Costocondrita – cauze, factori de risc, simptome, tratament

Costocondrita – cauze, factori de risc, simptome, tratament Costocondrita – cauze, factori de risc, simptome, tratament

Ultima actualizare: 28 martie 2024

costocondrita

Costocondrita este o inflamatie dureroasa a cartilajului care leaga coastele de stern. Acest cartilaj contine anumite sectiuni care poarta denumirea de articulatii costocondrale. Aceste articulatii sunt rigide si puternice si au rolul de a proteja organe vitale precum inima si plamanii.

Inflamatia cauzata de costocondrita poate provoca dureri in timpul respiratiei sau al miscarii zonei toracice. Durerea poate debuta brusc sau se poate dezvolta lent si se poate raspandi (radia) la nivelul pieptului.

Unii oameni presupun ca toate durerile in piept indica un atac de cord. Cu toate acestea, problemele care provoaca atacuri de cord nu cauzeaza costocondrita. Este recomandat insa ca persoanele care au dureri la nivelul pieptului sau coastelor, mai ales daca durerea nu se amelioreaza in cateva zile, sa mearga la doctor.

Cat de frecventa este costocondrita?

Costocondrita este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii in piept. Expertii estimeaza ca aproximativ o treime dintre persoanele care se prezinta la medic cu dureri in piept sau coaste sufera de costocondrita.

 


Ce este costocondrita?

Costocondrita este o inflamatie a cartilajului din cutia toracica. Poate fi cauzata de infectii, leziuni si alte afectiuni.

Costocondrita apare atunci cand exista o inflamatie a jonctiunii dintre coasta si stern. La nivelul acestei jonctiuni exista un cartilaj care uneste oasele.

Durerea toracica cauzata de costocondrita poate varia de la usoara la severa. Formele usoare pot provoca doar o senzatie de sensibilitate in piept sau o durere usoara la palpare. In schimb, cazurile mai severe pot fi agravate de anumite miscari, precum si de respiratiile profunde. Afectiunea dispare de obicei dupa cateva saptamani sau luni, insa in unele cazuri este nevoie de tratament.

ce-este-costocondrita

Cum se manifesta costocondrita?

Costocondrita provoaca disconfort si durere ascutita in piept si, de regula, afecteaza mai mult de o coasta.

Potrivit unui articol din revista American Family Physician, afectiunea este mai frecventa in randul persoanelor cu varsta de peste 40 de ani. Se estimeaza ca 13-36% dintre cei care solicita asistenta medicala de urgenta pentru dureri in piept se confrunta cu costocondrita.

Durerea asociata cu costocondrita este agravata, de obicei, de:

  • tusea excesiva
  • exercitiile fizice intense
  • activitatile fizice care implica folosirea partii superioare a bratelor

Durerea provocata de costocondrita apare de obicei pe partea stanga a corpului, cu toate ca poate afecta ambele parti.

Sindromul Tietze

Exista, de asemenea, o afectiune inrudita numita sindromul Tietze. Aceasta afectiune provoaca durere, dar si umflarea cartilajului coastei. Aceasta umflare afecteaza cel putin una dintre cele patru coaste superioare, de obicei a doua sau a treia coasta.

costocondrita-sindromul-tietze

Cu toate ca nu au definit cat de raspandit este sindromul Tietze, medicii sustin ca este o tulburare rara. In afara de durere si disconfort, nu provoaca probleme medicale pe termen lung.

Cauze si factori de risc

Desi numarul exact de persoane afectate de costocondrita este necunoscut, unele studii sugereaza ca pana la 10% dintre oameni experimenteaza dureri musculo-scheletice in piept, specifice costocondritei.

Poate afecta atat copiii, cat si adultii si, din motive necunoscute, este observata mai des la femei si la persoanele de origine hispanica. Conform unui studiu din 2013, la adulti, costocondrita este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii toracice acute.

Printre conditiile si afectiunile care pot duce la costocondrita se numara:

  • infectiile bacteriene aparute in urma unor interventii chirurgicale sau a consumului de droguri intravenoase
  • leziunile toracice
  • fibromialgia
  • exercitiile fizice intense sau ridicarea unor obiecte grele
  • artrita inflamatorie
  • infectiile virale, cum ar fi infectiile tractului respirator
  • incordarea provocata de tuse

costocondrita-cauze

Exista o legatura puternica intre inflamatie si sanatatea inimii. Prin urmare, persoanele care au afectiuni inflamatorii ar trebui sa isi informeze furnizorul de asistenta medicala in cazul in care apare o noua durere in piept.

Persoanele care participa la sporturi de mare impact, efectueaza munca fizica, au alergii sau au artrita inflamatorie (cum ar fi artrita reumatoida, spondilita anchilozanta sau artrita psoriazica) prezinta un risc crescut de a dezvolta costocondrita.

Diagnostic

Nu exista un test specific care diagnosticheaza costocondrita. Pentru a stabili diagnosticul, furnizorul de asistenta medicala pune intrebari despre istoricul medical al pacientului si efectueaza o examinare fizica. De asemenea, specialistul verifica, de regula, daca acesta prezinta semne de sensibilitate in zona in care coastele se conecteaza cu sternul.

In general, diagnosticul costocondritei implica un proces de excludere a altor afectiuni. Deoarece durerea in piept este un simptom asociat cu multe probleme medicale, este important ca medicul sa excluda cauze mai grave si care pot pune viata in pericol. Cateva teste pot fi folosite pentru a elimina alte cauze ale durerii in piept. Acestea sunt:

Teste de laborator

Testele de laborator, cum ar fi analizele de sange sau de urina, nu sunt esentiale pentru diagnosticul de costocondrita. Cu toate acestea, ele pot determina daca durerea in piept este cauzata de alte afectiuni, cum ar fi pneumonia sau sindromul coronarian acut.

Radiografie

Radiografia toracica nu poate ajuta la diagnosticarea costocondritei. Cu toate acestea, poate exclude afectiunile pulmonare, cum ar fi pneumotoraxul spontan, pneumonia sau altele.

Electrocardiograma (EKG)

Electrocardiograma este un test care poate determina daca durerea in piept apare din cauza unor boli de inima sau a altor afectiuni cardiace.

costocondrita-diagnostic

Simptome care necesita consultul medical de urgenta

Se recomanda consultul medical imediat daca o persoana are probleme de respiratie sau simte dureri intense in piept. De asemenea, persoanele care au dureri anormale si debilitante in piept ar trebui sa solicite intotdeauna asistenta medicala de urgenta. Aceste simptome pot indica o problema grava, cum ar fi atacul de cord.

Obtinerea ingrijirilor medicale cat mai curand posibil limiteaza posibilitatea aparitiei complicatiilor, mai ales daca o problema medicala de baza cauzeaza costocondrita.

Metode de tratament pentru costocondrita

Costocondrita poate fi tratata in mai multe moduri. Cele mai multe cazuri de costocondrita sunt tratate cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Daca durerea este usoara pana la moderata, medicul recomanda, cel mai probabil, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul.

De asemenea, specialistul poate recomanda:

  • AINS eliberate pe baza de prescriptie medicala
  • steroizi care se administreaza oral sau care pot fi injectati direct in zona afectata
  • stimularea electrica transcutanata nervoasa (TENS), care implica transmiterea de impulsuri electrice mici, de joasa tensiune, catre un anumit nerv prin intermediul electrozilor amplasati pe piele

costocondrita-tratament

Modificari ale stilului de viata

Medicul poate recomanda, de asemenea, modificari permanente ale stilului de viata persoanelor care sufera de costocondrita persistenta sau cronica.

Unele tipuri de activitati fizice, cum ar fi canotajul si ridicarea greutatilor, pot agrava aceasta afectiune. De asemenea, munca manuala poate avea un efect negativ.

Specialistul poate recomanda:

  • odihna
  • fizioterapie
  • terapie cald-rece

Posibile complicatii

In mod normal, tratarea inflamatiei si a durerii vindeca de obicei costocondrita. In cazul persoanelor care au costocondrita cronica, durerea poate persista sau poate reveni - chiar si cu tratament - atunci cand fac exercitii fizice sau se implica in anumite activitati fizice. In aceste cazuri, poate fi necesar ca aceste persoane sa solicite ingrijire pe termen lung pentru a se asigura ca afectiunea nu le perturba calitatea vietii si capacitatea de a participa la activitatile zilnice.

costocondrita-complicatii

Durerile asociate cu costocondrita pot indica alte probleme. Durerea in piept poate indica de multe ori probleme cu inima sau plamanii. Din acest motiv, se recomanda consultul medical de urgenta daca o persoana acuza durere in piept pentru a se asigura ca nu are atac de cord sau pneumonie.

Durerea in piept provocata de costocondrita poate fi un simptom al fibromialgiei. Pe langa durerea in piept, fibromialgia mai poate cauza:

  • durere la nivelul intregului corp
  • oboseala si probleme de odihna din cauza durerii
  • dificultati de concentrare
  • stari depresive
  • dureri de cap

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22167-costochondritis

https://www.healthline.com/health/costochondritis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318797

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/costochondritis/symptoms-causes/syc-20371175

https://www.verywellhealth.com/costochondritis-tietzes-syndrome-2548833

https://www.health.com/costochondritis-7562886