Sinuzita acuta versus sinuzita cronica: asemanari, diferente, tratament

Sinuzita acuta versus sinuzita cronica: asemanari, diferente, tratament Sinuzita acuta versus sinuzita cronica: asemanari, diferente, tratament

Ultima actualizare: 18 decembrie 2023

sinuzita

Sinuzita este afectiunea care defineste inflamatia sinusurilor, acele cavitati pereche, tapetate cu mucus si pline cu aer, situate in imediata apropiere a nasului (sinusuri paranazale). Medical, un proces patologic devine cronic in momentul in care nu se amelioreaza cu tratamentul si ajunge sa dureze timp indelungat. Pe de alta parte, forma acuta este limitata, simptomele se amelioreaza in timp si, uneori, afectiunea nici nu mai apare (imunitate dobandita). Totusi, in caz de sinuzita, ca urmare a etiologiei multiple a afectiunii, cazurile sunt foarte frecvente. Pentru un tratament optim, este important de facut diferenta intre sinuzita cronica si sinuzita acuta.


Ce este si cum se manifesta sinuzita?

In practica clinica, orice patologie a carei denumire prezinta sufixul „-ita” defineste un proces de natura inflamatorie. Sinuzita, asadar, reprezinta inflamatia sinusurilor, uneori a cailor nazale, ca urmare a faptului ca sinusurile comunica anatomic cu meatul nazal. Sinuzita acuta este forma relativ mai usor de gestionat, limitata, si deseori are etiologie infectioasa: bacterii, virusuri sau chiar fungi. Sinuzita cronica, in schimb, implica inflamatia omniprezenta a sinusurilor timp de mai mult de 12 saptamani. Exista si o alta forma de sinuzita, numita sinuzita recurenta, definita ca cel putin 4 episoade de sinuzita acuta de-a lungul unei perioade de cel mult un an.

Sinuzita acuta, in special, implica trei simptome principale: congestie nazala cu rinoree, asociata senzatiei de plenitudine faciala. Frecvent, aceasta senzatie este descrisa de pacient ca o „durere de cap”. Intr-adevar, poate fi resimtita o durere de cap, in special in zona tamplelor, in momentul in care apare inflamatia sinusurilor sfenoidale. Drenajul nazal este purulent, deseori de culoare verde sau galbena, iar alte simptome minore de sinuzita acuta si sinuzita cronica pot fi durerile dentare, hiposomia, durerile de urechi, halitoza, tusea si oboseala generalizata. Febra nu este un simptom specific, dar, daca apare, poate implica un proces infectios mult mai sever.

Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sanatatii tractului respirator superior, datorita celor 8 extracte naturale pe care le contine. Extractele din flori de lumanarica, cimbru-de-cultura, flori de ciubotica-cucului, verbina si flori de tei au efect linistitor si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale.

Sinuzita acuta versus sinuzita cronica – asemanari si diferente

In mod obisnuit, sinuzita cronica si sinuzita acuta se aseamana din punct de vedere clinic. Dar, din punct de vedere al duratei, implica cu totul alte variabile:

  • sinuzita acuta: simptomele dureaza mai putin de 4 saptamani, dar si durata acestora depinde in mare parte de agentul etiologic. In cazul in care sinuzita acuta este cauzata de o particula virala, cum ar fi rinovirusul, Influenza, adenovirusul sau Parainfluenza, simptomele tind sa dureze in jur de 3-5 zile. Daca dureaza mai mult de 10 zile, se suspecteaza infectia de natura bacteriana (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis).
  • sinuzita cronica: dureaza mai mult de 12 saptamani, prezentandu-se deseori fara o infectie subiacenta. De exemplu, sinuzita cronica este deseori asociata prezentei polipilor nazali sau alergiilor sezoniere, precum si sinuzitei fungice, insa pot exista si alte cauze, in mod obisnuit pe fondul existentei unei patologii subiacente.

In ceea ce priveste simptomele, sinuzita cronica si sinuzita acuta se aseamana clinic. Pe de alta parte, febra lipseste in caz de sinuzita cronica, existand riscul de febra peste 39 °C cand sinuzita acuta este exacerbata de o infectie bacteriana secundara infectiei virale. Datele epidemiologice indica faptul ca aproximativ 80% dintre cazurile de sinuzita bacteriana acuta sunt precedate de o infectie virala a cailor respiratorii superioare. Pentru a face o diferenta intre cazurile specifice de sinuzita acuta si sinuzita cronica, este important de avut in vedere si agentul etiologic:

  • sinuzita acuta: infectii bacteriene, virale sau fungice;
  • sinuzita cronica: factori infectiosi, inflamatori sau structurali.

Infectiile virale si bacteriene sunt cele mai frecvente etiologii pentru sinuzita acuta. Chiar daca sinuzita cronica poate fi cauzata de aceiasi agenti etiologici, trebuie sa existe si o componenta personala care faciliteaza cronicizarea bolii, cum ar fi starea imunodepresiva. Sinuzita cronica se considera a fi de natura multifactoriala, putand include mai multe cazuri:

  • rinita alergica provocata de expunerea constanta la acarieni, mucegaiuri, alergeni si alte tipuri de substante cu potential alergogen;
  • expunere la iritantii din aer, fumul de tigara si alte toxine;
  • anomalii structurale: deviatie de sept nazal, polipi nazali sau alte probleme structurale mai ales la nivelul cavitatii nazale;
  • disfunctie ciliara (sindromul Kartagener);
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • otita medie;
  • astm;
  • infectie cu HIV si imunodeficienta implicita;
  • fibroza chistica;
  • infectii fungice recurente;
  • predispozitie spre atopie.

In foarte multe cazuri, sinuzita cronica este cauzata de alergii specifice, sezoniere, sau de alergii mai severe, cum ar fi cele la acarieni sau mucegai. Aceste situatii trebuie gestionate eficient, ca parte a faptului ca exista risc crescut de complicatii din cauza inflamatiei cronice a sinusurilor si, implicit, a drenajului necorespunzator al infiltratului de la acest nivel.

Naturalis BronhoSuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de patlagina si din tincturile de cimbru-de-cultura, ciubotica-cucului, Grindelia si tal de lichen-de-piatra cu mierea poliflora, are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator.

Sinuzita acuta versus sinuzita cronica – optiuni de tratament

Orice boala acuta este mult mai usor de gestionat decat forma cronica. De multe ori, bolile care ajung sa se cronicizeze nu dispun de niciun fel de tratament viabil, ci doar de alternative viabile care vizeaza ameliorarea simptomelor. Tratamentul pentru rinosinuzita acuta si cea cronica, in esenta, se elaboreaza in functie de agentul etiologic implicat in afectiune.

Tratament sinuzita acuta

  • Terapie cu antibiotice (in cazul in care agentul etiologic este de natura bacteriana): abordare de prima linie, reprezentata de amoxicilina/clavulanat timp de 5-7 zile la adulti, 10-14 zile la copii.
  • In cazurile de alergie la penicilina, se recomanda cefalosporine de generatia a treia, alaturi de doxiciclina sau clindamicina, pentru a acoperi spectrul bacterian.
  • Simptomele pot fi ameliorate prin administrarea steroizilor nazali si a solutiilor de irigare nazala, iar antihistaminicele nu se recomanda decat pe fondul existentei sigure a unei alergii.
  • Rinosinuzita fungica necesita abord chirurgical prin debridare, dupa certificarea agentului etiologic prin prelevarea biopsiei si examinare histologica.
  • Doxiciclina sau fluorochinolonele (levofloxacina sau moxifloxacina) sunt recomandate mai ales adultilor cu antecedente de alergie la penicilina/beta-lactamice, pe cand cefalosporinele de generatia a treia sau clindamicina sunt recomandate copiilor cu alergie la beta-lactamine.
  • Sinuzita acuta de natura virala nu necesita administrarea de antivirale, fiind autolimitata.

Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Tratament sinuzita cronica

Nu exista vreun consens in ceea ce priveste managementul cazurilor de sinuzita cronica. In cele mai multe cazuri, tratamentul se concentreaza pe modularea factorilor declansatori si reducerea inflamatiei:

  • testarea alergologica, cu identificarea alergenilor din mediu si evitarea acestora;
  • utilizarea steroizilor nazali sau irigarea nasului cu solutie salina (irigarea nazala are efect mult mai redus decat utilizarea steroizilor nazali, insa acestia trebuie utilizati adecvat);
  • administrarea de antihistaminice trebuie initiata doar pe fondul existentei unei alergii;
  • sinuzita cronica aparuta ca urmare a polipilor nazali trebuie tratata cu steroizi intranazali, de obicei sub forma de spray-uri. Daca afectiunea nu raspunde la tratament, poate fi luata in considerare administrarea orala.
  • administrarea de antagonisti ai leucotrienelor;
  • imunoterapie (in caz de sinuzita cronica pe fond alergic);
  • tratamentul chirurgical implica chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor (FESS);
  • daca exista afectiuni predispozante (astm, otita, fibroza chistica), este necesar tratamentul, in primul rand, al acestora.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547701/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441934/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700823/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/chronic-sinusitis

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/acute-rhinosinusitis

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport  adulti x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport X 100 ml

      Naturalis BronhoSuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura,…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere X 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe…