Simptomele tipice si atipice ale racelii

Simptomele tipice si atipice ale racelii Simptomele tipice si atipice ale racelii

Ultima actualizare: 27 octombrie 2023

raceala

O raceala comuna ar trebui sa fie, in cele mai multe dintre cazuri, inofensiva si autolimitata. In mod obisnuit, racelile sunt infectii virale ale tractului respirator superior. In unele cazuri, exista si implicarea tractului respirator inferior (trahee, bronhii, plamani). Drept urmare, principalele simptome de raceala sunt cantonate la nivelul tractului respirator superior, incluzand in mod tipic rinoree, congestie nazala, dureri la nivelul gatului, tuse si stranut. Cazurile severe de raceala pot presupune si alte simptome: senzatia generala de slabiciune, lipsa energiei, poftei de mancare, o stare generalizata de boala. De obicei, o raceala dispare de la sine in aproximativ o saptamana.

Racelile sunt relativ frecvente, deoarece unele dintre virusurile implicate in etiologie nu duc la formarea de anticorpi (memorie de lunga durata). De altfel, numeroase virusuri prezinta o gama variata de serotipuri, motiv pentru care multe simptome de raceala se pot datora infectiei evidente cu aceeasi specie de virus, dar cu serotip diferit. Virusurile racelii care nu produc imunitatea de lunga durata sunt virusul sincitial respirator, virusurile paragripale, coronavirusurile umane, iar virusurile care prezinta numeroase serotipuri, insa produc imunitate de durata specifica fiecarui serotip sunt rinovirusurile, adenovirusurile, virusurile gripale si enterovirusurile.

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea tractului respirator superior, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis SinuStop. Acesta este un supliment alimentar care are in compozitie 8 extracte naturale si care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, usurand in acelasi timp respiratia. De asemenea, usureaza expectoratia si calmeaza iritatiile din gat.


Simptomele cunoscute ale racelii, la copii si adulti

Cele mai multe simptome de raceala se limiteaza la nivelul tractului respirator superior. La adulti si copii, principalele simptome de raceala includ:

  • Durerea sau senzatia de „zgarietura” in gat (primul simptom observat);
  • Rinoree, congestie nazala, se observa o schimbare a culorii si consistentei secretiei nazale;
  • Durerea in gat se rezolva de obicei in cateva zile si, ulterior, principalele simptome de raceala se manifesta la nivelul nasului (rinoree, congestie nazala)
  • In 30% dintre cazurile de raceala, printre simptomele de raceala se numara si tusea (seaca), care apare de obicei dupa aparitia simptomelor nazale;
  • Simptomele sistemice sunt mai putin frecvente in cazul racelilor, insa virusurile gripale sau cel sincitial respirator si adenovirusurile sunt mult mai susceptibile decat rinovirusurile sau coronavirusurile sa fie asociate cu febra, frisoane;
  • Stranutul este un alt simptom tipic care precede starea de boala, insa se poate asocia foarte usor si cu o gama variata de alergii.

Aceste simptome de raceala persista aproximativ o saptamana, desi, conform datelor, ar putea dura chiar si doua saptamani (25% dintre cazurile cu simptome raceala investigate). Coinfectia cu mai multi agenti patogeni poate fi asociata atat cu simptome de raceala mult mai severe, cat si cu prelungirea starii de boala.

Virusul implicat in etiologie poate fi izolat chiar si la 2-3 saptamani dupa ce majoritatea din simptomele de raceala s-au rezolvat, la aproximativ 10-20% dintre persoanele bolnave.

Multe dintre simptomele de raceala sunt aceleasi in randul copiilor si adultilor. Chiar daca este foarte posibil ca o persoana sa se simta relativ rau in timpul unei raceli, tot este capabila in continuare sa se ocupe de treburi zilnice sau sa se concentreze. Pofta de mancare nu este afectata, ceea ce inseamna ca nivelul de energie este relativ acelasi. Sistemul imunitar poate lupta eficient in caz de raceala comuna.

Principalele simptome de raceala dispar complet in maximum o saptamana, si rareori dureaza mai mult. Tusea, in schimb, poate fi un simptom care necesita in medie 18 zile pentru a se ameliora (in cazul adultilor) si pana la 2-3 saptamani (in cazul copiilor).

Pentru a sustine sanatatea sistemului respirator si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ViroProtect Rapid + Quercetina. Acesta este un supliment alimentar care contine noua ingrediente active, acestea avand capacitatea de a intari organismul atunci cand este slabit. Produsul continevitamina C si vitamina D, zinc si seleniu, extract de soc negru si quercitina, avand o aroma delicioasa de mango si fructul pasiunii.

Simptomele atipice ale racelii, la copii si adulti

In unele cazuri de infectie virala, se pot dezvolta simptome destul de neobisnuite, care pot sa apara atat la copii, cat si la adultii. Dupa o infectie virala, spre exemplu, bacteriile se pot raspandi prin caile respiratorii, provocand sinuzita. Daca laringele se inflameaza, vocea devine ragusita, ajungandu-se chiar la incapacitatea de a vorbi. Multi copii dezvolta crupa, care are un tablou simptomatologic tipic, cu o tuse „latratoare”, stridor si dificultati usoare de respiratie. In schimb, aici este vorba in principal despre complicatii ale bolii, mult mai frecvente la copiii si la sugari, persoanele in varsta si persoanele imunocompromise.

Pentru a stimula intens sistemul imunitar adult si pentru a combate eficient raceala, gripa sau senzatia de oboseala, farmacistii Catena va recomanda sa folositi IMMUNE MAX LYSI ulei ficat de rechin. Este un produs cu un continut bogat in alkoxigliceroli, substante care se regasesc si in laptele de mama sau in maduva oaselor sanatoase. Acestea ofera imunitate naturala organismului in lupta cu infectiile, ajutand eficient si la refacerea tesuturilor.

Alte simptome atipice de raceala:

  • Dureri articulare, osoase si musculare;
  • Dureri de cap, senzatia de ameteala;
  • Durere abdominala;
  • O oarecare senzatie de disgeuzie (pierderea gustului) si hiposmie (pierderea mirosului);
  • Febra (peste 38°C, in special la sugari si copiii prescolari) este unul dintre acele simptome de raceala care apar in faza acuta a infectiei;
  • Cresterea in volum a ganglionilor limfatici cervicali anteriori;
  • Oboseala si iritabilitate, urmare a faptului ca poate aparea o congestie nazala puternica, iar acest lucru poate perturba somnul si odihna;
  • Diareea, afectarea oculara si problemele respiratorii sunt foarte rar, spre deloc, manifestate intr-o raceala comuna;
  • Alte simptome atipice de raceala apar la persoanele care sufera de boli pulmonare cronice cum ar fi boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC), incluzand febra severa, dureri puternice in piept, dificultati in a respira si exacerbarea celorlalte simptome mai comune.

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie Vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Cu cel putin 100 de serotipuri, rinovirusurile sunt cei mai frecventi agenti etiologici ai racelii, atat in randul copiilor, cat si adultilor. Se crede ca aproximativ 50% dintre simptomele de raceala se datoreaza infectiei cu rinovirusuri. Bocavirusul uman (HBoV, virus din familia Parvoviridae), s-a raportat ca ar cauza peste 10% dintre cazurile simptomatice in randul copiilor. Important de retinut este faptul ca, in unele cazuri, infectia virala poate sa nu provoace simptome; cu toate acestea, persoana infectata poate transmite virusul mai departe. Infectia cu unele virusuri provoaca sindroame caracteristice, cu manifestari specifice:

  • Virusul respirator sincitial (RSV): bronsiolita la copiii de 2 ani sau mai mici;
  • Virusurile gripale: afectiuni respiratorii cu stari febrile si risc de afectare a cailor respiratorii inferioare (in special la persoane cu boli cronice si stare imunocompromisa);
  • Adenovirusurile: febra faringo-conjunctivala;
  • Virusurile paragripale: crupul, la copii mici;
  • Parvovirusurile: respiratie suieratoare;
  • Enterovirusurile: in cazurile severe, pot provoca meningita aseptica si herpangina.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279543/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152197/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10324571/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7151789/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/common-cold-symptom

https://www.facetsjournal.com/doi/10.1139/facets-2022-0044

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Immune max LYSI ulei ficat de rechin x 80 caps

    LYSI Immune max ulei ficat de rechin X 80 capsule

    IMMUNE MAX, Lysi,  este ulei din ficat de rechin, bogat in alkoxigliceroli. Islandezii se bazeaza de secole pe puterea binefacatoare a resurselor naturale, precum uleiurile de peste, inclusiv …

  • 3 la pret de 2
    Naturalis SinuStop x 30 compr. film.

    Naturalis SinuStop X 30 comprimate filmate

    Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sanatatii tractului respirator superior, datorita celor 8 extracte naturale pe care le contine. Fiecare comprimat contine: Ingrediente…