Dulciuri acceptate in dieta persoanelor cu diabet

Dulciuri acceptate in dieta persoanelor cu diabet Dulciuri acceptate in dieta persoanelor cu diabet

Ultima actualizare: 21 mai 2022

Dieta diabeticiDiabetul zaharat este o tulburare metabolica, ce impiedica reglarea glucozei in sange. Cauza este hormonul responsabil de aceasta actiune – insulina – care fie nu este secretat in cantitati suficiente de catre pancreas, caz in care vorbim despre diabet de tip 1 sau diabet insulino-dependent, fie nu-si indeplineste corect functiile, situatie in care vorbim despre diabet de tip 2 sau diabet non-insulino-dependent.

Trebuie luat in calcul ca de la diabetul zaharat de tip 2 se poate ajunge la diabetul zaharat de tip 1. Insulina este responsabila de transformarea la nivel celular a glucozei in energie. Cum aceasta nu-si indeplineste rolul, una dintre cheile pentru echilibrarea glucozei in sange este alimentatia. Persoanele cu diabet trebuie sa stie ca aceasta boala este incurabila si poate fi tinuta in frau doar prin adoptarea unui stil de viata sanatos care sa implice miscare, regim alimentar adecvat, hidratare corespunzatoare si tratament medicamentos special.


Dieta diabeticilor

In general, dieta persoanelor diagnosticate cu diabet trebuie sa fie individualizata, in functie de persoana, de greutatea corporala si de tipul de diabet suferit. Daca vorbim despre diabetul de tip 1, atunci vorbim despre un echilibru al nutrientilor in organism, acompaniat de tratamentul cu insulina. Daca vorbim despre diabetul de tip 2, atunci vorbim despre un plan alimentar bine pus la punct.

Ceea ce au in comun cele doua tipuri de diabet este restrictia aportului de zahar si, implicit, de dulciuri. Mai exact, daca persoanele cu diabet de tip 2 nu au voie sa consume deloc dulciuri, persoanele cu diabet insulino-dependent au voie sa le consume, insa pastrand constant nivelul glicemiei. Din acest motiv, acestia isi pot ajusta doza de dulce in functie de nivelul carbohidratilor din organism.

Stop zaharurilor cu absorbtie rapida!

Zaharul rafinat trebuie evitat de persoanele cu diabet, deoarece este absorbit imediat de organism, fapt ce implica o crestere brusca a glucozei in sange. Prin urmare, si o marire a cantitatii de insulina secretata de pancreas, rezultatul fiind un nou dezechilibru in organism. Cu alte cuvinte, dulciurile de pe piata, indiferent ca vorbim despre ciocolata sau biscuiti, miere, dulceata si produse de patiserie trebuie evitate de persoanele cu diabet de tip 2. Exista insa dulciuri special concepute pentru diabetici care nu contin zahar, dar si acestea trebuie consumate cu prudenta.

Inlocuitori ai zaharului

Persoanele care sufera de diabet zaharat ar trebui sa-si prepare acasa propriile dulciuri si sa foloseasca inlocuitori ai zaharului, naturali sau artificiali. Sucraloza este un indulcitor artificial, de 600 de ori mai dulce decat zaharul, dar care are proprietatea de a nu modifica si indicele glicemic. De asemenea, poate fi folosita si zaharina, dar numai in cantitati mici, deoarece este un indulcitor artificial destul de controversat. Recomandarea medicilor diabetologi si a nutritionistilor este extractul din frunze de stevie. Acesta este un indulcitor natural care poate fi folosit cu succes atat in cafea, cat si la prepararea retetelor de prajituri la cuptor. Cu toate ca stevia contine substante dulci, glicozide, acestea nu sunt metabolizate de organism, prin urmare, nu modifica nivelul glicemiei. Xylitolul este urmatorul indulcitor natural, aliat de incredere al dietelor persoanelor cu diabet, obtinut din porumb, care are marea calitate de a nu modifica nivelul insulinei din organism. Dulciurile diabeticilor pot contine scortisoara, un condiment aromat si placut la gust care, in plus, contribuie si la scaderea glicemiei.

Fructoza, inamicul ascuns

Fructoza este o zaharida, un zahar natural, care se regaseste in stare pura in fructe, legume si miere. Desi poate fi folosita ca indulcitor natural, nu trebuie exagerat cu cantitatea ingerata. Este cea mai dulce zaharida si devine benefica diabeticilor, pentru ca se poate folosi in cantitati mai mici. Faptul ca exista din belsug in fructe le poate transforma pe acestea intr-un desert delicios, dar, totodata, intr-o capcana. Din acest motiv, fructele recomandate diabeticilor sunt cele cu un nivel scazut de fructoza. In aceasta categorie intra merele, afinele, zmeura, kiwi, capsunele, piersicile, pepenele si grepfrutul. Evitati bananele, strugurii si mandarinele. Se pot prepara acasa tarte cu aceste fructe fara a necesita adaos de zahar sau folosind ca indulcitor siropul de stevie. Pe de alta parte, folositi doar margarina vegetala si ulei de masline. Tineti cont ca zaharul rafinat este format din 50% glucoza si 50% fructoza, ceea ce, din nou, il face inadmisibil in dieta diabeticilor.

Dulciuri cu fibre

Dieta care are la baza aportul de fibre este o optiune potrivita pentru persoanele care sufera de diabet, in special de diabet zaharat de tip 2, deoarece fibrele au capacitatea de a absorbi zaharul de sange. Taratele obtinute din cereale sunt bogate in fibre si, de asemenea, pot constitui deserturi delicioase care sa potoleasca pofta de dulce.

Nucita, desertul ideal

Pentru persoanele diagnosticate cu diabet, farmacistii Catena recomanda desertul Nucita. Pricomigdalele Nucita au un indice glicemic extrem de mic, doar 16, sunt crocante, contin doar ingrediente naturale (nuca, xylitol, albus de ou si amidon rezistent din porumb). Astfel, devin desertul ideal pentru persoanele care sufera de diabet sau care urmeaza o cura de slabire. Mai multe detalii despre Nucita gasiti aici.

 

Text: Madalina Manole