Proteina C reactiva: ce este si care sunt cauzele valorilor crescute

Proteina C reactiva: ce este si care sunt cauzele valorilor crescute Proteina C reactiva: ce este si care sunt cauzele valorilor crescute

Ultima actualizare: 15 septembrie 2021

Proteina C reactiva (CRP) este o proteina pe care ficatul o produce ca raspuns la o inflamatie. Acest proces poate avea o multitudine de cauze, de la infectie la boli inflamatorii (cum ar fi artrita reumatoida) sau chiar cancer. Cand aveti o infectie, globulele albe din sange actioneaza pentru a o combate, producand o serie de proteine, dintre care unele stimuleaza ficatul sa produca proteina C reactiva. Nivelul sangvin al CRP a fost utilizat de multi ani pentru a evalua nivelul inflamatiei sau infectiei.

Alte denumiri pentru proteina C reactiva sunt proteina C reactiva de inalta sensibilitate (hs-CRP) si proteina C reactiva ultra-sensibila (us-CRP).

Nivelurile ridicate de proteina C reactiva pot indica, de asemenea, ca exista inflamatii in arterele inimii, ceea ce poate insemna un risc mai mare de atac de cord. Cu toate acestea, testul CRP este un test nespecific, iar nivelurile de proteina C reactiva pot fi crescute in orice afectiune inflamatorie.

Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Benesio Hepafort, care contribuie la scaderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea si regenerarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Supliemntul ajuta la buna functionare a ficatului si sustine digestia. Protejeaza de efectele nocive generate de consumul de medicamente, alcool sau tigari.


Proteina C reactiva – generalitati

Colesterolul „rau” (LDL) se depune pe peretii vaselor de sange si, in timp, formeaza placa ateromatoasa, care poate infunda arterele. Iar rezultatul se va traduce intr-un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Dar asta este doar o parte din poveste. Cercetarile arata ca doar 50% dintre persoanele care au suferit atacuri de cord au avut niveluri ridicate de colesterol LDL. De aceea, multi medici folosesc un alt test numit testul proteinei C reactive pentru a afla cine este expus riscului. Iata de ce.

Colesterolul LDL nu doar acopera peretii arterelor, ci ii si afecteaza. Iar aceste daune provoaca inflamatii pe care organismul incearca sa le vindece prin trimiterea unei „echipe de raspuns” de proteine numite „reactanti de faza acuta”. Proteina C reactiva este una dintre aceste proteine.

Un studiu a constatat ca testarea nivelului de proteina C reactiva este un indicator mai bun al bolilor cardiovasculare decat testul LDL. Insa este important sa retinem ca un test CRP nu este un test pentru bolile de inima. Este un test pentru inflamatia din organism. Dar testul CRP nu poate determina unde anume are loc inflamatia.

Testul este, de asemenea, utilizat pentru persoanele care sufera de boli autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida. Acestea, de asemenea, provoaca inflamatii. Medicii pot recomanda testul pacientilor cu aceste afectiuni pentru a vedea daca medicamentele antiinflamatorii recomandate functioneaza.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar, protejarea ficatului, pastrarea capacitatii naturale de regenerare a ficatului, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis. Contine silimarina si cinarina, substante bioactive recunoscute pentru efectele benefice asupra ficatului. Silimarina si cinarina protejeaza celulele hepatice impotriva stresului oxidativ, stimuleaza secretia biliara si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

Proteina C reactiva - valori normale

Cand medicul suspecteaza ca aveti o afectiune acuta care provoaca inflamatie, cum ar fi o infectie bacteriana sau fungica grava sau cand suferiti de o tulburare inflamatorie, precum artrita, o afectiune autoimuna sau o boala inflamatorie a intestinului va poate recomanda sa va testati nivelul de proteina C reactiva.

Valorile de laborator variaza si, in prezent, nu exista un standard unanim acceptat. In general, rezultatul este raportat fie in mg/dL, fie in mg/L. Hs-CRP este de obicei raportat in mg/L.

Interpretarea nivelurilor de proteina C reactiva:

  • un nivel mai mic de 0,3 mg/dL = proteina C reactiva are valori normale (nivel observat la majoritatea adultilor sanatosi);
  • un nivel cuprins intre 0,3 si 1,0 mg/dL = crestere normala sau minora (poate fi observata in obezitate, sarcina, depresie, diabet, raceala, gingivita, parodontita, stil de viata sedentar, la fumatori si polimorfisme genetice).
  • un nivel cuprins intre 1,0 si 10,0 mg/dL = crestere moderata (inflamatie sistemica, cum ar fi artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic sau alte boli autoimune, afectiuni maligne, infarct miocardic, pancreatita, bronsita).
  • un nivel mai mare de 10,0 mg/dL = crestere semnificativa (infectii bacteriene acute, infectii virale, vasculita sistemica, traume majore).
  • un nivel mai mare de 50,0 mg/dL = crestere severa (infectii bacteriene acute).

Factori care pot influenta rezultatul

Urmatorii factori pot face normalul anormal, respectiv pot face ca in buletinul de analize “proteina C reactiva valori normale” sa fie “proteina C reactiva nivel crescut sau chiar scazut in mod fals”.

  • Anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), vor scadea in mod fals nivelul CRP.
  • Statinele, de asemenea, sunt cunoscute pentru ca reduc nivelurile CRP in mod fals.
  • Leziunile sau bolile recente pot creste in mod fals nivelurile, in special atunci cand se utilizeaza acest test pentru determinarea riscului cardiac.
  • Administrarea de suplimente cu magneziu poate, de asemenea, sa scada nivelul de proteina C reactiva.
  • De asemenea, cresteri usoare ale CRP pot fi observate fara nicio boala sistemica sau inflamatorie. Femeile si pacientii varstnici au niveluri mai ridicate de CRP. Obezitatea, insomnia, depresia, fumatul si diabetul pot contribui la cresteri usoare ale CRP, iar rezultatele vor fi interpretate cu precautie la persoanele cu aceste comorbiditati.

Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Secom L-arginine, care are rol de protector hepatic, cardiovascular si renal. In plus, sustine eliberarea hormonului de crestere (la copii), iar la maturitate, regenerarea si refacerea tesuturilor. De semenea, ajuta la reglarea valorilor tensiunii arteriale si la imbunatatirea circulatiei periferice.

Proteina C reactiva – valori crescute

Medicii nu sunt toti de acord cu privire la implicatiile pe care le are proteina C reactiva mare. Unii cred ca exista o corelatie intre nivelurile ridicate de CRP si o probabilitate crescuta de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Potrivit unui studiul publicat de American Heart Association barbatii adulti sanatosi care au un nivel de proteina C reactiva mare au un risc de trei ori mai mare sa aiba un atac de cord decat cei cu un nivel scazut de CRP. De mentionat ca niciunul dintre participantii la studiu nu fusese anterior diagnosticat cu boli de inima.

Studiul pentru sanatatea femeilor, realizat la Harvard, a aratat ca nivelul de proteina C reactiva mare a fost un indicator mai bun pentru afectiunile coronariene si pentru accidentul vascular cerebral la femei decat nivelul mare de colesterol. Dar colesterolul ridicat este un factor de risc mai frecvent citat.

Medicii pot recomanda testarea nivelului de proteina C reactiva impreuna cu alte teste pentru a evalua riscul de boli de inima sau accident vascular cerebral al unei persoane. Exista, de asemenea, noi cercetari care sugereaza ca proteina C reactiva poate fi utilizat ca predictor in boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Medicii pot solicita, de asemenea, un test proteina C reactiva pentru diagnosticarea bolilor autoimune inflamatorii, inclusiv pentru:

  • boala inflamatorie a intestinului (BII)
  • artrita reumatoida
  • lupus

Pentru a reduce efectele negative ale steatozei hepatice de tip 1, 2 sau 3 in afectiuni precum sindrom metabolic, dislipidemie sau diabet, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar SteaBlock. Contribuie la functionarea normala a celulelor hepatice si la regenerarea acestora, in afectiuni cum sunt hepatitele sau ciroza hepatica. Contine silimarina, acid alfa lipoic (ALA) si seleniu.

Cauze proteina C reactiva mare

Proteina C reactiva mare poate avea mai multe cauze:

  • infectii
  • nivelul mare de colesterol LDL care s-a depus pe peretii vaselor de sange, depunere care provoaca inflamatie
  • bolile inflamatorii - se cunosc peste 100 de boli inflamatorii, dintre care amintim bolile inflamatorii intestinale, lupusul si artrita.
  • anumite tipuri cancer
  • exercitiile fizice foarte extenuante pot determina o crestere brusca a CPR, chiar daca in mod normal proteina C reactiva ar fi avut valori normale
  • anumite medicamente
  • arsuri
  • diverse traume
  • infarct

Tipuri de teste CRP

Nivelul proteinei C-reactive (CRP) se poate determina printr-un test simplu de sange, numit si test standard CRP. Exista, insa, si un test de proteina C reactiva cu sensibilitate ridicata (hs-CRP), care este mai sensibil decat testul CRP standard. Acesta poate detecta cresteri usoare in intervalul normal al nivelurilor testului standard.

Testul hs-CRP poate fi utilizat pentru a determina riscul de a dezvolta bola coronariana, o afectiune in care arterele inimii sunt ingustate.

Hs-CRP este un test de sange, nedureros, care nu necesita o pregatire speciala (de exemplu, o anumita dieta inainte de recoltare). Testul poate fi afectat de medicamentele pe care le luati, asa ca intrebati-va medicul daca trebuie sa le reduceti in prealabil.

Cum interpretam rezultatele testului hs-CRP:

  • un nivel hs-CRP mai mic de 1,0 mg/L - risc scazut de boli de inima
  • un nivel hs-CRP cuprins intre 1,0 mg/L si 3,0 mg/L - risc moderat de boli de inima
  • un nivel hs-CRP mai mare de 3,0 mg/L - risc ridicat de boli de inima

Un nivel ridicat al hs-CRP ar putea fi, de asemenea, un semn de cancer, infectie, boli inflamatorii intestinale, lupus, artrita reumatoida, tuberculoza etc. Sarcina, mai exact daca va aflati in a doua jumatate a sa, si utilizarea pastilelor contraceptive pot explica un nivel mare al proteinei C reactive. Cu alte cuvinte, in partea a doua a sarcinii proteina C reactiva are valori normale putin mai crescute.

Proteina C reactiva si bolile de inima

Potrivit expertilor de la American Heart Association, atunci cand se iau in considerare toti factorii de risc, persoanele cu niveluri de CRP mai mari sau egale cu 2 mg/L probabil au nevoie de control si tratament pentru bolile de inima.

Nivelurile crescute de proteina C reactiva pot avea un rol important in identificarea celor care ar putea avea nevoie de o monitorizare mai atenta sau de un tratament mai intensiv dupa atacuri de cord.

Nivelul de proteina C reactiva mare poate fi, de asemenea, util in descoperirea persoanelor cu risc de boli de inima, acolo unde nivelul de colesterol singur nu este un indicator clar.

Urmatoarele conditii sunt factori de risc importanti pentru dezvoltarea bolilor de inima:

  • diabet
  • tensiune arteriala crescuta
  • colesterol ridicat
  • fumat
  • dieta nesanatoasa
  • activitate fizica limitata
  • consumul de alcool in exces
  • surplus ponderal
  • mostenirea genetica

Testul hs-CRP este util pentru persoanele care au risc de 10%-20% sa aiba un atac de cord in urmatorii 10 ani. Testul nu este util pentru persoanele cu risc mai mic sau mai mare decat intervalul amintit.

Deoarece nivelul de proteina C reactiva poate varia, pentru a determina riscul de boli de inima, se fac doua teste, la distanta de doua saptamani unul de altul. Pentru ca este posibil sa aveti un nivel de proteina C reactiva mare, fara a avea neaparat boli de inima, este important sa va verificati si nivelurile de colesterol, pentru a obtine o imagine completa a riscului de boli de inima.

Din fericire, aceleasi medicamente statinice care scad colesterolul LDL s-au dovedit, de asemenea, utile pentru scaderea nivelului CRP. Pe langa medicamente, se recomanda sa faceti cateva modificari ale stilului de viata: renuntati la alimentele grase, lasati-va de fumat si incepeti un program de exercitii fizice.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • -20%
    Secom L-arginine 1000mg x 30tb

    Secom L-Arginine 1000mg X 30 tablete

    Contine L-arginina, 1000mg/tableta, aminoacid ce sustine protectia functiilor hepatice, metabolice, cardiovasculare și renale și poate ajuta la eliminarea amoniacului din organism. • sub forma…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 2 la preț de 1
    Steablock x 60 capsule

    Steablock X 60 capsule

    SteaBlock este un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului.    Ingrediente si beneficii consumul de silimarina timp de patru saptamani poate reduce colesterolul si…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…