelor de lumina care patrund in ochi, ceea ce face ca imaginile sa nu se mai formeze direct pe retina. Erorile de refractie netratate constituie a doua cea mai frecventa cauza a orbirii, din cauza faptului ca multi pacienti le ignora.

  • Miopia

Cea mai des intalnita eroare de refractie este miopia, din cauza careia obiectele aflate la distanta par neclare, pentru ca imaginea se formeaza in fata retinei. Fiind cea mai frecventa, miopia provoaca si cele mai multe cazuri de orbire din aceasta categorie.

  • Hipermetropia

Pe locul secund in ceea ce priveste numarul cazurilor de orbire se afla hipermetropia. In cazul sau, imaginile se formeaza in spatele retinei, ceea ce face ca obiectele aflate in apropiere sa para neclare.

  • Astigmatismul

Este a treia cea mai frecventa afectiune din aceasta categorie, caracterizata printr-o vedere incetosata atat la distanta, cat si in apropiere, din cauza unor imperfectiuni ale corneei sau cristalinului, care deviaza razele de lumina ce trebuie sa ajunga pe retina.

  • Prezbiopia

Este o alta cauza de orbire la batranete, pentru ca apare pe fondul inaintarii in varsta, ca urmare a reducerii capacitatii de adaptare a ochilor. Mai exact, cristalinul isi pierde elasticitatea, ceea ce afecteaza perceptia vizuala a obiectelor aflate la mica distanta.

Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA, a vitaminei B2 si a zincului, 
contribuie la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 
250 mg de DHA.

 

  • Glaucomul

Glaucomul poate duce la orbire prin afectarea nervului optic, de obicei ca urmare a presiunii intraoculare. Cel mai frecvent tip de glaucom este cel cu unghi deschis, care evolueaza progresiv si este asimptomatic in stadiile incipiente. O alta forma este glaucomul cu unghi inchis, care apare brusc, are o evolutie fulminanta si poate duce la orbire in doar cateva ore.

  • Retinopatia diabetica

De aceasta data nu mai este vorba de o boala oculara, ci de o complicatie a diabetului, care afecteaza nervii optici si in acest fel duce la slabirea vederii sau chiar la orbire.

Tipuri de orbire

Orbirea poate fi clasificata in mai multe moduri, in functie de diferite criterii, insa cel mai des se are in vedere perioada de manifestare, conform careia exista doua tipuri distincte.

1. Pierderea temporara a vederii – solutii de tratament

Evident ca acest tip de orbire este mai putin grav, din moment ce pierderea vederii se manifesta doar pe o anumita perioada. De cele mai multe ori se manifesta la un singur ochi, iar ca durata poate varia intre cateva secunde si cateva minute. Se explica prin reducerea fluxului de sange catre ochiul afectat, iar cauzele principale pot fi hipertensiunea arteriala sau alte probleme cardiovasculare, diabetul, migrenele sau boli care afecteaza circulatia.

Chiar daca vederea revine la normal, orbirea temporara nu trebuie ignorata. Se recomanda un consult medical amanuntit, urmat de anumite investigatii ce vor viza in special vasele de sange care iriga ochii. In functie de cauzele identificate, poate fi prescris tratament impotriva hipertensiunii arteriale, pentru scaderea nivelului de colesterol, prevenirea formarii cheagurilor de sange sau tratament impotriva altor probleme ce pot afecta vederea si nu numai.

2. Orbirea totala, definitiva – solutii de tratament

In acest caz, situatia este mult mai grava, pentru ca pierderea vederii este ireversibila. In general, problemele grave precum glaucomul, accidentul vascular cerebral, traumatismele sau infectiile severe de la nivelul ochiului determina orbirea totala.

Din moment ce pierderea vederii este definitiva, solutiile de tratament nu pot decat sa limiteze complicatiile, pentru a evita ca situatia pacientilor sa devina una si mai grava. In functie de cauze, se poate interveni chirurgical sau cu tratamente specifice.

Orbire – sfaturi pentru preventie

Un prim sfat pentru a preveni orbirea este sa va protejati cat mai bine ochii, astfel incat sa-i mentineti sanatosi si sa evitati principalul factor de risc reprezentat de bolile oculare. Pentru aceasta, este recomandat sa reduceti timpul petrecut pe telefon sau in fata monitoarelor, iar daca va expuneti mult timp la lumina intensa ori la soare, sa purtati ochelari sau alte accesorii care sa va protejeze ochii.

Daca aveti la un moment dat chiar si o cat de mica problema cu vederea, nu intarziati sa mergeti la un consult oftalmologic. Chiar daca aceasta inseamna ca va trebui sa purtati ochelari, trebuie sa stiti ca erorile de refractie in stadiu incipient se pot corecta, astfel ca va puteti recapata vederea normala, renuntand la un moment dat la acest accesoriu.

Dupa cum am aratat, problemele de vedere pot aparea odata cu inaintarea in varsta, astfel ca persoanele trecute de 40 de ani ar trebui sa mearga in mod regulat la un consult oftalmologic, mai rar sau mai frecvent, dupa cum recomanda medicul.

Pana la varsta de 17 ani se recomanda ca astfel de controale sa aiba loc anual, urmand ca intre 20 si 30 de ani sa se efectueze un singur control pe an, iar intre 30 si 40 de ani, cate doua controale.

Este foarte importanta si adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe alimentatie echilibrata, multa miscare, evitarea fumatului si excesului de alcool. In acest mod puteti preveni afectiunile cardiovasculare si diabetul – afectiuni ce constituie un factor de risc in ceea ce priveste sanatatea oculara.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VizualMax x 30 cps. moi

    Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

      Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA*, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…