Furia laptelui – ce este si care sunt cauzele

Furia laptelui – ce este si care sunt cauzele Furia laptelui – ce este si care sunt cauzele

Ultima actualizare: 31 mai 2023

furia-laptelui1

Inca din timpul sarcinii, organismul viitoarei mamici incepe sa produca lapte, ca urmare a ceea ce poarta numele de lactogeneza primara. Acest lapte se numeste colostru si extrem de nutritiv. Tranzitia catre lactatia matura, cea cu care va fi hranit nou-nascutul pe durata alaptarii, are loc prin lactogeneza secundara, procesul incepand la cateva zile dupa nastere. Odata cu inceperea acestui proces, poata aparea si furia laptelui.

In termeni medicali, furia laptelui se mai numeste si „angorjarea sanilor”: tumefierea acestora, cresterea in dimensiuni, senzatia de plenitudine la nivelul acestora si chiar dureri. Exista proaspete mamici care se confrunta si cu stari febrile.

De mentionat este ca nu toate femeile se confrunta cu furia laptelui si, de asemenea, simptomele si manifestarile asociate pot fi diferite de la o persoana la alta. Desi nu reprezinta o urgenta de natura medicala, trebuie corespunzator gestionata pentru a se preveni aparitia complicatiilor si exacerbarea simptomatologiei. Mastita (inflamarea tesutului mamar) este o complicatie relativ frecventa asociata cu furia laptelui netratata corespunzator. Atunci cand apare furia laptelui, la cateva zile dupa nastere, areola mamara devine mult mai tare la atingere, sanii se simt grei, tari si fierbinti, iar eliminarea laptelui este mult ingreunata, facand grea alaptarea nou-nascutului.

Ce inseamna „furia laptelui”?

Furia laptelui apare ca urmare a fluxului excesiv de sange redirectionat spre tesutul mamar. De cele mai multe ori, acesta se mareste in volum, iar edemul intereseaza si tesuturile. Este vorba si de o inflamare a sanilor, respectiv a tesuturilor din jur, cu cresterea in dimensiuni a alveolelor. Fluxul de sange este necesar pentru a stimula productia de lapte matern si, de asemenea, pentru a-i imbunatati valorile nutritionale cu proteine si alte substante necesare dezvoltarii eficiente si sigure a bebelusului. Asadar, aceasta angorjare a sanilor este oarecum fiziologic normala, insa exista si situatii in care furia laptelui, manageriata incorect, poate duce la complicatii.

Foarte multe proaspete mamici se confrunta cu furia laptelui, iar tranzitia intre lactogeneza I si lactogeneza II poate fi insotita de simptome precum:

  • cresterea in volum a sanilor, acestia sunt foarte tari la palpare si chiar durerosi;
  • umflarea nodulilor limfatici locali, care se simt durerosi si tari la atingere;
  • se observa faptul ca pielea de la nivelul sanilor este intinsa si luceste;
  • areola este intarita si nou-nascutul se ataseaza greu la aceasta;
  • sanii sunt fierbinti, ca urmare a fluxului semnificativ de sange;
  • unele proaspete mamici pot face si febra.

Daca este gestionata corespunzator, furia laptelui ar trebui sa se amelioreze dupa maximum 48 de ore. In schimb, daca este manageriata deficitar, simptomele se pot intinde de-a lungul a mai bine de o saptamana, ingreunand alaptarea copilului si crescand riscul complicatiilor asociate.

Pentru a goli sanii de surplusul de lapte, precum si in caz de sfarcuri iritate, farmacistii catena va recomanda sa folositi Bebe Dor pompa de san manuala cu biberon. Este un produs fabricat din materiale de foarte buna calitate si care este usor de utilizat. Recomandarea este sa spalati si sa sterilizati fiecare componenta a produsului inainte de a-l folosi.

Furia laptelui” – cauze

Exista mai multe cauze care pot duce la furia laptelui. In mod obisnuit, foarte multe proaspete mamici se confrunta cu acest „stadiu de tranzitie”, insa este foarte important ca perioada sa fie corespunzator gestionata, pentru a ameliora simptomele si a preveni prelungirea acestora. Furia laptelui este cauzata de supraproductia de lapte, cel putin in faze incipiente, deoarece corpul nu stie cat este necesar sa produca pentru a satisface nevoile nutritionale ale copilului.

Dincolo de mecanismele fiziologice ale aparitiei furiei laptelui, exista si factori de risc care pot duce fie la exacerbarea simptomelor, fie la aparitia lor. Exista mamici care se confrunta cu furia laptelui si in perioade nu imediat post-partum, ci chiar mai tarziu, pe parcursul alaptarii. Printre situatiile si circumstantele care pot duce la furia laptelui, nu doar in primele zile de la nastere, ci de-a lungul perioadei alaptarii, se numara urmatoarele:

Lipsa alaptarii timpurii la san

Este esential ca nou-nascutul sa fie alaptat la san chiar din primele ore de viata. Conform celor sustinute de mamicile care s-au confruntat cu furia laptelui, este cea mai buna modalitate prin care simptomele se amelioreaza si dispar in cateva zile.

