Salata verde, de primavara – nutrienti si beneficii pentru sanatate

Salata verde, de primavara – nutrienti si beneficii pentru sanatate Salata verde, de primavara – nutrienti si beneficii pentru sanatate

Ultima actualizare: 1 aprilie 2024

salata-verde

Da, este un aliment de baza pentru salata de legume. Dar stiati ca salata verde are multe beneficii pentru sanatate? De exemplu, ar putea ajuta la reducerea nivelului de colesterol, la imbunatatirea somnului, la gestionarea episoadelor de anxietate, la reducerea inflamatiei si poate oferi un aport constant de antioxidanti.

Salata verde, cunoscuta stiintific sub numele de Lactuca sativa, a fost cultivata pentru prima data de egipteni cu mii de ani in urma. Egiptenii foloseau semintele pentru a produce ulei si, de asemenea, obisnuiau sa consume frunzele acestei legume. Planta avea si o semnificatie culturala si religioasa in Egiptul antic, deoarece era considerata sacra. Mai tarziu, grecii si romanii au cultivat si ei aceasta planta.

In perioada dintre secolele al XVI-lea si al XVIII-lea au fost dezvoltate diferite tipuri de salata. S-a descoperit ca o anumita subspecie ar putea fi polenizata incrucisat, cu alte subspecii ale plantei. In Europa, in perioada medievala, se credea ca salata verde are calitati medicinale, care au fost mentionate in mai multe texte medievale.


Salata verde – continut nutritional si proprietati

Stim cu totii ca salata de legume, burgerii si sandvisurile sunt incomplete fara frunzele de salata verde! Pe langa faptul ca are o culoare frumoasa, ce reprezinta renasterea si prospetimea, frunzele de salata verde au multe beneficii pentru sanatate.

Salata verde (Lactuva sativa) este o planta anuala cultivata pentru prima data de egipteni. Aceasta leguma cu frunze verzi, cu continut scazut de carbohidrati, este o sursa excelenta de nutrienti esentiali si antioxidanti. Este adesea folosita in salate, sandvisuri, supe si burgeri.

Este o sursa buna de vitamine si nutrienti

O cana de salata verde maruntita (orice tip) contine aproximativ:

  • 5-10 calorii;
  • 1-2 grame de carbohidrati;
  • 0 grame de colesterol;
  • 0 grame de grasime;
  • 0,5-1 gram de fibre.

salata-verde-informatii-generale

Din punct de vedere nutritiv, o cana de salata verde (orice tip) are pana la:

  • 40 de micrograme de folat (10% din valoarea zilnica sau DV);
  • 205 micrograme de vitamina A (23% din DV);
  • 56 micrograme de vitamina K (47% din DV).

Dar este, de asemenea, important de stiut ca nu toate tipurile de salata verde sunt create la fel. De exemplu, salata verde rosie eclipseaza salata iceberg in ceea ce priveste valoarea nutritionala. De exemplu, poate avea un continut de 6 pana la 20 de ori mai mare de vitamina A, vitamina K si luteina.

Salata verde – beneficii pentru sanatate

Salata verde poate avea mai multe beneficii uimitoare pentru sanatate.

  • Poate imbunatati imunitatea

Desi nu exista multe cercetari in aceasta privinta, prezenta vitaminelor A si C in salata verde poate ajuta la stimularea imunitatii.

  • Un posibil agent antiinflamator

Salata verde poate avea proprietati antiinflamatorii, care ajuta la gestionarea inflamatiei din organism. Extractele de salata verde ar putea avea o capacitate semnificativa de a tine sub control inflamatia indusa de biocatalizatori, precum lipoxigenaza si caragenanul. Sunt necesare mai multe cercetari in acest domeniu pentru a sustine aceste rezultate.

  • Ar putea reduce nivelul colesterolului

Salata verde ar putea contribui la scaderea nivelului ridicat de colesterol, care poate provoca boli cardiovasculare si alte afectiuni periculoase. Nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt daunatoare, deoarece pot provoca atac de cord si accident vascular cerebral. Cercetatorii au realizat un studiu pe rozatoare pentru a verifica impactul consumului de salata verde asupra nivelurilor de grasimi si colesterol. Rezultatele au indicat o reducere semnificativa a nivelului de colesterol, in comparatie cu soarecii care nu au fost hraniti cu salata verde. Aceste rezultate sugereaza ca salata verde ar putea contribui la reducerea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare.

  • Poate ajuta la inducerea somnului

In trecut, multi oameni foloseau salata verde pentru capacitatea sa de a induce somnul. Cercetarile asupra extractelor de salata verde au dus la izolarea unei substante chimice care, atunci cand a fost administrata animalelor din experiment, a aratat posibile efecte sedative semnificative. Cercetatorii au observat, de asemenea, ca s-au redus frecventa cardiaca si contractiile ventriculare.

salata-verde-induce-somnul

  • Poate actiona ca agent antioxidant

Un studiu publicat in revista Ancient Science of Life Journal a afirmat ca salata verde dispune de antioxidanti care pot elimina semnificativ radicalii liberi. Antioxidantii sunt substante biochimice care se gasesc in principal in alimente. Ei sunt extrem de necesari pentru sanatatea umana si prevenirea bolilor.

Antioxidantii actioneaza ca bariere pentru radicalii liberi, acestia fiind compusi nocivi produsi in timpul metabolismului celular. Radicalii liberi pot ataca tesuturile sanatoase, celulele si ADN-ul din interiorul lor. Antioxidantii, pe de alta parte, contracareaza acesti radicali liberi si ii neutralizeaza inainte ca atacurile lor sa aiba loc.

  • Poate fi un agent antimicrobian

Salata verde contine un suc laptos, denumit latex, care poate avea proprietati antimicrobiene. Potrivit studiilor, la intrarea in contact cu latexul, Candida albicans si multe alte drojdii au fost complet anihilate. Substantele biochimice despre care se crede ca poseda aceste proprietati antimicrobiene sunt terpenele si cardenolidele, precum si enzimele precum glucanazele.

  • Poate ajuta la ameliorarea anxietatii

Dupa cum am mentionat, salata verde are proprietati benefice pentru sanatatea neurologica. Potrivit specialistilor, legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata verde, au un impact pozitiv asupra sanatatii cognitive.

salata-verde-beneficii-anxietate

Atentionari importante privind consumul de salata verde

Un raport de studiu publicat in Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology a aratat ca salata verde ar putea produce alergii, proteinele alergene fiind si identificate. Alergiile alimentare reprezinta un raspuns anormal al sistemului imunitar la anumite tipuri de alimente pe care organismul le considera daunatoare. Alergiile alimentare care duc la anafilaxie sunt cele mai grave si, potrivit cercetatorilor, numarul lor este intr-o continua crestere. Persoanele care sufera deja de alergii alimentare sunt, in general, expuse riscului de a dezvolta o astfel de reactie cand incearca alimente noi. Asadar, se recomanda ca persoanele care mananca pentru prima data salata verde sa fie precaute.

 

 

Referinte:

https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-lettuce.html

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-lettuce

https://lettuceinfo.org/lettuce-nutrition/

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/7-health-benefits-of-lettuce-leaves-that-will-leave-you-asking-for-more/

https://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-lettuce-for-skin-hair-and-health/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…