Beneficiile consumului de hrisca

Beneficiile consumului de hrisca Beneficiile consumului de hrisca

Ultima actualizare: 31 august 2023

Oamenii de stiinta devin din ce in ce mai preocupati de exploatarea alternativelor vegetale care prezinta asa-zise proprietati „nutriceutice”. Prin proprietati nutriceutice se inteleg mecanismele care stau la baza compusilor continuti in anumite plante, compusi bioactivi care prezinta multe proprietati si beneficii pentru sanatate.

Hrisca este o planta ierboasa care seamana foarte bine cu cerealele, dar nu face parte din aceeasi familie. Semintele acesteia sunt utilizate pentru gestionarea multor afectiuni, cum ar fi malnutritia si boala celiaca. Caracteristicile si profilul nutritional complex transforma aceste seminte intr-o alegere alimentara extraordinara.

In hrisca, componentele bioactive precum peptidele, flavonoidele, acizii fenolici, fagopiritolii, d-fagomina si fagopirinele manifesta numeroase proprietati benefice pentru asigurarea sanatatii si promovarea integritatii organismului. Hrisca apartine unui grup de alimente numite colocvial „pseudocereale”, de la aceasta planta consumandu-se semintele. Se cultiva in mai multe tari si se poate adapta tuturor conditiilor de mediu, inclusiv in terenuri uscate. Se considera ca hrisca ar fi originara din China si Asia Centrala, existand mai multe soiuri cultivate si comercializate. In mod obisnuit, Fagopyrum esculentum si Fagopyrum tartaricum sunt soiurile cele mai comune.


Hrisca – generalitati

Fara a avea vreo legatura cu graul sau orice alt tip de cereale, hrisca este o planta care produce seminte bogate in fibre, proteine, minerale si alti compusi cu valoare nutritionala aparte. Mai mult decat atat, semintele de hrisca se servesc sub forma de crupe, bogate in mangan, fosfor, zinc si acid folic, magneziu si vitamine din complexul B. Hrisca prezinta numeroase intrebuintari atat in gastronomie, cat si in medicina traditionala, deoarece compusii bioactivi continuti manifesta importante proprietati cu potential terapeutic. Pentru persoanele cu boala celiaca, alternativele pe baza de hrisca reprezinta o alegere prietenoasa, fiind lipsite de riscuri si reactii alergice.

Consumul de hrisca – beneficii si proprietati

Dincolo de faptul ca este un aliment delicios, care poate fi servit in diferite feluri, hrisca este si deosebit de sanatoasa, datorita faptului ca asigura un aport excelent de antioxidanti si nutrienti esentiali functionarii normale a organismului. Ca parte a unei diete sanatoase, hrisca reprezinta o alternativa proteica excelenta pentru persoanele vegetariene sau care sufera de boala celiaca. In continuare vor fi prezentate cateva dintre principalele beneficii ale consumului de hrisca.

Profil nutritional complex

Hrisca contine o gama variata de macro- si micronutrienti sanatosi, fiind o sursa semnificativa de proteine, fibre si carbohidrati complecsi. In 100 de grame de semine se regasesc:

  • Proteine: 13 grame;
  • Carbohidrati: 56 de grame (din care 12 grame sunt reprezentate de fibrele vegetale);
  • Lipide: 2,5 grame;
  • Potasiu: 148 de miligrame;
  • Fosfor: 118 miligrame;
  • Magneziu: 86 de miligrame;
  • Calciu: 1,2 miligrame;
  • Fier: 1,34 miligrame.

De asemenea, hrisca contine si vitamine:

Ca parte a unei diete complexe, hrisca sustine necesarul zilnic de micronutrienti ai organismului si promoveaza comportamentele alimentare sanatoase.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Sustine sanatatea tractului gastrointestinal

Hrisca este un aliment deosebit de bogat in fibre. Fibrele sunt esentiale pentru digestie si pentru functionarea normala a tranzitului intestinal. Un aport adecvat de fibre promoveaza motilitatea intestinala normala, reduce constipatia si starile de balonare, avand implicatii benefice si asupra microbiomului intestinal. De asemenea, studiile sugereaza ca asigurarea unui aport zilnic optim de fibre reduce semnificativ riscul de cancer colorectal, promovand si pierderea in greutate. In aceasta privinta, hrisca este un aliment care, per 100 de grame, asigura un aport mare de fibre.

Sustine lupta cu kilogramele in plus si scaderea in greutate

Hrisca este un aliment deosebit de hranitor, motiv pentru care preparatele pe baza de hrisca nu doar ca sunt delicioase, dar sunt si satioase: concept important in lupta impotriva kilogramelor in plus. Alimentele care cresc senzatia de satietate si in acelasi timp nu sunt calorice reprezinta un aliat de minune pentru persoanele care vor sa slabeasca si sa isi imbunatateasca sanatatea.

Sustine gestionarea corecta a diabetului

Hrisca este o sursa excelenta de carbohidrati complecsi, sanatosi, care pot ajuta la un control mult mai eficient al glicemiei. Spre deosebire de carbohidratii simpli, organismul descompune acest tip de carbohidrati mult mai lent, ceea ce inseamna ca raspunsul glicemic este mult redus. Spre exemplu, painea alba contine carbohidrati simpli. Studiile pe animale arata ca hrisca are efect pozitiv si asupra sensibilitatii la insulina, ajutand la mentinerea homeostaziei glicemice.

Optiune perfecta pentru persoanele cu boala celiaca

Hrisca este o optiune alimentara eficienta pentru persoanele cu boala celiaca, care nu tolereaza glutenul alimentar. Mai mult decat a fi o cereala, hrisca se prezinta sub forma de seminte. Mai mult decat atat, reprezinta o sursa alimentara cu un continut mult mai ridicat de fibre, vitamine si minerale decat produsele din orez, adesea folosite in alternativele alimentare fara gluten.

Sustine sanatatea inimii

Conform studiilor pe animale, consumul de hrisca ar putea sustine si sanatatea cardiovasculara. Dintre cereale si pseudocereale, hrisca contine cea mai mare cantitate de rutina, un antioxidant care prezinta numeroase implicatii in protectia cardiovasculara, si nu numai.

Rutina ar putea sa reduca riscul bolilor de inima prin prevenirea formarii cheagurilor de sange, reducerea starilor inflamatorii si a hipertensiunii arteriale. S-a mai constatat si faptul ca persoanele care consuma in mod regulat hrisca prezinta un profil lipidic mult mai bun: niveluri mai scazute de colesterol LDL si niveluri mai mari de colesterol HDL.

Bogata in antioxidanti

Hrisca este bogata in compusi fitochimici cu activitate antioxidanta, care atenueaza efectele nocive ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt compusi care provoaca inflamatii, fiind astfel responsabili de aparitia a numeroase boli cronice. Principalii antioxidanti din hrisca sunt rutina si quercetina, vitexina, antocianinele, antrachinonele, triterpenoidele si compusii fenolici, fiind cunoscut faptul ca acestia joaca un rol esential in linia defensiva antioxidanta a organismului.

Sustine functia cognitiva si integritatea cerebrala

Cele mai frecvente tulburari neurodegenerative sunt boala Parkinson si boala Alzheimer, despre care se stie ca sunt declansate de factori de mediu si genetici. Studiile in vitro demonstreaza ca extractele din seminte si plante de hrisca au proprietati neuroprotectoare, actionand impotriva radicalilor liberiri care duc la compromiterea functiei cerebrale. Studiile recente arata ca aceste efecte s-ar datora in special compusului numit rutina.

Manifesta efecte hepatoprotectoare

Speciile reactive de oxigen si azot, precum si o varietate de substante chimice toxice, pot afecta in mod semnificativ ficatul. Studiile pe animale de laborator arata ca flavonoidele din hrisca si extractele acestui aliment au efecte chiar si la nivel molecular, prin reducerea activitatii serice a enzimei aspartat-transaminaza, stimularea activitatii enzimei superoxid-dismutaza, precum si imbunatatirea functiei hepatice, reducerea inflamatiei hepatice si hepatotoxicitatii generale. In astfel de conditii, ficatul isi poate manifesta functiile normale.

Hrisca – modalitati de consum si utilizari in bucatarie

Acest aliment este foarte usor de incorporat intr-o dieta sanatoasa. Crupele de hrisca se pot gasi in comert, iar faina este, de asemenea, disponibila, putand fi folosita pentru a coace produse de patiserie, paine si tot felul de prajituri. Crupele pot fi consumate doar dupa ce se lasa la imbibat peste noapte, pentru ase hidrata, putand fi mancate atat crude, cat si fierte. Semintele pot fi usor adaugate in salate, garnituri sau servite chiar drept fel principal, proprietatile lor biologice fiind conservate mult mai bine atunci cand se servesc crude, dupa ce au fost lasate la imbibat. Oricum ar fi, acest aliment versatil poate fi usor integrat in dieta zilnica. Iata cateva exemple:

  • Mic dejun: puteti consuma terci de hrisca drept o alternativa sanatoasa pentru cerealele din comert sau terciul de ovaz (in cazul in care suferiti de intoleranta la gluten);
  • Pranz: puteti adauga crupele peste o salata cu pui, langa legume la gratar sau alte preparate gatite termic;
  • Cina: puteti face o omleta in care sa adaugati crupele, alaturi de o salata de legume;
  • Desert: faina de hrisca este o alternativa excelenta pentru faina obisnuita si poate fi folosita pentru orice tip de produse de patiserie, prajituri, clatite.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10171551/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7378508/
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325042
  4. https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat
  5. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-buckwheat
  6. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-buckwheat
  7. https://naturespath.com/blogs/posts/health-benefits-of-buckwheat

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Magneziu B complex x 14 plicuri orodisp

    Benesio Magneziu B complex X 14 plicuri orodispersabile

    Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice…