Pudra de roscove – beneficii si modalitati de consum

Pudra de roscove – beneficii si modalitati de consum Pudra de roscove – beneficii si modalitati de consum

Ultima actualizare: 19 ianuarie 2024

Pudra de roscove este un ingredient folosit in deserturi si produse de patiserie si care poate actiona ca inlocuitor pentru pudra de cacao. Bogata in fibre si saraca in grasimi, pudra de roscove contine calciu si antioxidanti.

Roscovul (Ceratonia siliqua L.), originar din regiunea mediteraneana, este un arbust cu frunze verzi ce infloreste frecvent si are o inalta importanta economica si terapeutica. Produce roscove, care contin atat pulpa dulce, cat si seminte necomestibile. Oamenii folosesc pulpa pentru a produce pudra de roscove, care are un gust pamantiu similar cu ciocolata.

Pulpa fructului de roscov este in general bogata in zaharuri, cum ar fi sucroza, fructoza si glucoza. Contine intre 48% si 56% zaharuri si 18% celuloza si hemiceluloza. Cercetatorii considera ca aceste pastai sunt deosebit de bogate in substante bioactive.

Fructele de roscov contin fitochimicale precum taninuri, fibre alimentare, ciclitoli si polifenoli. Partea cea mai interesanta este procentul scazut de grasime. Aceste fitochimicale pot avea o serie de beneficii, cum ar fi proprietati antioxidante, antidiabetice, anticancerigene, antidiarreice si antilipolitice.

Aflati mai multe despre utilizarile, beneficiile si posibilele riscuri ale pudrei de roscove.


Ce este pudra de roscove?

Pudra de roscove provine din pulpa dulce si coapta a roscovelor. Oamenii usuca, prajesc si macina pulpa pentru a produce o pudra fina sau faina, care are un gust bogat de nuci, asemanator cu cel al caramelului.

Oamenii o folosesc adesea in loc de pudra de cacao sau ciocolata. Cu toate ca are un gust mai bland, usor amarui, poate actiona ca inlocuitor in anumite cazuri.

Pudra de roscove poate fi folosita fie cruda, fie prajita. Varianta usor prajita este mai dulce decat cea prajita intens, care are un gust amar si intens.

Cum se foloseste pudra de roscove?

Exista diverse modalitati de a folosi pudra de roscove, aceasta fiind intalnita in special in retetele considerate „mai sanatoase”. Acestea includ retete pentru produse de patiserie, bauturi si gustari fara coacere.

Cu toate ca popularitatea roscovelor a atins apogeul in timpul tendintei „alimentatiei sanatoase” din anii 1970, aceasta a recastigat popularitate in ultimii ani.

Pudra de roscove este mai dulce si mai putin amara decat cea de cacao, astfel incat s-ar putea sa adaugati mai putin zahar cand o folositi ca inlocuitor. De aceea este un ingredient util in alimente precum clatite, fulgi de ovaz si milkshake-uri.

De asemenea, puteti consuma chipsuri de roscove in locul celor de ciocolata.

Pudra de roscove, beneficii pentru sanatate

  • Pudra de roscove ar putea trata refluxul gastroesofagian si ulcerul si sa protejeze tractul gastrointestinal

Invaziile patogene pot declansa producerea de radicali liberi in organism. Tractul gastrointestinal pare sa fie cel mai afectat in acest proces. Speciile reactive pot deteriora mucoasa interna a organelor tractului gastrointestinal. Acest lucru duce la dezvoltarea mai multor tulburari gastrointestinale, precum gastrita, ulcere, cancer gastric, dispepsie etc.

Extractele de roscov pot fi de mare ajutor in astfel de cazuri. Taninurile, flavonoidele si compusii fenolici din roscov actioneaza intens pentru eliminarea radicalilor liberi. Acestea protejeaza mucoasa gastrica si previn invazia patogena.

  • Pudra de roscove poate ajuta la gestionarea diareii acute

Diareea este un alt efect secundar comun al unei infectii bacteriene sau virale. Este de doua ori mai dificil sa tineti sub control si sa tratati diareea la sugari si copii.

Intr-un studiu controlat cu placebo, sugari cu diaree si varste cuprinse intre 3 si 21 de luni au primit zilnic timp de 6 zile, 1,5 g/kg corp de pudra de roscov bogata in tanini. S-a observat ca sugarii care au primit pudra de roscov s-au recuperat mai rapid decat cei din grupul de control.

Acesti sugari au avut defecatie normala, temperatura corporala normala si au prezentat mai putine varsaturi. Pudra de roscov a fost bine tolerata de catre sugari si nu a indicat niciun semn de intoleranta.

  • Pudra de roscove este un agent antidiabetic eficient

Medicina traditionala promoveaza roscovul ca un puternic agent antidiabetic. Fibrele solubile din guma de seminte de roscov pot schimba structura carbohidratilor, favorizand sanatatea digestiva. Fibrele reduc rata de degradare a carbohidratilor si echilibreaza nivelurile de glucoza din sange.

Unul dintre mecanismele din spatele acestei proprietati antidiabetice este ca roscovul poate inhiba α-amilaza si α-glucosidaza implicate in metabolismul carbohidratilor.

Pulpa fructului contine, de asemenea, flavonoide, tanini si alti antioxidanti. Aceste substante protejeaza celulele pancreatice de deteriorarea oxidativa si tine sub control severitatea acestei boli autoimune.

Unii sustin ca pulpa de roscov poate creste sensibilitatea la insulina. Cu toate acestea, nu exista dovezi suficiente care sa sustina aceasta afirmatie. Fructul de roscov poate regla insa hiperglicemia si imbunatati toleranta la glucoza.

Farmacistii Catena recomanda Tonico Forte, supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) si vitamina B12.

  • Pudra de roscove controleaza greutatea corporala, hiperlipidemia si colesterolul

Guma de roscov sau guma de seminte de roscov din pulpa de roscov are proprietati antihiperlipidemice. Cand pudra de roscov a fost administrata sobolanilor care aveau hiperlipidemie, s-a observat o reducere dependenta de doza a nivelurilor lor de lipide si colesterol.

Sobolanii hraniti cu roscov au prezentat, de asemenea, normalitate histopatologica a inimii si rinichilor – spre deosebire de rozatoarele cu hiperlipideme. Astfel, fitochimicalele din roscov pot preveni tulburari cronice precum ateroscleroza la persoanele supraponderale si obeze.

Studiile efectuate pe iepuri arata ca fibrele insolubile de roscov afecteaza metabolismul lipidic. Extractul de fibre bogat in polifenoli imbunatateste expresia receptorului LDL si stimuleaza enzimele care metabolizeaza colesterolul. Acest lucru poate proteja ficatul impotriva acumularii lipidelor si a daunelor induse de peroxidare.

Este evident ca aproape toate beneficiile de mai sus se datoreaza fitochimicalelor care combatstresul oxidativ. Sa vedem ce ingrediente active mai contin fructele de roscov.

Profilul nutritional si fitochimic al fructului de roscov

Fructul de roscov contine in pulpa o cantitate semnificativa de zaharuri. Zaharoza este cea mai abundenta forma de zahar din roscov (aproximativ 52% materie uscata), in timp ce fructoza si glucoza sunt prezente in cantitati mici.

Fibrele sunt un alt component al pulpei de roscov (aproximativ 30-40%). Acest fruct are mai multe fibre insolubile decat fractia solubila. Asadar, contine mai multa hemiceluloza, pectina, celuloza, lignine si alte polifenoli si doar aproximativ 10% fibre solubile.

Pudra din seminte de roscov este compusa in principal din galactomanani, care sunt polizaharide cu densitate moleculara mare. Datorita acestor polizaharide non-fermentabile, pudra din seminte de roscov a fost folosita in jeleuri, alimente pentru bebelusi etc.

Macromineralele precum calciul, potasiul, fosforul si magneziul au fost identificate in concentratii variabile. Continutul de calciu poate fi de 300 mg/100 g (m.s.), in timp ce potasiul variaza intre 90 si 1120 mg/100 g (m.s.).

Fructele de roscov contin, de asemenea, vitamine si minerale precum fier, cupru, zinc, mangan, nichel, bariu, cobalt etc. Dintre microminerale, fierul are cea mai mare concentratie.

Trecand la compusii activi, fructul de roscov este bogat in fitochimicale.

Diversele parti ale fructului de roscov contin acizi fenolici precum acidul cafeic, acidul hidroxibenzoic, acidul clorogenic, acidul cinamic, acidul cumarinic, acidul ferulic, acidul galic, acidul gentisic si acidul siringic.

Flavonoizii, cum ar fi apigenina, catechina, genisteina, eriodictiolul, kaempferolul, luteolina, miricetina, quercetina, naringenina, chrysoeriolul, epigalocatechina, isorhamnetina, sunt dispersati in fruct, pulpa si samanta, in concentratii variabile.

Fibrele din pulpa de roscov contin in principal taninuri. Acestea confera astringenta fructului. Taninurile de roscov sunt proantocianidine compuse din grupuri de flavan-3-ol, acid galic, catechina, epicatechin galat, epigalocatechin galat, delphinidin, pelargonidin si cianidin.

Cu un astfel de profil interesant, roscovul este parca destinat sa devina un superaliment!

 

Surse:

https://www.stylecraze.com/articles/carob-nutrition-benefits/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/carob-powder#health-benefits

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/carob-powder#fiber

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…