Stenoza pilorica – manifestari, cauze, tratament

Stenoza pilorica – manifestari, cauze, tratament Stenoza pilorica – manifestari, cauze, tratament

Ultima actualizare: 8 martie 2024

stenoza-pilorica

Stenoza pilorica este o tulburare mai rara, care afecteaza sugarii blocand patrunderea alimentelor in intestinul subtire. Termenul medical complet al acestei tulburari este stenoza hipertrofica de pilor:

  • hipertrofic provine de la hipertrofie, ceea ce inseamna ingrosare;
  • stenoza inseamna ingustare;
  • piloric provine de la pilor.

Stenoza pilorica provoaca varsaturi puternice, sub forma de proiectile, si poate duce la deshidratare. Din fericire, aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul interventiei chirurgicale.

Pilorul este un sfincter muscular (un muschi care se deschide si se inchide). Este situat in locul in care stomacul se intalneste cu intestinul subtire. Pilorul se contracta (se inchide) cand stomacul digera alimentele si lichidele, apoi se relaxeaza (se deschide) pentru a lasa alimentele si lichidele sa treaca in intestinul subtire.

In cazul bebelusilor cu aceasta afectiune, pilorul este prea gros, ingustand calea de trecere. Din aceasta cauza, lichidele si alimentele nu pot trece din stomac in intestinul subtire. Copiii cu stenoza pilorica se confrunta cu varsaturi puternice, deoarece laptele artificial sau laptele matern nu poate parasi stomacul. Din cauza varsaturilor, multor bebelusi le este greu sa ia in greutate.


Ce este stenoza pilorica?

Pilorul este o valva musculara situata intre stomac si intestinul subtire. Reprezinta poarta de acces catre duoden, care este segmentul initial al intestinului subtire. Pilorul ajuta stomacul sa retina alimentele, lichidele, acizii si alte materii, pana cand acestea sunt pregatite sa treaca in intestinul subtire si sa fie digerate mai departe si apoi absorbite.

Din motive care nu sunt pe deplin intelese, pilorul se poate ingrosa, provocand afectiunea numita stenoza pilorica. Aceasta ingrosare poate deveni atat de mare incat blocheaza fluxul alimentelor de la stomac catre intestinul subtire.

Stenoza pilorica afecteaza in cele mai multe cazuri copiii mici. Aproape 3 din 1.000 de bebelusi se nasc cu stenoza pilorica. De cele mai multe ori apare in primele doua pana la opt saptamani de viata, desi manifestarile se pot dezvolta pana la varsta de 6 luni. Stenoza pilorica afecteaza serios hranirea bebelusului, perturband cresterea si dezvoltarea acestuia. De aceea, diagnosticul si tratamentul precoce sunt importante.

Semne si simptome

In multe cazuri, bebelusii cu stenoza pilorica nu prezinta simptome la nastere. Cu toate acestea, cand manifestarile incep sa apara, pot consta in:

  • Varsaturi sub forma de proiectile

In prima faza, varsaturile sunt in cantitati mici, insa pe masura ce pilorul se ingroasa, acestea se agraveaza. Cel mic poate voma cu putere, expulzand laptele matern sau formula de lapte praf pana la cativa metri distanta (varsaturi in jet).

stenoza-pilorica-varsaturi-simptome

  • Crampe abdominale

Parintii ar putea observa contractii de tipul undelor peristaltice, care se extind spre partea superioara a abdomenului bebelusului, la scurt timp dupa hranire, dar inainte de varsaturi. Aceste manifestari sunt cauzate de faptul ca muschii stomacului incearca sa forteze trecerea alimentelor prin orificiul ingustat al pilorului.

  • Deshidratare

Varsaturile frecvente pot provoca pierderea lichidelor din organism, ducand la deshidratare. In cazul bebelusilor, deshidratarea se poate produce rapid si le poate pune viata in pericol. Deshidratarea la copii se manifesta prin scutece foarte putin umezite, plans fara lacrimi sau letargie.

  • Foame constanta

Un bebelus cu stenoza pilorica poate avea o senzatie continua de foame, mai ales dupa ce a varsat, deoarece nu poate sa retina laptele sau mancarea.

  • Constipatie

Sugarii cu stenoza pilorica pot intampina dificultati in a-si goli intestinele, deoarece o cantitate semnificativa de hrana si apa nu ajunge in intestinul subtire.

  • Pierdere in greutate

Sugarii cu stenoza pilorica nu pot acumula in greutate.

stenoza-pilorica-simptome-pierdere-in-greutate

Cauze si factori de risc

Expertii in domeniul sanatatii nu au depistat cauzele exacte ale stenozei pilorice, insa au identificat anumiti factori care pot creste riscul aparitiei acestui fenomen. Acesti factori de risc sunt:

  • Istoricul familial si factorii genetici

Bebelusii care provin din familii cu antecedente de stenoza pilorica pot avea un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Cercetarile sugereaza ca fratii au un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta stenoza pilorica. In cazul gemenilor identici, riscul creste de 200 de ori.

  • Sexul

Sugarii de sex masculin au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta stenoza pilorica, comparativ cu cei de sex feminin.

  • Primii nascuti

Stenoza pilorica este mai frecventa la primii nascuti, reprezentand 30-40% dintre cazuri. Oamenii de stiinta nu stiu exact de ce se intampla acest lucru.

  • Rasa

Potrivit statisticilor, stenoza pilorica este mai frecventa la sugarii albi.

  • Fumatul

Fumatul in timpul sarcinii poate dubla riscul de a avea un copil cu stenoza pilorica.

  • Utilizarea antibioticelor

Ingerarea anumitor tipuri de antibiotice in primele doua saptamani de viata poate creste riscul ca fatul sa dezvolte stenoza pilorica. Printre aceste antibiotice se numara azitromicina orala si eritromicina.

stenoza-pilorica-cauze-antibiotice-in-sarcina

  • Hranirea cu biberonul

Potrivit unui studiu din 2012, bebelusii hraniti cu biberonul pot avea un risc de 4,6 ori mai mare de a avea stenoza pilorica decat cei care sunt hraniti la san. Cu toate acestea, cercetatorii nu au putut determina cauza.

Diagnostic

In prima faza, medicul va efectua o examinare fizica. In unele situatii, specialistul simte la palpare un nodul in forma de maslina atunci cand examineaza burtica bebelusului. Acest nodul este cauzat de marirea muschilor pilorului. De asemenea, medicul poate observa contractii ondulate atunci cand verifica burta copilului, de multe ori inainte ca bebelusul sa inceapa sa vomite.

De asemenea, pediatrul poate recomanda:

  • analize de sange, pentru a verifica daca bebelusul se confrunta cu deshidratare, dezechilibru electrolitic sau ambele simptome;
  • ecografie, pentru a vizualiza pilorul si pentru a confirma diagnosticul de stenoza pilorica;
  • radiografie la nivelul sistemului digestiv al bebelusului, daca rezultatele ecografiei nu sunt concludente.

stenoza-pilorica-diagnostic

Metode de tratament

Stenoza pilorica trebuie tratata deoarece nu se vindeca de la sine. Copilul va avea nevoie de o interventie chirurgicala numita piloromiotomie. In timpul acestei proceduri, care poate fi efectuata laparoscopic, chirurgul va elimina o parte a muschiului ingrosat, pentru a restabili calea de trecere a alimentelor si a lichidului.

Daca bebelusul este deshidratat din cauza varsaturilor frecvente si puternice, poate fi spitalizat pentru a i se administra lichide intravenoase inainte de operatie. Dupa ce este hidratat corespunzator, bebelusul nu va mai fi hranit timp de cateva ore, pentru a se reduce riscul de varsaturi in timpul anesteziei.

Operatia in sine dureaza de obicei mai putin de o ora, insa copilul va fi nevoit sa ramana in spital timp de 24 pana la 36 de ore dupa interventie. Cei mai multi bebelusi se recupereaza excelent dupa operatie. Hranirea copilului este reluata treptat, iar durerea este, in general, ameliorata cu analgezice fara prescriptie medicala. Este normal ca bebelusii sa vomite putin in primele ore si zile de dupa operatie, pe masura ce stomacul incepe sa-si revina.

stenoza-pilorica-operatie

Cand se recomanda ingrijiri medicale de urgenta

Parintele trebuie sa contacteze un medic cat mai curand posibil daca bebelusul are oricare dintre urmatoarele semne si simptome:

  • varsaturi in jet;
  • letargie;
  • pierdere in greutate;
  • urinare mai putin frecventa;
  • mai putine scaune;
  • constipatie.

Daca bebelusul nu poate mentine hrana sau apa ori prezinta semne de deshidratare, parintii trebuie sa sune la numarul de urgenta. Semnele de deshidratare la sugari sunt:

  • ochii afundati in cap;
  • somnolenta excesiva;
  • plansul fara lacrimi;
  • pielea rece sau ridata;
  • mainile si picioarele decolorate.

Posibile complicatii

Fara tratament, stenoza pilorica poate provoca urmatoarele complicatii:

  • Soc hipovolemic

Un diagnostic intarziat poate avansa catre o situatie urgenta, in care inima nu poate pompa suficient sange catre organele majore, din cauza deshidratarii severe.

  • Hematemeza

Hematemeza se manifesta prin varsaturi cu sange. Iritatia gastrointestinala poate deranja mucoasa stomacului, provocand sangerari usoare in stomac.

  • Icter

Icterul se caracterizeaza printr-o acumulare de bilirubina in organism, care provoaca ingalbenirea ochilor si a pielii. Acest lucru poate fi cauzat de nivelul scazut de glucuronil transferaza hepatica din sange.

complicatii-stenoza-pilorica

Interventia chirurgicala pentru tratarea stenozei pilorice poate cauza, de asemenea, cateva complicatii, cum ar fi o infectie. Cu toate acestea, beneficiile depasesc cu mult riscurile si cei mai multi bebelusi se recupereaza rapid.

Parintii sau ingrijitorii trebuie sa ia legatura cu pediatrul daca dupa interventia chirurgicala bebelusul dezvolta oricare dintre urmatoarele manifestari:

  • inflamarea taieturilor chirurgicale sau eliminarea puroiului din acestea;
  • febra;
  • copilul continua sa verse dupa ce este hranit;
  • burta umflata.

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pyloric-stenosis/symptoms-causes/syc-20351416

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4524-pyloric-stenosis-hps

https://www.medicalnewstoday.com/articles/pyloric-stenosis

https://www.healthline.com/health/pyloric-stenosis