Ceai de nuci – proprietati si contraindicatii

Ceai de nuci – proprietati si contraindicatii Ceai de nuci – proprietati si contraindicatii

Ultima actualizare: 26 octombrie 2023

Cu toate ca nu este la fel de cunoscut ca alte bauturi din categoria sa, ceaiul de nuci nu este cu nimic mai prejos in ceea ce priveste beneficiile pe care le poate avea pentru sanatate. Nu degeaba se spune despre ceaiul de nuci ca ajuta in tratamentul a peste 100 de boli, insa este important ca acesta sa nu fie considerat un remediu universal, care sa inlocuiasca tratamentele conventionale. Subliniem in acest sens faptul ca ceaiul de nuci este doar adjuvant in tratamentul anumitor boli, ceea ce inseamna ca poate ameliora simptomele sau poate grabi vindecarea, insa doar in conditiile unui management adecvat al afectiunilor respective.

Spuneam ca ceaiul de nuci nu este la fel de popular precum celelalte ceaiuri mult mai cunoscute, iar din acest motiv l-am ales ca subiect pentru articolul de fata, din care puteti afla care sunt proprietatile si beneficiile sale, cum se prepara si cand nu este indicat.


Ceai de nuci – proprietati si beneficii

Ceaiul de nuci constituie o importanta sursa nutritiva, avand un continut bogat in vitamine, minerale si alte substante active benefice pentru organism. Mai exact, in compozitia sa puteti gasi vitamine din complexul B, vitamina C si vitamina E, zinc si magneziu, acizi grasi Omega-3 si Omega-6, proteine, tanini si compusi fenolici.

Toate substantele enumerate confera ceaiului de nuci proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antibacteriene. Acestor proprietati li se datoreaza si beneficiile asociate consumului de ceai de nuci, pe care vi le prezentam in continuare.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Stimularea sistemului imunitar

Ceaiul de nuci are efect fortifiant pentru sistemul imunitar, datorita continutului de vitamina C. Acest nutrient este implicat in productia de celule imunitare si anticorpi si totodata ere efect stimulator asupra functionarii acestora. In acest mod, consumul de ceai de nuci ajuta la prevenirea infectiilor cauzate de diversi agenti patogeni si totodata ajuta organismul sa faca fata mai usor unor astfel de probleme de sanatate.

Prevenirea stresului oxidativ

Stresul oxidativ este actiunea negativa pe care radicalii liberi o exercita asupra celulelor din organism, carora le modifica structura si le afecteaza functiile. Am precizat mai devreme ca ceaiul de nuci are proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva stresului oxidativ. Vitaminele C si E, alaturi de compusii fenolici si taninii din compozitia ceaiului de nuci, au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, anuland astfel efectul nociv pe care acestia il au asupra celulelor. In acest fel, se evita imbatranirea prematura, inflamatiile si o serie de boli cronice care pot aparea pe fondul stresului oxidativ.

Protejarea sanatatii inimii

Spre deosebire de alte bauturi din aceasta gama, ceaiul de nuci are un continut bogat in acizi grasi Omega-3 si Omega-6 – grasimi sanatoase, cu un rol important in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Acizii grasi din ceaiul de nuci contribuie le reducerea nivelului de colesterol LDL, cunoscut si sub denumirea de „colesterol rau”. Acesta se depune in interiorul vaselor sanguine, determinand ingustarea lor si cresterea presiunii sangelui, ceea ce duce la aparitia hipertensiunii arteriale – principala cauza determinanta a bolilor cardiovasculare.

De asemenea, acizii grasi au si un puternic efect antioxidant, contribuind la beneficiile enumerate in paragraful anterior.

Imbunatatirea calitatii somnului

In compozitia ceaiului de nuci intra si o substanta numita melatonina, care este produsa si de glanda pineala din creierul uman. Malatonina contribuie la reglarea ciclului circadian, avand si un efect important in ceea ce priveste calitatea somnului. Insomniile sau tulburarile de somn sunt asociate adesea cu un nivel scazut al melatoninei din organism, asa ceaiul de nuci poate fi un remediu eficient in astfel de situatii.

Farmacistii Catena recomanda Omega 3 forte 1000 mg, o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati, indispensabili functionarii sanatoase a inimii.

Mentinerea sanatatii mintale

Odata cu inaintarea in varsta, celulele nervoase din creier imbatranesc si ele, dupa care mor, fara a fi inlocuite de altele noi. Asa apare declinul cognitiv care este ireversibil si duce de multe ori la aparitia unor boli mintale, asa cum e Alzheimer. Nimic nu poate opri acest proces, insa degenerarea cognitiva poate fi incetinita semnificativ cu ajutorul unor substante din compozitia alimentelor. Acizii grasi din ceaiul de nuci sunt un exemplu elocvent in acest sens, intrucat protejeaza celulele nervoase si le incetineste procesul de imbatranire, prevenind sau cel putin intarziind semnificativ aparitia bolilor neurodegenerative.

Ceai de nuci – mod de preparare

Exista doua tipuri de ceai de nici, care se diferentiaza prin ingredientul principal folosit. Mai exact, ceaiul de nuci poate fi preparat din coji sau din miez de nuca, iar in cele ce urmeaza va prezentam ambele retete.

Ceai din coji de nuca

Cel mai bine este ca la prepararea acestui ceai de nuci sa se foloseasca doar coji de la nucile verzi, numite si nuci noi. Este vorba de nucile proaspete, care nu au apucat inca sa se usuce si care contin o cantitate mai mare de substante nutritive in coaja. Ne referim la coaja lemnoasa, care trebuie curatata bine de impuritati, dupa care se piseaza cat mai marunt.

Pentru preparare, la fiecare lingurita de coji se folosesc 250 de mililitri de apa. Mai intai se pune apa la fiert, iar dupa ce da in clocot se toarna intr-o cana sau un ceainic, peste cojile pisate. Vasul se acopera si se lasa cojile la infuzat timp de 10-15 minute.

Dupa aceea, ceaiul de nuci se strecoara pentru a separa lichidul de coji si poate fi consumat fara a depasi insa cantitatea de 3 cani pe zi.

Ceai din miez de nuca

In acest caz, la 250 de mililitri de apa aveti nevoie de miezul a 2-3 nuci, de aceasta data fiind de preferat nucile uscate. Se fierbe apa, iar dupa ce da in clocot se ia vasul de pe foc si se adauga miezul de nuca. Apoi, se acopera si se lasa la infuzat 30-40 de minute. Acest ceai de nuci se consuma de regula dimineata si seara.

Ceai de nuci – contraindicatii

In ciuda beneficiilor sale, ceaiul de nuci nu trebuie consumat in exces pentru ca poate duce la aparitia unor tulburari digestive manifestate prin greata, varsaturi, dureri abdominale si diaree. Dupa cum am spus, se recomanda cel mult 3 cani de ceai de nuci pe zi, daca este preparat din coji, si cel mult 2 cani pe zi, in cazul ceaiului din miez de nuca.

Daca aveti alergie la arahide sau alte plante oleaginoase cu coaja lemnoasa, este recomandat sa evitati consumul de ceai de nuci, pentru ca si acesta va poate cauza reactii alergice, precum eruptii cutanate, mancarimi sau inflamatii locale.

Este contraindicat consumul de ceai de nuci si in cazul persoanelor care urmeaza un tratament cu medicamente anticoagulante, antihipertensive sau medicamente pentru diabet, deoarece substantele din compozitia ceaiului pot interactiona cu cele continute de medicamente, diminuandu-le sau anulandu-le efectul.

Efectele consumului de ceai de nuci la femeile insarcinate sau aflate in perioada de alaptare nu au fost indeajuns studiate, asa ca este recomandat sa dati dovada de precautie si sa evitati consumul daca va aflati intr-o astfel de situatie. E posibil ca substantele din ceaiul de nuci sa afecteze dezvoltarea fatului, iar la femeile care alapteaza, acestea pot ajunge in laptele matern, provocand anumite probleme sugarului.

Asadar, ceaiul de nuci este o alegre potrivita daca doriti sa va intariti imunitatea, sa va protejati sanatatea inimii sau sa preveniti aparitia unor boli neurodegenerative.

De asemenea, poate fi un remediu si pentru insomnii si poate preveni aparitia unor boli cronice asociate actiunii radicalilor liberi. Pentru a va bucura pe deplin de aceste beneficii, trebuie sa il consumati cu moderatie, fara a depasi 2-3 cani pe zi, si totodata sa tineti cont de contraindicatiile pe care le-am mentionat mai sus.

 

Farmacistul Catena va recomanda: