Ultima actualizare: 25 mai 2021
V-ati intrebat vreodata de ce aveti picioare reci? Poate ca nu ati purtat soseste cand ati fi avut nevoie de ele sau poate ca ati purtat unele nepotrivite care v-au facut sa transpirati si, ulterior, membrele dumneavoastra inferioare sa treaca prin inevitabilul procesul de racire.
Daca mai apar si alte simptome, e posibil ca aceasta manifestare sa nu fie o intamplare, ci un simptom de-ale unei afectiuni preexistente. De multe ori, poate fi vorba despre o problema de sanatate care inca nu a fost diagnosticata. De la stres, anemie si sindromul Raynaud la diabet, picioarele reci afecteaza nu doar femeile, ci si barbatii. Din pacate, pernele cu apa calda sau baile fiebinti pentru picioare vor rezolva problema doar pe moment. Ulterior, disconfortul va reveni si, odata cu el, grija fata de adevarata cauza a problemei.
Aflati care sunt principalele motive pentru care puteti avea picioare reci si cand ar trebui sa va ingrijoreze aceasta manifestare.
Exista si alte simptome care pot aparea concomitent cu picioarele reci si care, implicit, impreuna cu acestea indica o afectiune. Poate fi vorba despre slabiciune si durere in membrele inferioare si superioare, sensibilitate la frig, schimbarea culorii pielii in conditii de stres sau de vreme rece, senzatie de amorteala in membre pe masura ce corpul se incalzeste sau mintea se elibereaza de stres.
Daca vreti sa gasiti o modalitate prin care sa rezolvati problema picioarelor reci, va recomandam cateva remedii:
Farmacistii Catena recomanda Diolex capsule, un supliment alimentar care contribuie la mentinerea unei circulatii adecvate si sustine sanatatea venelor si a capilarelor. Acesta contine fractiune flavonoidica micronizata de diosmina si hesperidina, zinc, seleniu si extract de castan salbatic.
Picioarele reci nu reprezinta o boala, ci mai degraba un simptom al unei afectiuni preexistente de care pacientul este constient sau nu. Iata despre ce ar putea fi vorba:
In urma cercetarilor efectuate, unii cercetatori sugereaza ca expunerea la frig a unor parti ale corpului (maini sau picioare), pe o durata de aproximativ 30 de minute, poate provoca episoade de cistita acuta, implicit urinari dese, la pacientele care au infectie de tract urinar. Astfel, episoadele in care aveti picioare reci ar putea reprezenta un factor de risc pentru declansarea urinarilor frecvente.
Deteriorarea nervilor poate fi unul dintre motivele pentru care un individ are pricioarele reci. Diabetul este o cauza majora a acestei probleme. Cresterea nivelului de zahar din sange afecteaza nervii. De cele mai multe ori, picioarele sunt prima parte a corpului in care se resimt leziunile. Daca aveti diabet zaharat, pastrarea controlului asupra zaharului din sange va reduce riscul ca nervii din membrele inferioare sa fie afectati. Medicul ar trebui sa va verifice picioarele cel putin o data pe an pentru a va asigura ca nu prezinta riscul ca acestea sa se deterioreze.
De asemenea, hiperhidroza poate face ca picioarele sa se simta reci. Motivul consta in faptul ca evaporarea transpiratiei raceste rapid picioarele. Hiperhidroza se poate manifesta pe intreaga suprafata a corpului sau doar in anumite zone. Mainile, picioarele, axilele, abdomenul si spatele sunt cele mai afectate de transpiratie excesiva, deoarece aici se gaseste un numar mare de glande sudoripale.
In caz de transpiratie excesiva fara nicio cauza medicala, vorbim despre hiperhidroza primara. De cele mai multe ori, ea debuteaza in adolescenta din cauza dereglarilor hormonale.
Atunci cand transpiratia excesiva este atribuita unei afectiuni preexistente vorbim despre hiperhidroza secundara. Cauza poate fi data de una dintre urmatoarele boli: hipoglicemie, hipertiroidism, endocardita, infarct, HIV, obezitate, menopauza, stres sau tuberculoza. Hiperhidroza mai poate fi cauzata si de efectele secundare ale unor medicamente.
Sunt recomandate investigatii medicale atunci cand episoadele de transpiratie excesiva apar fara nicio cauza externa, cand acestea afecteaza acitivitatile din viata de zi cu zi sau cand pacientul resimte transpiratie nocturna fara un motiv aparent.
Chiar si anxietatea sau un nivel ridicat de stres pot reprezenta cauza pentru care un individ are picioare reci. De ce? Pentru ca unul dintre reactiile naturale ale organismului la nervozitate este pomparea adrenalinei in sange. Pe masura ce aceasta circula, ea provoaca restrangerea vaselor din extremitati, ceea ce duce la scaderea fluxului de sange catre membrele corpului. Acest proces presupune crearea unei rezerve de energie si pregatirea pentru orice vatamare corporala care poate aparea, ca urmare a situatiei de stres.
Intr-adevar, viata de zi cu zi este plina de factori de stres. Din pacate, de multe ori, pierdem din vedere ca unii dintre acestia nu pun corpul in pericol. Astfel, acest raspuns protector al organismului poate deveni periculos daca determina mainile si picioarele sa se raceasca in mod regulat. Reducerea stresului poate fi primul pas spre tratarea acestei probleme.
Sindromul Raynaud este o afectiune a vaselor de sange. Se manifesta, de obicei, la nivelul degetelor de la maini si picioare. Se resimte atunci cand pacientului ii este frig sau se simte stresat si presupune ingustarea vaselor de sange.
In astfel de situatii, zonele afectate ale pielii devin albe, apoi albastre, moment in care degetele se simt reci si amortite. Pe masura ce revine circulatia sangelui, degetele devin rosii, apar furnicaturi si, uneori, umflaturi. Chiar si atunci cand acestea se incalzesc, pot trece aproximativ 15 minute pentru ca fluxul de sange sa revina la normal.
Picioarele reci ar putea fi un simptom al anemiei. Aceasta afectiune este caracterizata prin scaderea calitatii si a cantitatii globulelor rosii (eritrocite), celule responsabile de transportarea oxigenului catre toate tesuturile si organele. Semnele si simptomele anemiei variaza in functie de cauza care a declansat afectiunea. Pe langa picioare reci, pacientii se mai confrunta cu piele palida, uscata sau usor invinetita, aritmie, durere in piept, oboseala, ameteala, stare de slabiciune, palpitatii, probleme cu respiratia sau cefalee.
Consultati medicul daca prezentati semne de anemie, deoarece ar putea fi vorba, de fapt, despre o afectiune preexistenta care inca nu a fost diagnosticata. Alegerea unor remedii depinde de tipul de anemie de care pacientul sufera: feripriva, megaloplastica, cronica, tiroida, hemolitica, mieloftizica, aplastica sau sideroblastica. Totodata, afectiunea mai poate fi cauzata de sangerari (menstruatie sau leziuni), afectiuni renale, boli cronice, afectiuni hepatice, retentie de lichide, alimentatie vegana sau vegetariana etc.
Problemele circulatorii sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale picioarelor reci. Vorbim despre circulatie deficitara atunci cand viteza sangelui transportat in corp este incetinita. Cauzele acestei afectiuni pot fi urmatoarele: statul la birou, stilul de viata sedentar, fumatul, nivelul ridicat de colesterol, unele afectiuni cardiace, obezitatea sau cheagurile de sange.
De cele mai multe ori, cand aveti picioare reci nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, exista cazuri in care s-ar putea sa fie necesara o vizita la medic. Oricine are frecvent picioare reci, ar trebui sa ia legatura cu un specialist si sa investigheze posibilele cauze. De asemenea, este necesara opinia unui specialist si atunci cand picioarele reci sunt insotite de urmatoarele simptome:
Daca picioarele se simt reci in interior, dar pielea nu se simte rece la atingere, pacientul ar trebui sa se prezinte urgent la medic. Ar putea fi vorba despre o afectiune neurologica.
Surse:
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/cold-feet-reasons
https://www.healthline.com/health/cold-feet
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/raynauds-disease/symptoms-causes/syc-20363571
https://www.piedmont.org/living-better/5-symptoms-of-an-iron-deficiency
https://www.prevention.com/life/a20444405/weird-anxiety-side-effects/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320327#causes-of-cold-feet
Farmacistul Catena va recomanda:
Naturalis Diolex X 30 comprimate filmate
Contine: fractiune flavonoidica micronizata de diosmina…