Totul despre aspirina: efecte si utilizari

Totul despre aspirina: efecte si utilizari Totul despre aspirina: efecte si utilizari

Ultima actualizare: 31 octombrie 2023

Aspirina se numara la acest moment printre cele mai cunoscute medicamente, avand in spate o istorie de peste un secol. Utilizarea sa are insa origini mult mai vechi, care dateaza din perioada antichitatii, cand oamenii foloseau scoarta de salcie pentru a-si calma durerile de cap si a reduce febra. Chiar si celebrul Hipocrate aminteste in scrierile sale despre o pudra obtinuta din coaja de salcie alba, folosita in ameliorarea acestor simptome, iar acel remediu poate fi considerat o varianta primitiva a aspirinei. 

Mult mai tarziu, in secolul al XIX-lea substanta activa din coaja de salcie alba a fost izolata in forma cristalina si a primit denumirea de salicina. S-a constatat ulterior ca aceasta substanta era foarte acida si ca provoca probleme digestive, motiv pentru care, cativa ani mai tarziu, una dintre grupele sale a fost inlocuita cu o grupa de acetil, care ii reducea semnificativ aciditatea.

Astfel a fost creat acidul acetilsalicilic, care ulterior a fost brevetat spre sfarsitul secolului al XIX-lea, sub denumirea de „aspirina”.


Ce este aspirina

Aspirina face parte din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene, fiind totodata primul medicament din aceasta grupa descoperit si folosit in medicina. A fost creat si brevetat de compania farmaceutica Bayer, iar la momentul respectiv aspirina a fost inregistrata ca analgezic si antipiretic. Prin urmare, a fost folosita mult timp pentru ameliorarea durerilor si scaderea febrei, iar pentru ca a fost multa vreme singurul medicament din categoria sa, aspirina si-a castigat o popularitate care se mentine si in zilele noastre. Se spune ca aspirina a fost cel mai des folosit medicament al secolului al XX-lea, iar datorita utilizarii sale pe scara larga, cu timpul i-au fost descoperite si alte efecte benefice.

Astfel, s-a constatat ca in doze mari aspirina are efectele analgezice si antipiretice cunoscute, la care s-a adaugat si efectul antiinflamator. In doze mai mici, aspirina are si efect anticoagulant, astfel ca aria terapeutica asociata acestui medicament s-a extins.

Bineinteles ca de-a lungul timpului aspirina a aparut pe piata farmaceutica si sub alte denumiri, fiind produsa de alte companii care nu puteau folosi aceeasi denumire comerciala, inca au utilizat aceeasi substanta activa, respectiv acidul acetilsalicilic.

 

Cum actioneaza aspirina

Efectul aspirinei se concentreaza pe o enzima prezenta in organism, numita ciclooxigenaza (COX). Rolul acesteia este acela de a produce prostaglandine, care sunt substante chimice implicate in procesele inflamatorii, transmiterea semnalelor dureroase si reglarea temperaturii. Asadar, aparitia inflamatiilor, a durerii sau a febrei este cauzata, intr-o anumita masura, si de prostglandinele produse de enzimele COX. Aspirina inhiba actiunea acestor enzime, implicit productia de prostglandine, efectul constand in reducerea inflamatiei, a dureri sau a febrei.

Aceste substante au insa si un rol benefic, protejand mucoasa gastrica de actiunea acidului clorhidric, fiind implicate in reglarea functiilor renale si a altor functii vitale din organism. Prin urmare, administrarea de aspirina in exces poate deregla echilibrul acestor substante, ceea ce duce a aparitia unor probleme la nivel gastric renal sau de alta natura.

De asemenea, o categorie de prostglandine care poarta denumirea de „tromboxan” este implicata in procesul de coagulare a sangelui, iar administrarea de aspirina are efect si asupra acestora. Astfel, se explica efectul anticoagulant al aspirinei, descoperit ceva mai tarziu, dupa ce acest medicament a inceput sa fie folosit pe scara larga.

Utilizari frecvente ale aspirinei

Popularitatea atat de mare a aspirinei are si partile sale mai putin pozitive, si anume faptul ca a ajuns sa fie considerata un remediu universal. De buna seama ati auzit cel putin o data un sfat de genul „iei o aspirina si iti trece”, indiferent de natura problemei de sanatate si de simptome. E drept ca aspirina poate fi folosita ca remediu pentru o gama larga de afectiuni, insa trebuie sa se tina seama de efectele sale si de simptomele care se doresc ameliorate. In cele ce urmeaza, va prezentam care sunt cele mai des intalnite situatii in care puteti sa apelati la tratamentul cu aspirina.

  • Raceala si gripa

Raceala si gripa sunt afectiuni comune specifice sezonului rece, cauzate de infectii respiratorii provocate de virusuri sau bacterii. Inflamatia cailor respiratori, febra, durerile de cap, durerile musculare si durerea in gat sunt simptome obisnuite ale acestor boli, astfel ca administrarea de aspirina poate fi de ajutor datorita efectului antiinflamator, analgezic si antipiretic.

  • Migrene si dureri dentare

Durerile de cap si durerile de dinti sunt greu de suportat, mai ales ca de multe ori se manifesta pe termen lung, iar uneori nu va lasa nici sa dormiti. Asa cum am precizat deja, aspirina are efect analgezic, astfel ca va poate ajuta sa scapati de aceste dureri. Trebuie sa retineti insa ca medicamentul doar amelioreaza simptomele, fara a trata si cauza. Prin urmare, daca va confruntati des cu astfel de dureri, este recomandat sa consultati un medic.

  • Luxatii si entorse

Este vorba de leziuni la nivelul articulatiilor, care apar de obicei in urma unor accidente mai mult sau mai putin grave. Luxatia se produce atunci cand o articulatie este fortata sa iasa din pozitia normala, in timp ce entorsa consta in intinderea sau ruperea ligamentelor care sustin o articulatie. Indiferent de natura accidentarii, astfel de leziuni sunt foarte dureroase si de cele mai multe ori articulatia afectata se inflameaza. Si de aceasta data, aspirina poate contribui la reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii, iar pentru a sustine efectul analgezic si antiinflamator puteti sa apelati si la compresele cu gheata, aplicate pe articulatie.

 

  • Dureri menstruale

Aspirina este folosita frecvent si ca remediu pentru ameliorarea durerilor menstruale, insa in acest caz trebuie tinut cont si de efectul sau anticoagulant. Cu toate ca astfel de cazuri sunt foarte rare, aspirina poate determina si o crestere a fluxului menstrual, situatie in care se recomanda intreruperea administrarii.

Efecte adverse si contraindicatii

Exista si anumite efecte adverse asociate administrarii de aspirina, iar cele mai frecvente se manifesta in plan digestiv, fiind asociate inhibarii productiei de prostaglandine, care duce la scaderea protectiei peretilor stomacului in fata actiunii sucului gastric. Astfel, in cazul consumului exagerat de aspirina pot aparea dureri de stomac, indigestie, greturi insotite uneori si de varsaturi. In cazurile grave, cand peretii stomacului sau ai tubului digestiv sunt puternic afectati de actiunea acida a sucului gastric, pot aparea sangerari digestive. Acestea pot fi observate prin prezenta sangelui in scaun sau in varsaturi, asa ca astfel de simptome trebuie sa fie urmate de o vizita urgenta la un medic gastroenterolog.

In ceea ce priveste contraindicatiile, acestea se refera in special la pacientii cu boli care afecteaza coagularea sangelui, dat fiind faptul ca si aspirina poate avea efect anticoagulant. De asemenea, acest medicament nu este recomandat in cazul pacientilor cu boli cronice hepatice sau renale, celor care sufera de astm sau persoanelor cu hipertensiune arteriala.