Lacrimarea ochilor – factori de risc, cauze si afectiuni asociate

Lacrimarea ochilor – factori de risc, cauze si afectiuni asociate Lacrimarea ochilor – factori de risc, cauze si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 21 martie 2024

Lacrimarea-ochilor

Lacrimarea ochilor reprezinta, in esenta, un act reflex, care are rolul de a lubrifia si de a asigura un nivel optim de hidratare a suprafetei ochiului. Cu toate acestea, lacrimarea ochilor, mai ales cea excesiva, poate reprezenta semnul unei afectiuni subiacente. In practica clinica, acest fenomen de lacrimare excesiva poarta denumirea de „epifora”, iar etiologia subiacenta poate implica fie cauze care vizeaza canalele secretoare, fie probleme ale partii excretoare care face parte din sistemul lacrimal. Inca din anul 1475, a fost folosit termenul de „epifora” pentru a se descrie in context specific lacrimarea ochilor in mod excesiv, in lipsa unui factor declansator evident.

Cuvantul „epifora” deriva din greaca veche, „epi” insemnand „pe”, „in plus”, si „pherein”, care inseamna „a purta”, „a duce”. Literalmente, acest cuvant s-ar traduce prin „a purta in exces” si indica intocmai manifestarea fenomenului: lacrimarea in exces a ochilor. Foarte multe persoane se prezinta la medicul oftalmolog cu acest simptom, insa etiologia poate fi deosebit de obscura. Din acest motiv, se considera ca exista mai multe tipuri de epifora, printre care epifora gustativa si epifora reflexa, epifora obstructiva si cea hipersecretoare. In functie de mecanism, epifora poate fi impartita si in forma functionala si cea nefunctionala, vizand hipersecretia sau drenarea necorespunzatoare.

Assista Oftapic Advanced picaturi ochi este un produs special pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutia oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.

 


Lacrimarea ochilor – cauze si factori de risc

Lacrimarea ochilor este o problema frecventa in special la copii, iar prevalenta epiforei este de aproximativ 20% in primul an de viata. Odata cu inaintarea in varsta, exista o crestere a acestui fenomen, ca urmare a faptului ca pleoapa inferioara devine mai laxa, ductul nazolacrimal poate fi mai usor obstructionat si incidenta altor afectiuni, cum ar fi paralizia nervului facial, este mai mare. Obstructia canalului nazolacrimal, care duce la lacrimarea ochilor in mod excesiv, tinde sa fie mai frecventa in randul femeilor. De fapt, obstructia ductului nazolacrimal este principala cauza de epifora cronica, reprezentand 67,6% din toate cazurile de obstructie a cailor lacrimale.

Lacrimarea ochilor poate avea drept cauza unul dintre urmatoarele mecanisme:

  • lacrimarea reflexa: secundara inflamatiei, alergiilor, tulburarilor suprafetei oculare, uscarii ochiului, traumatismelor la acest nivel, prezentei unor corpi straini, trichiazisului, alergiilor care au caracter sezonier sau reactiilor de hipersensibilizare;
  • reducerea fluxului lacrimal: malpozitia pleoapelor (ectropion, entropion), laxitatea la nivel de pleoape, paralizia nervului facial, care provoaca disfunctia muschilor ce actioneaza ca o pompa pentru drenarea lacrimilor in cavitatea nazala, sau obstructia componentei de natura excretoare, asa cum se observa in obstructia canaliculara, obstructia ductului nazolacrimal sau ocluzia punctuala, prezenta de dopuri la nivelul cailor lacrimale, maldezvoltare congenitala a ductului nazolacrimal;
  • hipersecretia lacrimala: hipersecretia primara a glandei lacrimale este relativ rar observata cand vine vorba de lacrimarea ochilor in mod excesiv. Cel mai frecvent tip de hipersecretie primara este observat in urma regenerarii aberante a nervilor, dupa paralizia nervului facial, precum si in contextul altor patologii (dupa un accident vascular cerebral, de exemplu).

Deseori, mai mult de un factor provoaca lacrimarea ochilor in exces, iar identificarea specifica a acestora poate fi deosebit de dificila. Epifora la sugari este cauzata cel mai des de obstructia congenitala a canalului nazolacrimal. In randul populatiei in varsta, malpozitia pleoapelor, mai ales ca parte a inaintarii in varsta, este un factor pentru lacrimarea ochilor in mod exces. Acest simptom este frecvent intalnit si la cei care petrec mult timp in fata ecranelor (laptop, tableta si calculator), cum ar fi cei care lucreaza in domeniul IT, la birou. Lacrimarea ochilor este un act reflex, uneori implicand si stimularea emotionala (fericire, tristete, emotii puternice) normala.

Assista Oftapic Intensive picaturi ochi este o solutie oftalmica tampon cu acid hyaluronic, hamamelis si ginkgo biloba. Este sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila si izotona. Protejeaza ochiul si stabilizeaza filmul lacrimal in caz de stres oxidativ si acumulare de radicali liberi pe suprafata oculara. Contine conservanti.

 

Afectiuni asociate cu lacrimarea ochilor

O gama deosebit de variata de afectiuni poate fi asociata cu lacrimarea ochilor in exces. Totusi, este important de retinut ca, in cele mai multe dintre cazuri, patologia oculara se va prezenta si cu alte simptome, cum ar fi aspectul unui ochi injectat, durere, senzatie de corp strain, umflarea pleoapei si alte. Rareori lacrimarea ochilor este un simptom unic, fiind vorba despre cazuri mai izolate, neobisnuite. Epifora poate fi cauzata de afectiuni precum:

Lacrimarea ochilor la copii:

  • dacriocistocel;
  • obstructie congenitala a canalului nazolacrimal;
  • ocluzie punctuala;
  • ageneza punctala sau canaliculara;
  • prezenta unui corp strain in ochi (ace de pin, aschii, spini);
  • conjunctivita;
  • cheratita;
  • entropion sau ectropion;
  • distichiaza;
  • trichiaza;
  • glaucom congenital;
  • uveita (iritita);
  • paralizia celui de-al VII-lea nerv cranian (pareza faciala).

Lacrimarea ochilor la adulti:

Anomalii si procese la nivelul punctelor lacrimale (35% din cazuri):

  • stenoza punctelor lacrimale (involutionala, medicamente precum idoxuridina aplicata local si 5-fluorouracilul sistemic, docetaxel);
  • ectropion punctual;
  • prezenta dopurilor punctuale care duc la obstructie;
  • cauterizare punctala;
  • obstructie mecanica (conjunctivocalazie, caruncule);
  • boli si procese cicatrizante (sindromul Stevens-Johnson, boala pemfigoida, leziunile chimice si arsurile).

Anomalii si procese la nivelul canalului lacrimal (15% din cazuri):

  • stenoza canalului lacrimal;
  • prezenta cicatricilor (frecvent secundare infectiei cu Herpes simplex, adica herpes ocular);
  • infectii (frecvent cu specii de actinomicete);
  • prezenta corpilor straini (dopuri intracanaliculare, corpi straini);
  • administrarea anumitor medicamente (picaturi antiglaucom, 5-flourouracil, docetaxel).

Anomalii si procese la nivelul canalului nazolacrimal (24% din cazuri):

  • obstructie primara dobandita a canalului nazolacrimal;
  • traumatism la nivelul canalului nazolacrimal.

Slabirea functiei pompei lacrimale (11% din cazuri):

  • laxitatea pleoapelor (ca urmare a inaintarii in varsta);
  • paralizia celui de-al VII-lea nerv cranian (pareza faciala);
  • ptoza palpebrala (pleoape cazute).

Pseudoepifora (11% din cazuri):

  • sindromul ochiului uscat;
  • inflamatie oculara (uveita, sclerita, episclerita).

Anomalii si procese la nivelul nasului si sinusurilor (4% din cazuri):

  • prezenta polipilor (vegetatiile adenoide);
  • lacrimarea ochilor in mod excesiv, dupa interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor;
  • tumori nazale;
  • rinita alergica.

Lacrimarea ochilor ca urmare a regenerarii nervoase aberante (2% din cazuri):

  • regenerarea aberanta a nervilor dupa paralizia nervului facial.

Lacrimarea ochilor poate fi unilaterala sau bilaterala. Este mult mai probabil ca epifora care se manifesta pe o singura parte (unilaterala) sa fie cauzata de conditii locale, cum ar fi obstructia ductului nazolacrimal, prezenta unui corp strain. 75% din cazurile in care lacrimarea ochilor sunt urmarea prezentei unui proces obstructiv la nivelul canalului nazolacrimal se manifesta la un singur ochi (unilateral). Epifora bilaterala poate fi cauzata de hipersecretia lacrimilor, asa cum se observa in cheratoconjunctivita sau alergii. Malpozitiile pleoapelor sunt mai des observate in cazul in care lacrimarea ochilor este bilaterala, incluzand ectropion, entropion si alte anomalii.

Dupa cum s-a mentionat, lacrimarea ochilor nu este un simptom izolat, unic. Deseori, patologii care, printre altele, duc si la epifora, se manifesta prin durere oculara, prurit, ochi rosii care par injectati, tulburari de vedere (vedere incetosata, neclara). Ochii sunt umezi, luciosi, si lacrimile curg pe obraz, ca si cum pacientul aproape ca ar plange. Lacrimarea ochilor poate fi si un semn evident al oboselii oculare, suprasolicitarii ochilor, ca urmare a expunerii prelungite la lumina unui ecran sau, in general, la lumina puternica. Epifora poate fi si un semn al fotosensibilitatii, daca lacrimarea ochilor este secundara expunerii acestora la lumina solara, respectiv radiatii UV.

Assista Oftapic Allergy picaturi ochi este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum). 

 

Lacrimarea ochilor – sfaturi pentru preventie

Lacrimarea ochilor poate fi cauzata de numerosi factori, cum ar fi infectii, alergii sau factori din mediul inconjurator (iritanti, fum, praf). Pentru a preveni lacrimarea ochilor in mod exacerbat, specialistii recomanda urmatoarele:

  • ochelari de soare cu protectie UV sau protectie impotriva factorilor iritanti si evitarea expunerii la fum, praf, polen, precum si a expunerii la alti posibili iritanti din mediu. Se recomanda purtarea ochelarilor de vedere, si nu a lentilelor, deoarece astfel de iritanti se pot fixa de suprafata lentilelor).
  • asigurarea unei hidratari corespunzatoare si folosirea de picaturi oculare, pentru a asigura un nivel optim de hidratare si lubrifiere (lacrimarea ochilor se asociaza si sindromului de ochi uscat);
  • evitarea suprasolicitarii ochilor prin folosirea prelungita a ecranelor digitale (luati periodic pauze cand lucrati la calculator sau utilizati dispozitive mobile);
  • vizite regulate la medicul oftalmolog, in special in contextul aparitiei simptomelor;
  • asigurarea unei igiene oculare adecvate si evitarea traumatismelor la nivelul fetei.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8521332/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5154987/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557424/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557449/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…