Lapte fara lactoza - continut caloric, beneficii, contraindicatii

Lapte fara lactoza - continut caloric, beneficii, contraindicatii Lapte fara lactoza - continut caloric, beneficii, contraindicatii

Ultima actualizare: 27 noiembrie 2023

Lactoza este o substanta naturala din categoria glucidelor, care se gaseste in compozitia laptelui natural de origine animala si a alimentelor derivate. Aceasta substanta este descompusa in intestinul subtire prin intermediul unei enzime numite lactaza, insa exista anumite persoane in cazul carora nivelul acestei enzime este foarte scazut. Aceste persoane sufera de o afectiune numita intoleranta la lactoza, din cauza careia nu pot consuma lapte natural sau produse lactate.

Alternativa in cazul lor este laptele fara lactoza, ale carui proprietati nu difera foarte mult de cele ale laptelui natural, fiind vorba de produse aproape similare in ceea ce priveste continutul.

Asadar, laptele fara lactoza este un aliment destinat cu precadere persoanelor care au intoleranta la aceasta substanta, insa poate fi consumat la fel de bine si de cei care nu se confrunta cu o astfel de problema.


Lapte fara lactoza – informatii generale

Daca ati avea in fata un pahar cu lapte natural si un altul cu lapte fara lactoza v-ar fi imposibil sa faceti diferenta, pentru ca ambele arata la fel. Asemanarile nu se opresc aici, laptele fara lactoza avand aproape toate proprietatile celui natural, cu exceptia faptului ca nu contine acea substanta glucida netolerata de persoanele cu problemele despre care tocmai am amintit.

Cum se obtine laptele fara lactoza

Nici nu este de mirare ca cele doua produse se aseamana in asa mare masura intrucat laptele fara lactoza se obtine prin adaugarea in laptele natural a acelei enzime numite lactaza. Aceasta descompune lactoza in glucoza si galactoza, fara a afecta in vreun fel continutul nutritional si celelalte proprietati ale laptelui. Asadar lactoza nu este eliminata efectiv din lapte ci este descompusa in doua substante mai usor de digerat.

De asemenea, orice fel de lapte vegetal poate fi considerat lapte fara lactoza, pentru ca aceasta substanta este prezenta doar in produsele de origine animala.

Farmacistii Catena recomanda Carboment de la Naturalis, un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ajutand astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.

Cand se recomanda consumul de lapte fara lactoza

Asa cum spuneam, laptele fara lactoza este destinat persoanelor care nu tolereaza aceasta substanta, avand darul de a elimina riscul unor simptome foarte neplacute precum balonare, crampe abdominale, flatulenta si diaree.

In schimb, laptele fara lactoza nu ajuta in cazul persoanelor cu alergie la produsele lactate, pentru ca factorii alergeni sunt cu totul altii, iar faptul ca laptele nu contine lactoza nu reduce riscul unor reactii alergice.

Continutul caloric

Laptele fara lactoza are aceeasi continut caloric precum cel natural, iar daca e sa vorbim despre diferente acestea sunt date de sursa din care a fost obtinut produsul analizat. Noi vom lua ca punct de referinta laptele de vaca, intrucat aceste este cel mai frecvent consumat in ambele variante.

Astfel, 100 de grame de lapte fara lactoza contine in varianta integrala 67 de calorii, 3,5 grame de proteine, 3,6 grame de grasimi si 4,8 grame de carbohidrati.

Aceeasi cantitate de lapte fara lactoza degresat contine 53 de calorii, 3,5 grame de proteine, doua grame de grasimi si 4,9 grame de carbohidrati.

Valori nutritionale

Si in acest caz, valorile nutritionale pot fi usor diferite, insa pastrand acelasi punct de referinta putem spune ca 100 de grame de lapte fara lactoza contin urmatoarele elemente nutritive:

Minerale:

  • Calciu – 115 miligrame;
  • Fosfor – 85 de miligrame;
  • Potasiu – 135 de miligrame;
  • Sodiu – 105 miligrame;
  • Magneziu – 10 miligrame;
  • Zinc -0,38 miligrame;
  • Seleniu – 3,70 miligrame.

Vitamine:

  • Vitamina A;
  • Vitamine din complexul B;
  • Vitamina D;
  • Vitamina E;
  • Vitamina K.

Cantitatile de vitamine din compozitia laptelui fara lactoza sunt mai reduse, iar acelasi lucru il putem spune despre continutul de aminoacizi precum arginina, histidina, glicina, leucina, tirozina, serina, acid aspartic si acid glutamic.

Beneficiile consumului de lapte fara lactoza

In mod evident, de beneficiile consumului de lapte fara lactoza se bucura in mod special persoanele care au intoleranta la aceasta substanta, dar si cele care tin un regim vegan si nu pot consuma decat lapte vegetal. Iata care sunt aceste beneficii:

Se asimileaza mai usor

Laptele fara lactoza este asimilat mai usor de organism, pentru ca substanta respectiva este deja descompusa si nu mai este nevoie de actiunea enzimelor din intestinul subtire. Asa cum spuneam, acest aspect este foarte important pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, al caror sistem digestiv nu are  capacitatea optima de a descompune aceasta substanta. Consumand lapte fara lactoza, se pot bucura de aportul nutritional al acestui aliment fara a suferi tulburari digestive precum cele pe care le-am enumerat anterior.

Contribuie la sanatatea oaselor si dintilor

Dupa cum am aratat mai devreme, laptele fara lactoza este o sursa importanta de calciu si fosfor – minerale indispensabile pentru dezvoltarea sistemului osos si a dintilor. Astfel, laptele fara lactoza ofera organismului o resursa importanta de nutrienti necesari pentru formarea si dezvoltarea sistemului osos si totodata pentru intarirea rezistentei oaselor si dintilor. Astfel calciul si foforul cresc densitatea osoasa prevenind riscul de fracturi si totodata protejeaza dintii impotriva cariilor prin intarirea smaltului.

Acest lucru nu ar fi posibil fara contributia vitaminei D, care asigura absorbtia calciului in sange si care se numara la randul sau printre nutrientii din laptele fara lactoza.

Reduce riscul de hipertensiune arteriala

Laptele fara lactoza este si o sursa buna de potasiu, despre care se stie ca protejeaza sanatatea cardiovasculara prin reducerea riscului de a dezvolta hipertensiune arteriala pe fondul consumului excesiv de alimente sarate. Sodiul din sare determina retentia de apa in organism, care duce la cresterea volumului de sange, implicit a presiunii cu care acesta circula prin artere. Potasiul anuleaza insa efectul sodiului si astfel scade riscul de hipertensiune arteriala, care este cauza declansatoare a celor mai multe afectiuni cardiovasculare.

Contraindicatii privind consumul de lapte fara lactoza

Acest capitol va fi unul mai scurt pentru ca nu exista foarte multe contraindicatii legate de consumul laptelui fara lactoza, acesta fiind considerat un aliment sanatos. Principala contraindicatie se adreseaza persoanelor alergice la produsele pe baza de lapte, pe care lipsa lactozei nu le ajuta foarte mult. In general, astfel de alergii sunt determinatele alte substante din laptele de origine animala, substante care nu sunt afectate cu nimic de lactaza adaugata pentru descompunerea lactozei. Astfel, consumul de lapte fara lactoza de catre persoanele alergice poate avea un efect similar consumului de lapte natural, determinand reactii specifice. O alternativa in acest caz poate fi laptele vegetal precum cel de migdale, de soia, cocos sau ovaz, care nu contine substante cu potential alergen si nici lactoza.

De asemenea este contraindicat consumul de lapte fara lactoza dar si de lapte natural de catre persoanele care sufera de tulburari digestive, pentru ca acest aliment poate amplifica disconfortul abdominal si celelalte simptome neplacute.

Ar mai fi de precizat la acest capitol ca laptele nedegresat contine grasimi saturate ce favorizeaza formarea colesterolului rau (LDL), care se depune pe interiorul vaselor de sange. Din acest motiv, va recomandam sa consumati lapte gras in cantitati moderate, de preferat impreuna cereale integrale, fructe uscate, nuci si seminte. De asemenea, puteti consuma lapte fara lactoza in varianta degresata, care isi pastreaza valoarea nutritionala, continand insa mai putine grasimi nesanatoase.

In concluzie laptele fara lactoza este o varianta usor modificata a laptelui natural, creata pentru a veni in intampinarea nevoilor persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza. Aportul caloric si valorile nutritionale sunt similare cu cele ale laptelui natural, singura diferenta constand in faptul ca lactoza din compozitia acestuia este descompusa cu ajutorul unei enzime adaugate. De altfel descompunerea lactozei are loc oricum si in cazul laptelui natural, insa acest proces are loc dupa ce alimentul ajunge in intestinul subtire, sub actiunea aceleiasi enzime, numita lactaza.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Carboment x 30 caps

    Naturalis Carboment X 30 capsule

    Carboment este un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante…