Oligomenoree – cauze, manifestari, diagnostic si remedii

Oligomenoree – cauze, manifestari, diagnostic si remedii Oligomenoree – cauze, manifestari, diagnostic si remedii

Ultima actualizare: 20 noiembrie 2023

oligomenoree

Oligomenoreea reprezinta o diminuare a volumului si duratei fluxului menstrual. Un ciclu menstrual normal are loc la fiecare 28 de zile si dureaza de la patru pana la sapte zile. Menstruatia poate aparea la fiecare 21 de zile sau chiar la fiecare 35 de zile si poate fi considerata normala. De obicei, intervalul dintre perioadele menstruale are acelasi numar de zile, uneori cu o zi sau doua in plus sau in minus.

In schimb, la persoanele care au oligomenoree, perioadele menstruale sunt total imprevizibile. De exemplu, pot trece mai mult de 35 de zile fara sa apara menstruatia. In loc sa aiba menstruatii lunar, este posibil sa aiba doar sase pana la opt perioade menstruale pe an.

Care este diferenta dintre oligomenoree si amenoree?

Atat oligomenoreea, cat si amenoreea sunt tulburari de ciclu menstrual caracterizate de menstruatie neregulata. Amenoreea se traduce prin lipsa menstruatiei, in timp ce oligomenoreea se defineste ca printr-un ciclu menstrual mai lung de 35 de zile si/sau un numar redus de perioade menstruale intr-un an.

In caz de amenoree, menstruatia lipseste in totalitate sau apare si dispare apoi timp de cateva luni. In schimb, persoanele cu oligomenoree au menstruatie, insa aceasta nu apare intotdeauna la timp. Drept urmare, volumul si durata fluxului menstrual sunt mai mici decat in mod normal.

Cat de frecventa este oligomenoreea?

Aproximativ 12% pana la 15,3% dintre femei se confrunta cu oligomenoree la un moment dat in timpul vietii. In plus, 10-20% dintre femeile cu probleme de fertilitate au oligomenoree. De multe ori, oligomenoreea apare la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP). Intre 75% si 85% dintre femeile cu sindromul ovarelor polichistice au perioade menstruale rare.

 


Oligomenoree – informatii generale

Oligomenoreea este o tulburare de ciclu menstrual manifestata prin sangerare menstruala rara sau neobisnuit de usoara. Mai exact, persoanele cu oligomenoree au un ciclu menstrual care dureaza mai mult de 35 de zile sau au mai putin de noua menstruatii intr-un an.

Exista mai multe cauze ale oligomenoreei, dintre care unele sunt inofensive. De fapt, perioadele menstruale usoare nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, in unele cazuri, oligomenoreea poate fi un semn al unei stari de sanatate mai grave.

Oligomenoree – factori de risc si cauze

Conditiile care provoaca dezechilibre hormonale in organism sunt adesea de vina pentru perioadele menstruale rare. Organele reproducatoare si glandele din creier produc o varietate de hormoni care regleaza ciclul menstrual. Cand acesti hormoni sunt in echilibru, ciclul menstrual este mult mai previzibil. In schimb, dezechilibrele hormonale pot perturba regularitatea acestor cicluri.

NorMens contine extracte standardizate de Vitex agnus-castus si Maca (Lepidium meyenii).

De asemenea, infectiile si anomaliile structurale ale organelor de reproducere pot afecta ciclul menstrual.

Cauzele oligomenoreei sunt:

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

La femeile cu sindromul ovarelor polichistice, organismul produce prea multi hormoni numiti androgeni (cum ar fi testosteronul) care pot intrerupe ovulatia, procesul in timpul caruia ovarele elibereaza un ovul.

Tumori secretoare de androgeni

Tumorile care se formeaza pe ovar si glandele suprarenale pot elibera androgeni care perturba ciclul menstrual. Aceste tumori provoaca de multe ori simptome similare cu ale POS.

Sindromul Cushing

La persoanele cu sindrom Cushing, corpul produce prea mult cortizol, ceea ce poate duce la dezechilibre hormonale care afecteaza ciclul menstrual.

Prolactinom

Prolactinomul este o tumora benigna a glandei hipofize (pituitare) si se caracterizeaza printr-o productie excesiva de prolactina si o productie scazuta de hormoni sexuali necesari pentru o menstruatie normala, cum ar fi estrogenul.

oligomenoree-cauze-prolactinom

Insuficienta ovariana

Insuficienta ovariana este o afectiune medicala care face ca ovarele sa nu mai functioneze inainte ca o persoana sa atinga varsta de 40 de ani (inainte de menopauza). De asemenea, in caz de insuficienta ovariana, ovarele nu mai produc estrogen, un hormon necesar pentru o menstruatie regulata.

