Tulpini HPV low-risk

Tulpini HPV low-risk Tulpini HPV low-risk

Ultima actualizare: 29 aprilie 2025

Tulpini-HPV

In perceptia generala, virusul HPV este asociat cu cancerul de col uterin, astfel ca este normal ca infectia cu acest virus sa fie privita cu ingrijorare. Exista insa peste 100 de tulpini HPV si doar o mica parte dintre acestea sunt cunoscute ca avand un risc oncogenic ridicat, in timp ce majoritatea nu cauzeaza cancer si nici alte probleme de sanatate serioase.

Pe baza acestui criteriu putem vorbi de doua categorii de tulpini HPV, respectiv cele high-risk – cu un risc oncogenic ridicat – si cele low-risk, care nu sunt cancerigene si nu reprezinta un motiv major de ingrijorare.

Cu toate acestea, infectiile cu tulpini HPV low-risk pot cauza modificari la nivelul pielii si in cazuri rare la nivelul mucoaselor respiratorii motiv pentru care nu trebuie ignorate.

Din acest articol veti afla care sunt cele mai des intalnite tulpini HPV low-risk, dar si ce tulpini HPV pot cauza diferite forme de cancer, cum se face diferenta intre cele doua categorii mentionate si care sunt metodele de tratament.


Ce inseamna tulpini HPV low-risk

Cand vorbim de tulpini HPV ne referim la diferite variante genetice ale virusului papiloma uman, numit pe scurt HPV (Human Papilloma Virus). Este un virus comun care infecteaza pielea si mucoasele, constituind cea mai frecventa cauza a infectiilor cu transmitere sexuala. Se estimeaza ca 80% din persoanele active sexual contacteaza o infectie cu o tulpina HPV, insa in cele mai multe cazuri infectia este asimptomatica si dispare de la sine mai devreme sau mai tarziu.

Infectia cu tulpini HPV nu se transmite excluziv prin contact sexual, fiind suficienta doar o simpla atingere a pielii intre-o persoana infectata si o alta sanatoasa pentru a transmite virusul.

Pana in prezent au fost identificate peste 100 de tulpini HPV dintre care unele pot cauza leziuni canceroase sau precanceroase, iar altele duc la aparitia de veruci sau de papiloame pe piele, care nu sunt periculoase ci doar inestetice, cauzand uneori si un oarecare disconfort. Cele din ultima categorie sunt numite tulpini HPV low-risk, adica tulpini cu risc scazut pentru sanatate.

Tipuri de tulpini HPV low-risk

Spuneam ca exista peste 100 de tulpini HPV, impartite in doua categorii in functie de gradul de risc oncogenic. Aceste tulpini sunt denumite simplu prin numere care le-au fost alocate in ordinea in care au fost descoperite si le-au fost stabilire caracteristicile definitorii. Din fericire categoria high-risk este cea mai putin numeroasa, incluzand doar 14 tulpini HPV care pot cauza cancere genitale sau orale.

Asadar este mai simplu sa enumeram aceste tulpini, denumirile numerice care nu se regasesc in categoria cu risc ridicat fiind atribuite automat unor tulpini HPV low-risk. Astfel, tulpinile HPV periculoase sunt  16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. Dintre ele, primele doua tulpini HPV, respectiv 16 si 18 sunt cel mai adesea responsabile de aparitia cancerelor asociate infectiei cu acest virus.

De cealalta parte, categoria de tulpini HPV low-risk este mai numeroasa, insa si in cazul lor doar o mica parte sunt frecvent intalnite. Mai exact, tulpinile HPV 6 si 11 sunt responsabile pentru aproximativ 90% din verucile si papiloamele care apar pe piele in zona genitala dar si in alte parti ale corpului, asa ca le putem considera reprezentative pentru categoria de tulpini HPV low-risk.

Cum se manifesta infectia cu tulpini HPV low-risk

In numeroase cazuri, infectia cu tulpini HPV low-risk trece neobservata pentru ca nu genereaza niciun fel de simptome iar sistemul imunitar are capacitatea de a neutraliza virusul si a-l elimina din organism. Odata cu inaintarea in varsta sau pe fondul altor probleme de sanatate imunitatea scade iar infectia cu tulpini HPV  low-risk se manifesta preponderent la nivel cutanat prin aparitia unor formatiuni benigne care nu prezinta riscuri pentru sanatate dar pot fi inestetice si uneori inconfortabile.

Aceste formatiuni apar preponderent in zona genitala si anala sub forma unor condiloame, care sunt excrescente moi ale pielii, cu aspect incretit, ce se dezvolta izolat sau in grupuri.

Infectia cu tulpini HPV low-risk este responsabila si de aparitia papiloamelor, care sunt tot excrescente benigne ale pielii, usor pigmentate, moi si nedureroase. Papiloamele apar in zonele in care pielea formeaza pliuri, mai precis pe gat, in zona axilara, pe pleoape si sub sani.

Verucile sunt o alta consecinta a infectiei cu tulpini HPV low-risc, fiind cunoscute mai bine sub denumirea de negi. Dea ceasta data formatiunile aparute pe piele au o suprafata dura si aspra, putand fi plate sau proeminente. Adeseori, pe suprafata lor se observa mici puncte negre care sunt capilare trombozate.

In cazuri foarte rare, infectia cu tulpini HPV low-risk poate cauza aparitia de formatiuni papilomatoase in cavitatea bucala sau chiar pe trahee si laringe.

Tulpini-HPV-low-risk

Cum se trateaza infectiile cu tulpini HPV low-risk

Daca nu sunt simptomatice, astfel de infectii nu necesita tratament, avand in vedere faptul ca nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Nici formele simptomatice, nu sunt periculoase, iar de cele mai multe ori, pacientii care apeleaza la tratament o fac din considerente estetice. Scopul tratamentului este indepartarea acelor formatiuni benigne de pe piele care au un aspect neplacut iar uneori pot genera disconfort atunci cand cresc in dimensiuni sau apar in zone in care se freaca  de obiectele vestimentare.

Prima optiune terapeutica este aplicarea de produse topice sub forma de creme, geluri sau unguente care contin substante active ce distrug celulele afectate si stimuleaza sistemul imunitar pentru a neutraliza virusul.

Daca aceste tratamente nu dau rezultatul dorit sau daca formatiunile respective au dimensiuni prea mari, exista o serie de proceduri prin care pot fi indepartate la cabinetul unui medic dermatolog. Astfel, crioterapia presupune inghetarea formatiunilor respective cu azot lichid, prin elecrerocauterizare sunt arse cu ajutorul temperaturii crescute generate decurentul electric, iar laserterapia presupune indepartarea acestora cu ajutorul razelor laser.

De asemenea, se poate face o excizie chirurgicala printr-o procedura minim invaziva, cu anestezie locala.

Este important de retinut faptul ca nu exista un tratament care sa elimine virusul complet din organism, astfel ca tulpinile virale raman si dupa indepartarea papiloamelor, verucilor sau condiloamelor. De aceea nu este exclusa posibilitatea de recidiva, aceasta in cazul in care virusul nu este  in cele din urma distrus de celulele imunitare ale organismului.

Asadar, tulpinile HPV low-risc sunt formele cele mai putin periculoase si totodata cele mai numeroase ale virusului uman Papiloma, cunoscut in special prin prisma faptului ca duce la aparitia cancerului de col uterin si a altor cancere genitale. Doar 14 din cele peste 100 de tulpini ale virusului au risc oncogenic, in timp ce restul pot cauza cel mult aparitia unor formatiuni benigne  pe suprafata pielii, fara riscuri majore pentru sanatate.