Ridiche neagra: beneficii si utilizari

Ridiche neagra: beneficii si utilizari Ridiche neagra: beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 4 aprilie 2024

ridiche-neagra

Ridichea neagra (Raphanus sativus) este un membru al familiei cruciferelor, in trecut fiind folosita ca aliment, dar si ca remediu. Cu toate ca nu se numara printre cele mai consumate legume, ridichea neagra ofera beneficii pentru sanatate si proprietati terapeutice pentru organism.

Exista doua soiuri de ridiche neagra, si anume ridichea de primavara si ridichea de iarna, in functie de perioada anului in care se culeg aceste legume. Ridichile de primavara se maturizeaza foarte repede si sunt culese destul de timpuriu in perioada de crestere. Drept urmare, au dimensiuni mai mici. Pe de alta parte, ridichea de iarna creste foarte lent si este recoltata destul de tarziu in timpul sezonului de crestere. Aceasta varietate de ridiche neagra ajunge la dimensiuni mai mari. In general, ridichile de iarna au o aroma mai blanda, gustul lor piperat fiind, de asemenea, foarte delicat. Cu toate acestea, unele ridichi negre pot avea o aroma foarte puternica si intepatoare.

Ridichea neagra contine cantitati mari de fibre alimentare si vitamina C, precum si niveluri moderate de fier, magneziu, potasiu si alte vitamine importante, cum ar fi vitaminele B, A si E. De asemenea, contine cupru, seleniu, zinc, antociani specifici, antioxidanti si enzime. In plus, se lauda cu un continut foarte scazut de calorii.


Ce este ridichea neagra?

Ridichea neagra este un tip de ridiche originara din Asia si Europa, cunoscuta stiintific ca Raphanus sativus L. var. niger, si poseda un exterior de culoare violet sau negru. Dupa cum mentionam, ridichea neagra este putin mai mare decat ridichea traditionala, iar aroma sa este mai puternica. Textura sa tinde sa fie putin mai dura decat a ridichii obisnuite, dar interiorul este tot de culoare alba. Ridichea neagra are un profil nutritional impresionant si ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

Valori nutritionale

Ridichea neagra este o sursa importanta de numerosi nutrienti, cum ar fi fibrele alimentare si vitamina C (in cantitati semnificative), dar contine si fier, magneziu, potasiu si alte vitamine esentiale, cum ar fi vitaminele B, vitamina A si vitamina E (in cantitati moderate). De asemenea, contine niveluri mai scazute de cupru, seleniu, zinc, antociani, antioxidanti, enzime si hormoni. In plus, aceasta leguma contine foarte putine calorii, mai exact, doar 10 calorii la o portie de 85 de grame.

ridiche-neagra-nutritie

Ridiche neagra – beneficii

Ridichea neagra poate face cu adevarat minuni pentru organism. Iata cateva dintre beneficiile sale:

  • Poate imbunatati sanatatea generala a pielii

Un sistem intern curat este primul lucru de care avem nevoie pentru a avea parte de o piele stralucitoare si sanatoasa. Daca sangele este plin de impuritati, acest lucru se reflecta clar pe piele. Ridichea neagra poate fi de mare ajutor intr-o astfel de situatie. Fiind o sursa bogata de vitamine B, zinc, fosfor etc., aceasta actioneaza ca un eficient purificator al sangelui, eliminand tot felul de toxine, precum si reziduurile din organism. Drept rezultat, sanatatea generala a pielii poate fi imbunatatita intr-o mare masura.

  • Poate reduce in mod semnificativ caderea parului

Caderea parului este una dintre cele mai frecvente probleme la nivel mondial in zilele noastre. Dar daca beti un pahar de suc de ridiche neagra in fiecare zi, puteti combate caderea excesiva a parului. Aceasta leguma minunata poate sa stimuleze radacinile firelor de par, iar acest lucru poate imbunatati circulatia sangelui la nivelul scalpului. Tot acest proces este esential pentru hranirea corecta a parului. In plus, fiecare fir de par devine mai puternic datorita stimularii radacinilor parului. Toate acestea au ca rezultat cresterea unor noi fire de par.

  • Poate imbunatati sanatatea ficatului

Ficatul este unul dintre organele vitale ale corpului, iar ridichea neagra poate ajuta la stimularea functiilor sale in mare masura. Pulpa acestei legume contine mai multe vitamine (vitamina B1 si alte vitamine B, vitamina C etc.) si minerale (calciu, magneziu etc.), care faciliteaza fluxul bilei si mentine in acelasi timp sistemul intern sanatos. Prin urmare, este recomandat sa includeti ridichea neagra in alimentatie cat mai mult posibil, deoarece va poate mentine ficatul sanatos prin faptul ca ajuta la indepartarea diferitelor toxine si reziduuri care s-au acumulat in urma digestiei.

ridiche-neagra-beneficii-ficat

  • Poate sustine procesul de slabire

Aceasta leguma contine foarte putin calorii si este relativ bogata in fibre alimentare, ceea ce confera satietate, fara sa contribuie la aportul caloric general. Acest lucru, la randul sau, sustine pierderea in greutate si ajuta la obtinerea unei rate metabolice imbunatatite.

  • Poate ajuta la tratarea racelii si tusei

Puterea magica a ridichiei negre poate fi folosita si pentru a ajuta la tratarea racelii si tusei. Desi nu exista un leac pentru raceala si tuse, ridichile pot ajuta organismul sa lupte impotriva acestor probleme medicale, deoarece au proprietati anticongestive, care ajuta la eliminarea mucusului din gat si tractul respirator.

  • Poate ajuta la reglarea nivelului colesterolului

Una dintre cele mai bune utilizari medicinale ale ridichii negre este ca participa activ la circulatia si metabolismul grasimilor in organism, in timp ce mentine ficatul functional si activ, deoarece acesta declanseaza circulatia si metabolismul grasimilor. Ficatul absoarbe colesterolul inainte de a se depune in tesuturile adipoase si peretii arteriali, filtreaza impuritatile si proceseaza grasimea. Procesul are loc in mod continuu, contribuind astfel la eliminarea grasimii acumulate. Cercetatorii au descoperit in urma unui studiu ca ridichea neagra poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol si la mentinerea tensiunii arteriale intr-un interval sanatos, ceea ce reduce riscul de ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral, printre altele.

  • Poate imbunatati sanatatea tiroidei

Daca suferiti de hipertiroidism sau ati fost diagnosticat cu boala Graves, consumul acestei legume poate ajuta la reglarea nivelului hormonal si la imbunatatirea sanatatii tiroidei.

  • Poate sustine digestia

Ridichea neagra este un agent de detoxifiere minunat si, de asemenea, elimina toxinele din stomac, pentru a mentine PH-ul stomacului la un nivel optim. Mai mult, este bogata in fibre care faciliteaza procesul de digestie. In plus, imbunatateste functia biliara, ceea ce duce la o digestie imbunatatita. Ca rezultat, rata digestiva generala a corpului se imbunatateste.

ridiche-neagra-beneficii-digestie

  • Poate reduce balonarea si aciditatea

Datorita continutului mare de antioxidanti, ridichea neagra anuleaza efectul radicalilor liberi, ajutand intestinele sa functioneze mai bine. Acest lucru duce la reducerea gazelor si aciditatii. Prin urmare, prin consumul de ridiche neagra, balonarea este atenuata in mod natural.

  • Poate spori vigilenta mentala

Ridichea neagra este o sursa uimitoare de potasiu si magneziu. Aceste doua minerale mentin echilibrul chimic in creier, dar mai desfasoara si alte functii importante ale corpului, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale. Prin urmare, ridichea neagra poate fi o sursa buna de potasiu si magneziu, doua minerale esentiale pentru organism si creier, restabilind echilibrul electrochimic al neuronilor. De asemenea, creste vigilenta si capacitatea de concentrare, deoarece magneziul si potasiul sunt, de asemenea, excelente pentru memorie.

Recomandari de consum

Exista o serie de moduri inteligente si delicioase de a include ridichea neagra in alimentatie, cum ar fi urmatoarele:

  • sotati ridiche neagra folosind putin unt;
  • taiati marunt o ridiche neagra si adaugati-o in salate.

ridiche-neagra-consum

Desi ridichea neagra are o textura destul de dura, puteti totusi sa adaugati aceasta leguma in supe si sosuri. Ridichea neagra poate fi consumata atat cruda, cat si gatita.

Posibile reactii adverse

Exista unele efecte secundare potentiale ale consumului excesiv de ridiche neagra, deoarece aceasta leguma contine toxine, numite glucozinolati. Cand este consumata in cantitati mari, ridichea neagra poate interfera cu productia de hormoni tiroidieni, putand duce la formarea gusii. Unii oameni sunt, de asemenea, alergici la aceasta leguma radacinoasa si, prin urmare, ar trebui sa o evite.

 

Referinte:

https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-black-radish-for-skin-hair-and-health/

https://www.organicfacts.net/black-radish.html

https://foodforlifehk.com/blogs/healthtips/8-impressive-benefits-of-black-radish