Hipertiroidismul

In caz de hipertiroidism, glanda tiroida stimuleaza glanda pituitara sa produca prea multa prolactina si prea putin estrogen.

Hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale

Hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale este o afectiune prezenta inca de la nastere care impiedica glandele suprarenale sa secrete suficiente enzime pentru a produce hormonii necesari menstruatiei.

Boala inflamatorie pelvina (BIP)

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) netratate pot provoca boala inflamatorie pelvina. Infectia si inflamatia care rezulta pot perturba ciclul menstrual.

oligomenoree-cauze-bip

Sindromul Asherman (aderente endometriale)

Sindromul Asherman apare atunci cand se formeaza aderente intrauterine in interiorul uterului. Tesutul cicatricial de pe uter sau colul uterin (cel mai frecvent in urma unei interventii chirurgicale ginecologice) intrerupe fluxul menstrual normal.

Diabet

Oligomenoreea a fost asociata cu diabetul de tip 1 si tip 2. Apare la persoanele subponderale (frecvent in diabetul de tip 1) si supraponderale (frecvent in diabetul de tip 2).

Tulburari de alimentatie

Conditii precum bulimia, anorexia si alimentatia excesiva pot provoca deficiente nutritionale care impiedica sau intarzie menstruatia.

Activitate fizica extrema

Efortul fizic excesiv poate suprasolicita corpul, astfel incat acesta sa nu poata efectua procesele de rutina esentiale, cum ar fi menstruatia.

Anumite medicamente

Perioadele menstruale pot fi dereglate si de anumite medicamente, cum ar fi:

  • contraceptivele hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive
  • antipsihoticele
  • antiepilepticele

oligomenoree-cauze-medicamente

Oligomenoree – simptome si manifestari

Lipsa unei menstruatii sau un ciclu menstrual neregulat ocazional nu reprezinta motive de ingrijorare. De asemenea, unele variatii ale ciclului menstrual de-a lungul vietii sunt absolut normale.

Hormonii care controleaza ciclul menstrual pot fi influentati temporar de o serie de factori diferiti. Cu toate acestea, daca perioadele menstruale se schimba brusc si nu revin la normal, se recomanda vizita la medic pentru o verificare.

Printre simptomele oligomenoreei se numara:

  • au trecut mai mult de 35 de zile fara menstruatie
  • mai putin de noua perioade menstruale intr-un an
  • cicluri menstruale neregulate
  • perioade menstruale cu sangerari mai putin abundente decat de obicei

Cand apar aceste sangerari mai putin obisnuite, este posibil sa aveti si alte simptome ale menstruatiei, cum ar fi sindromul premenstrual, crampe si balonare sau puteti sa nu aveti deloc alte simptome.

Sangele poate fi de culoare maro inchis, rosu sau roz deschis. In plus, este posibil sa observati cheaguri sau mucus pe tampon.

Diagnosticul de oligomenoree

Oligomenoreea este de obicei diagnosticata dupa o revizuire a istoricului menstrual. In unele cazuri poate fi nevoie de examene fizice, analize de sange si ecografii.

oligomenoree-diagnostic

In cele mai multe cazuri, lipsa ciclului menstrual sau fluxul menstrual usor nu reprezinta o problema, insa uneori pot indica prezenta sindromului ovarelor polichistice (POS). Cauza exacta a acestei afectiuni este necunoscuta, insa poate avea la baza rezistenta la insulina, niveluri crescute ale anumitor hormoni si ciclurile menstruale neregulate.

Oligomenoree – tratament si remedii

Tratamentul pentru oligomenoree depinde de cauza.

Terapie hormonala

Furnizorul de asistenta medicala poate prescrie pilule contraceptive sau alte tratamente hormonale daca oligomenoreea este cauzata de un dezechilibru hormonal.

oligomenoree-terapie-hormonala

Interventie chirurgicala

Specialistul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a elimina tumorile care produc androgeni in exces.

Schimbari ale stilului de viata

Poate fi necesar sa faceti ajustari ale alimentatiei si activitatii fizice daca problema este cauzata de activitatile fizice intense si deficientele nutritionale.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22834-oligomenorrhea

https://www.verywellhealth.com/an-overview-of-oligomenorrhea-4584379

https://www.healthline.com/health/oligomenorrhea

Farmacistul Catena va recomanda: