Exoftalmie: cauze si remedii pentru ochi bulbucati

Exoftalmie: cauze si remedii pentru ochi bulbucati Exoftalmie: cauze si remedii pentru ochi bulbucati

Ultima actualizare: 9 ianuarie 2024

exoftalmie

Iesirea ochilor din orbita ar putea fi semnul unei afectiuni medicale grave. Exoftalmia si proptoza sunt termenii medicali folositi pentru a descrie aspectul de ochi bulbucati.

Unele persoane care se nasc cu ochii iesiti mai mult decat normal din pozitia lor, in timp ce altele dezvolta exoftalmie ca urmare a unei afectiuni medicale subiacente.

In cele mai multe cazuri, partea alba a ochiului nu ar trebui sa fie vizibila deasupra irisului (partea colorata a ochiului), fara a ridica pleoapa. Daca albul ochiului apare intre iris si pleoapa superioara, acesta poate fi indica prezenta exoftalmiei.

Planul de tratament pentru aceasta problema este recomandat in functie de cauza subiacenta a exoftalmiei.

Bulbucarea brusca a unui singur ochi reprezinta de obicei o urgenta medicala. Persoanele care dezvolta aceasta problema trebuie sa solicite imediat asistenta medicala, deoarece poate fi semnul unei probleme medicale grave.

Semnele si simptomele au tendinta sa se amelioreze odata cu trecerea timpului, insa acest lucru poate dura ani.


Informatii generale despre exoftalmie

Exoftalmia, cunoscuta si sub denumirea de proptoza, reprezinta proeminenta unuia sau a ambelor globuri oculare in afara orbitei. Unii oameni au in mod natural exoftalmie, in urma variatiilor normale ale anatomiei umane.

In schimb, altii dezvolta exoftalmie din cauza unor probleme de sanatate. Cea mai frecventa cauza a exoftalmiei este o afectiune tiroidiana numita boala Graves. Pana la 50% dintre persoanele cu aceasta afectiune dezvolta oftalmopatia Graves.

Assista Oftapic Advanced picaturi ochi sunt picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti.

Cauzele exoftalmiei

Dupa cum am precizat si mai sus, in cele mai multe cazuri, exoftalmia bilaterala este cauzata de o afectiune tiroidiana cunoscuta sub numele de boala Graves.

Boala Graves si tulburarile tiroidiene

Boala Graves este o boala autoimuna care provoaca hipertiroidism. Persoanele cu hipertiroidism au tiroida hiperactiva, o afectiune in care aceasta glanda produce hormoni in exces si care determina umflarea ei.

Tiroida este localizata in partea de jos a gatului, sub marul lui Adam. Tiroida produce hormoni care ajuta la reglarea dezvoltarii organismului, a ratei metabolice si a altor functii importante ale corpului. Hormonii produsi de tiroida sunt tiroxina si triiodotironina si, de obicei, au un nivel echilibrat.

Exoftalmia Graves este o afectiune manifestata prin umflarea si inflamarea tesuturilor moi si muschilor de la nivelul ochilor. In majoritatea cazurilor, problema este cauzata de hipertiroidism, insa exista cazuri in care are la baza hipotiroidismul, o afectiune provocata de o glanda tiroida subactiva.

De multe ori, hipertiroidismul sau hipotiroidismul nu provoaca bulbucarea imediata a ochilor. Acest lucru se petrece dupa ceva timp.

Assista Oftapic Allergy picaturi ochi este o solutie oftalmica sterila.

Cum apare boala Graves?

In mod normal, sistemul imunitar al organismului ataca agentii patogeni, microorganismele si substantele care sunt daunatoare pentru corp. Printre acestea se numara unele bacterii, virusurile, parazitii, celulele canceroase si fungii. Cu toate acestea, la anumite persoane, sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile sanatoase, acest fenomen fiind cunoscut drept reactie autoimuna.

Boala Graves se numara printre multele afectiuni autoimune. Expertii nu stiu exact de ce apar tulburarile autoimune. Daca sistemul imunitar ataca glanda tiroida, aceasta poate reactiona producand hormoni in exces.

Anticorpii autoimuni pot ataca muschii si tesuturile moi de la nivelul globilor oculari, provocand iesirea din orbite a acestora. Acest lucru poate duce la:

  • ochi uscati;
  • roseata;
  • inflamatie si umflare;
  • probleme de vedere.

Boala Graves este cea mai frecventa cauza de exoftalmie. Intre 25 si 50% dintre persoanele care au aceasta afectiune vor dezvolta si semne si simptome oculare.

Interesant este ca problemele oculare pot aparea cu pana la 10 ani inainte ca persoana in cauza sa fie diagnosticata cu afectiunea tiroidiana si cu pana la 20 de ani dupa acest diagnostic. Celulele imunitare care ataca tiroida in cazul persoanelor cu boala Graves se acumuleaza, de asemenea, in orbita. Tesutul gras si muschii din jurul ochiului se maresc, impingand globul ocular in afara orbitei.

Assista Oftapic Intensive picaturi ochi este o solutie oftalmica tampon cu acid hialuronichamamelis si ginkgo biloba.

Simptome

O persoana care are exoftalmie Graves poate prezenta urmatoarele simptome:

  • durere oculara;
  • ochi uscati;
  • iritatie oculara;
  • fotofobie sau sensibilitate la lumina;
  • lacrimare, sau secretii oculare;
  • diplopie sau vedere dubla, cauzata de slabirea muschilor oculari;
  • vedere incetosata;
  • orbire, daca nervul optic este comprimat;
  • dificultate in miscarea ochilor, deoarece muschii oculari sunt afectati;
  • presiune in spatele si in jurul ochilor.

Boala Graves poate provoca inclusiv semne si simptome care nu au legatura cu ochii, printre care batai neregulate ale inimii, anxietate, hipertensiune arteriala, apetit ridicat, pierdere in greutate, diaree si tulburari de somn.

Desi boala Graves este cea mai frecventa tulburare care poate provoca exoftalmie, nu este insa si singura.

Alte cauze

Exoftalmia poate fi cauzata si de prezenta in orbita a unui lucru care impinge globul ocular in exterior, cum ar fi:

  • o tumora canceroasa sau necanceroasa;
  • un cheag de sange;
  • o leziune oculara;
  • celulita orbitala (infectie a tesutului de la nivelul ochiului);
  • anomalii la nivelul creierului.

Persoanele care observa ca unul sau ambii ochi incep sa iasa din orbita ar trebui sa solicite asistenta medicala.

Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care contine acid DHA, vitamina B2 si zinc.

Semne si simptome

Principalul simptom al exoftalmiei este proeminenta anormala (bulbucarea) a ochilor. Exoftalmia poate duce la iesirea din orbita a unui ochi (exoftalmie unilaterala) sau a ambilor ochi (exoftalmie bilaterala).

Pe langa ochii bulbucati, exoftalmia poate provoca si alte manifestari, cum ar fi:

  • dificultate in a inchide complet ochii in timpul somnului;
  • dificultate in a inchide complet ochii in timpul clipitului;
  • uscaciunea corneei;
  • disconfort ocular;
  • formarea cicatricilor;
  • dificultati in a misca ochii.

Diagnostic

In general, medicul oftalmolog poate observa ca o persoana are ochii bulbucati printr-o simpla privire a acestora. Totusi, exoftalmia este in mod normal semnul unei boli sau afectiuni, motiv pentru care este nevoie de efectuarea unor teste pentru depistarea cauzei.

Printre aceste teste se numara:

  • analize de sange, pentru a vedea daca glanda tiroida functioneaza corect;
  • masurarea cu precizie a nivelului exoftalmiei de-a lungul marginilor orbitale, cu ajutorul unui exoftalmometru;
  • investigatii imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN), pentru a examina orbita. Astfel, se poate depista o eventuala tumora sau orice alta anomalie de la nivelul ochilor.
  • scanare CT sau RMN a creierului, pentru a evalua structura acestuia.

exoftalmie-diagnostic-scanari

Exoftalmia este de obicei o boala progresiva, deci simptomele se agraveaza in timp. Prin urmare, tratamentul ar trebui sa inceapa cat mai curand posibil.

Cum se trateaza exoftalmia?

Planul de tratament recomandat depinde de cauza principala a problemei. De exemplu, in functie de diagnostic, medicul poate prescrie unul sau mai multe dintre urmatoarele:

  • picaturi de ochi;
  • antibiotice;
  • corticosteroizi, pentru a reduce inflamatia;
  • operatie la nivelul ochilor;
  • interventii chirurgicale, chimioterapie sau radioterapie in cazul tumorilor canceroase.

Daca pacientul este diagnosticat cu boala Graves sau cu o alta afectiune tiroidiana, medicul ii poate recomanda:

  • medicatie, cum ar fi beta-blocantele sau medicamentele antitiroidiene;
  • iod radioactiv sau interventie chirurgicala de indepartare a glandei tiroide (tiroidectomie totala);
  • terapie de substitutie cu hormoni tiroidieni, in cazul in care glanda tiroida a fost indepartata.

exoftalmie-tratament

Daca problemele oculare sunt cauzate de hipertiroidism, fumatul le poate agrava. De aceea, renuntarea la fumat poate contribui la ameliorarea simptomelor.

Exoftalmia poate afecta stima de sine. In acest caz, sprijinul emotional este important pentru bunastarea pacientului. In functie de cauza, psihoterapia poate fi de mare ajutor pentru persoanele cu exoftalmie.

Complicatii

Daca problema nu este tratata, pleoapele ajung sa nu se mai poata inchida in timpul somnului, ducand la uscarea si deteriorarea corneei. Uscarea excesiva a corneei poate creste riscul de infectie sau ulceratii, care pot afecta vederea.

De asemenea, persoanele cu exoftalmie sunt mai predispuse sa dezvolte conjunctivita.

Rareori, unii pacienti se pot confrunta cu comprimarea nervului optic sau a arterei oftalmice, care poate afecta in cele din urma vederea si care poate duce la pierderea vederii.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/169869

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/proptosis-bulging-eyes

https://www.healthline.com/health/eyes-bulging

https://www.verywellhealth.com/bulging-eyes-and-proptosis-causes-and-evaulation-3422004

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VizualMax x 30 cps. moi

    Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

      Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA*, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…

  • Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…

  • Assista Oftapic Intensive picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Intensive X 10 ml

    Picaturi oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Ingrediente si recomandari Aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru lentile de contact. Assista Intensive…