Blenoragie: simptome, transmitere, tratament, prevenire

Blenoragie: simptome, transmitere, tratament, prevenire Blenoragie: simptome, transmitere, tratament, prevenire

Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

blenoragie

Blenoragia este o infectie cu transmitere sexuala, cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii raspandite in principal prin contact cu organele genitale sau fluidele corporale. Denumite si BTS sau boli venerice, infectiile cu transmitere sexuala sunt cauzate de bacterii, virusuri sau paraziti.

Bacteriile care cauzeaza blenoragie pot infecta uretra, rectul, sistemul reproducator feminin, gura, gatul sau ochii. Gonoreea se raspandeste cel mai frecvent in timpul activitatilor sexuale vaginale, orale sau anale. De asemenea, bebelusii se pot infecta in timpul nasterii. La bebelusi, blenoragia afecteaza cel mai frecvent ochii.

Raspandirea blenoragiei poate fi prevenita doar prin evitarea activitatii sexuale. Utilizarea prezervativului in timpul relatiilor sexuale poate ajuta la prevenirea raspandirii afectiunii. In plus, riscul de blenoragie poate fi limitat daca ambii parteneri sunt intr-o relatie reciproc monogama, intretin relatii sexuale doar unul cu celalalt si niciunul dintre parteneri nu este infectat.

Cat de frecventa este blenoragia?

Blenoragia este a doua cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala cauzata de bacterii – imediat dupa chlamydia. Blenoragia si infectia cu chlamydia apar adesea impreuna.

 


Informatii generale despre blenoragie

Blenoragia este o infectie cu transmitere sexuala frecvent intalnita. Semnele timpurii sunt durerea la urinare si o scurgere de culoare alba, verde sau galbena, cu toate ca unele persoane nu dezvolta semne sau simptome. Tratamentul este esential si este de obicei eficient daca persoana este diagnosticata la timp.

In general, blenoragia este usor de tratat, insa orice intarziere poate duce la complicatii grave si, uneori, permanente. De exemplu, daca blenoragia afecteaza uterul sau trompele uterine, persoana in cauza poate dezvolta boala inflamatorie pelvina (BIP). Acest lucru poate duce la infertilitate.

O alta complicatie este epididimita, inflamatia tubului care transporta spermatozoizii. Si aceasta afectiune poate provoca infertilitate.

UroSuport FORTE este un supliment alimentar sub forma de capsule, care contine extracte de afin american/merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza.

Cum se transmite?

Bacteriile care provoaca blenoragie pot fi contractate sau transmise prin sex vaginal, oral sau anal.

De aceea, pentru a reduce riscul de a transmite sau de a contracta aceasta infectie este important sa folositi prezervative sau alte metode de bariera cand desfasurati activitati sexuale. Trebuie mentionat, insa, ca aceste metode de bariera nu elimina intotdeauna complet riscul, mai ales daca nu sunt utilizate corespunzator.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege cu adevarat riscul potential de transmitere.

Persoanele care au mai avut blenoragie prezinta un risc mai mare sa o contracteze din nou. In plus, o blenoragie netratata poate creste riscul de a contracta o alta afectiune cu transmitere sexuala.

Blenoragia poate fi transmisa, de asemenea, de la mama la bebelus, in timpul nasterii.

W Prostenal Control contine extract standardizat de Saw palmetto, un ajutor natural recomandat pentru menținerea unei prostate sănătoase și a unui flux urinar normal. De asemenea, contine si urzica sub formă de extract, care ajută la buna funcționare a tractului urinar și a funcționarii rinichilor.

Semne si simptome de blenoragie

In multe cazuri, in special al femeilor, blenoragia nu provoaca semne sau simptome. Cu toate acestea, daca simptomele apar, cel mai probabil se vor manifesta diferit, in functie de zonele afectate.

Simptome de blenoragie la femei

Dupa cum mentionam, femeile nu dezvolta adesea simptome. Din aceasta cauza, este esential ca femeile sa se testeze pentru blenoragie daca banuiesc ca au fost expuse la bacterii.

Cand isi fac aparitia, semnele si simptomele pot fi sub forma de:

  • secretii vaginale neobisnuite (albe sau galbene);
  • durere in zona inferioara a abdomenului sau pelvis (burta);
  • durere in timpul actului sexual (dispareunie);
  • durere sau arsura in timpul urinarii (disurie);
  • sangerare intre menstruatii.

blenoragie-simptome-femei

Simptome de blenoragie la barbati

In schimb, barbatii au un risc mai mare de a se confrunta cu semne si simptome de blenoragie. Acestea isi fac aparitia de obicei la cateva saptamani dupa ce s-au expus la bacterii, timp in care acestia isi pot infecta partenerele fara sa stie.

Printre semne si simptome se numara:

  • scurgeri albe, galbene sau verzi din penis;
  • durere sau arsura (posibil severa) in timpul urinarii (disurie);
  • durere de testicule si testicule umflate.

Simptome care pot aparea in alte zone ale corpului

Blenoragia poate afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi:

  • Rectul

Printre semne si simptome se numara pruritul (mancarimea) in zona anala, scurgeri din rect, asemanatoare puroiului, pete de sange rosu aprins pe hartia igienica si nevoia de incordare in timpul miscarilor intestinale.

  • Ochii

Blenoragia care afecteaza ochii poate provoca dureri oculare, sensibilitate la lumina si scurgeri asemanatoare puroiului din unul sau din ambii ochi.

blenoragie-simptome-ochi

  • Gatul

Infectia la nivelul gatului poate cauza durere in gat si ganglioni limfatici mariti la nivelul gatului.

  • Articulatiile

Daca infectia se extinde la una sau mai multe articulatii, acestea ar putea fi afectate de o serie de manifestari: roseata, caldura, umflaturi si dureri extrem de mari, mai ales in timpul miscarii. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de artrita septica.

Diagnostic

Pentru a diagnostica blenoragia, medicul poate recomanda urmatoarele investigatii:

  • Teste de urina

In multe situatii, un test de urina poate detecta blenoragia.

  • Testarea unei mostre de fluid

Un profesionist din domeniul sanatatii poate preleva o mostra de lichid din penis, vagin, gat sau rect. Acest tip de test necesita verificarea culturii in laborator, care poate dura cateva zile.

  • Analize de sange

In cazuri rare, un profesionist din domeniul sanatatii poate testa o proba de sange pentru a detecta blenoragia. Cu toate acestea, acest test poate sa nu fie concludent.

blenoragie-diagnostic

De regula, rezultatele vor aparea in cateva zile, desi acest lucru poate depinde de clinica in care se efectueaza testarea. Unele clinici pot oferi rezultate ale testelor in doar cateva ore.

Daca banuiti ca ati putea avea blenoragie, este important sa evitati orice activitate sexuala, pana cand primiti un rezultat negativ al testului.

Metode de tratament

In majoritatea cazurilor, blenoragia poate fi tratata cu antibiotice moderne.

Gonoreea nu poate fi tratata cu remedii fara prescriptie medicala. Daca suspectati ca ati putea avea blenoragie sau daca un partener sexual a fost testat pozitiv, va trebui sa obtineti diagnosticul si tratamentul de la un profesionist din domeniul sanatatii.

Antibiotice

Tratamentul recomandat pentru blenoragie implica, de cele mai multe ori, administrarea de antibiotice. Cei mai multi pacienti isi vor ameliora starea dupa cateva zile de la administrarea tratamentului. Cu toate acestea, vor fi nevoiti sa astepte o saptamana dupa terminarea tratamentului, inainte de a se implica in vreo activitate sexuala.

blenoragie-antibiotice

Se poate vindeca blenoragia?

Antibioticele pot vindeca blenoragia. Totusi, aparitia unor tulpini de gonoree rezistente la antibiotice poate ingreuna uneori tratamentul.

Este important sa luati toate medicamentele pentru a trata complet infectia, chiar daca simptomele dispar inainte de terminarea tratamentului. Daca simptomele persista si dupa terminarea tratamentului cu antibiotice, contactati cat mai curand posibil un profesionist din domeniul sanatatii, deoarece acesta poata recomanda un alt tratament.

Complicatii

Blenoragia poate provoca o serie de complicatii cu impact major. Din acest motiv, este important ca tratamentul sa fie inceput cat mai curand.

In cazul femeilor, blenoragia poate cauza:

  • boala inflamatorie pelvina;
  • dureri pelvine cronice;
  • infertilitate;
  • sarcina extrauterina, care poate fi o urgenta medicala.

blenoragie-complicatii-sarcina-extrauterina

Daca infectia se transmite la nou-nascut, blenoragia poate provoca o infectie articulara, pierderea vederii sau bacteriemie, infectie a sangelui care pune viata in pericol.

In cazul barbatilor, gonoreea poate duce la epididimita, o afectiune care poate cauza probleme cu fertilitatea.

Infectiile cu transmitere sexuala pot cauza, de asemenea, o infectie gonococica diseminata, afectiune care poate pune viata in pericol. Printre semnele si simptomele acesteia se numara:

  • dermatita, care se manifesta de obicei prin eruptie cutanata sau prurit, piele uscata;
  • febra;
  • artrita;
  • inflamatie la nivelul tendoanelor.

In plus, persoanele cu blenoragie au un risc mai mare de a contracta sau transmite HIV. Explicatia este ca oricare dintre infectii poate provoca leziuni deschise, ceea ce faciliteaza patrunderea virusurilor si bacteriilor in organism.

Cum poate fi prevenita blenoragia?

Pentru a preveni blenoragia este recomandat sa:

  • evitati relatiile sexuale daca exista posibilitatea infectarii;
  • folositi o metoda de protectie, cum ar fi prezervativul, in timpul actului sexual vaginal, oral sau anal;
  • intretineti relatii sexuale cu un singur partener monogam care nu este infectat.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4217-gonorrhea

https://www.healthline.com/health/gonorrhea

https://www.medicalnewstoday.com/articles/155653

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gonorrhea/symptoms-causes/syc-20351774

Farmacistul Catena va recomanda: