Ceai pentru fiere – recomandari si sfaturi

Ceai pentru fiere – recomandari si sfaturi Ceai pentru fiere – recomandari si sfaturi

Ultima actualizare: 20 martie 2023

ceai-pentru-fiere

Vezica biliara (colecistul) este un organ care stocheaza si care elibereaza bila (fierea) in tractul digestiv. Fierea este esentiala pentru procesul digestiv datorita faptului ca descompune grasimile din alimentele care ajung in intestin.

In plus, vezica biliara trimite fierea catre intestinul subtire, un proces care ajuta fluxul sanguin sa absoarba cu usurinta vitaminele si nutrientii.

Daca oricare dintre aceste procese este perturbat sau intrerupt, pot aparea o serie de probleme si infectii din cauza unei afectiuni la nivelul vezicii biliare. Cel mai frecvent simptom este durerea cauzata de inflamatie. Durerea apare de obicei in partea dreapta sus a abdomenului.

Alte simptome pe care le puteti experimenta sunt:

  • greata
  • varsaturile
  • febra
  • diareea
  • urina inchisa la culoare

 

De multe ori, medicii recomanda medicamente antiinflamatoare sau analgezice (medicamente pentru combaterea durerii) pentru a trata durerea provocata de colecistita. Cu toate acestea, unele dintre aceste medicamente au efecte secundare periculoase si pot creste riscul de instalare a dependentei.

Metodele naturiste de ameliorare a durerii au devenit o alternativa ideala la medicamentele conventionale care pot produce reactii adverse. Cu toate acestea, inainte de a bea un ceai pentru fiere, consultati-va medicul pentru a afla care sunt optiunile si eventualele riscuri.


Ce este fierea sau bila?

Bila, care mai poarta si denumirea de fiere, este un lichid galben-verzui produs de ficat si stocat in vezica biliara. Fierea contribuie la procesul de digerare a alimentelor. In principal, fierea descompune grasimile si le transforma in acizi grasi.

Bila este formata din:

  • colesterol
  • saruri
  • acizi biliari
  • bilirubina
  • apa
  • anumite metale

 

Pe langa ceai pentru fiere si alte tratamente conventionale, persoanele cu probleme biliare pot incerca Naturalis Bil-ex, un supliment alimentar pe baza de extract purificat de bila bovina, o substanta naturala de origine animala, cu rol in imbunatatirea digestiei.

Ce este colecistul si cum functioneaza?

Colecistul (vezica biliara) este un organ mic, in forma de para, care stocheaza si elibereaza bila, lichidul pe care ficatul il produce si care ajuta la digerarea grasimilor din alimentele consumate.

Unde este localizata vezica biliara?

Vezica biliara este situata in partea dreapta sus a abdomenului, imediat sub ficat.

Care este functia colecistului?

Vezica biliara face parte din sistemul digestiv, functia sa principala fiind de a stoca bila (fierea). Bila ajuta la descompunerea grasimilor.

Cum ajuta vezica biliara alte organe?

Vezica biliara este conectata la alte parti ale sistemului digestiv printr-o serie de canale biliare care formeaza tractul biliar. Tractul biliar este un sistem asemanator unei conducte care transporta bila de la ficat la intestinul subtire.

Ce face vezica biliara?

Inainte de a incepe sa mancati, colecistul este plin de fiere. Dupa ce incepeti sa mancati, vezica biliara primeste semnale care ii transmit sa elimine bila. Acest lichid trece prin canalul biliar comun si ajunge in duoden, prima parte a intestinului subtire, unde intra in contact cu alimentele care urmeaza sa fie digerate. Dupa ce mancati, colecistul se goleste si seamana cu un balon dezumflat, asteptand sa fie umplut din nou.

Simptome care va arata ca aveti probleme cu colecistul

Simptomele problemelor vezicii biliare variaza. De exemplu, unii oameni nu stiu ca au calculi biliari. In momentul in care blocheaza fluxul bilei, calculii biliari pot afecta colecistul sau pancreasul. Problemele biliare pot provoca urmatoarele simptome:

  • greata si varsaturi
  • urina de culoare maro deschis sau fecale de culoare deschisa
  • durere in dreapta sus a abdomenului care iradiaza catre umarul drept sau catre spate
  • durere care apare dupa ce ati mancat alimente grase
  • icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor)
  • febra
  • frisoane
  • dureri in partea dreapta sus a abdomenului

ceai-pentru-fiere-simptome

Remedii pentru colecist

Modificari alimentare

Obiceiurile alimentare precare si consumul de alimente bogate in zaharuri si grasimi pot contribui la aparitia bolilor vezicii biliare si a calculilor biliari. De aceea, o dieta cu mai putine grasimi si mai multe fibre poate preveni formarea calculilor biliari si poate imbunatati starea de sanatate.

Alimentele prajite si alte alimente sau condimente care contin grasimi sunt mai greu de digerat si pot provoca durere. Din acest motiv, specialistii recomanda sa consumam cat mai multe alimente bogate in nutrienti, cum ar fi legumele si fructele, deoarece acestea pot imbunatati functia vezicii biliare si pot preveni complicatiile.

Printre alimentele “prietene” cu vezica biliara se numara:

  • verdeturile cu frunze inchise la culoare
  • cerealele integrale
  • nucile
  • lactatele cu continut scazut de grasimi
  • orezul brun
  • fasolea
  • pestele
  • uleiul de masline
  • citricele

ceai-pentru-fiere-citrice

Otet de mere

Otetul de mere are proprietati antiinflamatorii care ar putea fi utile in ameliorarea durerii vezicii biliare. Pentru a trata durerea de vezica biliara, dizolvati 2 linguri de otet de mere in apa calda si beti acest amestec pana cand durerea dispare.

Magneziu

Magneziul poate contribui la golirea vezicii biliare si poate ameliora spasmele si durerea de vezica biliara. Deficitul de magneziu poate creste riscul de formare a calculilor biliari. Magneziul este disponibil sub forma de supliment oral. Aflati de la medic care este doza adecvata.

Exemple de ceai pentru fiere / colecist

Ceai de menta

Menta contine mentol, un compus calmant care poate ameliora durerea. Poate fi folosit pentru a calma durerile de stomac, pentru a imbunatati digestia si pentru a reduce senzatia de greata.

Puteti bea ceai de menta pentru a usura durerea de colecist si pentru a imbunatati sanatatea acestui organ. Unii specialisti sustin ca un consum regulat de ceai de menta poate reduce numarul de atacuri de durere biliara pe care le puteti experimenta.

Ceai de anghinare

Cel mai bun preparat pentru bila lenesa este ceaiul de anghinare obtinut dintr-o lingura de frunze de anghinare si dintr-o jumatate de litru de apa clocotita, care se bea pe parcursul unei zile.

ceai-pentru-fiere-ceai-de-anghinare

Curcuma

Turmericul este un condiment care poate ajuta la tratarea multor afectiuni. Turmericul contine curcumina, un compus chimic cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si de vindecare.

Turmericul stimuleaza vezica biliara sa produca bila si ajuta la golirea colecistului. Turmericul poate reduce, de asemenea, inflamatia si durerea de vezica biliara. Turmericul poate fi baut zilnic sub forma de ceai.

Ceai de papadie

Ceaiul din frunze de papadie poate reduce durerile provocate de o bila lenesa. Frunzele de papadie contin substante care pot proteja ficatul. Infuzia se prepara din cateva frunze de papadie puse intr-o jumatate de litru de apa. Puteti bea 3 cani de ceai de papadie pe zi, incepand de dimineata, pe stomacul gol.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/gallbladder-pain-relief

https://www.medicalnewstoday.com/articles/gallbladder-pain

https://www.wonderlabs.com/blog/10-home-remedies-for-gallbladder-disease-and-pain

https://lifestylemarkets.com/blogs/blog/herbs-for-the-liver-and-gallbladder

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bil-ex x 20cps.

    Naturalis Bil-Ex X 20 capsule

    Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza de  bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie. Fiind…