Rolul alimentatiei in calitatea somnului – alimente benefice si alimente de evitat pentru un somn odihnitor

Rolul alimentatiei in calitatea somnului – alimente benefice si alimente de evitat pentru un somn odihnitor Rolul alimentatiei in calitatea somnului – alimente benefice si alimente de evitat pentru un somn odihnitor

Ultima actualizare: 30 iunie 2023

alimente-pentru-somn-odihnitor

Nu este necunoscut faptul ca atat regimul alimentar, cat si calitatea somnului, joaca un rol major in mentinerea sanatatii organismului. Cu toate acestea, relatia complexa dintre acestea este, din pacate, frecvent trecuta cu vederea.

Calitatea somnului este semnificativ influentata de ceea ce alegem sa consumam, atat in sensul imbunatatirii acesteia, cat si in sensul compromiterii. Spre exemplu, exista studii care certifica faptul ca persoanele cu un somn deficitar si de calitate mai redusa sunt mult mai predispuse spre a avea probleme cu greutatea, pe cand persoanele care se odihnesc corespunzator, dupa un program stabilit, au o greutate corporala adecvata.

Cunoasterea legaturilor dintre somn si nutritie fundamenteaza premisele necesare atat pentru a manca mai inteligent si in parametri optimi, cat si pentru a dormi mai bine si, in cele din urma, pentru a trai o viata mai sanatoasa. Desi expresia „suntem ceea ce mancam” ar putea suna ca un cliseu, pe masura ce este descoperita si documentata legatura dintre alimentatie si calitatea somnului, specialistii inteleg mult mai bine cum ceea ce mancam poate influenta in sens pozitiv sau negativ odihna, respectiv calitatea somnului. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca o alimentatie sanatoasa si un somn calitativ sunt interconectate, conditionandu-se reciproc.

Pentru a ajuta eficient organismul in lupta cu stresul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Strescalm. Acest produs contine un amestec de 7 ingrediente active, care favorizeaza restabilirea echilibrului functiilor fizice si psihice, inducandu-va o stare de bine. De asemenea, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, precum si la reducerea oboselii si a extenuarii.

Necesarul de ore de somn pe noapte, la adulti si copii

Inainte de toate, este important de cunoscut necesarul de ore de somn pe noapte, care difera in functie de categoria de varsta. Asigurarea numarului minim de somn permite organismului sa-si „reincarce bateriile”, pregatindu-se pentru a face fata unei noi zile. De fapt, in timpul noptii, organismul este deosebit de activ din punct de vedere metabolic, iar somnul este vital pentru a se asigura desfasurarea normala a anumitor procese interne. Modul in care o persoana se simte in momentul trezirii depinde in mare parte de ceea ce s-a intamplat in timp ce dormea.

In timpul somnului, organismul lucreaza pentru a sustine functionarea normala a creierului, dar si pentru a consolida memoria, amintirile, lucrurile invatate. La copii si adolescenti, somnul este vital pentru a sustine cresterea si dezvoltarea normale. Problemele de somn, insomniile, precum si privarea de somn pot duce la probleme cronice de sanatate, afectand modul in care o persoana gandeste, rationeaza, invata si intelege. Mai mult decat atat, lipsa cronica de somn si odihna va duce si la probleme ale sistemelor cardiovascular si respirator, probleme metabolice si imunitare, compromitand, in cele din urma, calitatea vietii.

Pentru o mai buna functionare a sistemului nervos si pentru a reduce starile de oboseala si extenuare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Magneziu B complex. Este un produs care contine magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), elemente care favorizeaza un metabolism energetic normal si care mentin sanatatea psihica.

Conform specialistilor, necesarul de ore de somn pe noapte, in functie de varsta, este urmatorul:

Categoria de varsta

Necesarul de ore de somn

0-3 luni

14-17 ore

4-11 luni

12-15 ore

1-2 ani

11-14 ore

3-5 ani

10-13 ore

6-13 ani

9-11 ore

14-17 ani

8-10 ore

18-25 ani

7-9 ore

26-64 ani

7-9 ore

≥65 ani

7-8 ore

Cum influenteaza alimentatia calitatea somnului?

Alimentele pe care le ingeram definesc modul in care organismul nostru functioneaza de-a lungul unei zile, dar si in timpul noptii. Spre exemplu, au fost desfasurate cercetari care arata ca exista asocieri directe intre aportul zilnic necesar al anumitor vitamine si minerale si problemele de somn. Un deficit de vitamina B1 poate provoca probleme de somn. Persoanele cu deficienta de magneziu tind sa aiba un somn mai putin calitativ. Aportul exagerat de calorii poate duce la obezitate, iar aceasta afectiune creste riscul de probleme ale somnului. Apneea obstructiva de somn (SASO) este mult mai frecventa in randul persoanelor care sufera de obezitate.

