Ceai de papadie: beneficii, utilizari, contraindicatii

Ceai de papadie: beneficii, utilizari, contraindicatii Ceai de papadie: beneficii, utilizari, contraindicatii

Ultima actualizare: 1 martie 2023

ceai-de-papadie

Majoritatea oamenilor care locuiesc la casa nu stiu ca plantele cu flori galbene care rasar in fiecare primavara si pe care le indeparteaza au, de fapt, o serie de beneficii importante pentru sanatate. Cu toate ca unele persoane prefera sa taie aceasta planta, altele au inclus papadia in alimentatie de mai mult timp, mai ales sub forma de ceai de papadie.

Radacina de papadie este utilizata in tratarea durerilor musculare, lipsei poftei de mancare, problemelor stomacale, durerilor articulare, eczemelor si vanatailor. In plus, poate fi folosit ca laxativ pentru capacitatea sa a imbunatati excretia.

Unii oameni folosesc produse care contin papadie pentru a trata infectiile, in special pe cele virale. De asemenea, este folosit ca tonic digestiv.

Puteti folosi radacina, tulpinile si florile plantei pentru a face un ceai de papadie delicios si super-sanatos. Ceaiul de papadie este foarte bogat in vitamina A si poate oferi multe beneficii pentru sanatate, insa este nevoie de mai multe dovezi stiintifice care sa le confirme.

 


Informatii generale despre papadie

Considerata o simpla buruiana, multi nu ar fi crezut ca vor bea vreodata ceai de papadie. Insa, asa cum varza kale sau alte plante si legume au capatat notorietate in ultimii ani, se pare ca cele mai neglijate plante sunt uneori cele mai benefice.

In ciuda faptului ca de cele mai multe ori este indepartata, papadia are multe de oferit.

Ceai de papadie – beneficii pentru sanatate

Ceai de papadie – beneficii pentru oase

Papadia contine 10% din valoarea zilnica recomandata de calciu, acesta fiind cel mai abundent mineral din organism. Calciul este stocat in structura oaselor si a dintilor. In plus, calciul contribuie la coagularea sangelui, secretia de hormoni si contractia musculara.

De aceea, puteti bea ceai de papadie pentru a ajuta la evitarea cariilor dentare, a tensiunii musculare si a tensiunii arteriale crescute care pot fi cauzate de deficienta de calciu.

Ceai de papadie pentru detoxifierea ficatului

Ficatul produce bila, un lichid esential care ajuta enzimele din organism sa descompuna grasimile in acizi grasi. In plus, ficatul filtreaza si detoxifica sangele, descompune si stocheaza aminoacizii, sintetizeaza si metabolizeaza grasimile si colesterolul, stocheaza glucoza si regleaza functiile interne.

Papadia contine vitamine si nutrienti care ajuta la detoxifierea ficatului si la mentinerea la un nivel optim a acestui organ vital.

ceai-de-papadie-beneficii-ficat

Papadia mentine un flux adecvat al bilei, iar acest lucru este benefic pentru sistemul digestiv. Ceaiul de papadie contine si vitamina C, despre care studiile pe animale arata ca poate ajuta la absorbtia mineralelor, reducand inflamatia si prevenind dezvoltarea diverselor afectiuni.

Recomandarea Catena este Ceai de papadie Dacia Plant, un produs recomandat in afectiunile ficatului si ale splinei. De asemenea, ceaiul de papadie sustine secretiile digestive (gastrice, pancreatice si intestinale) pentru producerea si eliminarea bilei. Contribuie la detoxifierea organismului.

Ceai de papadie – ajutor in combaterea diabetului

Persoanele care au diabet pot bea ceai de papadie, datorita faptului ca aceasta planta poate stimula productia de insulina din pancreas si poate mentine glicemia la un nivel scazut.

Diabetul apare in momentul in care pancreasul nu produce insulina in cantitati adecvate sau daca celulele organismului nu pot procesa corect acest hormon. Deoarece glucoza nu este utilizata in mod corespunzator, aceasta se acumuleaza in fluxul sanguin, lucru care provoaca un nivel ridicat al glicemiei.

De asemenea, datorita efectului sau diuretic, ceaiul de papadie ajuta organismul sa elimine excesul de zahar care este stocat in organism.

Este bogat in vitamina K

Vitamina K este o vitamina esentiala solubila in grasimi, care joaca un rol important in sanatatea oaselor si a inimii. Va vine sa credeti ca papadia contine peste 500% din valoarea zilnica de vitamina K? De aceea, papadia este o metoda excelenta de a preveni deficienta de vitamina K.

Vitamina K este principala vitamina implicata in mineralizarea osoasa si in coagularea sangelui. In plus, contribuie la mentinerea functiei creierului si a unui metabolism sanatos.

Cercetatorii au descoperit ca vitamina K poate imbunatati sanatatea oaselor si poate reduce riscul de fracturi osoase, in special in cazul femeilor aflate la postmenopauza, care prezinta risc de osteoporoza.

De asemenea, datorita capacitatilor sale de coagulare a sangelui, vitamina K este benefica in ameliorarea sangerarilor menstruale abundente.

Ceai de papadie - sursa buna de vitamina A

Vitamina A este extrem de benefica pentru vedere si joaca un rol esential in mentinerea functiei neurologice si a pielii sanatoase. Vitamina A are proprietati antioxidante, deci are puterea de a reduce inflamatia prin combaterea daunelor provocate de radicalii liberi.

Exista studii care sugereaza ca vitamina A obtinuta din alimente ofera antioxidanti care previn carcinogeneza prin reducerea nivelurilor de radicali liberi care deterioreaza ADN-ul.

ceai-de-papadie-beneficii-vedere

O cana de ceai de papadie contine cantitatea suficienta de vitamina A, care poate lupta impotriva imbatranirii premature, a infectiilor respiratorii si a tulburarilor de vedere.

Ceai de papadie - bogat in antioxidanti

Un alt beneficiu important al papadiei consta in proprietatile sale antioxidante ridicate. Potrivit cercetarilor, antioxidantii sunt substante care ajuta la prevenirea anumitor tipuri de leziuni celulare.

Antioxidantii sunt esentiali pentru organism datorita faptului ca pot combate daunele cauzate de radicalii liberi, compusi chimici secundari care pot fi foarte periculosi pentru tesuturile organismului si care pot provoca afectiuni grave si imbatranire prematura. Din fericire, consumul de ceai de papadie poate ajuta organismul sa evite deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi.

Are un continut important de fibre

Ceaiul de papadie este bogat in fibre, benefice pentru digestie si sanatatea intestinala.

Fibrele ajuta la deplasarea rapida a alimentelor prin tractul digestiv, ajutandu-l sa functioneze optim.

In plus, cercetarile arata ca dietele bogate in fibre reduc riscul de obezitate, boli cardiovasculare si diabet, probleme digestive si pietre la rinichi. De asemenea, fibrele pot avea capacitatea de a contribui la reducerea riscului de aparitie a unor tipuri de cancer.

Are efect diuretic

Conform unor cercetari publicate in Journal of Alternative and Complementary Medicine, radacina de papadie are efect diuretic natural, permitand ficatului sa elimine mai rapid toxinele din organism. In plus, ajuta la intarirea sistemului imunitar, echilibreaza nivelul zaharului din sange, amelioreaza arsurile la stomac si calmeaza problemele digestive.

ceai-de-papadie-efect-diuretic

Previne infectiile tractului urinar

Un alt beneficiu surprinzator pentru sanatate al ceaiului de papadie este ca poate ajuta la prevenirea infectiilor urinare, precum si a tulburarilor vezicii urinare si a problemelor renale. Acest lucru se datoreaza, in mare parte, proprietatilor sale diuretice.

Ceai de papadie – sfaturi pentru preparare

Poate ca unul dintre cele mai importante lucruri despre ceaiul de papadie este ca poate fi usor de gasit si de preparat. Este important sa va asigurati ca plantele nu au fost tratate cu substante chimice inainte de a fi recoltate.

ceai-de-papadie-preparare

Pentru a prepara un ceai de papadie, urmati aceste recomandari:

  • Ceai din flori si frunze: se spala, apoi se lasa la macerat in apa fierbinte timp de 15-20 de minute.
  • Ceai din radacini de papadie: se spala foarte bine, se toaca in bucati fine si se incalzesc la foc mare la cuptor pentru aproximativ doua ore. Se pun 1-2 lingurite de radacini in apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de aproximativ 10 minute.

Ceai de papadie - contraindicatii

Consumul de ceai de papadie este considerat sigur. Unii specialisti recomanda sa folositi o lingura de tulpini taiate la 150 ml de apa. Daca va ganditi sa folositi o cantitate mai mare de papadie pentru a face un ceai, discutati in prima faza cu un medic.

In plus, daca intentionati sa beti in fiecare zi ceai de papadie, cel mai bine este sa discutati cu un specialist pentru a exclude orice posibile interactiuni. Evitati sa beti ceai de papadie daca luati antibiotice sau daca sunteti alergic la aceasta planta.

In multe cazuri, persoanele care sunt alergice la ambrozie si la plantele inrudite (cum ar fi margaretele, crizantemele, galbenelele) sunt alergice si la papadie. Daca aveti alergii, asigurati-va ca discutati cu specialistul inainte de a bea ceai de papadie.

Papadia poate provoca reactii alergice atunci cand este administrata pe cale orala sau aplicata pe pielea sensibila.

Papadia ar putea reduce cantitatea de antibiotice pe care organismul o absoarbe. Acest lucru inseamna ca administrarea de papadie concomitent cu tratamentul cu antibiotice ar putea reduce eficacitatea unor antibiotice.

ceai-de-papadie-contraindicatii

Avand efecte diuretice, papadia poate influenta in mod negativ capacitatea organismului de a elimina excesul de litiu. Acest lucru ar putea creste nivelul de litiu in organism si ar putea duce la reactii adverse grave.

Unele pastile diuretice contin si potasiu, motiv pentru care este important sa aveti grija cand luati diuretice, deoarece un nivel prea mare de litiu sau potasiu in organism poate produce probleme.

In plus, papadia ar putea reduce timpul de care ficatul are nevoie pentru a descompune unele medicamente. De aceea, inainte de a lua papadie, discutati cu un specialist daca luati medicamente pentru ficat.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/ways-dandelion-tea-could-be-good-for-your

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323710

Farmacistul Catena va recomanda: