Ceai de armurariu – proprietati, beneficii, contraindicatii

Ceai de armurariu – proprietati, beneficii, contraindicatii Ceai de armurariu – proprietati, beneficii, contraindicatii

Ultima actualizare: 21 iunie 2023

ceai-de-armurariu

Daca ati cautat vreodata pe Google „cure naturale pentru mahmureala”, sigur ati citit despre minunile pe care le poate face ceaiul de armurariu. Aceasta planta intepatoare este binecunoscuta pentru capacitatea sa de a ajuta ficatul sa detoxifice organismul, dupa o noapte grea de mancare si bautura.

Cu toate acestea, ceaiul de armurariu face mai mult decat sa protejeze ficatul. De exemplu, reduce nivelul zaharului din sange, mentine oasele puternice si scade riscul de pierdere a memoriei si dementa la batranete.

Originar din Europa, armurariul este o planta tepoasa, cu flori distinctive de culoare violet. Datorita capacitatii sale de a trata bolile hepatice si de a sprijini digestia, armurariul a capatat repede notorietate la nivel mondial. In zilele noastre, se cultiva pe mai multe continente, inclusiv in America de Nord, Australia, Africa si Asia.

Dovezile privind beneficiile armurariului exista inca din vremea grecilor antici, acesta ramand un remediu natural popular si pe tot parcursul perioadei medievale.

In vremurile noastre, stim ca multe dintre beneficiile ceaiului de armurariu se datoreaza silimarinei, un complex de compusi activi care actioneaza ca un puternic antioxidant si care protejeaza ficatul.


Despre armurariu (generalitati)

Planta de armurariu face parte din familia Asteraceae si este originara din Marea Mediterana.

De-a lungul istoriei, armurariul a fost folosit pentru a trata problemele ficatului si vezicii biliare. Cercetarile au explorat, de asemenea, potentialul sau de a proteja impotriva bolilor neurodegenerative, cancerelor, diabetului si bolilor de inima.

Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei.

Aceasta planta este disponibila sub forma de capsule, tablete, extracte lichide si ceai de armurariu. Semintele plantei si uneori frunzele sunt folosite pentru producerea acestor preparate.

Multi oameni prefera sa bea ceai de armurariu pentru ca are un gust bland, comparabil cu cel al ceaiului de papadie.

Ceai de armurariu – preparare

Armurariul este o planta sigura care rareori provoaca reactii adverse, desi unii oameni raporteaza probleme usoare de stomac dupa ce consuma produse care contin aceasta planta. Atat timp cat nu observati nicio reactie si nu depasiti doza recomandata, puteti bea ceai de armurariu pe termen lung.

ceai-de-armurariu-preparare

De asemenea, puteti bea ceai de armurariu in orice moment al zilei si este bine sa il consumati si pe stomacul gol. Daca stiti ca urmeaza o noapte grea, ati putea bea un ceai de armurariu inainte de a va delecta cu bauturile alcoolice preferate, pentru a va proteja ficatul si pentru a-l ajuta sa elimine toxinele.

Ceaiul este cel mai traditional mod de a consuma armurariu (si cel mai placut!).

Pentru a face un ceai de armurariu, puneti un plic de ceai in cana, turnati peste el apa proaspat fiarta si lasati totul la infuzat timp de 4-5 minute.

Puteti bea 2-3 cani de ceai de armurariu pe zi pentru a va sustine sanatatea ficatului si pentru a obtine celelalte beneficii ale acestui puternic aliat vegetal.

De asemenea, puteti opta si pentru Naturalis HepatoSuport, un amestec de extracte de armurariu si anghinare care contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si la sustinerea digestiei.

Ceai de armurariu – utilizari si beneficii

Principalul grup de compusi activi din armurariu este cunoscut sub numele de silimarina. Componenta principala a acestui grup se numeste silibinina.

Desi silimarina este prezenta in florile si frunzele de armurariu, ea se gaseste in cantitatile cele mai concentrate in semintele plantei. Se crede ca presupusele beneficii pentru sanatate ale armurariului au legatura cu proprietatile antioxidante ale silimarinei.

Silimarina poate prezenta efecte antioxidante datorita capacitatii sale de a anihila si preveni formarea de molecule reactive numite radicali liberi. Aceste molecule pot contribui la deteriorarea celulelor sanatoase ale organismului si la dezvoltarea diverselor afectiuni cronice potential grave. De asemenea, silimarina poate reduce raspunsurile inflamatorii ale organismului.

Ceai de armurariu – beneficii pentru ficat

Unul dintre principalele moduri in care armurariul a fost folosit in medicina alternativa este ca stimulent pentru sanatatea ficatului. Aceasta planta contine antioxidanti care detoxifiaza organismul si care elimina moleculele nocive, precum radicalii liberi.

ceai-de-armurariu-beneficii-ficat

Radicalii liberi sunt atomi instabili care cresc riscul de formare a stresului oxidativ, care poate duce la instalarea unor tulburari grave, cum ar fi boala Alzheimer si maladia Parkinson, precum si imbatranirea prematura.

Un studiu publicat in Pharmaceutical Biology a examinat efectele armurariului asupra sanatatii ficatului la soareci. Potrivit cercetatorilor, consumul de ceai de armurariu a scazut raspunsul inflamator si rezistenta la insulina. Aceste rezultate sunt extrem de promitatoare pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2.

Benefic pentru inima

Ceaiul de armurariu poate oferi efecte benefice pentru inima, datorita faptului ca aceasta planta poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol „rau”, care poate duce la aparitia bolilor de inima. Un studiu publicat in Phytotherapy Research a constatat ca armurariul a ajutat la scaderea colesterolului. In plus, expertii au descoperit ca aceasta planta a contribuit si la reducerea nivelului de zahar din sange, pe langa a nivelului colesterolului.

Imbunatateste sanatatea pielii

Aplicarea locala a extractelor de armurariu poate ajuta la ameliorarea afectiunilor pielii, cum ar fi rozaceea si acneea. Armurariul are proprietati antiinflamatorii care pot reduce inflamatia, roseata si umflarea. Studiile pe animale au identificat silibinina (compusul principal din silimarina) drept ingredientul activ din spatele acestor efecte asupra pielii.

Un al doilea studiu a fost efectuat pe celulele pielii umane, intr-un cadru de laborator. Cercetatorii au descoperit ca armurariul dispune de proprietati antioxidante care au efecte anticancerigene si antiimbatranire.

Ceai de armurariu – beneficii pentru persoanele care vor sa slabeasca

Consumul de ceai de armurariu poate ajuta la accelerarea pierderii in greutate, insa numai atunci cand este asociat cu o alimentatie sanatoasa si cu un regim de exercitii fizice. Ceaiul de armurariu nu contine calorii si este un inlocuitor excelent pentru sucurile zaharoase si bauturile racoritoare. Este important sa mentineti la minimum aportul de aditivi precum zaharurile.

ceai-de-armurariu-beneficii-slabit

Sustine productia de lapte matern

Se crede ca armurariul creste nivelul hormonului prolactina si, in mod automat, sporeste cantitatea de lapte la persoanele care alapteaza. Cu toate acestea, nu exista inca studii clinice care sa evalueze aceasta afirmatie – si niciunul despre ceaiul de armurariu in special.

In urma unui studiu controlat, efectuat pe 50 de femei care alaptau, s-a constatat ca persoanele care au luat 420 mg de silimarina, compusul activ din armurariu, in fiecare zi, timp de 63 de zile, au produs cu peste 60% mai mult lapte decat cele care au luat un placebo.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a evalua siguranta si eficacitatea utilizarii suplimentelor sau ceaiului de armurariu in timpul alaptarii. Discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a bea ceai de armurariu in perioada alaptarii.

Ceai de armurariu  beneficii pentru oase

Armurariul poate fi, de asemenea, excelent pentru sanatatea oaselor. Un studiu publicat in BioMed Research International a investigat impactul suplimentelor cu armurariu asupra pierderii densitatii osoase la femeile cu deficiente de estrogen. Cercetatorii au descoperit ca ingredientele din armurariu au ajutat la reducerea pierderii densitatii osoase atunci cand au fost luate in mod regulat. Sunt necesare studii suplimentare pe oameni pentru a reafirma aceste potentiale beneficii.

ceai-de-armurariu-beneficii-oase

Ceai de armurariu - contraindicatii

Posibilele efecte secundare ale ceaiului de armurariu sunt problemele de stomac, greata si diareea.

Armurariul poate reduce nivelul zaharului din sange. De aceea, persoanele care au diabet ar trebui sa consume cu atentie suplimente sau ceai de armurariu.

In plus, cei care au alergii la plantele din aceeasi familie, cum ar fi ambrozia, crizantema, galbenelele si margaretele, ar putea avea un risc ridicat de reactii alergice si la armurariu.

 

Referinte:

https://senchateabar.com/blogs/blog/milk-thistle-tea-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-tea

https://nutratea.co.uk/the-benefits-of-milk-thistle-tea/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…