Flatulenta excesiva - cauze si factori de risc

Flatulenta excesiva - cauze si factori de risc Flatulenta excesiva - cauze si factori de risc

Ultima actualizare: 15 decembrie 2022

flatulenta

Termenul de „flatulenta” se refera la acumularea si eliminarea gazelor de la nivelul tractului gastrointestinal. Se poate ca aceste gaze sa provina din surse endogene sau exogene, fiind apoi eliminate prin anus. Specialistii amintesc faptul ca flatulenta este un act fiziologic normal, in intestinul gros formandu-se in fiecare zi de la sapte pana la 10 litri de gaze. Din toata aceasta cantitate, organismul poate sa elimine 0,6 litri. Ceea ce ramane, urmeaza sa fie absorbit in sange si sa fie eliminat la nivelul plamanilor. Pe fondul unei conditii medicale, persoanele cu flatulenta pot avea si alte neplaceri; astfel, poate sa mai apara si constipatia, diareea sau disconfortul abdominal.

Flatulenta este un proces natural de eliminare din organism a gazelor care rezulta dupa digestie. Daca numarul acestor eliminari este cuprins undeva intre sase si 20 pe parcursul unei zile, nu aveti motive de ingrijorare. Daca remarcati faptul ca apar mai mult de 20 de astfel de eliminari in fiecare zi, inseamna ca aveti de-a face cu flatulenta excesiva si ca exista anumite motive de ingrijorare.


Flatulenta – ce  este si care sunt principalele cauze ale ei

Se poate ca eliminarea gazelor din stomac sa fie silentioasa dar si zgomotoasa, sa fie insotita sau nu de miros neplacut. In situatia in care se ajunge ca aceste neplaceri sa va afecteze viata sociala din cauza faptului ca nu le mai puteti controla, inseamna ca este momentul sa luati masuri. In foarte multe dintre situatii, flatulenta excesiva este o consecinta a consumului de alimente care sunt bogate in fibre. Din cauza faptului ca aceste alimente sunt mai greu de digerat, in stomac pot sa se acumuleze gaze in exces. Varza, fasolea, telina, lintea, graul, bauturile carbogazoase sau unele produse lactate sunt unele dintre cele mai cunoscute alimente care pot fi de vina pentru flatulenta excesiva.

Flatulenta excesiva poate sa apara si pe fondul consumului exagerat de dulciuri, precum si din cauza faptului ca nu ati baut suficienta apa pentru a evita acumularea gazelor intestinale si a balonarii. Specialistii recomanda sa aveti grija ca, atunci cand mancati, beti sau mestecati guma, sa nu inghititi prea mult aer, pentru ca si acesta poate fi un motiv pentru aparitia gazelor intestinale. Ideal este sa mancati mai incet, sa incercati sa renuntati la fumat, precum si la consumul de guma de mestecat.

Afectiuni ce pot cauza flatulenta excesiva

Exista posibilitatea ca flatulenta excesiva sa fie provocata si de anumite afectiuni. De exemplu, poate sa fie vorba despre diabet, ulcer, gastropareza, coala celiaca sau sindromul de intestin iritabil. De asemenea, flatulenta excesiva poate sa apara si la persoanele care sufera de boala Crohn, la cele cu intoleranta la lactoza sau cu colita ulcerativa.

Este o problema cu care se confrunta si pacientii cu pancreatita autoimuna, cei cu reflux gastroesofagian, sau cei cu sindrom Dumping. Pe de alta parte, este important de constientizat faptul ca si stresul poate sa influenteze negativ procesul de digestie si sa duca la o eliminare mai frecventa a gazelor acumulate in stomac. Atunci cand resturile alimentare nu sunt eliminate din colon, in situatia persoanelor constipate, aceste resturi fermenteaza si ajung sa provoace flatulenta excesiva.

Pentru a reduce disconfortul abdominal dupa ce ati consumat anumite alimente, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Carboment. Acesta este un supliment alimentar 100% natural, care contine carbune medicinal si extract din frunze de menta. Este un produs eficient in caz de balonare si flatulenta, de indigestie sau spasme abdominale, functionand si ca un adjuvant pentru tratarea bolii intestinului iritabil si a colitelor. Naturalis Carboment are o mare capacitate de absorbtie a gazelor intestinale, de captare si eliminare a substantelor toxice din intestin, precum si de calmare a crampelor.

Tratament flatulenta

Flatulenta poate sa aiba un caracter trecator si sa nu reprezinte o problema, mai ales daca tineti cont de sfaturile specialistilor in legatura cu evitarea balonarii si a flatulentei excesive. In cazul in care, totusi, neplacerile continua, inseamna ca este cazul sa mergeti la un consult medical pentru a identifica motivul si pentru a stabili tratamentul necesar. Daca flatulenta excesiva si balonarea persista pentru prea mult timp si aveti si dureri abdominale, trebuie sa consultati de urgenta un specialist. La fel trebuie sa procedati si daca apar semne ale unei infectii (frisoane, febra, varsaturi), daca apare diareea sau constipatia, scaun cu sange, incontinenta fecala, arsuri stomacale sau pierdere inexplicabila in greutate.

In situatia in care aveti nevoie sa ameliorati disconfortul abdominal si balonarea, farmacistii Catena va recomanda sa folositi W Lactoflora ProDigest. Acest produs este eficient in sprijinirea functionarii normale a sistemului digestiv si ajuta la restabilirea echilibrului microbiotei intestinale, fiind o solutie naturala si pentru starea de rau de dupa ce ati mancat.

Alimentatia corecta anti - flatulenta

Exista mai multe alimente care pot fi consumate in vederea prevenirii flatulentei, ca de exemplu castravetii, bananele, portocalele sau fisticul. De asemenea, alimentatia corecta anti – flatulenta poate sa includa kiwi si avocado, papaya, sparanghel, ghimbir sai seminte de fenicul. Foarte eficiente s-au dovedit si ceaiurile de menta si de musetel.

Tratament medicamentos impotriva flatulentei excesive

Medicul gastroenterolog sau medicul de familie va pot sugera anumite analize pentru a exclude diagnosticul de parazitoza intestinala sau de cancer de colon si poate sa recomande persoanelor cu flatulenta excesiva anumite medicamente care sa contina bismut, carbune activ, simeticona sau enzime digestive suplimentate. Pentru o mai buna digestie a unor zaharuri complexe, precum si pentru a reduce frecventa si volumul flatulentei, foarte eficiente s-au dovedit enzimele alfa – galactozidaze.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Carboment X 30 capsule

Naturalis Carboment X 30 capsule

  Carboment este un supliment alimentar ce contine…