Daca sunteti in cautarea unei pompe manuale pentru san, pe care sa o puteti folosi in deplasare si ocazional acasa, farmacistii Catena va recomanda sa utilizati Lansinoh Pompa de san manuala. Acest produs dispune de o perna care ofera o pozitionare sigura, un plus de confort si o colectare eficienta a laptelui matern.

Atasarea rara a sugarului la san

Conform specialistilor, contactul dintre nou-nascut si proaspata mamica, piele pe piele, nu doar ca favorizeaza stimularea senzoriala a sanilor, dar presupune un schimb hormonal intre cei doi. Componenta biochimica a procesului face ca alaptarea sa fie mult mai usoara si, in acelasi timp, productia de lapte este reglata in functie de necesitatea nutritionala a copilului (cat cere acesta). Astfel, este prevenita supraproductia si riscul de a dezvolta furia laptelui mai tarziu este scazut.

Atasarea incorecta a sugarului la san

Ca urmare a atasarii incorecte a bebelusului la san, intr-o pozitie inconfortabila, exista si riscul ca acesta sa oboseasca rapid. Astfel, nu doar ca nu suge eficient, ci nu goleste sanul, fiind unul dintre motivele pentru care furia laptelui se manifesta prin senzatie de plenitudine. Atunci cand sugarul se hraneste indeajuns de mult, va regla productia de lapte in functie de nevoile sale, in functie de cerere.

Bebelusul primeste suzeta sau biberonul mult prea devreme

Ca urmare a faptului ca foloseste suzeta sau biberonul, exista posibilitatea ca sugarul sa nu mai ceara la san atat de frecvent pe cat are nevoie. Deoarece mecanismul de a suge este asociat mai ales cu hranirea, folosirea suzetei sau biberonului ii dau senzatia de satietate. Acest lucru poate produce dereglari la nivelul mecanismului de productie a laptelui, aparand astfel furia laptelui.

Bebelusul nu este alaptat la cerere

Alaptarea bebelusului dupa un anumit program, nu la cerere, poate creea un dezechilibru cand vine vorba de productia naturala a laptelui. Productia laptelui este dictata in special de nevoile nutritionale ale bebelusului, „standardizate” inca de la prima alaptare la san si in conformitate cu ritmul sau propriu de crestere si dezvoltare.

Bebelusul nu se mai hraneste la fel de mult

Furia laptelui poate aparea si ca urmare a faptului ca bebelusul nu se hraneste la fel de mult ca de obicei, pe fondul scaderii apetitului. In acest caz, poate fi vorba de colici sau de un alt tip de afectiuni care ii afecteaza (si) apetitul.

Alte cauze care pot duce la aparitia furiei laptelui pot fi:

  • intreruperea brusca si rapida a alaptarii;
  • inceperea perioadei de diversificare a alimentatiei copilului;
  • sugarul isi schimba perioada de alimentare;
  • purtarea de lenjerie intima stramta;
  • folosirea in exces a pompei pentru muls.

furia-laptelui

Sfaturi pentru preventie

Cea mai buna modalitate de a scapa de furia laptelui si de a ameliora simptomele asociate este reprezentata de alaptarea nou-nascutului de 10-12 ori in primele 24 de ore. De asemenea, pentru a gestiona corect furia laptelui, specialistii mai recomanda si urmatoarele:

  • alaptarea copilului la cerere (daca doarme prea mult, poate fi trezit pentru a se hrani);
  • bebelusul trebuie sa stea la san cat are nevoie si nu trebuie intrerupt;
  • asigurarea atasarii corecte a bebelusului la san;
  • evitarea hranirii copilului cu formule de lapte, in cazul in care nu exista recomandarea unui medic specialist;
  • asigurarea unor intervale cat mai scurte intre momentele alaptarii;
  • hranirea nou-nascutului si in timpul noptii;
  • aplicarea de comprese calde la nivelul sanilor, inainte de alaptare;
  • eliminarea unei cantitati mici de lapte inainte de alaptarea bebelusului;
  • folosirea pompei pentru muls doar pentru a extrage laptele indeajuns de mult incat durerea sa se amelioreze, dar nu excesiv, deoarece poate duce la agravarea simptomelor;
  • masarea sanilor inainte de alaptare;
  • administrarea de medicamente antiinflamatoare, dar doar la prescriptia medicului.

In cazul in care simptomele asociate cu furia laptelui nu dispar in cateva zile sau maximum o saptamana, ci chiar se exacerbeaza si devin mai violente, nu ezitati sa luati legatura cu medicul specialist. Astfel, veti putea preveni in timp util aparitia potentialelor complicatii asociate.

Resurse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4410447/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8094412/
  3. https://www.healthline.com/health/breast-engorgement
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24306-breast-engorgement
  5. https://www.verywellfamily.com/breast-engorgement-causes-treatments-complications-431580

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Lansinoh Pompa de san manuala

Lansinoh Pompa de san manuala

Pompa de san manuala Lansinoh este eficienta,…

Bebe Dor pompa de san manuala cu biberon

Bebe Dor pompa de san manuala cu biberon

Bebe Dor pompa de san manuala cu biberon - se recomanda…