Pentru a va ajuta sa combateti efectele stresului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Strescontrol. Acest supliment alimentar favorizeaza reducerea starilor de anxietate si imbunatateste calitatea somnului, avand un efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a face fata situatiilor stresante. De asemenea, ajuta la reducerea starii de oboseala si la mentinerea functiilor cognitive normale.

Sindromul picioarelor nelinistite si sindromul de hipoventilatie sunt alte afectiuni asociate unui aport excesiv de calorii si obezitatii. Prin prisma afectiunilor medicale cauzate de o alimentatie nesanatoasa, regimul alimentar joaca un rol important in calitatea somnului. Totusi, este vorba despre o interconectare mult mai profunda intre acestea doua, deoarece procesul de digestie si absorbtie intestinala presupun necesita o cascada enzimatica si hormonala, ceea ce inseamna si ca alimentele consumate produc schimbari majore la nivelul organismului. Digestia este si un proces care consuma energie, desi alimentele consumate, prin continutul lor, ne ofera energie.

Alimente care va ajuta sa dormiti mai bine

Pentru un somn mult mai odihnitor, de calitate, specialistii recomanda consumul regulat al mai multor tipuri de alimente. Cu toate acestea, daca va confruntati cu insomnie cronica, probleme mult mai grave de somn, este foarte important sa va adresati medicului. O dieta alimentara poate fi benefica, insa rezultatele acesteia se vor face resimtite intr-o perioada relativ mai lunga, si nu imediat. Iata care sunt recomandarile specialistilor:

  • consumul regulat de fructe si legume;
  • consumul de kiwi si cirese este recomandat chiar inainte de a va culca;
  • consumul de peste gras (sardine, macrou, hering, somon);
  • consumul de nuci si fructe oleaginoase (fistic, migdale), bogate in melatonina;
  • consumul de seminte de dovleac, sursa importanta de zic, magneziu si triptofan;
  • consumul de ceaiuri (musetel, in special);
  • consumul de carbohidrati nerafinati si cereale integrale;
  • consumul de alimente bogate in melatonina (banane, ovaz, ghimbir, goji, lapte);
  • abordarea principiilor alimentare promovate prin dieta mediteraneana;
  • consumul de alimente bogate in vitaminele C si din complexul B;
  • consumul de alimente bogate in calciu, magneziu si zinc;
  • hidratarea optima de-a lungul zilei;
  • efectuarea zilnica de miscare, cel putin 15 minute.

Specialistii recomanda ca ultima masa sa fie luata cu cel putin 3 ore inainte de a merge la culcare. Ar trebui sa fie suficient pentru ca procesul de digestie sa aiba loc, pentru a nu perturba somnul. De asemenea, intervalul de timp ar trebui sa fie suficient pentru a nu se face resimtita senzatia de foame, care poate compromite calitatea somnului si incercarea de a adormi.

alimentele-pentru-somn-odihnitor

Alimente de evitat pentru un somn odihnitor

In masura in care alimentatia poate imbunatati calitatea somnului, o si poate compromite. Prin urmare, alimentele care ar trebui evitate sau consumate cu moderatie, pentru a asigura un somn cat mai odihnitor, sunt:

  • alimentele si bauturile care contin zahar in exces;
  • bauturile care contine cafeina (sucuri, ceai) si ciocolata (in special cu cateva ore inainte de a merge la somn);
  • carnea in exces;
  • alcoolul;
  • lichidele consumate excesiv;
  • alimentele picante;
  • produsele alimentare cu continut ridicat de grasimi;
  • alimentele cu continut ridicat de proteine.

In cele din urma, asigurarea unui somn odihnitor depinde de mai multe variabile, iar alimentatia este doar una dintre ele. Pentru un somn cat mai odihnitor, este foarte importanta si practicarea de exercitii fizice, a tehnicilor de relaxare si a obiceiurilor sanatoase, cum ar fi oprirea gadgeturilor si a telefonului, cititul inainte de culcare, scrisul in jurnal. Alimentatia joaca un rol deosebit de important in asigurarea calitatii somnului, insa este nevoie de mai multe studii in domeniu pentru a descoperi mecanismele prin care somnul si alimentatia sunt interconectate.

 

Surse:

https://www.sleepfoundation.org/nutrition

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015038/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267703/

https://www.thensf.org/the-link-between-nutrition-and-sleep/

https://thesleepdoctor.com/nutrition/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Strescontrol x 20cpr.

    Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

      StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii. Valeriana ofera multiple beneficii: ajuta…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Strescalm x 30 cps.

    Benesio Strescalm X 30 capsule

      Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice,…