Suplimentele cu vitamina C: cand sunt necesare si cum sa le alegeti

Suplimentele cu vitamina C: cand sunt necesare si cum sa le alegeti Suplimentele cu vitamina C: cand sunt necesare si cum sa le alegeti

Ultima actualizare: 9 octombrie 2023

 

vitamina-C

Vitamina C este o vitamina hidrosolubila, cu potential antioxidant, fiind un cofactor esential in procesul de biosinteza a colagenului, metabolismului carnitinei si catecolamintelor. Mai joaca un rol important si in absorbtia fierului alimentar. Organismul uman nu este capabil de sinteza acestui compus, motiv pentru care principala sursa este reprezentata de aportul exogen, inainte de toate fructe si legume. Extrapoland, suplimentarea cu vitamina C este esentiala intotdeauna cand aportul alimentar oxigen nu poate acoperi in totalitate necesitatile vitaminice zilnice. Din fericire, vitamina C este usor accesibila sub forma de suplimente naturale extrem de benefice.

In esenta, vitaminele sunt compusi esentiali pentru mentinerea sanatatii organismului si pentru dinamica normala a proceselor biochimice care au loc in acesta. Deficitul unei vitamine, definit drept starea de hipovitaminoza, poate avea repercursiuni semnificative asupra starii de sanatate. De exemplu, deficitul de vitamina C este asociat cu anemia, ca urmare a unei absorbtii reduse a fierului, cu infectiile recurente, scorbutul, vindecarea deficitara a ranilor, tulburari nevrotice, sangerarea gingiilor, degenerare musculara si multe altele. Prin urmare, suplimentele cu aceasta vitamina se recomanda indeosebi in astfel de patologii, dar nu numai.

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.


Vitamina C – ce este si ce rol are

Vitamina C (acidul L-ascorbic) este un carbohidrat simplu, cu greutate moleculara mica. Multe specii de animale pot sintetiza vitamina C, cu exceptia primatelor de ordin superior, unele specii de lilieci, pesti, pasari si copac. La acestea, gena care codifica L-gulonolactona oxidaza, enzima implicata in etapa finala de biosinteza a vitaminei C, a evoluat in directia acumularii de mutatii si deletii, ajungand intr-un stadiu nefunctional in organismul uman. Drept urmare, speciile care nu au aceasta enzima isi bazeaza doza optima de vitamina C pe aportul exogen. In organismul uman, vitamina C indeplineste o gama variata de functii, cum ar fi:

  • Implicata in sinteza si metabolismul tirozinei, acidului folic, triptofanului, dar si in procesul de hidroxilare a glicinei, prolinei, lizin-carnitinei si catecolaminei;
  • Faciliteaza conversia colesterolului in acizi biliari si promoveaza reducerea nivelului toxic de colesterol din sange;
  • Stimuleaza absorbtia intestinala a fierului;
  • Functia antioxidanta se traduce prin capacitatea vitaminei de a proteja organismul de efectul nociv, potential mutagen, al radicalilor liberi, poluantilor si toxinelor;
  • Joaca un rol esential in procesul de biosinteza a colagenului;
  • Este implicata in functionarea normala a sistemului imunitar: promoveaza proliferarea, dar si migrarea neutrofilelor, monocitelor si fagocitelor, celule implicate in imunitatea celulara (prima bariera impotriva infectiilor). Stimuleaza si procesul de fagocitoza, cel prin care are loc distrugerea agentilor patogeni;
  • Stimuleaza biosinteza de oxid nitric si promoveaza biodisponibilitatea acestuia. Astfel, este sustinut faptul ca acidul L-ascorbic sustine, printre altele, si sanatatea vaselor de sange;
  • Atenueaza raspunsul inflamator, prezentand activitate antioxidanta semnificativa.

In doze mai mari decat dozele zilnice recomandate, vitamina C se utilizeaza pe scara larga atat in tratamentul anumitor boli, cat si prevenirea acestora: diabet, ateroscleroza, cataracta, racelile comune si gripa, glaucomul, degenerarea maculara, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si multe altele.

Pentru a sprijini functionarea normala a sistemului imunitar si pentru a proteja celulele impotriva stresului oxidativ, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 500 mg. Acesta este un supliment alimentar sub forma de comprimate masticabile, care au aroma de portocale si care ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii. De asemenea, favorizeaza regenerarea formei reduse de vitamina E si contribuie la metabolismul energetic normal.

Cand se recomanda administrarea de suplimente cu vitamina C?

In mod evident, suplimentele cu vitamina C se recomanda persoanelor care prezinta simptome si manifestari ale hipovitaminozei. Boala asociata deficitului de acid ascorbic poarta denumirea de scorbut. Scorbutul se dezvolta la 1-3 luni dupa initierea unei diete cu deficit de acid ascorbic. Principalele simptome asociate bolii includ:

  • Letargie, oboseala;
  • Stare generalizata de rau;
  • Dureri articulare;
  • Scadere inexplicabila in greutate;
  • Diaree;
  • Sangerari usoare (episoade de epistaxis);
  • Aparitia inexplicabila de echimoze;
  • Vindecare deficitara a ranilor;
  • Edem la nivelul extremitatilor inferioare;
  • Gingivita hemoragica;
  • Frinodermie.

In randul copiilor, deficitul de vitamina C poate duce la tulburari majore in procesul dezvoltarii osoase, purpura, sangerari gastrointestinale, intraoculare. Cu toate acestea, simptomele tind sa se amelioreze la scurt timp dupa suplimentarea cu vitamina C. Pe de alta parte suplimentele cu vitamina C se recomanda nu doar in stari de hipovitaminoza, ci si pentru a se asigura faptul ca necesarul zilnic recomandat este acoperit cu usurinta, in lipsa aportului alimentar. De exemplu, suplimentele cu vitamina C se mai recomanda si in urmatoarele situatii:

  • Pentru a va asigura necesarul zilnic de acid ascorbic, intr-o forma accesibila si asimilabila. Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 70-150 miligrame. In cazul hipovitaminozei doza poate fi crescuta chiar pana la 1 gram pe zi.
  • Datorita functiei antioxidante, suplimentele cu vitamina C pot fi administrate drept metoda de profilaxie a inflamatiilor cu etiologie multipla.
  • Pentru imbunatatirea functiei sistemului imunitar. Vitamina C este implicata in promovarea activitatii celulelor implicate in imunitatea mediata celular, prima linie defensiva impotriva agentilor patogeni (virali, bacterieni, parazitari si fungici).
  • In cazul in care sunt prezente simptome ale deficitului de fier, deoarece acidul ascorbic are si implicatii in stimularea absorbtiei fierului.

De fapt, specialistii sunt de parere ca suplimentele cu vitamina C pot fi folosite in fiecare zi, in conformitate cu doza recomandata. Ca urmare a faptului ca organismul este expus constant la toxine din aer, poluanti, radiatii ultraviolete si alti factori de risc, iar vitamina C are si potential antioxidant, asigurarea necesarului zilnic ofera protectie suplimentara. Din cauza expunerii in mod cronic la agenti toxicogeni, fumatorii ar trebui sa isi asigure un aport relativ mai mare din aceasta vitamina. S-a observat faptul ca fumatorii tind sa aiba o concentratie mai mica de acid L-ascorbic, desi necesarul zilnic este asigurat in totalitate.

Pentru a va ajuta sa intariti imunitatea organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport Forte. Acesta este un supliment alimentar care contine o combinatie de nutrienti cu actiune sinergica si care utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita a acestora. Este un produs recomandat in perioadele de slabire a organismului, in special in caz de raceli sau viroze.

Cum alegeti suplimentele cu vitamina C?

In ceea ce priveste alegerea suplimentelor cu vitamina C, lucrurile sunt destul de simple:

  • Alegeti intotdeauna suplimente care contin cantitatea necesara de acid ascorbic. Specialistii sunt de parere ca suplimentarea, chiar si peste doza recomandata (dar nu peste 1 gram), nu prezinta riscuri.
  • Vitamina C sub forma de pulbere in general nu contine aditivi, fiind frecvent recomandata. Se considera ca „are eticheta cea mai curata”.
  • Comprimatele masticabile contin aditivi suplimentari; sunt perfecte in special pentru copii (aceasta vitamina are un gust relativ acrisor si astringent, usor neplacut pentru ei).
  • Varianta efervescenta poate contine arome, fiind potrivita mai ales pentru copii.

Toate formele disponibile de suplimente cu acid ascorbic sunt, in cele din urma, eficiente. Date fiind numeroasele functii pe care le indeplineste, asigurarea dozei zilnice recomandate ar trebui sa fie un motiv intemeiat pentru a integra aceasta vitamina in dieta dumneavoastra.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918462/

https://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits

 

Farmacistul Catena va recomanda: