Informatii gama GT. Conditii medicale pentru gama GT marita

Informatii gama GT. Conditii medicale pentru gama GT marita Informatii gama GT. Conditii medicale pentru gama GT marita

Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

gama-gt

Gama-glutamiltransferaza (GGT), cunoscuta si sub denumirea de gama-glutamiltranspeptidaza, este o enzima care se gaseste in organism, in special in ficat. Enzimele sunt proteine care se gasesc in interiorul celulelor. Ele actioneaza ca niste catalizatori, facilitand realizarea anumitor procese corporale. Exista mii de enzime in corp care au functii importante.

Ce reprezinta testul gama-glutamiltransferaza (gama GT)?

Testul gama GT masoara activitatea gama GT in sange. Aceasta enzima poate ajunge in fluxul sanguin daca ficatul sau canalul biliar este deteriorat, motiv pentru care un nivel ridicat de gama GT in sange poate indica o boala hepatica sau leziuni la nivelul cailor biliare ale ficatului. Caile biliare sunt tuburile care transporta bila (un lichid esential pentru procesul de digestie) in si din ficat.

Nivelurile de gama GT pot creste si in urma administrarii de substante, cum ar fi medicamente (printre care fenobarbital, fenitoina sau warfarina) sau alcool.

De obicei, gama GT este prima enzima hepatica al carei nivel creste in sange atunci cand oricare dintre canalele biliare hepatice se blocheaza sau se ingusteaza. Din acest motiv, este cel mai sensibil test care detecteaza problemele cailor biliare.

Deoarece nivelul de gama GT din sange poate creste din cauza mai multor tipuri de probleme hepatice, specialistii folosesc si alte teste pentru a diagnostica afectiunile. Din acest motiv, furnizorii realizeaza de obicei testul gama GT impreuna cu alte analize ale functiei hepatice. De cele mai multe ori efectueaza acest test impreuna cu analiza care determina fosfataza alcalina (ALP), care masoara un alt tip de enzima care se gaseste in ficat si oase.

 


Ce este gama GT?

Testul gama-glutamiltranspeptidaza (GGT) masoara nivelul acestei enzime in sange. In multe cazuri, gama GT este masurata in raport cu fosfataza alcalina (ALP), pentru a se descoperi probleme la nivelul ficatului, ductelor biliare sau oaselor.

Enzimele sunt molecule necesare pentru reactiile chimice din corp. Gama GT actioneaza in organism ca o molecula de transport, ajutand la deplasarea altor molecule prin corp. Gama GT joaca un rol semnificativ in procesul pe care ficatul il desfasoara pentru a metaboliza medicamentele si alte toxine.

Gama GT este concentrata in ficat, insa se regaseste si in vezica biliara, splina, pancreas si rinichi. Nivelul gama GT creste de obicei atunci cand ficatul este afectat.

Cand se recomanda testarea gama GT?

Ficatul este esential pentru organism deoarece, printre altele, produce proteine si filtreaza substantele toxice. In plus, elibereaza bila, o substanta care ajuta corpul sa proceseze grasimile.

Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contine extracte de silimarina, anghinare si colina.

Medicul poate recomanda testarea gama GT daca banuieste ca ficatul este afectat sau daca pacientul are o boala hepatica, in special daca este cauzata de consumul de alcool. Testarea gama GT este in prezent cel mai sensibil indicator enzimatic al problemelor si bolilor hepatice. Aceste daune sunt adesea cauzate de consumul intens de alcool sau de alte substante nocive, cum ar fi drogurile sau otravurile.

Printre semnele si simptomele problemelor hepatice se numara:

  • reducerea poftei de mancare;
  • greata sau varsaturi;
  • lipsa de energie;
  • durerea abdominala;
  • icterul (ingalbenirea pielii);
  • urina neobisnuit de inchisa la culoare;
  • fecalele deschise la culoare;
  • pielea iritata.

In cazul persoanelor care au terminat un program de dezalcoolizare si incearca sa se abtina de la alcool, medicul ar putea comanda acest test pentru a verifica daca pacientii respectivi respecta programul de tratament. Testul poate monitoriza, de asemenea, nivelul de gama GT la persoanele care au fost tratate pentru hepatita alcoolica.

Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de armurariu si de anghinare.

Cum se realizeaza testul?

De obicei, acest test dureaza mai putin de cinci minute. In timpul testului, profesionistul din domeniul sanatatii leaga o banda in jurul bratului, dezinfecteaza bine interiorul cotului cu un tampon cu alcool si introduce un mic ac in piele. Apoi colecteaza o proba mica de sange.

Dupa finalizarea recoltarii sangelui, medicul scoate acul si banda. De asemenea, aplica presiune pe locul recoltarii pentru a se asigura ca se opreste sangerarea.

Ca in cazul oricarei alte analize de sange, recoltarea de sange poate provoca un mic disconfort care se reduce, insa, destul de repede.

Profesionistul din domeniul sanatatii eticheteaza proba si o trimite la un laborator pentru a fi testata. Laboratorul ar trebui sa emita rezultatele intr-o zi sau doua, insa in unele cazuri poate dura putin mai mult pentru ca medicul sa primeasca si sa interpreteze rezultatele.

Pregatirea pentru un test de sange

De obicei, pacientul nu are nevoie de pregatiri speciale pentru un test gama GT. In unele situatii, medicul ii poate sugera persoanei testate sa nu manance si sa nu bea nimic cu cel putin opt ore inainte.

gama-gt-cum-se-realizeaza

Gama GT este un indice foarte sensibil, iar nivelul sau poate creste temporar daca persoana in cauza ia anumite medicamente sau bea alcool. Medicul ii poate solicita persoanei sa evite alcoolul si medicamentele cu 24 de ore inainte de testarea gama GT.

Gama GT – valori de referinta

Intervalul tipic al gama GT la adulti si copii se afla intre 0 si 30 de unitati internationale pe litru (UI/L). Nou-nascutii au niveluri semnificativ mai mari de gama GT imediat dupa nastere.

Nivelurile tipice de gama GT nu reprezinta motive de ingrijorare pentru un medic. Cel mai probabil, o persoana cu un nivel normal al gama GT nu sufera de nicio boala hepatica.

Ficatul contine cele mai ridicate niveluri de gama GT, insa aceasta enzima se gaseste in cantitati minime si in sange si in alte organe.

Un nivel ridicat al gama GT in sange ar putea indica faptul ca aceasta enzima se scurge din celulele hepatice in sange. Acest lucru poate sugera ca exista leziuni la nivelul ficatului sau al ductelor biliare. Nivelul de gama GT creste si in functie de cat de pronuntate sunt leziunile hepatice.

Nivelul ridicat de gama GT ar putea arata ca o persoana are anumite leziuni hepatice, insa nu poate indica si cauza specifica a acestora. Persoana in cauza trebuie supusa altor analize pentru a se determina motivul pentru care a crescut nivelul de gama GT.

gama-gt-valori

Conditii medicale, afectiuni pentru gama GT marita

In general, cu cat nivelul gama GT este mai mare, cu atat problemele hepatice sunt mai semnificative. Printre factorii care pot provoca leziuni hepatice se numara:

  • hepatita;
  • ciroza;
  • diabetul;
  • pancreatita sau cancerul pancreatic;
  • insuficienta cardiaca congestiva;
  • expunerea la toxine;
  • anumite medicamente care pot provoca leziuni hepatice;
  • alcoolismul;
  • colestaza (blocarea canalului biliar hepatic);
  • steatoza hepatica alcoolica;
  • steatoza hepatica non-alcoolica;
  • ischemia hepatica (flux de sange insuficient catre ficat, ceea ce duce la moartea tesutului hepatic);
  • tumora hepatica sau cancerul hepatic.

gama-gt-nivel-mare-cauze

Cu toate acestea, este important sa stiti ca un rezultat mare al testului gama GT nu indica neaparat o afectiune medicala. Nivelul gama GT poate fi influentat si de alti factori. Furnizorul de asistenta medicala ia, de obicei, in considerare mai multi factori, cum ar fi rezultatele altor analize de sange si istoricul medical, atunci cand analizeaza rezultatele.

Consumul de alcool

Chiar si cantitatile mici de alcool consumate in decurs de 24 de ore inaintea testarii gama GT pot creste nivelul acestei enzime. Cu toate acestea, persoanele care consuma frecvent cantitati mari de alcool au de obicei un nivel mai mare de gama GT decat persoanele care consuma mai putin de doua sau trei bauturi pe zi sau care beau mult doar ocazional.

Fumatul

Fumatul poate creste nivelul GGT si ALP.

Anumite medicamente

Medicamentele care pot creste nivelul de gama GT sunt acetaminofenul, carbamazepina, fenitoina, fenobarbitalul si multe altele.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22055-gamma-glutamyl-transferase-ggt-test

https://www.healthline.com/health/gamma-glutamyl-transpeptidase

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325199

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…