Boala obrajilor palmuiti: cauze, manifestari, diagnostic si tratament

Boala obrajilor palmuiti: cauze, manifestari, diagnostic si tratament Boala obrajilor palmuiti: cauze, manifestari, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 14 februarie 2023

Boala obrajilor palmuiti

Boala obrajilor palmuiti sau „a cincea boala a copilariei” este o infectie a cailor respiratorii superioare (obraji, nas, gura, faringe, laringe), cauzata de un virus - parvovirusul uman B19 (diferit de cel care produce parvoviroza la animale).

Boala obrajilor palmuiti este, de obicei, inofensiva si se vindeca de la sine, fara sa lase sechele. Uneori, o infectie cu parvovirus poate trece chiar neobservata si poate fi confundata cu o raceala sau o gripa.

De cele mai multe ori, copiii cu boala obrajilor palmuiti nu se simt foarte rau. Insa, boala obrajilor palmuiti sau eritemul infectios poate provoca anumite complicatii la un copil anemic sau al carui sistem imunitar este slabit de o anumita boala si/sau de un anumit medicament. La persoanele in varsta, infectia cu parvovirusul uman B19 poate provoca dureri articulare.

Boala obrajilor palmuiti este cel mai frecvent intalnita la copiii de varsta scolara. „A cincea boala eruptiva” este contagioasa si se raspandeste usor de la o persoana la alta. Cu toate acestea, odata ce sunteti expusi la virus, este putin probabil sa il contractati din nou mai tarziu in viata.

Boala obrajilor palmuiti a fost numita a cincea boala, deoarece se afla pe locul cinci in lista bolilor eruptive ale copilariei, alaturi de:

 

Pentru a va ajuta sa preveniti si sa tratati eficient gripa sau raceala, farmacistii catena va recomanda sa folositi W Minimartieni Gummy cu Echinacea 60 jeleuri. Acest produs contine un complex de multivitamine, imbogatit cu Echinacea, care va sprijina in lupta cu infectiile respiratorii si care stimuleaza sistemul imunitar.


Boala obrajilor palmuiti – cauze

Boala obrajilor palmuiti (a cincea boala a copilariei) este cauzata de parvovirusul uman (parvovirusul B19). Virusul, multiplicat, initial, la nivelul cailor respiratorii, se fixeaza, apoi, in maduva osoasa.

Parvovirusul B19 ataca celulele din maduva responsabile cu producerea eritrocitelor, respectiv, celulele progenitoare ale eritrocitelor, cunoscute drept globulele rosii din sange.

Ca urmare, producerea de eritrocite este, temporar, sistata. Persoanele cu diverse afectiuni hematologice - anemie hemolitica cronica, talasemie, siclemie – sunt cele mai afectate, in cazul lor existand riscul aparitiei unor complicatii cardiace.

Boala obrajilor palmuiti – transmitere

Oricine poate contracta parvovirusul B19, insa acesta este mai des intalnit in randul copiilor de varsta scolara. Fiind foarte contagios, virusul ce cauzeaza boala obrajilor palmuiti se raspandeste cu usurinta, prin picaturi de saliva si secretii nazale. Acest lucru inseamna ca virusul poate fi transmis de la o persoana la alta prin stranut sau tuse.

Transmiterea virusului se face si prin intermediul obiectelor contaminate. Boala obrajilor palmuiti apare mai des la copiii de varsta prescolara si scolara, intre 5 si 14 ani (in special la cei cu varsta intre 5 si 7 ani), facandu-si debutul cu predilectie la:

  • sfarsitul iernii;
  • in primavara;
  • inceputul verii.

 

A cincea boala a copilariei sau boala obrajilor palmuiti se poate transmite, asadar:

  • pe cale aerogena (prin tuse si stranut);
  • prin contactul direct cu orice obiect contaminat cu aceste secretii;
  • prin intermediul sangelui si al produselor de sange;
  • de la mama la fat.

 

De regula, copiii pot raspandi a cincea boala doar in perioada manifestarii unor simptome asemanatoare gripei si inainte de a avea o eruptie cutanata. De obicei, in momentul in care apare eruptia cutanata, contagiozitatea dispare iar virusul nu mai poate fi transmis si altor persoane.

Parvovirusul se poate raspandi si in randul persoanelor adulte, desi majoritatea adultilor are anticorpi care ii impiedica sa dezvolte boala obrajilor palmuiti, datorita expunerii anterioare in timpul copilariei. Cand boala obrajilor palmuiti apare la varsta adulta, simptomele pot fi destul de severe in unele cazuri.

Odata ce sunteti expusi la virus, sistemul imunitar al corpului isi construieste linia de aparare pentru a lupta impotriva parvovirusului B19. Acest lucru inseamna ca daca ati facut a cincea boala in copilarie, veti fi imun la ea la varsta adulta.

Parvovirusul B19 se poate, de asemenea, transmite de la mama la fat prin sange, lucru asociat, in unele cazuri, cu complicatii, unele dintre ele grave.

A cincea boala a copilariei, contractata in timpul sarcinii, poate avea urmari grave asupra sanatatii copilului nenascut, cauzand anemie, afectiune ce-i poate pune viata in pericol.

Pentru copiii cu sistem imunitar puternic, parvovirusului B19 este o boala comuna, usoara, care rareori prezinta efecte pe termen lung.

Pentru a preveni si pentru a trata infectiile respiratorii sau pe cele favorizate de imunodeficienta temporara, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Frutdep Immuno 10 flac x10 ml. Acest produs contine nutraceutice si sucuri concentrate din fructe, reducand atat durata cat si severitatea simptomelor provocate de infectiile respiratorii. De asemenea, acest produs protejeaza celulele organismului impotriva stresului oxidativ, reducand perioadele de oboseala si extenuare.

Boala obrajilor palmuiti - simptome si manifestari

Boala obrajilor palmuiti este o boala a copilariei, ce apare ca o eruptie de culoare rosu-aprins la nivelul obrajilor. Aceasta eruptie cutanata este cea care i-a adus denumirea de „boala obrajilor palmuiti”.

Aproximativ 20% dintre persoanele care sufera de boala obrajilor palmuiti nu prezinta simptome. Cu toate acestea, ele pot transmite virusul altor persoane.

Boala incepe, adesea, cu simptome asemanatoare gripei. In aceasta perioada, virusul este cel mai contagios. Principalele simptome ale celei de-a cincea boli pot include:

  • Oboseala;
  • Dureri de cap;
  • Febra usoara  (de la 37° la 38,5° C);
  • Durere in gat;
  • Congestie nazala;
  • Secretii nazale seroase.

 

Pot trece cateva zile de la aparitia simptomelor asemanatoare gripei pana cand eruptia cu pete si papule rosii de la nivelul obrajilor sa-si faca prezenta (de unde si denumirea de „boala obrajilor palmuiti”).

Totodata, eruptia poate aparea si pe corp. Dupa aparitia eruptiei cutanate, nu mai poate fi vorba de contagiozitate. Eruptia poate provoca mancarimi. Ar trebui sa se estompeze in cinci pana la zece zile.

In unele cazuri, este posibil sa apara o a doua eruptie cutanata, care se dezvolta dupa eruptia „obrazului palmuit”. De aceasta data, eruptia poate fi localizata pe:

  • Brate;
  • Picioare;
  • Trunchi (piept si spate);
  • Fese.

 

Aproximativ 10% dintre copiii cu a cincea boala prezinta, de asemenea, dureri articulare si umflaturi.

A cincea boala este mult mai frecventa la copii, dar se poate intalni si la adulti. Adultii care sufera de boala obrajilor palmuiti dezvolta, adesea, simptome asemanatoare gripei, fara eruptii cutanate. Impreuna cu aceste simptome, aproximativ 80% dintre adulti dezvolta, de asemenea, dureri articulare la incheieturi, maini si genunchi.

Pentru a stimula eficient imunitatea in cazul copiilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Imunice x 30 plicuri. Acest produs contine zinc, vitamina C si vitamina D, fiind ideal pentru a preveni si pentru a trata ifectiile care apar la nivelul tractului respirator. Are un gust delicios de capsuni, ceea ce il face sa fie foarte usor acceptat de catre copii. De asemenea, contine si Wellmune, Colostru si Prebilac, elemente care sustin digestia si buna functionare a sistemului imunitar.

Persoanele cu risc crescut pentru boala obrajilor palmuiti

  • Persoanele cu anemie

Infectia cu parvovirus la persoanele cu anemie poate opri productia de celule rosii din sange si poate provoca o criza de anemie. Persoanele care sufera de anemie cu celule in secera (siclemie) prezinta un risc deosebit.

  • Femeile insarcinate

Cand boala se transmite de la mama la fat, poate provoca, in cazuri mai rare:

  • anemie fetala (numar scazut de celule rosii din sange);
  • hydrops fetalis (acumularea de lichid in jurul organelor);
  • avort spontan (atunci cand sarcina se termina inainte ca fatul sa se dezvolte complet);
  • nasterea unui copil mort (cand copilul moare inainte de nastere).

 

  • Persoanele cu sistem imunitar slabit

Infectia cu parvovirus poate declansa, de asemenea, anemie severa la persoanele cu imunodeficienta, producand anemie cronica sau aplastica, in conditii precum:

  • Infectia cu HIV;
  • Tratamente impotriva bolilor incurabile grave, leucemie;
  • Tratamente imunosupresive, la persoanele cu transplant de organe.

 

Boala obrajilor palmuiti – diagnostic

Diagnosticul de eritem infectios este pus de catre medic in urma unui examen fizic, printr-o simpla examinare a fetei pacientului, nefiind necesara o evaluare suplimentara.

Cu toate acestea, persoanele cu risc crescut pentru boala obrajilor palmuiti, cauzata in urma infectiei cu parvovirus B19, vor fi nevoite sa efectueze analize de sange prin care sa se determine daca sunt imune la parvovirus ori daca au fost infectate recent.

Boala obrajilor palmuiti - optiuni de tratament

A cincea boala nu este o afectiune grava si dispare cu tratament usor.

Simptomele bolii a cincea dispar, de obicei, in cateva saptamani, cu tratament minim. Pot fi recomandate analgezice fara prescriptie medicala (OTC) pentru tratarea febrei, durerilor de cap si durerilor articulare.

Nu se administreaza acid acetilsalicilic persoanelor cu varsta sub 16 ani, din cauza posibilei legaturi dintre aceasta si sindromul Reye.

In acelasi timp, se recomanda odihna suplimentara si o buna hidratare.

Boala obrajilor palmuiti – complicatii

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu eritem infectios se recupereaza complet, insa exista cazuri in care pot aparea complicatii, precum:

  • Anemia

Uneori, virusul opreste productia de celule rosii din sange, cauzand anemie. Aceasta problema este temporara si, de obicei, trece neobservata. Cu toate acestea, anemia poate fi grava la un sistem imunitar slabit. Cei mai expusi riscului de complicatii sunt cei care sufera de anemie cu celule in secera, boala incurabila grava, virusul imunodeficientei umane (HIV) sau cei care au suferit un transplant de organ.

  • Artrita

Un numar mic de copii (10%) si un numar mai mare de adulti (aproximativ 80%) dezvolta, temporar, articulatii dureroase si umflaturi, in urma contractarii parvovirusului B19. Aceasta simptomatologie se imbunatateste, de obicei, in cateva saptamani. Cu toate acestea, 10% dintre adulti dezvolta artrita cronica asociata parvovirusului sau poliartrita. Femeile sunt mai expuse acestui risc decat barbatii.

Farmacistul Catena va recomanda: