Cortizolul si stresul: Ce legatura exista

Cortizolul si stresul: Ce legatura exista Cortizolul si stresul: Ce legatura exista

Ultima actualizare: 13 mai 2016

Cortizolul este un hormon secretat de glandele suprarenale (organe situate deasupra rinichilor), cu o importanta semnificativa in organism. Acesta este implicat in numeroase functii, precum metabolismul glucozei, reglarea tensiunii arteriale, secretia corecta de insulina pentru a controla nivelul zaharului din sange, dar si in functionarea sistemului imunitar.
 
In mod normal, nivelul cortizolului din corp este mai crescut dimineata si mai scazut noaptea. Acesta mai este denumit „hormonul stresului”, deoarece nivelul lui creste in momentele de stres, fiind responsabil pentru mai multe schimbari legate de stres de la nivelul organismului. Un nivel putin crescut al cortizolului poate avea anumite efecte pozitive, precum: cresterea brusca a energiei, imbunatatirea memoriei, intarirea imunitatii, scaderea sensibilitatii la durere, mentinerea homeostaziei din corp (proprietatea organismului de a mentine constantele mediului intern).
 

Efectele negative ale cresterii nivelului de cortizol

 
Desi cortizolul este o parte importanta a raspunsului corpului la stres, este esential ca raspunsul la relaxare al acestuia sa fie activat, pentru ca functiile organismului sa revina la normal dupa un eveniment stresant. Din pacate, din cauza stilului de viata stresant, raspunsul la stres este activat de nenumarate ori in cazul celor mai multe persoane, iar corpul nu mai are sansa de a reveni la normal, rezultand o stare de stres cronic. Nivelul crescut si/sau prelungit al cortizolului in sange are anumite efecte negative, precum:
 
Tulburarea performantei cognitive;
 
  • Probleme tiroidiene;
  • Hiperglicemia (scaderea nivelului de zahar din sange);
  • Scaderea densitatii osoase;
  • Cresterea tensiunii arteriale;
  • Scaderea imunitatii;
 
Acumularea de grasime in exces la nivel abdominal, asociata cu mai multe afectiuni, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, sindromul metabolic, cresterea LDL-colesterolului („rau”) si scaderea HDL-colesterolului („bun”).