Excesul alimentar: cauze, consecinte si cum sa-l evitati

Excesul alimentar: cauze, consecinte si cum sa-l evitati Excesul alimentar: cauze, consecinte si cum sa-l evitati

Ultima actualizare: 28 noiembrie 2023

Pentru a supravietui si a-si mentine integritatea fiziologica si biochimica, organismul are nevoie de macronutrienti, micronutrienti si, bineinteles, calorii. Toate acestea provin din alimentele pe care le consumam, asadar prin aport exogen. Fiecare dintre noi are nevoie de un anumit numar de calorii, pe langa un anumit procent de macronutrienti, pentru ca organismul sa functioneze, in esenta, in parametri fiziologici. Rata metabolica bazala reprezinta cheltuiala energetica, insa in conditii de repaus, pe care organismul o face pentru a-si asigura functiile vitale. In lipsa unui tip de activitate fizica, ar trebui sa ne asiguram macar caloriile necesare metabolismului bazal.

Farmacistii Catena recomanda Efi-Digest de la Naturalis, un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase, bogate in grasimi si proteine. Ingredientul activ este pancreatina de origine animala, obtinuta in conditii controlate. Acest tip de pancreatina este similara cu pancreatina umana.

Cu toate acestea, foarte putine persoane pot sa consume doar caloriile necesare metabolismului bazal. Orice tip de activitate fizica presupune cheltuiala calorica suplimentara, ceea ce implica, de asemenea, necesitatea de a ingera calorii suplimentare. Excesul alimentar presupune aportul caloric excesiv, cu mult peste necesitatile metabolismului bazal. Exista mai multe variabile care pot justifica un astfel de comportament vicios: incepand de la mostenirea genetica a stramosilor nostri, pana la componenta emotionala, sociala si de marketing a lumii in care traim. Totusi, un astfel de comportament ar trebui evitat, intrucat are implicatii negative asupra starii de sanatate.


Care sunt cauzele excesului alimentar?

Excesul alimentar nu este neobisnuit in societatea moderna. Mai mult decat atat, nu a fost, nici chiar pentru stramosii nostri vanatori-culegatori, o noutate. Insa, pe atunci, accesul la calorii si la hrana era mult mai dificil, iar circumstantele erau de asa natura incat sa faca absolut necesara ingerarea, intr-un interval scurt de timp, a mai multe calorii. Uneori, ar fi putut trece chiar mai multe zile pana la gasirea unei noi surse de hrana, timp in care excesul caloric, reprezentat prin depozite de glicogen si grasime, era mobilizat in vederea procurarii energiei necesare functiilor organismului. Astazi, accesul la hrana este unul imediat si mai ridica niciun fel de probleme.

Asadar, pe langa faptul ca tendinta spre exces alimentar este inscrisa in codul nostru genetic si instinctul de conservare joaca un rol semnificativ, exisa si multe alte variabile de luat in calcul, dupa cum urmeaza:

  • Factorii de mediu: existenta unui mediu in care alimentele bogate in calorii sunt accesibile, promovate intens si in mod atragator, care face apel la intentia cumparatorului, stimuleaza in mod indirect predispozitia spre excesul alimentar. Publicitatea agresiva, disponibilitatea crescuta si alternativele nenumarate cresc riscul de consum alimentar impulsiv.
  • Componenta emotionala: stresul, emotiile negative si anumite situatii de viata pot declansa comportamente de supraalimentare, vorbind despre asa-zisul „mancat emotional”. Acest tip de consum este in stransa asociere cu zestrea genetica, deoarece, in trecut, excesul alimentar era asociat cu o crestere a sperantei de supravietuire. In conditii de stres, paleocortexul, asa-zisul „creier primitiv”, transmite semnale percepute drept situatii de criza, actionand instant pentru a-si cauta confort si siguranta. Din acest punct de vedere, mancarea reprezinta poate cea mai accesibila sursa de confort psihic.
  • Lipsa educatiei alimentare: excesul alimentar are drept cauza si lipsa unei rutine alimentare bine pusa la punct si elaborate. Dinamica sociala actuala este de asa natura incat totul sa se desfasoare in conditii de maxima agitatie, iar lipsa meselor zilnice este frecventa in randul populatiei. Multe persoane consuma cantitati mari de alimente cand ajung acasa dupa o zi petrecuta la locul de munca. Gustarile nesanatoase si bogate in calorii goale reprezinta una dintre principalele alegeri ale celor care sunt mereu in miscare.
  • Portiile excesive: concretizate in cresterea gramajului alimentelor disponibile in magazine.

Naturalis BilActivAnghinare este un supliment alimentar pe baza de extract standardizat din Anghinare care sustine buna functionare si sanatatea ficatului, contribuie la scaderea nivelului de lipide din sange, sustine digestia, buna functionare a tractului intestinal, contribuie la confortul digestiv, contribuie la controlul greutatii corporale.

Drept urmare, cauzele excesului alimentar sunt in stransa dependenta atat de individul in sine, cat si de factorii sociali si genetici omniprezenti. Excesul alimentar – ca orice alt tip de excese – are implicatii negative asupra starii de sanatate a organismului, insa poate fi evitat.

Care sunt consecintele excesului alimentar?

Consecintele excesului alimentar se cantoneaza la nivelul intregului organism, avand implicatii imediate asupra greutatii, sistemului hormonal si cardiovascular. Principalele consecinte avute de excesul alimentar prelungit implica:

  • Cresterea in greutate: cu potentiale complicatii precum obezitatea. Obezitatea este asociata cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.
  • Tulburari metabolice: consumul excesiv de alimente procesate, bogate in zahar pot duce la dereglari metabolice masive, cum ar fi aparitia fenomenului de rezistenta la insulina, o serie de dislipidemii, hiperglicemie si altele.
  • Probleme gastrointestinale: supraalimentarea provoaca disconfort gastrointestinal, inclusiv indigestie, reflux gastroesofagian, gastrita, balonare, meteorism abdominal.
  • Tulburari psihice: deseori, cresterea in greutate este asociata si cu tulburari psihice, cum ar fi anxietatea si depresia. Persoana anxioasa are tendinta de a manca si mai mult, intrand, in cele din urma, intr-un cerc vicios de anxietate si alimentare compulsiva.

Consecintele excesului alimentar sunt nenumarate si foarte variate. Deoarece suntem atat ceea ce mancam, cat si modul in care o facem, este foarte important sa acordam o atentie deosebita alimentelor ingerate si necesitatilor calorice ale organismului.

Farmacistii Catena recomanda Carboment de la Naturalis, un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ajutand astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.

Cum sa evitati excesul alimentar

Totusi, excesul alimentar poate fi evitat, prin abordarea unui comportament alimentar sanatos, care ar trebui sa implice:

  • Planificarea meselor si pregatirea in avans a acestora: 3 mese principale si gustari sanatoase intre mese;
  • Folosirea aplicatiilor de monitorizare a caloriilor, care calculeaza si necesitatile energetice ale metabolismului bazal;
  • Portionarea farfuriilor, dupa regula: un sfert de farfurie trebuie sa fie reprezentata de sursa de proteine, un sfert de sursa de glucide si grasimi sanatoase, iar jumatate cu legume;
  • Inregistrarea obiceiurilor alimentare nesanatoase si constientizarea motivelor pentru care s-ar putea intampla excesul alimentar (traume emotionale, nevoia de siguranta si altele);
  • Optarea pentru alimente hranitoare, cu profil nutritional complex, bogate in macronutrienti si micronutrienti sanatosi;
  • Managementul stresului: stresul reprezinta unul dintre principalele motive pentru excesele alimentare si mancatul emotional. Identificarea stresorilor, urmata de adoptarea strategiilor eficiente de gestionare a acestora, reduce tendinta de a manca pe fond emotional in perioada tensionata.

Excesul alimentar reprezinta o problema subestimata, insa care are potentialul de a evolua intr-o gama variata de patologii si disfunctii fiziologice. Cu pasi mici, dar siguri, comportamentele alimentare nesanatoase pot fi gestionate cu succes, iar excesele alimentare tinute sub control.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Efi-Digest x 20cpr. film.

    Naturalis Efi-Digest X 20 comprimate filmate

      Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, ideal in tulburarile digestive cauzate de o secretie insuficienta de enzime pancreatice, fiind indicat in cazul meselor copioase,…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Carboment x 30 caps

    Naturalis Carboment X 30 capsule

    Carboment este un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante…