Fluor: ce este, surse, beneficii si posibile riscuri

Fluor: ce este, surse, beneficii si posibile riscuri Fluor: ce este, surse, beneficii si posibile riscuri

Ultima actualizare: 5 februarie 2024

fluor

Fluorul este un mineral care se gaseste in mod natural in sol, apa si alimente. De asemenea, este produs in mod artificial pentru a fi adaugat in apa de baut, pasta de dinti, apa de gura si diverse produse chimice.

In multe tari, autoritatile introduc fluor in apa de la reteaua municipala, deoarece studiile au aratat ca adaugarea acestui mineral in zonele in care nivelurile de fluor din apa sunt scazute poate reduce prevalenta cariilor dentare la populatia locala.

Cariile dentare reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate in randul copiilor. Deoarece multi oameni la nivel mondial nu isi permit costul controalelor dentare regulate, adaugarea de fluor poate oferi atat beneficii de sanatate, cat si materiale celor care au nevoie de ele.

Cu toate acestea, au aparut anumite ingrijorari cu privire la efectul fluorului asupra sanatatii, cum ar fi probleme la nivelul oaselor, dintilor si al dezvoltarii neurologice.

La ce varsta este cel mai important aportul de fluor?

Sugarii si copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 16 ani au nevoie de o cantitate adecvata de fluor. Fluorul este important atat pentru dezvoltarea dintilor in curs de formare, cat si a dintilor care au erupt deja.

Specialistii in stomatologie le recomanda parintilor sa tina sub control aportul de fluor la sugari si copiii mici.

 


Ce este fluorul?

Fluorul este un mineral natural care se gaseste in multe alimente si in apa. In stomatologie, furnizorii de servicii medicale folosesc fluor pentru a intari dintii si pentru a reduce riscul de aparitie a cariilor.

In fiecare zi, smaltul dentar (stratul exterior protector al dintilor) castiga si pierde anumite cantitati de minerale. Nivelurile de minerale se reduc din cauza faptului ca acizii - formati din bacterii, placa dentara si zaharuri din gura - ataca smaltul. Acest proces se numeste demineralizare. Pentru a realiza procesul de remineralizare este important sa consumati alimente si apa care contin minerale - cum ar fi fluor, calciu si fosfor. Cariile dentare apar in urma unei remineralizari insuficiente.

Fluorul dentar ajuta la prevenirea cariilor dentare, facandu-va smaltul mai rezistent la atacurile alimentelor acide. De asemenea, inverseaza degradarea timpurie.

Utilizarile fluorului

In multe tari, fluorul se gaseste in sursele de apa si este adaugat la apa potabila. In plus, este utilizat in urmatoarele produse dentare:

  • pasta de dinti
  • plombe dentare
  • geluri si apa de gura
  • unele tipuri de ata dentara
  • suplimente cu fluor, recomandate in zonele in care apa nu este fluorurata

Foramen Seda Interdental ata interdentara cu microfilamente este un produs ideal care poate fi folosit si pentru curatarea aparatelor dentare.

Sursele non-dentare de fluor sunt:

  • medicamentele care contin compusi perfluorurati
  • alimentele si bauturile preparate cu apa care contine fluor
  • pesticidele

Expunerea in exces la fluor poate fi cauzata de:

  • fluorizarea apei publice
  • concentratiile mari de fluor din apa dulce naturala
  • folosirea apei de gura sau a pastei de dinti cu fluor
  • consumul de apa imbuteliata netestata
  • administrarea necorespunzatoare a suplimentelor cu fluor
  • unele alimente

Ce beneficii are fluorul?

Specialistii in stomatologie sustin ca fluorul este benefic pentru oameni, deoarece:

  • reduce cariile dentare cu 20 pana la 40 la suta
  • protejeaza impotriva cariilor
  • este sigur si eficient
  • ajuta la economisirea banilor folositi pentru tratamentele stomatologice
  • este natural

Foramen Clorhexidina apa de gura contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala responsabile de aparitia cariilor, dar si a altor probleme de sanatate.

Fluorul este prezent in apa naturala. Potrivit specialistilor, adaugarea de fluor este similara cu fortificarea laptelui cu vitamina D, a sucului de portocale cu calciu sau a cerealelor cu vitamine B si acid folic.

Studiile continua sa arate ca adaugarea de fluor in apa este benefica pentru sanatatea dentara. In urma unei analize din 2015 s-a constatat ca introducerea fluorului in apa a avut urmatoarele efecte:

  • Copiii au avut cu 35% mai putini dinti de lapte cariati, lipsa sau obturati.
  • A existat o crestere cu 15% a numarului de copii fara carii la nivelul dintilor de lapte.
  • Proportia copiilor fara carii la dintii permanenti a crescut cu 14%.

Aplicarea fluorului pe dintii copiilor poate preveni sau incetini cariile.

Cum functioneazã?

Fluorul previne cariile dentare prin:

  • modificarea structurii smaltului in curs de dezvoltare la copiii cu varsta sub sapte ani, astfel incat acesta sa fie mai rezistent la atacul alimentelor acide
  • asigurarea unui mediu in care se formeaza smalt de mai buna calitate, care este mai rezistent la atacul alimentelor acide
  • reducerea capacitatii bacteriilor din placa dentara de a produce acid

Foramen pasta de dinti cu carbune activ este o pasta de dinti pentru albire foarte eficienta pentru curatarea placii dentare.

Prevenirea cariilor dentare implica urmatoarele procese:

Protectie impotriva demineralizarii

Atunci cand bacteriile se combina cu zaharurile la nivelul gurii, se produce acid. Acest acid poate eroda smaltul dintilor si ii poate deteriora. Fluorul poate proteja dintii de demineralizarea cauzata de acid.

Remineralizarea

Daca acidul a provocat deja unele daune la nivelul dintilor, fluorul se acumuleaza in zonele demineralizate si incepe sa intareasca smaltul, dand nastere procesului de remineralizare.

Cine beneficiaza cel mai mult de efectele fluorului?

Toata lumea poate beneficia de protectie dentara suplimentara, insa persoanele care pot beneficia cel mai mult de efectele fluorului sunt cele care:

  • obisnuiesc sa ia mai multe gustari pe parcursul zilei
  • au o igiena dentara precara
  • au acces redus sau inexistent la un dentist
  • consuma des alimente bogate in zaharuri sau carbohidrati
  • au plombe dentare, coroane sau aparate dentare
  • au sau au avut carii dentare

fluor-beneficii

Riscuri potentiale ale fluorului

Expunerea la concentratii mari de fluor in timpul copilariei, cand dintii se afla in plin proces de dezvoltare, poate cauza o forma usoara de fluoroza dentara. Printre semnele specifice ale fluorozei dentare se numara decolorarile sau hiperpigmentarile (galben-brune) sub forma de pete la nivelul smaltului. Acest lucru nu afecteaza sanatatea dintilor, insa decolorarea poate fi vizibila.

Alaptarea sugarilor sau prepararea formulei de lapte praf cu apa fara fluor poate ajuta la protejarea copiilor mici de fluoroza. In plus, copiii cu varsta sub sase ani nu trebuie sa foloseasca apa de gura care contine fluor. Copiii trebuie supravegheati atunci cand se spala pe dinti pentru a nu inghiti pasta de dinti.

Fluoroza scheletala

Expunerea excesiva la fluor poate provoca o boala osoasa cunoscuta sub numele de fluoroza scheletala. De-a lungul multor ani, acest lucru poate cauza durere si leziuni ale oaselor si articulatiilor.

Oasele se pot intari si pot deveni mai putin elastice, iar acest lucru poate creste riscul de fracturi. Daca oasele se ingroasa si tesutul osos se acumuleaza, acest lucru poate contribui la afectarea mobilitatii articulatiilor.

Probleme la nivelul glandelor paratiroide

In unele cazuri, excesul de fluor poate afecta glanda paratiroida, provocand hiperparatiroidism, o eliberare necontrolata de hormoni paratiroidieni. Acest lucru poate duce la epuizarea calciului din structurile osoase si la aparitia unor concentratii mai mari de calciu in sange.

fluor-riscuri-glande-paratiroide

Un nivel mai redus de calciu in oase creste riscul de fracturi.

Probleme neurologice

In 2017, a fost publicat un raport care sugereaza ca expunerea la fluor inainte de nastere ar putea duce la capacitati cognitive mai reduse in viitor.

Cercetatorii au masurat nivelurile de fluor la 299 de femei in timpul sarcinii si la copiii lor cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani. Ei au testat capacitatea cognitiva la varsta de patru ani si intre sase si 12 ani. Copiii care au avut niveluri mai mari de fluor in organism au inregistrat rezultate mai slabe la testele IQ.

fluor-riscuri-probleme-neurologice

In 2014, specialistii au sustinut ca fluorul este o neurotoxina care ar putea fi periculoasa pentru dezvoltarea copilului, impreuna cu alte zece substante chimice industriale, cum ar fi plumbul, arsenicul, toluenul si metilmercurul.

Alte probleme de sanatate

Potrivit Asociatiei Internationale de Medicina Orala si Toxicologie (IAOMT), o organizatie care militeaza impotriva utilizarii fluorului adaugat, acesta poate contribui, de asemenea, la urmatoarele probleme de sanatate:

  • acnee si alte probleme ale pielii
  • probleme cardiovasculare, cum ar fi arterioscleroza si calcificarea arteriala, hipertensiune arteriala, leziuni miocardice si insuficienta cardiaca
  • probleme de reproducere, cum ar fi fertilitatea redusa si pubertatea timpurie la fete
  • disfunctie tiroidiana
  • probleme medicale care afecteaza articulatiile si oasele, cum ar fi osteoartrita, cancerul osos si disfunctia articulatiei temporo-mandibulare
  • probleme neurologice, care pot duce la ADHD

 

 

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/154164

https://www.healthline.com/health/what-is-fluoride

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11195-fluoride

https://www.healthline.com/nutrition/fluoride-good-or-bad

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Seda Dental ata dentara cu microfilamente

    Foramen Seda Dental ata dentara

    Ata dentara cu microfilamente ce se adapteaza spatiilor dintre dinti - 25 m Mod de folosire:  1. Rupeti 25 cm de ata dentara; 2. Rulati capetele pe degetele mijlocii ale mainilor; 3. Introduceti…

  • 3 la pret de 2
    Foramen Clorhexidina apa de gura 250 ml - 019

    Foramen Clorhexidina apa de gura X 250 ml

    Foramen Clorhexidina apa de gura este destinata igienizarii cavitatii bucale. Contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala responsabile de aparitia cariilor, dar si…