Diaree la copii - cauze si remedii

Diaree la copii - cauze si remedii Diaree la copii - cauze si remedii

Ultima actualizare: 25 mai 2023

diaree-copii

Fiecare parinte cunoaste din proprie experienta problemele provocate de diareea la copii, dat fiind faptul ca aceasta este o tulburare digestiva destul de frecventa, mai ales in randul copiilor de varste fragede.

De aceea, nu trebuie sa intrati in panica atunci cand cel mic incepe sa aiba scaune mai dese decat in mod normal, iar consistenta acestora este una moale sau apoasa. Ce-i drept, situatia nu este una foarte placuta, insa, daca veti sti mai multe despre cauzele si remediile in caz de diaree la copii, veti putea depasi mai usor o astfel de problema.


Diaree la copii – cauze

Diareea la copii se caracterizeaza prin scaune moi sau apoase, insotite de o nevoie intensa de a merge la toaleta sau la olita. De multe ori, aceste simptome sunt insotite de crampe abdominale, balonare, greturi sau varsaturi, febra, scaderea apetitului si o stare generala alterata.

In functie de gravitate, se poate vorbi de doua forme de diaree la copii, respectiv diaree acuta si diaree cronica. Prima dureaza de obicei cateva zile, dar se poate intinde si pe durata a doua saptamani, fiind considerata totusi o forma usoara.

Pentru a reusi sa compensati rapid pierderea de minerale si de lichide in vederea restabilirii echilibrului electrolitic din organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Rehidrafort Naturalis. Acesta este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare, care contine o compozitie echilibrata de ingrediente active si care ajuta in caz de deshidratare. Este un produs recomandat persoanelor care transpira excesiv, celor cu varsaturi si celor cu diaree.

Motive mai mari de ingrijorare apar daca diareea se manifesta pe o perioada mai lunga de doua saptamani, caz in care aceasta capata o forma cronica, ce necesita investigatii medicale amanuntite.

In ambele situatii diareea la copii poate fi provocata de una sau mai multe din urmatoarele cauze:

Infectiile virale sau bacteriene

Multe infectii digestive provocate de anumite virusuri sau bacterii se manifesta si prin aparitia episoadelor de diaree la copii, mai ales in cazul copiilor mici, cu un sistem imunitar insuficient dezvoltat.

Daca ne referim la infectiile virale, diareea la copii este provocata cel mai des de diferite rotavirusuri, considerate cea mai frecventa cauza a problemelor de acest gen in cazul micutilor sub 5 ani. Infectiile cu rotavirusuri sunt aproape inevitabile, marea majoritate a copiilor trecand cel putin printr-o astfel de experienta. Alti patogeni din categoria virusurilor care mai pot provoca diaree la copii sunt adenovirusurile enterice, norovirusurile, virusurile hepatice si, mai nou, coronavirusul SARS-CoV-2, care a stat la baza pandemiei de COVID-19.

In ceea ce priveste infectiile bacteriene care provoaca diaree la copii, acestea sunt generate de germeni precum Clostridium difficile, Shigella, Yersinia enterocolitica, Salmonella, Campylobacter sau Escherichia coli.

Pentru a reduce riscul aparitiei diareei si a altor probleme digestive provocate de dezechilibrul florei intestinale la bebelusi pe fondul administrarii de antibiotice, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Eubiotic Baby picaturi. De asemenea, acest produs reduce riscul aparitiei si severitatii colicilor si reduce riscul aparitiei si severitatii dermatitei atopice. 

Parazitii intestinali

Aparitia parazitilor intestinali este o problema frecvent intalnita in cazul copiilor, care se pot contamina usor in timp ce se joaca in parc la groapa cu nisip, alearga prin iarba sau se distreaza cu animalele de companie.

Cel mai frecvent, diareea la copii este provocata de infestarea cu Giardia Lamblia, tenii sau Ascaris Lumbricoides, cunoscuti mai bine sub denumirea de „limbrici”.

Intolerantele alimentare

Diareea la copii poate fi si o reactie la consumul unor alimente ce contin substante pe care organismul nu le tolereaza. In cele mai multe cazuri, copiii au intoleranta alimentara la fructoza si lactoza, o alta intoleranta des intalnita fiind si intoleranta la gluten. 

Organismul nu poate asimila aceste substante – inofensive, de altfel – iar prezenta acestora provoaca tulburari la nivelul sistemului digestiv, care duc la aparitia diareii.

Pentru a restabili si pentru a mentine echilibrul microflorei intestinale la sugari si la copii cu varsta de pana in 12 ani, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Linex Baby. Echilibrul microflorei intestinale poate sa aiba de suferit din cauza unor tratamente cu antibiotice sau din cauza anumitor diete nepotrivite, si din acest fel se ajunge la probleme precum colici, diaree sau constipatie.

Alergiile

Anumite alimente pot determina totodata si reactii alergice, tot din cauza unor substante fata de care organismul are o anumita sensibilitate. Unii copii pot fi alergici la oleaginoase, oua, fructe de mare, lapte cereale, soia si alte alimente cu potential alergen. Printre reactiile alergice rezultate in urma consumului unor astfel de alimente se numara si diareea la copii.

Anumite afectiuni

Diareea poate fi si un simptom al anumitor boli, de obicei de natura digestiva. Colita ulceroasa, boala Crohn si sindromul colonului iritabil sunt afectiuni asociate in mod frecvent si cu diareea la copii.

Administrarea unor medicamente

Printre reactiile adverse pe care la pot avea anumite medicamente se numara si diareea la copii, iar in acest caz ne referim in special la antibioticele cu administrare orala.

Pe langa efectul benefic pe care il au, aceste medicamente pot afecta flora intestinala, dand nastere unor tulburari digestive, care duc la aparitia diareii.

Remedii si tratament pentru diaree la copii

In formele sale usoare, diareea la copii trece de la sine fara complicatii, in decurs de cateva zile. Pentru aceasta, trebuie sa fie identificate cauzele care au provocat-o, iar prima masura este indepartarea factorului declansator. 

Pentru ameliorarea simptomelor, puteti apela si la cateva remedii pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

Hidratarea corespunzatoare

Diareea la copii cauzeaza o pierdere importanta de apa si electroliti, ceea ce poate duce la aparitia deshidratarii. Pentru a evita aceasta situatie, copiii trebuie sa consume mai multe lichide, evitand insa sucurile si compoturile. In afara de apa, copiii mai pot bea ceaiuri de menta, musetel sau de ghimbir, care au efect calmant, reduc inflamatia la nivel digestiv si actioneaza impotriva bacteriilor care au provocat aceasta problema.

Administrarea de probiotice

Probioticele au rolul de a reface flora intestinala afectata in urma tratamentelor cu antibiotice orale sau a infectiilor virale ori bacteriene. Acestea pot fi administrate sub forma de alimente fermentate precum iaurt sau chefir, dar si sub forma de suplimente alimentare.

Tratamente medicamentoase

Daca diareea la copii este cauzata de paraziti intestinali, infectii sau anumite boli, poate fi nevoie de administrarea unor tratamente specifice pentru a elimina factorul declansator. 

Pentru aceasta este necesar ca micutul sa fie vazut de un medic – singurul in masura sa recomande medicamentele potrivite.

diareea-la-copii

Diaree la copii – sfaturi privind alimentatia

Avand in vedere faptul ca diareea la copii este o problema digestiva, alimentatia are un rol important atat in ceea ce priveste tratamentul, cat si prevenirea.

De aceea, continuam cu o trecere in revista a alimentelor recomandate in astfel de situatii, precum si a celor care sunt de evitat.

Alimente permise

Un prim aliment recomandat in cazul tulburarilor digestive precum diareea la copii este orezul, datorita efectului astringent. Acelasi efect il are si painea prajita, dar si cerealele integrale.

Datorita continutului bogat de potasiu si alte minerale din categoria electrolitilor, bananele sunt alte alimente permise copiilor cu diaree, intrucat previn deshidratarea.

De asemenea, merele au efect antidiareic si pot fi consumate ca atare sau sub forma de piureuri.

Am amintit deja de lactatele fermentate care contin probiotice si refac flora intestinala, acestea putand fi consumate si in combinatie cu felii de banana, cereale integrale sau paine prajita.

Pe lista alimentelor care amelioreaza diareea la copii mai puteti adauga carnea slaba de pui sau curcan, pestele, ouale fierte, pastele din faina integrala si supele de legume.

Alimente interzise

Pe de alta parte, diareea la copii poate fi agravata de un regim alimentar neadecvat, care sa contina o serie de alimente aflate pe „lista neagra”.

Astfel, sunt de evitat alimentele care baloneaza – varza sau fasolea – cruditatile, prajelile, mancarurile grase sau foarte condimentate, precum si lactatele nefermentate.

In acelasi timp, nu se recomanda consumul bauturilor carbogazoase si nici al celor care contin cofeina sau indulcitori artificiali. Toate acestea pot avea efect laxativ, fiind ultimul lucru de dorit in cazul diareii la copii.

Diaree la copii – complicatii

Cu toate ca este mai mult o problema care creeaza disconfort decat una care sa puna in pericol sanatatea, diareea la copii poate genera anumite complicatii, mai ales in cazul celor de varste foarte mici. Principalul risc este deshidratarea, care poate aparea din cauza eliminarii prin scaune repetate a unei cantitati mari de lichide si electroliti.

Deshidratarea severa afecteaza functionarea tuturor organelor vitale, ducand la aparitia starii de coma sau chiar la deces.

Dezechilibrul electrolitic este o alta complicatie a diareii la copii, provocata tot de pierderea de electroliti. Acestia sunt minerale esentiale pentru functionarea sistemului nervos muscular si circulator, iar in cazul aparitiei dezechilibrului, toate aceste functii vor avea de suferit.

In cazurile mai rare poate aparea si malnutritia, din cauza faptului ca organismul nu mai primeste suficienti nutrienti din alimente, iar aceasta poate duce la intarzieri de crestere si dezvoltare a copilului.

Sfaturi pentru prevenire

Diareea la copii nu poate fi prevenita 100%, insa riscurile de aparitie pot fi diminuate tinand cont de cateva reguli simple.

Acestea tin in primul rand de igiena, in sensul ca cei mici trebuie invatati sa se spele pe maini ori de cate ori este nevoie si sa procedeze la fel cu fructele si legumele pe care le consuma.

Apoi, alimentele trebuie sa fie pastrate in conditii corespunzatoare si consumate doar daca nu prezinta modificari organoleptice, care sa indice ca au intrat in proces de alterare.

De asemenea, apa trebuie sa provina din surse sigure, pentru ca aceasta constituie una din principale surse de contaminare cu bacterii si alti germeni ori paraziti care afecteaza sistemul digestiv si duc la aparitia diareii.

Nu in ultimul rand, vaccinarea antirotavirus este o metoda sigura de a preveni una dintre cele mai frecvente cauze de natura infectioasa a diareii la copii, acest vaccin putand fi administrat pana la varsta de 2 ani.  

 

Farmacistul Catena va recomanda: