Dieta vegana - reguli, beneficii, riscuri

Dieta vegana - reguli, beneficii, riscuri Dieta vegana - reguli, beneficii, riscuri

Ultima actualizare: 4 august 2023

dieta-vegana

Dieta vegana este un stil de alimentatie care castiga pe zi ce trece tot mai multi adepti. Spre deosebire de alte diete care sunt adoptate in general pentru a scapa de kilogramele in plus, pentru mentinerea siluetei sau pentru a avea o alimentatie sanatoasa, dieta vegana are la baza si un considerent etic.

Mai precis, multe dintre persoanele care adopta un astfel de stil de alimentatie o fac in ideea ca astfel vor salva niste animale de la sacrificare si ca vor preveni exploatarea acestora in ferme. De asemenea, exista convingerea ca in acest mod se reduce impactul negativ pe care zootehnica si industria alimentara il au supra mediului inconjurator.

Indiferent de motivatia care sta la baza sa, dieta vegana presupune in egala masura o serie de beneficii dar si riscuri, despre care ne-am propus sa vorbim in materialul de fata.

Astfel, daca va ganditi sa adoptati o dieta vegana sau pur si simplu doriti sa aflati mai multe informatii despre acest stil de alimentatie tot mai popular, nu trebuie decat sa continuati lectura pana la final.

Pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis KiloSlim Gold. Acest produs contine Glucomannan 100, care este o fibra alimentara naturala ce nu contine calorii. Capsulele de slabit Kiloslim Gold induc senzatia de satietate, ajuta la reducerea apetitului si cresc vascozitatea si volumul continutului gastric. De asemenea, acest produs favorizeaza mentinerea concentratiilor normale de colesterol din sange si optimizeaza tranzitul intestinal.


Dieta vegana – generalitati

Dupa cum bine ati intuit, regula cea mai importanta care guverneaza dieta vegana este cea care impune excluderea totala din alimentatie a oricarui produs de origine animala. Este vorba in mod special de carne, lapte, oua si peste, iar acestora li se adauga si anumite ingrediente precum gelatina, grasimea sau carminul, care provin tot de la animale.

In consecinta, dieta vegana se axeaza pe alimentele de origine vegetala, iar din acest punct de vedere nu exista nicio restrictie. Meniul se compune din fructe, legume, cereale integrale, verdeturi, leguminoase, nuci seminte si uleiuri vegetale.

De asemenea, mai trebuie precizat ca aceasta dieta promoveaza si consumul de alimente cat mai putin prelucrate sau rafinate. Astfel, fructele, verdeturile si legumele este de preferat sa fie consumate proaspete, iar painea, pastele si alte produse de panificatie, sa fie preparate cu faina integrala.

Foarte importanta in dieta vegana este planificarea si diversificarea meselor, care trebuie sa includa alimente care sa contina toti nutrientii esentiali, astfel incat sa poata fi cat mai bine supliniti cei care ar fi fost furnizati de produsele de origine animala.   

Pentru a va ajuta sa sustineti procesul de slabire si pentru imbunatatirea metabolismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi LipidoSlim Naturalis. Acesta este un supliemnt alimentar care contribuie la eliminarea apei din organism, sustine metabolismul lipidelor si al carbohidratilor, contribuind la completarea necesarului de votamine. De asemenea, acest produs ajuta la mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.

Dieta vegana – reguli si principii

Conceptul de dieta vegana a pornit de la o idee promovata tot mai intens de activistii de mediu, conform careia animalele nu ar trebui sa sufere si sa fie exploatate in scopuri alimentare. De asemenea, promotorii acestei idei se bazeaza si pe faptul ca zootehnia si industria alimentara axata pe procesarea produselor de origine animala au un impact negativ major asupra mediului inconjurator, iar prin adoptarea unei diete vegane, acest impact poate fi diminuat.

Prin urmare, dieta vegana exclude complet consumul de alimente de origine animala, fiind vorba nu doar de carne, ci si de lactate, branzeturi, oua, peste, icre, fructe de mare si chiar miere de albine. Dieta vegana nu trebuie confundata insa cu cea vegetariana, care presupune doar excluderea consumului de carne, fiind insa permise celelalte produse enumerate mai sus.

Ulterior s-a constatat ca eliminarea produselor de origine animala din alimentatie are o serie de beneficii si pentru sanatate, asa ca dieta vegana a inceput sa fie adoptata de tot mai multe persoane care nu erau neaparat influentate de principiile etice care stau la baza sa.

Asadar, in prezent, dieta vegana este practicata in egala masura de persoanele preocupate de soarta animalelor si de mediul inconjurator, cat si de cele care doresc sa scape de kilogramele in plus sau doar sa manance mai sanatos.

Pentru a scadea in greutate si pentru a mentine o stare de bine, atat mentala cat si fizica, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ApetitSlim. Acesta este un supliment alimentar care contine extracte din plante, minerale si vitamine, scazand senzatia de foame si prevenind cu succes renuntarea la o dieta sanatoasa. De asemenea, participa la metabolismul lipidelor si la mentinerea constanta a valorilor glicemiei.

Dieta vegana – beneficii

Revenim la beneficiile pentru sanatate de care aminteam putin mai devreme si care se datoreaza in special continutului ridicat de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti din alimentele specifice dietei vegane. Totodata, prin excluderea produselor de origine animala, se elimina si riscurile reprezentate de grasimile saturate care se gasesc doar in alimentele de acest tip. Asadar, iata care sunt principalele beneficii ale dietei vegane:

Mentinerea sanatatii cardiovasculare

Adoptarea dietei vegane poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boala coronariana si accidentul vascular cerebral. Alimentele vegetale ajuta la mentinerea unui nivel scazut de colesterol LDL, eliminand astfel una din cauzele principale ale hipertensiunii arteriale, care, la randul sau, constituie principalul factor declansator al afectiunilor cardiovasculare.

Intarirea imunitatii

Alimentele specifice dietei vegane sunt bogate in vitamine, iar printre acestea se numara si vitaminele C si E, care au un rol important in buna functionare a sistemului imunitar. 

Datorita aportului optim din aceste vitamine, organismul devine mai rezistent in fata agentilor patogeni care pot provoca infectii si boli si totodata se reface mai usor dupa astfel de episoade.

Prevenirea problemelor digestive

Dieta vegana asigura organismului si o cantitate suficienta de fibre, provenite din cerealele integrale dar si din fructe si legume. Aceste fibre contribuie la imbunatatirea tranzitului intestinal, reducand semnificativ riscul unor tulburari digestive precum balonarea, constipatia, diareea, greata, arsurile gastrice sau varsaturile.

Eliminarea surplusului ponderal si mentinerea greutatii optime

Daca doriti sa scapati de kilogramele in plus si sa va mentineti la o greutate normala in raport cu inaltimea dumneavoastra, dieta vegana va poate ajuta sa ajungeti rapid la rezultatele dorite. 

Aceasta se bazeaza pe alimente cu un continut nutritional sporit si un aport caloric redus, asigurand organismului strictul necesar de resurse, fara ca surplusul sa se depuna sub forma de grasime.

Reducerea riscului de boli cronice

In stransa legatura cu beneficiul enuntat mai, sus dieta vegana contribuie si la prevenirea unor boli cauzate de excesul ponderal. Ne referim in special la obezitate, care poate genera o serie de complicatii printre care se numara si diabetul de tip 2.

De asemenea, datorita continutului ridicat de antioxidanti, alimentele din dieta vegana  contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer si altor boli cronice declansate de actiunea radicalilor liberi.

dietă-vegană

Dieta vegana – riscuri

Beneficiile pe care le-am enumerat in capitolul anterior sunt contrabalansate si de cateva riscuri pe care dieta vegana le presupune. Acestea nu trebuie ignorate, pentru ca pot duce la aparitia unor probleme severe, si de aceea vi le prezentam detaliat in cele ce urmeaza.

Deficitul de vitamina B12

Vitamina B12 se gaseste cu preponderenta in produsele de origine animala si in cantitati infime in unele alimente specifice dietei vegane. Aceasta este esentiala pentru sanatatea sistemului nervos, formarea celulelor rosii din sange si producerea materialului genetic, iar persoanele care adopta  o astfel de dieta sunt expuse riscului de aparitie a deficitului de vitamina B12. Acesta atrage dupa sine alte probleme precum anemie, oboseala, slabiciune musculara, tulburari neurologice si alte complicatii.

In acest caz, cea mai eficienta solutie de prevenire este administrarea de suplimente alimentare pe baza de vitamina B12.

Dezechilibrele nutritionale

Asa cum spuneam, dieta vegana necesita o atenta planificare a meselor, astfel incat sa se asigure de fiecare data aportul necesar de nutrienti esentiali. Este destul de dificil sa faceti o astfel de planificare in mod repetat si asa se creeaza riscul aparitiei unor dezechilibre nutritionale.

Asadar, lipsa de atentie in ceea ce priveste varietatea si echilibrul alimentelor sau cunostintele insuficiente in aceasta privinta pot determina si alte deficiente nutritionale, precum in cazul vitaminei B12.

Alte deficite de nutrienti

In afara de vitamina B12, exista si alti nutrienti esentiali care se gasesc cu precadere in produsele de origine animala, pe care adeptii dietei vegane nu si-i pot asigura prin alimentatie. Spre exemplu, doua din cele trei tipuri de acizi grasi Omega-3 se gasesc in principal in pestele gras precum somonul, sardinele sau macroul, ceea ce inseamna ca veganii nu pot obtine aceste grasimi sanatoase din surse naturale.

De asemenea, alti nutrienti esentiali din produsele de origine animala sunt vitaminele B3 si B6, zincul, fosforul si calciul. Fiecare dintre ei indeplineste roluri importante in organism, iar deficientele nutritionale aparute pe fondul consumului de alimente care nu contin acesti nutrienti pot avea consecinte din cele mai severe.

Si de aceasta data, problemele pot fi prevenite prin administrarea de suplimente alimentare.

Asadar, dieta vegana poate avea numeroase beneficii pentru sanatatea dumneavoastra, dar presupune in acelasi timp anumite riscuri si provocari. De aceea, adoptarea unei astfel de diete necesita o planificare atenta si o intelegere a necesitatilor nutritionale pentru a va putea asigura un aport adecvat de proteine, vitamine, minerale si acizi grasi esentiali. Totodata, trebuie sa tineti cont ca nu va puteti baza doar pe alimentele vegane in acest sens si ca acestea pot fi completate cu anumite suplimente alimentare, pentru a preveni deficitele nutritionale.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis LipidoSlim x 30 caps.

    LipidoSlim Naturalis X 30 capsule

      LipidoSlim este un supliment alimentar ce contine crom si extracte din fructe (de Zmeur, cu continut ridicat de cetone, de Portocal-amar si de Acai), frunze (Ceai-verde) si seminte (Guarana), care…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ApetitSlim x 30 caps.

    Naturalis ApetitSlim X 30 capsule

      ApetitSlim de la Naturalis este un supliment alimentar care ajuta la pierderea in greutate. Acesta contine extracte din plante (Ceai-verde, Garcinia cambogia), vitamine (B6) si minerale (Zn, Cr),…