Vitamina D in timpul sarcinii si importanta ei in dezvoltarea fetala

Vitamina D in timpul sarcinii si importanta ei in dezvoltarea fetala Vitamina D in timpul sarcinii si importanta ei in dezvoltarea fetala

Ultima actualizare: 1 noiembrie 2023

vitamina D

Vitamina D, denumita si „vitamina soarelui” intrucat este produsa la nivelul pielii, ca urmare a expunerii la soare, joaca un rol semnificativ in special in mentinerea sanatatii si integritatii atat a oaselor, cat si muschilor. In perioada sarcinii, ca urmare a faptului ca organismul trece printr-o gama variata de schimbari hormonale, biochimice si fiziologice, aceasta vitamina joaca poate cele mai importante roluri, atat in mentinerea starii de sanatate a viitoarei mamici, cat si pentru nevoile fatului aflat in curs de dezvoltare. Au fost identificate mai multe potentiale complicatii si consecinte negative asociate deficitului – la mama si fatul in dezvoltare – in timpul sarcinii.

 


Vitamina D – ce este si ce rol are

Vitamina D este produsa la nivelul pielii, sub actiunea radiatiilor UVB, care transforma forma 7-dehidrocolesterol in previtamina D. Prin izomerizare termica, previtamina este transformata in vitamina D. La nivel hepatic, vitamina D sintetizata la nivelul pielii si provenita din aportul alimentar este transformata in 25-hidroxivitamina D. Acesta este compusul care se dozeaza, in majoritatea cazurilor, pentru a se evalua nivelul de vitamina D din sange. In organism, aceasta vitamina indeplineste o gama variata de functii, iar deficitul se asociaza cu patologii complexe, cantonate nu doar la nivelul sistemului musculo-scheletic:

  • stimuleaza absorbtia intestinala a calciului si fosforului, promovand mineralizarea matricei osoase;
  • la nivel renal, promoveaza reabsorbtia calciului;
  • stimuleaza productia de insulina;
  • moduleaza si functia limfocitelor B si T activate, ceea ce inseamna ca are implicatii majore si in raspunsul imunitar si mentinerea integritatii sistemului imunitar;
  • previne bolile inflamatorii intestinale, asigurand integritatea barierei intestinale;
  • asigura contractilitatea normala a miocardului;
  • inhiba proliferarea keratinocitelor din piele, care functioneaza anormal in caz de psoriazis, si induce diferentierea acestora, ceea ce inseamna ca are rol in mentinerea integritatii pielii;
  • influenteaza activitatea mai multor gene implicate in proliferare, diferentiere si apoptoza;
  • moduleaza functiile neuromusculare;
  • apara organismul impotriva infectiilor microbiene.

Drept urmare, vitamina D indeplineste in vivo o gama variata de functii, asigurand, in cele din urma, functionarea normala a organismului si promovarea starii generale de sanatate. Deficitul de vitamina D se asociaza cu o gama variata de patologii, cum ar fi osteomalacia (in cazul unui adult) si rahitismul (in cazul unui copil).

 

Vitamina D in sarcina si importanta ei

In timpul sarcinii, asigurarea unui nivel optim de vitamina D este esential nu doar pentru mama, ci si pentru fat. Exista tot mai multe dovezi stiintifice care sustin ca vitamina D este vitala inca din perioada de preconceptie, avand implicatii atat asupra starii in utero a fatului, cat si asupra primilor ani de viata postpartum. Asigurarea necesarului de vitamina D in timpul sarcinii duce la reducerea riscului anumitor complicatii, cum ar fi nasterea prematura, preeclampsia, astmul sau diabetul gestational. Insa, in aceeasi masura, vitamina D joaca un rol vital si pentru fatul in curs de dezvoltare, asigurandu-i o dinamica evolutiva fiziologic normala.

  • Implicata in neurodezvoltarea normala a fatului

Vitamina D se considera a fi un neurosteroid puternic, care mediaza numeroase procese la nivel cerebral. Multi specialisti sustin ca ar putea exista o corelatie puternica intre deficitul vitaminic in timpul sarcinii si riscul ca un copil sa dezvolte autism, sindromul Asperger si sindromul Rett. De asemenea, studiile efectuate pe animale au demonstrat faptul ca deficitul de vitamina D de-a lungul sarcinii este asociat si cu riscul de infertilitate si tulburari motorii la urmasii directi, de prima generatie. Deficitul in utero de vitamina D mai este asociat si cu probleme de invatare si de orientare spatiala, precum si cu anomalii de structura la nivel cerebral.

 

  • Implicata in maturarea si asigurarea functionalitatii pulmonare

Cercetatorii sustin ca exista o legatura intre deficitul in utero de vitamina D si riscul ca fatul sa sufere de astm. S-a observat faptul ca deficitul de vitamina D afecteaza anumite gene care se gasesc in plamanul in curs de dezvoltare, in sensul supraexprimarii acestora. Se cunoaste faptul ca, in aceeasi masura, supraexprimarea acestor gene este asociata cu dezvoltarea ulterioara a astmului si functionarii deficitare a plamanilor. Colectiv, observatiile stiintifice sugereaza ca starile care se traduc printr-un deficit de vitamina D in timpul sarcinii sunt asociate cu alterarea structurii, precum si functiei pulmonare, dar si cu inflamatia crescuta care poate duce la astm bronsic.

  • Sustine dezvoltarea sistemului imunitar

Alte studii sustin faptul ca nivelul optim al vitaminei D in perioada intrauterina este asociat cu riscul mult mai scazut ca un copil sa dezvolte infectii in perioada postpartum timpurie. Acest lucru, prin extrapolare, indica faptul ca aceasta vitamina are implicatii si asupra dezvoltarii unei imunitati mult mai puternice, decat in cazul in care viitoarea mamica a avut un deficit vitaminic pe timpul sarcinii.

 

  • Sustine dezvoltarea si mineralizarea osoasa

Una dintre principalele functii ale acestei vitamine este de a asigura mineralizarea, dezvoltarea si rezistenta oaselor. Prin urmare, asigurarea unui nivel optim al acestei vitamine in sarcina are implicatii si asupra metabolismului osos al fatului in curs de dezvoltare. S-a observat faptul ca un nivel scazut al acestei vitamine pe durata sarcinii este corelat cu un risc mult mai crescut ca fatul sa dezvolte anomalii osoase si, in primii ani de viata, rahitism. Aceasta vitamina mai este implicata si in formarea smaltului dentar, cresterea si dezvoltarea normale a fatului.

Vitamina D – concluzii

In cele din urma, asigurarea unui nivel optim al acestei vitamina in timpul sarcinii este absolut esentiala, si nu doar pentru mama (prevenindu-se riscul de complicatii), ci si pentru fatul aflat in curs de dezvoltare. Avand implicatii majore asupra unei game variate de functii, vitamina D joaca un rol esential in fundamentarea unei imunitati puternice, integritatii musculo-scheletice, si, conform datelor de specialitate, are implicatii si asupra dezvoltarii neurocognitive. Vitamina are un rol esential in timpul sarcinii, asigurand o dezvoltare normala a fatului. Deficitul acesteia este asociat cu o gama variata de patologii, care pot fi puse pe seama statutului nutritiv deficitar.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6127214/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365424/

https://www.elsevier.es/en-revista-revista-paulista-pediatria-english-edition--409-articulo-vitamin-d-deficiency-in-pregnancy-S2359348215300361

https://publichealthreviews.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40985-017-0066-3

 

Farmacistul Catena va recomanda: