Ceaiuri pentru gingii inflamate

Ceaiuri pentru gingii inflamate Ceaiuri pentru gingii inflamate

Ultima actualizare: 2 noiembrie 2023

Gingiile inflamate provoaca un real disconfort si totodata constituie un important factor de risc pentru sanatatea danturii. Cel mai adesea, inflamarea gingiilor este cauzata de gingivita – o afectiune comuna, provocata de acumularea bacteriilor la baza dintilor. Problema trebuie tratata cu toata seriozitatea inca de la aparitia primelor simptome, pentru ca gingiile inflamate reprezinta primul pas catre parodontoza, care este o afectiune mult mai grava decat gingivita, ce poate duce in final la pierderea totala a danturii.

Ceaiurile pentru gingii inflamate constituie un remediu eficient pentru ameliorarea simptomelor gingivitei si totodata pentru protejarea danturii, insa, daca tratamentul nu este insotit si de o igiena orala adecvata, rezultatele pot lasa de dorit.

In cele ce urmeaza, va vom vorbi despre cauzele si factorii de risc pentru gingii inflamate, va vom prezenta cele mai bune ceaiuri pentru gingii inflamate si vom incheia cu cateva recomandari preventive.


Gingii inflamate – cauze si factori de risc

Aparitia gingiilor inflamate este strans legata de formarea placii bacteriene, mai exact a acumularii de bacterii la baza dintilor. Aceste bacterii se depun pe dinti, in spatiul dintre radacina acestora si marginea gingiei, formand acea placa bacteriana care se transforma ulterior in depunere de tartru. Prezenta bacteriilor determina printre altele si gingii inflamate, afectiune care mai poate fi cauzata si de anumite traumatisme, dar si de modificarile hormonale care au loc in perioada pubertatii, a sarcinii sau la instalarea menopauzei.

Prin prisma acestei ultime cauze, varsta si sexul constituie doi factori de risc ce nu pot fi evitati. Totusi, principalul factor de risc este lipsa igienei orale sau o igiena orala neadecvata, ce favorizeaza formarea placii bacteriene.

 

Farmacistii Catena recomanda apa de gura cu extract de plante si aloe de la Foramen care protejeaza gingiile, este antiseptica si confera o respiratie proaspta timp indelungat mentinand albul natural al dintilor.

Un alt factor de risc important este alimentatia bogata in carbohidrati simpli, precum si fumatul.

Aftele bucale, anumite interventii stomatologice, diabetul, deficitul de vitamina C si stresul cronic pot fi alti factori de risc ce duc la gingii inflamate.

Cele mai bune ceaiuri pentru gingiile inflamate

Ceaiurile pentru gingiile inflamate au rolul de a ameliora simptomele specifice gingivitei, reducand sangerarea si inflamatia, mancarimea si durerile la periaj, contribuind in acelasi timp si la indepartarea bacteriilor din cavitatea bucala. Trebuie sa retineti insa ca ceaiurile pentru gingii inflamate au doar rol adjuvant, iar tratamentul este unul mai complex. Iata care sunt cele mai eficiente ceaiuri pentru gingii inflamate:

  • Ceaiul de musetel

Musetelul este recunoscut datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, ceea ce face din aceasta bautura un excelent ceai pentru gingii infamate. Dincolo de efectul antiinflamator, ceaiul de musetel actioneaza si ca un calmant asupra gingiilor, reducand astfel durerea si disconfortul resimtite la periaj sau in timpul meselor. Nu trebuie sa uitam, de asemenea, nici proprietatile antimicrobiene pe care le au unii compusi ai musetelului, care contribuie astfel la combaterea florei bacteriene ce provoaca inflamatia.

Pentru a beneficia din plin de proprietatile sale, se clateste gura cu ceai de musetel de cel putin trei ori pe zi, timp de cel putin 5 minute.

  • Ceaiul de menta

Si aceasta bautura are o serie de proprietati care o recomanda ca ceai pentru gingii inflamate, proprietati datorate in special mentolului din compozitia frunzelor de menta. In primul rand, mentolul are efect antiinflamator si antibacterian, actionand simultan pentru reducerea inflamatiei, dar si pentru slabirea florei bacteriene din cavitatea bucala.

In acelasi timp, efectul sau racoritor calmeaza durerile si disconfortul de la nivelul gingiilor, iar aroma specifica improspateaza respiratia, ajutand la disparitia mirosului neplacut, asociat de multe ori cu gingii inflamate.

  • Ceaiul de salvie

Ceaiul de salvie nu putea lipsi din aceasta lista a celor mai bune ceaiuri pentru gingii inflamate, datorita efectului sau astringent, dar si gratie proprietatilor antiseptice si antiinflamatoare. Pe langa reducerea inflamatiei si a numarului de bacterii din cavitatea bucala, ceaiul de salvie actioneaza si ca un adevarat analgezic, prin calmarea durerilor specifice gingiilor inflamate. De asemenea, prin intermediul compusilor sai, stimuleaza vindecarea tesuturilor lezate, oprind astfel sangerarea gingivala.

Se foloseste dimineata si seara, inainte de culcare, dupa periajul dintilor, fie pentru gargara, fie tamponand usor gingiile cu o bucata de vata sau tifon inmuiata in ceai.

Pentru a maximiza efectele benefice, tratamentul se aplica timp de cel putin 10 zile.

  • Ceaiul de sunatoare

Sunatoarea este o alta planta medicinala cu actiune antiinflamatoare si antimicrobiana, astfel ca este un alt ingredient din care poate fi preparat un ceai pentru gingii inflamate. Tratamentul pe baza de ceai de sunatoare trebuie sa dureze cel putin o saptamana si se administreaza sub forma de gargara de doua ori pe zi, de preferat dimineata si seara.

Intre aceste reprize poate fi consumata si o cana de ceai pentru a beneficia de efectul sau relaxant, dar si pentru a va intari imunitatea.

  • Ceaiul de ghimbir

Gingerolul din compozitia ghimbirului este o substanta cu numeroase calitati, printre care se numara si efectul antiinflamator, antimicrobian si antioxidant. La fel ca celelalte cu substate cu proprietati similare, reduce inflamatia gingiilor si actioneaza impotriva bacteriilor care formeaza placa bacteriana. In plus, stimuleaza circulatia sanguina, ceea ce poate contribui la vindecarea tesuturilor lezate si oprirea sangerarilor determinate de inflamatia gingiilor.

Gingii inflamate – sfaturi pentru preventie

Aruncand din nou o privire asupra factorilor de risc enumerati putin mai devreme, se poate trage concluzia ca gingivita este o afectiune usor de prevenit, daca se respecta cateva reguli simple. Cea mai importanta dintre ele se refera la igiena orala si presupune periajul dintilor de cel putin de doua ori pe zi (dimineata si seara). Periajul trebuie sa fie facut corect, pentru a se indeparta astfel toate bacteriile care pot duce la gingii inflamate. In acest sens, periuta se foloseste atat pentru dinti, cat si pentru limba. Daca folositi ata dentara, faceti-o cu grija, pentru a nu va rani gingiile, creand astfel o poarta de intrare pentru bacterii.

O atentie deosebita trebuie sa acorde igienei orale persoanele aflate la pubertate, femeile insarcinate si cele aflate la debutul menopauzei, pentru ca in aceasta perioada sunt expuse unui risc mai mare de a face gingivita.

Un alt sfat se refera la evitarea fumatului, care este un alt factor favorizant al inflamarii gingiilor. De asemenea, va recomandam o dieta echilibrata, cat mai saraca in alimente cu zahar adaugat si carbohidrati simpli, care favorizeaza la randul lor aparitia placii bacteriene si ulterior a gingivitei. Tot de legat de alimentatie trebuie sa subliniem si importanta unui aport optim de vitamina C care are un rol important in mentinerea sanatatii gingiilor. In acest sens, puteti apela cu incredere la citrice, rosii, catina, macese, fructe de padure, kiwi, mango, dar si la patrunjel. In acelasi timp, evitati pe cat posibil stresul, iar daca nu reusiti de fiecare data, invatati sa gestionati situatiile stresante, pentru a reduce cat mai mult impactul negativ pe care il pot avea asupra sanatatii psihice si fizice.

Nu in ultimul rand, mergeti fara intarziere la stomatolog daca aveti sangerari gingivale, simtiti durere sau disconfort la periajul dintilor sau in timp ce mancati, daca observati ca gingiile s-au retras sau daca au un aspect modificat. Pentru a evita astfel de „surprize”, va recomandam sa treceti pe la cabinetul stomatologic in mod regulat, o data la 6 luni, in vederea unui consult de rutina. In acest fel, cele mai multe probleme legate de sanatatea orala pot fi depistate si tratate din timp, evitandu-se complicatiile.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Herbal Aloe apa gura 500ml-009

    Foramen Herbal Aloe apa gura X 500ml

    Foramen Herbal, Apa de gura cu extract de plante si Aloe.    Improspateaza respiratia. Nu contine alcool. Albeste dintii.   Mod de folosire Foramen Herbal Aloe apa gura   Puneti…