Boli metabolice - ce sunt, exemple, cauzele aparitiei si tratamente recomandate

Boli metabolice - ce sunt, exemple, cauzele aparitiei si tratamente recomandate Boli metabolice - ce sunt, exemple, cauzele aparitiei si tratamente recomandate

Ultima actualizare: 21 mai 2022

Metabolismul uman este un sistem complex care s-a dezvoltat pentru a mentine greutatea corpului intr-o forma constanta. Si dupa cum afirma specialistii, hrana (alaturi de o serie de alti factori esentiali) reprezinta principala sursa de energie si combustibil eficient pentru toate organele si sistemele formate in organismului nostru.

Mergand si mai in detaliu, in cadrul proceselor metabolice sunt angrenate toate substantele chimice si naturale care implica atat lipide, cat si proteine si glucide.

Aceste substante sunt necesare in cantitati suficient de mari astfel incat sa sustina intregul proces al metabolismul si functiile organismului. In plus, organismul are nevoie si de vitamine si minerale care chiar daca sunt vitale pentru organism, ele nu furnizeaza acestuia energie sau calorii.  Asadar, in cadrul corpului uman, se poate afirma ca metabolismul este partea responsabila cu crearea de noi celule si implicit aprovizionarea lor cu toate substantele nutritive,  tot el ajuta la reglarea temperaturii corpului si mai ales, eliminarea substantelor toxice din organism.


Ce sunt bolile metabolice?

Bolile metabolice reprezinta tulburari ce vizeaza o serie de factori nutritivi, caracterizate adesea prin reactii chimice anormale din care pot rezulta diverse modificari ale procesului metabolic. Aceste afectiuni au pe de o parte factori ereditari (unele pot fi depistate de la nastere), dar pot fi cauzate si de boli aparute pe parcursul vietii (fiind identificate dupa aparitia unor simptome specifice).

Ca atare, totalitatea tulburarilor care apar pe diverse paliere metabolice ale principiilor alimentare sunt grupate si poarta denumirea de boli metabolice.

Bolile metabolice genetice sunt cauzate de lipsa enzimelor din organism, iar in cazul nou-nascutilor (care prezinta de la nastere aceste afectiuni) o parte foarte mica este diagnosticata intimp util si se poate bucura de un trai normal. Totodata trebuie tinut cont de afectiunile metabolice care pot fi diagnosticate de la nastere din cauza implicatiilor pe termen lung ale acestora.

Care sunt cele mai frecvente tulburari?

Luand in considerare ca exista mai multe departamente cu principii active, exista diferite zone metabolice (astfel incat si patalogia metabolica este diferentiata in functie de zona afectata), dupa cum urmeaza:

  • Metabolismul glucidelor (avand rol energetic, in urma digestiei, glucidele ajung in intestinul subtire sub forma de monozaharide si se absorb).
  • Metabolismul lipidelor (si ele se absorb la nivelul intestinului subtire, dar sub forma de acizi grasi, monogliceride, colesterol si fosfolipide). 
  • Metabolismul proteinelor (cu rol atat energetic cat si functional, ele se absorb in organism sub forma de aminoacizi intai in ficat, si ulterior in circulatia generala). 

 

Diabetul

Este una dintre cele mai intalnite tulburari metabolice. El reprezinta o afectiune care indica un nivel ridicat al zaharului in sange si apare cand pancreasul nu mai secreta deloc insulina sau produce o cantitate prea mica pentru a putea transforma glucoza din sange in energie. Conform specilaistilor, diabetul a devenit o boala din ce in mai raspandita, cauzata in special de alimentatia inadecvata, foarte bogata in sare si zahar. Greutatea peste medie, asociata cu un stil de viata nesanatos, reprezinta principalul factor de risc pentru instalarea diabetului.

Zaharina reprezinta o alternativa de inlocuire a zaharului pentru persoanele care sufera de diabet, dar si pentru cei care vor sa slabeasca. Aceasta se absoarbe rapid in tractul digestiv si se elimina, nemodificata, aproape in totalitate prin urina in decurs de cateva ore.

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat, dar cele mai cunoscute sunt: diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2.

Diabetul de tip 1 sau diabetul insulino-dependent apare la varste fragede si are ca principala cauza atacul anticorpilor din organism asupra pancreasului. In acest caz, Hofigal poate fi utilizat si ca adjuvant in diabetul zaharat de tip I (insulino-dependent), insa fara intreruperea insulinoterapiei. Produsul aduce o echilibrare a simptomelor diabetului de tip 1 si 2, datorita extractelor din plante pe care le contine.

Diabetul de tip 2 sau diabetul non-insulino-dependent este cel mai intalnit tip cu o frecventa de aproape 100% in cazul persoanelor diagnosticate. Cauza cea mai intalnita pentru declansarea acestui tip de diabet o constituie obezitatea. De exemplu, tratamentul cu Suliqua este indicat la adulti, in asociere cu metformina pentru a imbunatati controlul glicemic. 

Obezitatea

Este cea mai frecventa boala metabolica si este asociata adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. Cauzele principale ale obezitatii sunt: supraalimentarea, sedentarismul, anxietatea, stresul si de foarte multe ori, toate acestea asociate.

Cunoscand o frecventa sporita mai ales in ultimii ani, specialistii Catena avertizeaza si trag semnale de alarma anuntand ca ea poate avea urmari extrem de periculoase pentru sanatate. Pentru a fi mai clari, se poate spune despre o persoana ca este obeza din momentul in care greutatea normala este depasita cu un procent de 20%. In cazuri foarte grave acest procent poate fi depasit si ajunge sa fie cuprins intre 50 si chiar 100%.

Este foarte important de retinut ca metabolismul este accelerat si sustinut de miscarea fizica. Specialistii nostri recomanda utilizarea Naturalis ApetitSlim care ajuta la mentinerea greutatii normale corporale, sustine metabolismul, accelereaza arderea grasimilor si elimina toxinele. Compusii sai ajuta la imbunatirea metabolismului energetic si la si la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei in sange.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul se declanseaza cand hormonul tiroidian detine control asupra metabolismul si influenteaza rata batailor cardiace, digestia, tonusul muscular, rezistenta oaselor si mai ales nivelul colesterolului in sange.

Daca glanda tiroida produce hormon tiroidian in exces, atunci persoana suspecta va prezenta semne de hipertiroidism (transpiratii abundente, piele umeda, par fin care cade usor, scadere in greutate chiar daca alimentatia este corecta si echilibrata. Majoritatea cazurilor de hipertiroidism sunt date de o boala autoimuna, numita boala Basedow-Graves.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul apare atunci cand apare cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni ai caror functie, este si aceea de a controla maniera in care organismul consuma energia. El este caracterizat de crestere excesiva in greutatea si ritm cardiac lent.

De retinut este faptul ca hipotiroidismul infantil netratat poate duce la afectiuni la nivelul creierului, ce pot implica un retard psihic si un retard al dezvoltarii, la adolescenti se manifesta vizibil in sensul in care ei arata mult mai tineri decat varsta corespunzatoare, iar femeile pot dezvolta boala chiar si insarcinate.

L-Tyrosine este un aminoacid neesential sintetizat care reduce starile produse de activitatea scazuta a tiroidei, imbunatateste functionarea glandei tiroide precum si a functiile glandelor suprarenale.

Guta

Este o boala cel mai des intalnita in cadrul populatiei de gen masculin si este cauzata de acidul uric metabolic format in organism. Cand nivelul acidului uric are valori foarte mari, acesta poate forma cristale care se depun apoi la nivelul articulatiior.

Din pacate, boala, are factori de risc comuni cu alte afectiuni precum: obezitatea, hipertensiunea arteriala. Acesti factori sunt de asemenea factori de risc pentru anumite afectiuni, ca diabetul zaharat, bolile renale sau afectiuni ale arterelor.

Consumul de ceai codite de cirese ajuta la mentinerea unui flux urinar normal si in plus el are efect antiinflamator, diuretic si astringent.

Care sunt cauzele aparitiei bolilor metabolice?

Metabolismul are nevoie de o dieta si modul de viata echilibrat.

Cauzele metabolice diverse si nu mereu sunt sunt foarte bine si corect intelese. Mesele excesive dezorganizate sau la cealalta extrema infometarea, aportul scazut de alimente cu un aport nutrtional afecteaza procesele de energie si de depozitare in organism si au o influenta masiva in perturbarea echilibrului general al organismului.

Mai mult decat atat, insistam asupra faptului ca alimentatia sanatoasa este primordiala pentru buna functionare a organismului uman. Abordarea necorespunzatoare a rolului alimentatiei, precum si asocierea ei cu sedentarism, consum de alcool, tutun, substante interzise pot reprezenta grave amenintari pentru sanatate, atat pe termen scurt dar si lung.

Ce obiceiuri corecte recomanda specialistii Catena?

Fiecare dintre noi este diferit, ca atare fiecare metabolism are felul lui de a functiona, tocmai din acest motiv medicul specialist in nutritie si boli metabolice este cel mai indicat sa faca o serie de recomandari benefice si eficace pentru sanatate.

De obicei tratamentul este strans legat de modificarile stilului de viata ale persoanei aflate in nevoie si este important sa fie adaptate la modificarile metabolice.

In plus, tratamentul tulburarilor metabolice implica responsabil si foarte multa implicare. De pilda, bolile metabolice cauzate genetic au nevoie de supraveghere medicala constanta si tratament administrat in mod regulat. Neinsusit la timp sau amanat din diverse motive, lipsa tratamentului pot avea complicatii serioase asupra organismului.

In ceea ce priveste prevenirea bolilor metabolice, specialistii Catena recomanda:

  • Un rol decisiv il are dieta, prin urmare este necesara reducerea si controlul asupra cantitatii de alimente bogate in grasimi si carbohidrati. Ritmul de viata dezorganizat alaturi obiceiurile alimentare nesanatoase pot duce la aparitia unor afectiuni grave, printre care diverse boli metabolice precum: obezitatea,  diabetul zaharat si dislipidemia (concentratie mare de grasimi in sange). Asadar, introdu stilului tau de viata o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, peste, fibre, lactate (din care corpul sa isi ia vitaminele, mineralele si toti nutrientii de care are nevoie). Foarte important de retinut, produsul Hofigal are in componenta ingrediente care au rol de echilibrare a metabolismului glucidic cat si a celui lipidic.
  • Sedentarismul sau lipsa activitatii fizice constante constituie un alt factor pentru instalarea bolilor metabolice. Indiferent de programul cotidian, exercitiile fizice nu trebuie sa lipseasca cel putin 30 de minute pe zi. Sigur ca miscarea trebuie adaptata in functie de varsta, starea generala de sanatate, dar si preferinte si alte obiceiuri.

 

Programeaza-te din timp la controale medicale si fii cat se poate de atent la orice schimbare care intervine asupra organismului tau. Insuseste-ti sfaturile si indicatiile pe care le primesti din partea specialistului.

Fumatul te priveaza de a savura gustul si mirosul mancarurilor preferate. Chiar daca consuma calorii, nicotina continuta de tigari afecteaza intregul circuit al metabolismului. Cu pasi mici si siguri, incearca sa renunti la acest viciu atat de daunator; care pe langa efectele negative pe care le produce asupra sanatatii, este destul de costisitor si pentru portofel.

Alcoolul este extrem de daunator asupra ficatului si stomacului, dar nu in ultimul rand si asupra sistemului nervos. Consumat in cantitati exagerate, perioade lungi de timp, el are efecte devastatoare asupra metabolismului, ingreunand sistemul de procesare al enzimelor. Moderatia este cuvantul cheie si la acest capitol! 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
LipidoSlim Naturalis X 30 capsule

LipidoSlim Naturalis X 30 capsule

  LipidoSlim este un supliment alimentar ce contine…

3 la pret de 2
Naturalis ApetitSlim X 30 capsule

Naturalis ApetitSlim X 30 capsule

  ApetitSlim de la Naturalis este un supliment…