Tendinita: cauze, manifestari si remedii

Tendinita: cauze, manifestari si remedii Tendinita: cauze, manifestari si remedii

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

tendinita

Tendinita reprezinta inflamatia tendonului si poate fi adesea cauzata de activitatile repetitive. Tendonul este tesutul fibros care uneste muschiul si osul, iar cel mai des tendinita apare la nivelul umerilor, coatelor, incheieturilor, genunchilor sau calcaielor. In functie de zona afectata, tendinita poate avea si alte denumiri, precum tendinita ahileana, genunchiul saritorului, umarul inotatorului etc. Tendinita poate fi cauzata de traumatisme repetate, adesea sportive, sau poate avea cauze degenerative, fiind de doua feluri: acuta (pe termen scurt) si cronica (pe termen lung). Durerea este deseori descrisa ca fiind „surda”, mai ales atunci cand articulatia afectata este miscata, si este insotita de sensibilitate si umflaturi. Daca tendinita nu este tratata corespunzator, acest aspect poate creste riscul rupturii de tendon. Cand problema persista cateva saptamani sau luni, se poate dezvolta o afectiune cunoscuta sub numele de tendinoza, ce implica modificari degenerative ale tendonului, impreuna cu o dezvoltare anormala a vaselor de sange. Diagnosticul de tendinita se stabileste de catre medicul specialist cu ajutorul examenului fizic, dar si a altor teste.


Ce este tendinita?

Tendoanele sunt practic benzi formate din fibre de colagen flexibile, dar rezistente, astfel incat sa se poata intinde si sa reziste la tensiune. Atat tendoanele, cat si muschii lucreaza impreuna pentru a misca articulatiile si, respectiv, membrele. In mod normal, tendoanele sunt rezistente si pot elimina o parte din stresul muscular, dar cu toate acestea, daca sunt supuse la prea multa tensiune, se pot inflama. Astfel apare tendinita. Dupa cum spuneam, exista mai multe tipuri de tendinita, in functie de zona/tendonul afectat.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel emulsionat cu efect benefic in reducerea durerii si a rigiditatii musculare. Relaxeaza musculatura tensionata si contractata, produce o senzatie placuta de incalzire, amelioreaza durerea din afectiunile reumatice. Contine ulei de Gaultheria procumbens, camfor, extract de gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens), extract de arnica (Arnica montana).

 

Cauzele tendinitei

Cea mai frecventa cauza a aparitiei tendinitei este actiunea repetitiva, tendoanele ajutandu-ne sa facem o anumita miscare din nou si din nou, iar riscul creste in momentul in care miscarea nu este corect executata. Oricine poate suferi de tendinita, mai ales daca printre activitati se numara gradinaritul, pictatul, prelucrarea lemnului, tenisul, golful, schiul, baschetul, inotul.

Alti factori de risc sunt postura defectuoasa la birou, artrita reumatoida, guta, afectiunile la nivelul rinichilor, diabetul, inaintarea in varsta, administrarea unor antibiotice, traumatismele.

ArtoSuport gel rece este recomandarea farmacistilor Catena pentru a ameliora durerile musculare si articulare, reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara etc. Contine mentol si ulei de menta, producand un efect local de racire, usor anestezic, atenuand totdata tensiunea musculara.

Exista mai multe tipuri de tendinita:

  • tendinita ahileana (inflamatia tendonului lui Ahile);
  • tendinita de supraspinos (coafa rotatorilor);
  • cotul jucatorului de tenis/golf;
  • tensinovita lui De Quervain – la nivelul articulatiei mainii;
  • tendinita degetului mare al mainii.

Simptome tendinita

Durerea din tendinita este de obicei o durere „surda”, concentrata in jurul zonei sau articulatiei afectate. Durerea creste in intensitate atunci cand zona respectiva este miscata sau atinsa, fiind totodata si foarte sensibila. Cand incepeti sa va confruntati cu astfel de dureri, este recomandat sa odihniti articulatia si sa aplicati gheata, iar daca durerea pesista trebuie sa mergeti la medic.

Alte simptome ce pot aparea:

  • senzatie de caldura;
  • pulsatii;
  • rigiditate, adesea apare dimineata;
  • durere severa cand pacientul incearca sa foloseasca incheietura mainii, cotul, antebratul;
  • incapacitatea de a suporta greutatea pe antebrat, incheietura mainii sau cot;
  • amorteala la nivelul incheieturii mainii, degetelor, cotului;
  • zgomot la miscarea tendonului.

Tendinita – complicatii

Complicatiile tendinitei includ contracturi ale tendonului, cicatrici (numite aderente), pierdere musculara si dizabilitate. Umarul este cea mai vulnerabila articulatie si poate conduce la afectiunea numita „umar inghetat” sau capsulita adeziva (contractura de umar). Tendinita devine umar inghetat atunci cand aderentele limiteaza miscarea si provoaca durere la intindere, iar pacientii nu observa diferenta. Mentinerea flexibilitatii articulatiilor inflamate ajuta la prevenirea contracturilor, insa in cazuri grave, tendoanele se pot rupe, ceea ce poate duce la slabiciune prelungita si durere la nivelul umarului.

Tratament

Se recomanda evitarea activitatilor care pot agrava problema, aplicarea pungilor cu gheata, administrarea medicamentelor antiinflamatoare. De asemenea, medicul poate recomanda injectiile cu corticosteroizi, pentru a reduce inflamatia si durerea, fizioterapia, acupunctura,  interventiile chirurgicale atunci cand restul masurilor de tratament nu au functionat.

In functie de severitatea tendinitei, recuperera poate dura de la cateva saptamani la cateva luni.

Masuri de preventie

  • Evitati sa ramaneti in aceeasi pozitie mai mult de 30 de minute.
  • Invatati care sunt pozitiile corecte pentru fiecare activitate in parte.
  • Pozitionati-va corpul direct in fata obiectului pe care doriti sa il ridicati. Atingeti obiectul intinzand mana direct, nu apucati niciodata obiectul dintr-o pozitie laterala. Daca trebuie sa luati un obiect aflat deasupra capului, apucati-l cu ambele maini.
  • Apucati obiectele grele folosind ambele maini.
  • Evitati sa stati cu picioarele indoite.
  • Intrerupeti orice activitate daca simtiti durere.
  • Inainte de a incepe o activitate sportiva faceti incalzire, purtati haine, pantofi si ehipament adecvat, cresteti treptat nivelul de activitate.

Anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul si unele alimente, pot creste nivelul de inflamatie. Printre aceste alimente amintim carbohidratii rafinati, carnea procesata, fast-foodul, sucurile dulci si acidulate, carnea rosie, chipsurile, bomboanele, ciocolata, alcoolul.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

  ArtroSuport gel emulsionat este un produs…

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport RECE gel  X 100 g

Naturalis ArtroSuport RECE gel X 100 g

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat…