
Majoritatea oamenilor au tendinta sa manance mult in perioada sarbatorilor, insa unii continua sa se supraalimenteze chiar si dupa terminarea lor. Consumul excesiv in mod constant poate da peste cap greutatea, insa poate, de asemenea, sa afecteze serios sistemul gastrointestinal si sa provoace afectiuni digestive.
Sa mancam doar cand ne e foame si sa ne oprim cand atingem satietatea poate parea un lucru extrem de simplu, nu-i asa? Teoretic, da, insa intalnim la tot pasul tot felul de tentatii delicioase, de la tortul ocazional cu ocazia unei zile de nastere, pana la cupa de inghetata pe care o pastrati inghesuita in coltul din spate al congelatorului. Si, cu toate ca este perfect in regula sa ne rasfam cateodata, a transforma acest lucru intr-un obicei poate cauza boli digestive, cum ar fi balonare, arsuri la stomac, disconfort abdominal si reflux gastroesofagian.
Excesul culinar este de obicei asociat cu mancarea de slaba calitate, insa adevarul este ca puteti exagera si cu alimentele sanatoase si hranitoare. De fapt, specialistii definesc mancatul in exces drept ingerarea unei o cantitati excesive de alimente in raport cu aportul de care are nevoie si pe care o poate suporta organismul.
Excesul alimentar si consecintele acestuia
Uneori este vorba de gustul mancarii, alteori e vorba de un obicei alimentar, sau, de multe ori, este vorba de stres. Cu totii am avut momente in care am mancat mai mult decat era cazul.
Dureaza aproximativ 20 de minute pana cand creierul trimite un semnal catre stomac pentru a va informa ca ati mancat suficient. Specialistii sustin ca mancam in exces in momentul in care continuam sa consumam alimente dupa ce am trecut de acest prag.
Supraalimentarea poate provoca o acumulare nedorita in greutate, iar greutatea excesiva poate creste riscul de afectiuni digestive, dintre care, unele dintre ele sunt boli digestive grave.
Cand vorbim de consecintele excesului alimentar, nu ne raportam doar la ingerarea caloriilor suplimentare si nedorite. Mancatul in exces afecteaza organismul intr-o varietate de moduri, de la stari inconfortabile temporare, la afectiuni digestive serioase.

Deci, ce se intampla cu organismul atunci cand mancam in exces?
Stomacul se extinde
Supraalimentarea face ca stomacul sa se extinda dincolo de dimensiunea normala pentru a se adapta la cantitatea mare de alimente. Stomacul largit pune presiune pe celelalte organe aflate in apropiere, cauzand disconfort. Acest disconfort se poate manifesta prin stari de oboseala, lentoare sau somnolenta. In plus, simtiti cum hainele incep sa va stranga.
Organele sunt suprasolicitate
Din cauza mancatului excesiv, organele incep sa lucreze si mai mult. Acestea secreta hormoni si enzime suplimentare pentru a descompune alimentele ingerate.
Ameteli si transpiratii excesive
Excesul culinar poate accelera procesul de metabolizare, deoarece incearca sa arda caloriile suplimentare. In acest caz, este posibil sa va confruntati cu o senzatie temporara de caldura, transpiratie sau chiar ameteala.
Stare de somnolenta
Dupa ce mananca in exces, multi oameni devin lenesi sau foarte obositi. Acest lucru este cauzat de un fenomen numit hipoglicemie reactiva, in care glicemia scade la scurt timp dupa o masa copioasa. Un nivel scazut al glicemiei este frecvent asociat cu simptome precum somnolenta, lentoare, ritm cardiac rapid si dureri de cap.
Desi nu au inteles cu exactitate, specialistii banuiesc ca acest efect este cauzat de productia excesiva de insulina.

Cu toate ca apare mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat care isi administreaza prea multa insulina, hipoglicemia reactiva poate aparea la unele persoane ca urmare a supraalimentarii.
Declin mental
In timp, supraalimentarea poate afecta functionarea creierului. Mai multe studii au descoperit legaturi intre supraalimentarea continua si obezitatea si declinul cognitiv la adultii in varsta, comparativ cu cei care nu mananca in exces.
Un studiu efectuat pe adulti in varsta a constatat ca supraponderalitatea a afectat negativ memoria, comparativ cu persoanele cu greutate normala. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a identifica amploarea si mecanismele declinului mental cauzat de supraalimentare si obezitate.
Deoarece creierul contine aproximativ 60% grasime, consumul de grasimi sanatoase, precum avocado, unt de nuci, peste gras si ulei de masline, poate ajuta la prevenirea declinului mental.
Cinci boli digestive cauzate de mesele copioase
Mancatul excesiv poate provoca o serie de probleme digestive, cum ar fi:
Indigestie
Persoanele care mananca excesiv in mod regulat se pot confrunta cu senzatii incomode de greata si indigestie.
Stomacul unui adult este aproximativ de dimensiunea unui pumn inclestat si poate avea o capacitate de aproximativ 75 ml cand este gol, desi se poate extinde pana la 950 ml.
Retineti ca aceste cifre variaza in functie de constitutia fizica si de cat de mult obisnuiti sa mancati.
Dupa ce mancati mai mult decat trebuia si incepeti sa atingeti limita superioara a capacitatii stomacului, este posibil sa va confruntati cu stare de greata sau indigestie. In cazuri grave, aceasta greata poate declansa varsaturi, aceasta fiind modalitatea prin care corpul poate ameliora presiunea pusa pe stomac.

Arsuri la stomac
Alimentele sunt digerate in stomac cu ajutorul acidului clorhidric (sucul gastric). Daca mancati in exces, sucul gastric poate urca in esofag, provocand arsuri gastroesofagiene. Persoanele predispuse la arsuri gastroesofagiene sunt cele care consuma cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi, cum ar fi pizza si cheeseburgeri.
Balonare
Una dintre consecintele neplacute ale excesului alimentar este balonarea. Gazele abdominale provoaca o senzatie inconfortabila de plenitudine.
Constipatia
Cand stomacul este supraincarcat, alimentele sunt digerate mai mult greu. Prin urmare, mancarea ramane mai mult in stomac. Insa lucrurile devin si mai serioase de atat. Cand mancam in cantitati normale, alimentele sunt digerate si deplasate mult mai usor prin intestine.
In schimb, daca stomacul este supraincarcat, alimentele sunt fortate sa se deplaseze prea mult prin intestine in acelasi timp. Astfel, intestinele se blocheaza (exact ca traficul) si aproape nimic nu se mai misca.
Gastrita
Printre afectiunile digestive cauzate de excesul culinar se numara si gastrita, o inflamatie a mucoasei gastrice. Gastrita este provocata de leziunile produse de sucurile gastrice asupra mucoasei gastrice. Gastrita are cauze multiple, printre care si excesul de alimente procesate.

Sfaturi pentru evitarea pericolului excesului alimentar
Fie ca mancati acasa, fie ca luati masa la restaurant, din cauza variantelor nesfarsite de mancare gustoasa si gustari rapide (alimente de tip fast-food), puteti ajunge sa mancati mai mult decat aveti nevoie.
Daca nu stiti care sunt dimensiunile normale ale portiilor de mancare, supraalimentarea poate scapa cu usurinta de sub control si poate provoca afectiuni digestive serioase. Pentru a nu va confrunta cu boli digestive, este important sa intelegeti mai intai felul in care excesul culinar va poate afecta organismul.
Pentru a evita eventualele afectiuni digestive cauzate de excesul alimentar, luati in calcul urmatoarele sfaturi:
-
mancati cu mare grija pe tot parcursul zilei si fiti atenti la dimensiunile portiilor;
-
evitati alimentele procesate care pot fi consumate cu usurinta in exces;
-
mancati fructe si legume. Acestea contin multe fibre si asigura satietatea intre mese;
-
mancati dintr-o farfurie mai mica pentru a controla dimensiunea portiei;
-
evitati lucrurile si activitatile care va pot distrage atunci cand mancati, cum ar fi privitul la televizor, utilizarea computerului sau a altor dispozitive electronice. Prin faptul ca va concentrati asupra alimentelor in sine, veti fi mai atenti la senzatia de satietate.
-
mancati incet si lasati furculita jos in timp ce mestecati. In acest fel, veti manca mai incet si veti fi mai atenti la momentul in care apare senzatia de satietate;
-
beti apa inainte, in timpul si dupa mese;
-
planificati-va mesele din timp.
Cand este recomandat sa cereti ajutor medical daca ati mancat prea mult
Daca ati incercat toate aceste strategii si va confruntati totusi cu dificultati sau daca simtiti ca aveti o problema reala dupa ce ati mancat mai mult decat era necesar, discutati cu un medic sau cu un dietetician autorizat pentru a primi recomandarile potrivite.
Si nu uitati: toata lumea mananca prea mult din cand in cand, mai ales in preajma sarbatorilor. Important este sa luati masurile necesare daca observati ca mancati in exces in mod regulat.
Referinte:
https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/What-happens-when-you-overeat.h23Z1592202.html
https://www.insider.com/what-happens-if-you-eat-too-much-2019-1
https://www.healthline.com/nutrition/overeating-effects