Taurina: beneficii, functii si surse

Taurina: beneficii, functii si surse Taurina: beneficii, functii si surse

Ultima actualizare: 24 august 2023

taurina

Taurina este un β-aminoacid relativ abundent in organism, care indeplineste o gama variata de functii. La unele specii de mamifere, taurina este un compus esential, dar la om este considerat a fi semiesential, desi celulele private de taurina pot dezvolta patologii serioase. De exemplu, s-a descoperit faptul ca acest compus ar fi o alternativa terapeutica eficienta pentru persoanele care sufera de insuficienta cardiaca congestiva. In Japonia, taurina a fost aprobata drept metoda de tratament, iar studiile se extind din ce in ce mai mult, sustinand faptul ca ar fi eficienta si in tratamentul bolii mitocondriale, acidozei lactice, encefalopatiei mitocondriale si a altor patologii.

Exista mai multe functii ale taurinei care ar fi implicate in potentialul terapeutic al acesteia. Se cunoaste faptul ca joaca un rol important in combaterea stresului oxidativ, expresia genelor, dar si in metabolismul energetic, procesul de neuromodulare si in homeostazia calciului. Ca urmare a acestor mecanisme, taurina ofera noi perspective de abordare terapeutica a bolilor metabolice, cum este diabetul, si a bolilor inflamatorii, cum este artrita. Totusi, majoritatea populatiei a auzit de acest compus ca parte integranta a bauturilor energizante, fiind utilizat indeosebi de sportivii care il folosesc drept supliment pentru a-si imbunatati performanta atletica.

Pentru a va ajuta sa depasiti perioadele stresante, asa cum sunt cele cu examene sau cu proiecte profesionale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Tonico Forte. Este un produs recomandat si pentru perioada „asteniei de primavara”, datorita efectului pozitiv pe care il are asupra sistemului imunitar. Acest supliment alimentar ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi, avand si un gust delicios de capsuni.


Despre taurina – ce este taurina?

Taurina este un aminoacid care contine sulf, gasindu-se in cantitati relativ mari la nivelul inimii, ochilor, creierului si muschilor. Acest aminoacid nu este parte constitutiva a proteinelor, insa asta nu inseamna ca nu indeplineste roluri vitale in organism. In ciuda credintei comune conform careia taurina ar fi extrasa din lichidul seminal sau urina de taur, acest lucru este foarte departe de a fi adevarat. De fapt, taurina a fost izolata pentru prima data dintr-o proba prelevata din bila unui animal din categoria bovinelor, Bos taurus, de unde si denumirea substantei. Organismul este capabil sa produca singur acest compus, prin conversia hepatica a aminoacidului cisteina.

Surse alimentare de taurina

Pe langa diferitele suplimente alimentare si bauturi imbogatite cu taurina, exista si alimente in mod natural bogate in taurina. Acestea includ:

  • fructe de mare,
  • peste,
  • carne,
  • lactate,
  • oua.

Dupa cum s-a mentionat, organismul are capacitatea de a-si sintetiza singur taurina. Totusi, se considera ca aportul exogen poate imbunatati semnificativ functiile acestui compus. Exista mai multe studii care, intr-adevar, sustin faptul ca suplimentarea cu taurina, insa in doze adecvate, ar putea imbunatati semnificativ performanta atletica si alte functii ale organismului. Desi este un compus care frecvent este asociat doar cu cresterea nivelului de energie sau cu performanta sportiva, taurina are potentialul de a prezenta efecte terapeutice semnificative. In schimb, aceste efecte se fac resimtite doar in momentul in care corpul primeste un aport exogen de taurina.

Taurina – beneficii

Dincolo de functiile biologice pe care taurina le indeplineste, suplimentarea exogena cu acest compus s-a demonstrat ca prezinta numeroase beneficii in promovarea sanatatii organismului. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate cele mai importante beneficii ale administrarii de taurina.

Sustine lupta impotriva diabetului si gestionarea simptomelor acestuia

Acest compus prezinta importante proprietati antioxidante si antiinflamatorii, care pot duce in cele din urma la cresterea sensibilitatii la insulina la persoanele cu risc de diabet de tip 2. Exista studii in care s-a observat faptul ca pacientii cu diabet prezinta niveluri de taurina cu pana la 25% mai mici decat persoanele sanatoase. Mai multe studii sugereaza ca ar putea reprezenta o alternativa terapeutica eficienta pentru mentinerea homeostaziei glicemice, avand si potentiale efecte protectoare impotriva complicatiilor asociate bolii, cum ar fi afectarea functiei oculare, bolile renale si cardiovasculare.

Sustine sanatatea cardiovasculara

Este demonstrat faptul ca suplimentele cu taurina ajuta la reglarea tensiunii arteriala, simultan cu imbunatatirea profilului lipidic si scaderea nivelului colesterolului LDL la persoane care au boli cardiovasculare, cum ar fi insuficienta cardiaca. Cercetarile din domeniu sugereaza faptul ca exista o legatura directa intre nivelurile ridicate de taurina si nivelurile scazute de colesterol. Intr-un studiu efectuat pe persoane cu insuficienta cardiaca, care au consumat 500 de miligrame de taurina de 3 ori pe zi, timp de 2 saptamani, s-a observat o reducere semnificativa a nivelului de colesterol total, trigliceride si proteina C reactiva.

Imbunatateste performanta atletica

Datorita capacitatii sale de a creste nivelul de energie, aportul de sange spre muschi, dar si de a imbunatati randamentul muscular, taurina este cunoscuta indeosebi pentru efectele pe care le are asupra performantei atletice. Exista studii care sustin ca acest compus ar putea stimula, de asemenea, si catabolismul lipidelor, promovand arderea grasimilor in timpul exercitiilor, drept sursa energetica, ceea ce ar putea sustine pierderea kilogramelor acumulate in plus. Au fost identificate si alte implicatii pe care le are asupra performantei atletice si care includ:

  • cresterea nivelului de oxigenare a muschilor;
  • imbunatatirea rezistentei la efort;
  • diminuarea leziunilor musculare, ulterioare exercitiilor fizice intense;
  • reducerea perioadei necesare recuperarii;
  • imbunatatirea fortei musculare si eficientei antrenamentului de forta.

Sustine sanatatea si integritatea cerebrala

La nivel cerebral, taurina se concentreaza indeosebi in 3 zone: hipocampul, cerebelul si la nivel hipotalamic. Un studiu care a vizat efectele taurinei asupra creierului sugereaza ca, intrucat acest compus afecteaza eliberarea calciului din celule, poate juca un rol esential in functionarea creierului. De exemplu, la persoanele cu epilepsie se observa dezechilibre ale acestui compus, astfel incat cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest compus ar avea activitate antiepileptica, fiind un compus eficient in tratamentul epilepsiei induse la animalele de laborator.

taurină

Sustine sanatatea ochilor

Taurina se considera a fi cel mai abundent aminoacid concentrat la nivelul retinei oculare, unde joaca un rol esential in protectia acesteia impotriva proceselor degenerative. Mai mult decat atat, la persoanele care sufera de glaucom sau retinopatie diabetica se gasesc concentratii scazute ale acestui compus, deci rezultatele cercetarilor indica faptul ca specialistii in domeniul medical ar putea avea in vedere potentialul terapeutic al acestui compus in tratarea diferitelor afectiuni oculare.

Alte potentiale beneficii asupra sanatatii

Pe langa beneficiile prezentate mai sus, specialistii sustin ca administrarea de suplimente care contin acest compus ar putea fi benefica si pentru:

  • prevenirea tulburarilor de auz;
  • prevenirea afectiunilor neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer, boala Huntington);
  • prevenirea afectiunilor hepatice;
  • tratamentul hipertensiunii arteriale;
  • tratamentul hipercolesterolemiei;
  • scaderea riscului de atac de cord si aritmie cardiaca.

In mod obisnuit, bauturile energizante care contin acest compus au, de asemenea, si o cantitate deosebit de mare de zahar si de cofeina. Ca atare, consumul excesiv de bauturi energizante are potentialul de a duce la intoxicatie cu cofeina, manifestata prin simptome specifice:

  • tahicardie;
  • aritmii cardiace;
  • varsaturi si greturi;
  • stare necontrolata de hipervigilenta;
  • convulsii.

In special in randul copiilor si adultilor tineri, consumul excesiv de bauturi energizante, bogate in cofeina si zahar, poate avea efecte adverse nedorite. Femeile insarcinate si cele care alapteaza, dar si copii nu ar trebui sa isi suplimenteze dieta cu taurina. De asemenea, specialistii recomanda ca acest compus sa nu fie consumat concomitent cu alcoolul. In ceea ce priveste dozajul, indicat este sa cereti sfatul medicului. Totusi, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara estimeaza ca taurina este sigura pentru sanatate cand este administrata in doze de pana la 6.000 de miligrame pe zi (6 grame).

Suplimentarea cu taurina este necesara in special in cazul persoanelor care abordeaza un regim alimentar vegan, care nu mananca peste, lactate, carne, oua sau fructe de mare, intrucat exista foarte putine surse vegetale care contin taurina. De asemenea, este sugerat faptul ca taurina este absorbita mult mai eficient in organism in momentul in care se administreaza fara a fi consumat ceva inainte, adica pe stomacul gol, in special dimineata. Din cauza faptului ca nivelul acestui compus scade odata cu inaintarea in varsta, se considera ca suplimentarea dietei cu acest compus ar putea intarzia aparitia anumitor patologii asociate inaintarii in varsta.

surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5933890/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8152067/
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326476
  4. https://www.verywellhealth.com/taurine-benefits-side-effects-functions-7497788
  5. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-taurine
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326714

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…