Vitamina C si sanatatea cardiovasculara - protectie impotriva bolilor de inima

Vitamina C si sanatatea cardiovasculara - protectie impotriva bolilor de inima Vitamina C si sanatatea cardiovasculara - protectie impotriva bolilor de inima

Ultima actualizare: 28 septembrie 2023

vitamin-C

Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este unul dintre nutrientii esentiali care aduce numeroase beneficii organismului, si in lipsa caruia pot aparea probleme serioase de sanatate. Desi este adesea asociata cu prevenirea racelilor si a gripei, vitamina C are un impact semnificativ si asupra sanatatii cardiovasculare, in contextul in care afectiunile din aceasta categorie constituie principala cauza de mortalitate la nivel mondial.

Asadar, vitamina C va poate proteja atat de afectiunile usoare, asa cum sunt infectiile respiratorii specifice sezonului rece, si totodata contribuie la prevenirea unor afectiuni cronice ale inimii, care au un potential de risc mult mai ridicat decat o simpla raceala.

In randurile de mai jos ne-am propus sa va oferim mai multe informatii despre vitamina C, precum si despre modul in care aceasta va ofera protectie impotriva afectiunilor cardiovasculare.

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea sistemului circulator, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis VenoSuport. Acesta este un supliment alimentar care sustine buna functionare a vaselor de sange, avand si un puternic efect antioxidant. Este un produs care are in compozitie vitamina C, importanta pentru formarea normala a colagenului.


Informatii importante despre vitamina C

Vitamina C este o substanta organica solubila, pe care organismul uman nu are capacitatea sa si-o produce singur, astfel ca trebuie sa ii fie asigurata din sursa externa, mai precis prin alimentatie. Totodata, pe masura ce beneficiile acestui nutrient au fost descoperite, cercetarile in domeniul medical s-au concentrat si pe obtinerea de vitamina C pe cale sintetica, incepand cu anul 1930. Patru ani mai tarziu, era lansat primul produs sintetic ce continea vitamina C, iar in prezent exista mai multe companii farmaceutice care produc acest nutrient in mod sintetic, sub diferite denumiri.

Rolurile vitaminei C in organism

In primul rand, vitamina C este cunoscuta ca un antioxidant puternic, ceea ce inseamna ca previne stresul oxidativ generat de radicalii liberi, protejand in acest mod celulele si prevenind aparitia unor boli cronice, printre care se numara si afectiunile cardiovasculare.

Totodata, vitamina C este un bun sustinator al sistemului imunitar, stimuland productia de celule imunitare si intarind astfel capacitatea de protectie a organismului in fata infectiilor provocate de agentii patogeni.

De asemenea, vitamina C este implicata si in sinteza colagenului, productia anumitor neurotransmitatori si gluco-corticosteroizi, contribuind totodata si la sinteza glucozei.

Intrucat tema acestui material se refera la importanta vitaminei C pentru sanatatea inimii, nu putem trece cu vederea rolul pe care aceasta il are in mentinerea elasticitatii vaselor de sange, despre care vom vorbi mai pe larg in capitolul urmator.

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.

Surse bogate in vitamina C

Desi citricele sunt cele mai cunoscute alimente bogate in vitamina C, continutul putem spune ca este chiar modest in comparatie cu alte fructe sau legume la care nici nu v-ati putea gandi. Spre exemplu, patrunjelul contine de 4 ori mai multa vitamina C decat portocalele sau lamaile.

Totusi, catina conduce detasat la acest capitol, cu 2,5 grame de vitamina C la suta de grame, urmata de macese cu un continut de doua grame, raportat la aceeasi cantitate.

Alte surse naturale bogate in vitamina C sunt fructele de padure, capsunele, kiwi, conopida, pepenele galben, spanacul, rosiile si ananasul.

Vitamina C si rolul ei in sustinerea sanatatii cardiovasculare

Revenim la rolul vitaminei C in protejarea sanatatii inimii si vaselor sanguine, prezentandu-va mecanismele prin care nutrietul despre care vorbim poate fi benefic in acest sens.

Scaderea tensiunii arteriale

Majoritatea bolilor cardiovasculare au drept cauza principala hipertensiunea arteriala, care este ea insasi o afectiune de aceasta natura, caracterizata de o cresterea presiunii cu care sangele circula prin vasele sanguine. 

Vitamina C poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, prin faptul ca stimuleaza productia de oxid nitric in organism. Aceasta este o substanta care determina relaxarea vaselor sanguine si le confera elasticitate, ceea ce duce la o scadere a tensiunii arteriale, asociata cu diminuarea riscurilor unor boli cardiovasculare asociate.

Pentru a sprijini functionarea normala a sistemului imunitar si pentru a proteja celulele impotriva stresului oxidativ, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 500 mg. Acesta este un supliment alimentar sub forma de comprimate masticabile, care au aroma de portocale si care ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii. De asemenea, favorizeaza regenerarea formei reduse de vitamina E si contribuie la metabolismul energetic normal.

Prevenirea stresului oxidativ

Stresul oxidativ este un proces nociv care afecteaza celulele de la nivelul tuturor tesuturilor, inclusiv cele care intra in structura vaselor de sange si a inimii. Este determinat de actiunea radicalilor liberi, adica a unor compusi chimici rezultati in urma proceselor metabolice din organism, care oxideaza celulele, deteriorand structura acestora si afectandu-le functiile normale.

Printre consecintele negative ale stresului oxidativ se numara si boli cardiace precum ateroscleroza, tromboza venoasa, hipertensiunea arteriala. De asemenea, pe fondul stresului oxidativ se poate ajunge la insuficienta cardiaca sau accident vascular cerebral.

Spuneam despre vitamina C ca este un puternic antioxidant, iar aceasta inseamna ca are calitatea de a preveni stresul oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi, atunci cand numarul acestora creste, depasind capacitatea naturala de aparare a organismului.

Reducerea nivelului de colesterol

Dupa cum ati putut observa putin mai devreme, cele mai importante surse naturale de vitamina C sunt fructele si legumele - alimente care nu contin grasimi saturate. Aceste grasimi reprezinta una din principalele cauze ale cresterii nivelului de colesterol LDL, care este nociv pentru sanatatea inimii. Colesterolul se de pune pe interiorul sanguine, care devin astfel mai inguste si determina cresterea presiunii cu care sangele circula prin artere.

Vitamina C nu actioneaza in mod direct pentru scaderea nivelului de colesterol, insa o alimentatie bazata pe alimente care contin acest nutrient reduce riscul aparitiei hipercolesterolemiei, datorita faptului ca nu contine grasimi nocive.

Pentru a va ajuta sa intariti imunitatea organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport Forte. Acesta este un supliment alimentar care contine o combinatie de nutrienti cu actiune sinergica si care utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita a acestora. Este un produs recomandat in perioaele de slabire a organismului, in special in caz de raceli sau viroze.

Vitamina C – doza zilnica recomandata

Doza zilnica recomandata de vitamina C difera in functie de varsta si sex, incepand cu 40 de miligrame pentru copiii pana in 6 luni. Apoi, doza creste cu 10 miligrame pana la varsta de un an, pentru ca ulterior sa se reduca la 15 miligrame pe zi in cazul copiilor intre 1 si 3 ani. Intre 4-8 ani sunt necesare 25 de miligrame zilnic, iar intre 9 si 15 ani, doza creste cu 20 de miligrame. Fetele intre 14 si 18 ani au nevoie de 65 de miligrame zilnic, iar baietii de 75, pentru ca la varsta adulta femeile sa necesite 75 de miligrame de vitamina C pe zi, iar barbatii 90.

De obicei, depasirea usoara a acestor doze nu implica niciun fel de riscuri, pentru ca surplusul se elimina pe cale naturala. Totusi, o cantitate mai mare de 1.000 de miligrame pe zi reprezinta supradoza si poate cauza tulburari digestive, dureri de cap si urinari frecvente. De asemenea, astfel de doze mari administrate frecvent pot duce la aparitia de pietre la rinichi.

 

Farmacistul Catena va recomanda: