Bypass gastric: cand se recomanda si ce trebuie sa stiti despre aceasta procedura

Bypass gastric: cand se recomanda si ce trebuie sa stiti despre aceasta procedura Bypass gastric: cand se recomanda si ce trebuie sa stiti despre aceasta procedura

Ultima actualizare: 29 august 2023

Operatia de bypass gastric reprezinta o alternativa chirurgicala deosebit de eficienta in cazurile de obezitate severa, care faciliteaza pierderea in greutate si redobandirea integritatii fizice. Este o procedura care vizeaza izolarea completa a unei portiuni din stomac: in termeni uzuali, poarta numele de „micsorare a stomacului”.

Termenul de „bypass” defineste conectarea unei parti din intestin la teritoriul functional al stomacului, care va prelua ulterior alimentele consumate. Mai exista si alternativa prin care medicul specialist izoleaza o portiune a stomacului folosind capse sau benzi elastice biocompatibile, ceea ce limiteaza cantitatea de hrana consumata.

Farmacistii Catena recomanda KiloSlim Gold de la Naturalis, un supliment alimentar pentru slabit, special conceput pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire.

Procedura de bypass gastric a fost dezvoltata in anii 1960 de catre medicii Mason si Ito. Acestia au observat o scadere semnificativa in greutate la un pacient care a trecut printr-o procedura ce se numeste gastrectomie partiala (indepartarea chirurgicala partiala a unei parti din stomac), ca urmare a faptului ca suferea de ulcer peptic. In mod traditional, operatia de bypass gastric avea loc prin abordare deschisa, insa ca urmare a complicatiilor frecvente (hernie incizionala, dar si complicatii ale plagii), s-a trecut la abordarea laparoscopica, ceea ce a imbunatatit semnificativ rezultatele postoperatorii. Se considera ca abordarea laparoscopica a operatiei de bypass gastric este mult mai sigura, eficienta si rentabila decat abordarea deschisa a interventiei.


Ce este bypassul gastric?

Operatia de bypass gastric este una dintre cele mai frecvente interventii de natura bariatrica, si se considera a fi „standardul de aur” cand vine vorba de facilitarea pierderii in greutate. Cu alte cuvinte, operatia de bypass gastric are rolul de a limita atat cantitatea de alimente ingerate, cat si de a reduce absorbtia de nutrienti din acestea. Pentru a se intampla acest lucru, este necesara fie micsorarea stomacului, fie crearea unui pliu in stomac si conectarea unei parti anatomice care apartine intestinului subtire la acesta, caz in care alimentele ingerate vor ocoli o mare parte din acesta, aspect care face ca absorbtia nutrientilor sa fie deficitara si, implicit, pacientul sa scada semnificativ si rapid in greutate intr-o perioada scurta dupa operatia de bypass gastric.

ApetitSlim de la Naturalis este un supliment alimentar pentru slabit, care contine extracte din plante, vitamine si minerale pentru controlul senzatiei de foame, prevenind renuntarea la dieta sanatoasa.

Cand se recomanda procedura de bypass gastric?

Procedura de bypass gastric se recomanda in special pacientilor cu obezitate severa. Pe de alta parte, pentru a se putea califica pentru aceasta procedura, este necesara indeplinirea mai multor criterii, deoarece exista putine indicatii pentru efectuarea interventiei laparoscopice de bypass gastric. In anumite cazuri, specialistul poate lua in considerare aceasta procedura pentru cazuri de obstructie a iesirii gastrice, secundare tumorilor sau ulcerului peptic. Principala recomandare a interventiei de bypass gastric este pentru pacientii bariatrici care:

  • au un IMC ≥ 40;
  • au un IMC ≥ 35 si o afectiune comorbida asociata obezitatii (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, probleme musculo-scheletice care compromit functionarea normala a individului);
  • au un istoric semnificativ de incercari nereusite de a slabi, insa prin abordare neoperatorie;
  • prezinta certificat care atesta sanatatea cognitiva;
  • nu abuzeaza de alcool sau de substante ilicite;
  • nu prezinta contraindicatii in ceea ce priveste interventia chirurgicala de bypass gastric;
  • prezinta riscuri semnificative de complicatii majore asociate obezitatii.

Scopul principal al operatiei de bypass gastric este pierderea in greutate si scaderea riscului de a dezvolta complicatii asociate obezitatii. Conform statisticilor, persoanele care aleg procedura de bypass gastric drept alternativa chirurgicala pentru pierderea in greutate ajung sa piarda cam 60-70% din excesul de greutate in primii 2 ani postoperatori. Prin urmare, odata cu operatia de bypass gastric, se reduce semnificativ riscul de complicatii asociate obezitatii si, de asemenea, simptomele unei boli actuale cauzate de obezitate, cum ar fi:

  • boli cardiovasculare;
  • hipercolesterolemie;
  • hipertensiune arteriala;
  • apnee obstructiva de somn;
  • diabet de tip 2;
  • boala a ficatului gras non-alcoolic;
  • sindrom metabolic.

AquaSlim de la Naturalis, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante, are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.

Beneficiile operatiei de bypass gastric sunt multilaterale, insa operatia reprezinta doar un prim pas esential in managerierea corespunzatoare a obezitatii. Pacientul, pe de alta parte, este nevoit sa faca modificari semnificative in stilul de viata si trebuie sa fie capabil sa faca acest lucru. In mod obisnuit, desi o persoana indeplineste criteriile medicale mentionate mai sus, este nevoita sa fie supusa evaluarii prechirurgicale, pentru a se asigura faptul ca este pregatita din punct de vedere medical, psihologic si cognitiv sa isi ia un angajament serios pe tot parcursul vietii.

Care sunt riscurile asociate procedurii de bypass gastric?

Fiind vorba despre o interventie chirurgicala, chiar daca prin abordare laparoscopica (potential invaziv minim), operatia de bypass gastric poate ridica o serie de riscuri si complicatii: precoce (in primele 24-72 de ore de la operatie) si tardive (de obicei, dupa 1 saptamana):

Complicatii precoce ale operatiei de bypass gastric:

  • scurgere anastomotica din anastomoza gastrojejunala;
  • hemoragie de la anastomoze si liniile de capsare necesare operatiei;
  • obstructie intestinala;
  • tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara (cea mai frecventa cauza de mortalitate dupa operatia de bypass gastric);
  • infectie la nivelul plagilor;
  • fistula gastrica.

Complicatii tardive ale operatiei de bypass gastric:

  • hernie interna cu defecte mezenterice;
  • strictura la anastomoza gastrojejunala;
  • sindrom de malabsorbtie (dupa operatia de bypass gastric, se recomanda suplimentarea cu vitamine si minerale pe tot parcursul vietii);
  • pierderea rapida in greutate creste riscul de calculi biliari (30% dintre cazuri);
  • sindrom de dumping: trecerea rapida a continutului nedigerat din stomac in intestin poate duce la stari de greata, crampe, diaree, lesin.

LipidoSlim Naturalis este un supliment alimentar care ajuta la mentinerea greutatii corporale in limite normale.

Dupa operatia de bypass gastric, exista si riscul ca pacientul sa nu piarda in greutate. De la bun inceput ar trebui stiut faptul ca mentinerea unui ritm constant de pierdere in greutate poate fi o adevarata provocare pentru unii, de obicei din cauza comportamentelor alimentare nesanatoase sustinute in continuare. Ca urmare a suprasolicitarii stomacului, acesta „se poate intinde”, ceea ce duce la cresterea capacitatii de consum a alimentelor.

Care sunt contraindicatiile pentru bypass gastric?

Exista si o serie de contraindicatii pentru operatia de bypass gastric, care ar putea include:

  • boala Crohn;
  • tulburari psihosociale (tulburari legate de consumul de alcool si substante ilicite);
  • sarcina;
  • bolile sistemice severe (boala renala in stadiu terminal, boala coronariana instabila, ciroza, insuficienta cardiaca severa, hipertensiune portala sau cancer);
  • depresie severa majora, tulburare bipolara;
  • incapacitatea pacientului de a tolera pneumoperitoneul;
  • coagulopatie necorectabila;
  • istoric medical de interventii chirurgicale abdominale;
  • sindrom Barrett cu displazie severa;
  • gastrectomia laparoscopica cu maneca nu este recomandata la pacientii cu boala de reflux gastroesofagian;
  • dizabilitate intelectuala severa (pacientul este nevoit sa certifice faptul ca a inteles riscurile asociate operatiei de bypass gastric si implicatiile ulterioare asupra stilului de viata).

Medicul specialist ar trebui sa cunoasca istoricul medical al pacientului care solicita interventia de bypass gastric, astfel incat sa poata sti daca acesta se califica sau nu pentru procedura. Pentru acest lucru, pacientului i se vor solicita investigatii si teste suplimentare, precum si o anamneza extinsa, esentiale pentru a se putea certifica prognosticul procedurii si dinamica postoperatorie.

Recuperarea dupa interventia de bypass gastric

Operatia de bypass gastric dureaza relativ putin, iar perioada de spitalizare este de aproximativ 2 zile. In aceasta etapa, pacientul va tine legatura in permanenta cu medicul specialist si va fi nevoit sa revina la controale si evaluari la anumite intervale. De asemenea, trebuie elaborata strategia necesara pierderii kilogramelor in plus, cu o dieta adecvata si exercitii fizice. Imediat dupa operatia de bypass gastric, este necesara abordarea unei diete dupa cum urmeaza:

  • in prima luna dieta ar trebui sa includa lichide;
  • in a doua luna poate fi crescut aportul caloric, dar ar trebui sa se consume doar lichide;
  • in a treia luna dieta ar trebui sa includa mancare moale, cu continut scazut de grasimi, dar si zahar si carbohidrati rafinati;
  • in a patra luna pot fi consumate si alimente solide, dar cu moderatie si eficient mestecate.

Elaborarea dietei pentru bypass gastric ar trebui sa aiba loc in colaborare cu un nutritionist, iar suplimentarea pe tot parcursul vietii cu calciu, vitamina D, fier, acid folic si vitamina B12 este esentiala, intrucat exista o absorbtie deficitara a acestora. Este recomandata respectarea tuturor indicatiilor si sfaturilor medicului specialist, pentru a se evita riscurile asociate operatiei.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553157/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518968/
  3. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/gastric-bypass-surgery/about/pac-20385189
  4. https://www.bmisurgery.com/everything-you-need-to-know-about-gastric-bypass-surgery/
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17157-gastric-bypass-surgery
  6. https://www.obesitycoverage.com/the-experts-guide-to-gastric-bypass/
  7. https://www.verywellhealth.com/gastric-bypass-surgery-info-3157234
  8. https://www.healthdirect.gov.au/gastric-bypass-surgery

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis LipidoSlim x 30 caps.

    LipidoSlim Naturalis X 30 capsule

      LipidoSlim este un supliment alimentar ce contine crom si extracte din fructe (de Zmeur, cu continut ridicat de cetone, de Portocal-amar si de Acai), frunze (Ceai-verde) si seminte (Guarana), care…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ApetitSlim x 30 caps.

    Naturalis ApetitSlim X 30 capsule

      ApetitSlim de la Naturalis este un supliment alimentar care ajuta la pierderea in greutate. Acesta contine extracte din plante (Ceai-verde, Garcinia cambogia), vitamine (B6) si minerale (Zn, Cr),…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Kiloslim Gold x 30 caps.

    Naturalis KiloSlim Gold X 30 capsule

      KiloSlim Gold este un supliment alimentar pe baza de Glucomannan 100, extract de mare puritate obţinut din pudra de radacina de Konjac (Amorphophallus konjac). Glucomananul este o fibra naturala…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis AquaSlim x 30 caps.

    Naturalis AquaSlim X 30 capsule

    Naturalis AquaSlim este un supliment alimentar, care, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante, are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere…