Menopauza precoce – diagnostic si tratament

Menopauza precoce – diagnostic si tratament Menopauza precoce – diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 4 iulie 2023

La majoritatea femeilor, menopauza se instaleaza intre 45 si 55 de ani. Aceasta etapa este una fireasca in viata oricarei femei, fiind caracterizata prin oprirea menstruatiei, dar si de o serie de schimbari hormonale.

Atunci cand menopauza apare inainte de varsta de 45 de ani, atunci aveti de-a face cu menopauza precoce. Cauzele care stau la baza aparitiei acestei conditii sunt multiple. Puteti trece prin acest tip de menopauza din cauza unor probleme de sanatate, a anumitor tipuri de tratament sau dupa ce ati suferit o interventie chirurgicala de indepartare a ovarelor. Simptomele acesteia sunt asemanatoare menopauzei normale. Cu toate acestea, intensitatea simptomelor in menopauza precoce poate fi mai severa, acestea neavand o gradualitate.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Prin intermediul acestui articol, veti intelege ce inseamna menopauza precoce si care sunt factorii sai de risc, dar si cum este stabilit diagnosticul si care este tratamentul recomandat de medic.

Ce inseamna menopauza precoce?

Menopauza precoce apare atunci cand ovarele femeii se opresc din a mai ovula inainte de varsta de 45 de ani. In acest caz, menstruatia se opreste. Desi nu este o afectiune care apare foarte des, menopauza precoce apare la 1% dintre femei. Cand se instaleaza acest tip de menopauza, functia de reproducere dispare definitiv.

Factori de risc pentru menopauza precoce

Factorii de risc pentru menopauza precoce sunt urmatorii:

  • interventiile chirurgicale – femeile care sufera interventii chirurgicale din sfera ginecologica (indepartarea unui ovar sau a uterului) sunt predispuse la a dezvolta menopauza prematura, din cauza scaderii cantitatii de estrogen si progesteron din corp;
  • chimioterapie si radioterapie – aceste tipuri de tratament dauneaza tesutului ovarian si pot provoca menopauza precoce;
  • aberatii cromozomiale – sindromul Turner, de exemplu, afecteaza modul in care functioneaza ovarele si poate declansa menopauza;
  • afectiuni ale glandei tiroide;
  • fumatul;
  • epilepsia;
  • boli autoimune.

Cauze menopauza precoce

Exista o serie de cauze cunoscute pentru menopauza precoce, dar uneori cauzele acesteia nu pot fi determinate sau pot fi identificate cu greu. Principalele cauze ce provoaca menopauza precoce sunt urmatoarele:

  • factorii genetici – atunci cand nu pot fi identificate cauzele concrete pentru instalarea acestui tip de menopauza, atunci aceasta este determinata de factorii genetici. Varsta la care intrati la menopauza este de obicei aceeasi cu a precedesoarelor.
  • stilul de viata – anumite vicii pot afecta perioada in care se instaleaza menopauza precoce. De exemplu, fumatul afecteaza nivelul de estrogeni din organism si poate contribui la instalarea acestui tip de menopauza. Exista studii care arata ca si indicele de masa corporala poate contribui la aparitia menopauzei precoce. Femeile care sunt foarte slabe au depozite de estrogeni scazute, care se vor consuma foarte rapid si vor contribui la instalarea menopauzei. In plus, o alimentatie care se bazeaza in general pe vegetale, lipsa activitatii fizice si expunerea redusa la soare pot provoca instalarea mai rapida a menopauzei.
  • aberatii cromozomiale – ovarele femeilor care se nasc cu sindromul Turner nu functioneaza corespunzator. De aceea, acestea sunt mai predispuse la menopauza precoce. Alte probleme cromozomiale pot cauza aparitia acestui tip de menopauza, cum ar fi disgeneza gonadala. In acest caz, ovarele nu functioneaza absolut deloc. De asemenea, femeile care sufera de sindromul X fragil sau care sunt purtatoare ale bolii pot avea menopauza precoce. Acest sindrom se transmite ereditar.
  • boli autoimune – menopauza precoce poate fi cauzata de anumite boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau afectiuni ale glandei tiroide. In acest caz, sistemul imunitar confunda o parte a corpului cu un „invadator” si o ataca. Asadar, inflamatia cauzata in urma acestei actiuni poate afecta ovarele. Daca ovarele nu mai functioneaza, se va instala menopauza.
  • epilepsia – daca aveti epilepsie, este foarte probabil sa experimentati insuficienta ovariana primara, care duce la aparitia menopauzei.
  • tratamente recomandate pentru cancer – chimioterapia sau radioterapia efectuata in zona pelvisului va poate afecta ovarele si cauza oprirea functionarii acestora pentru totdeauna sau doar pentru o perioada. Daca menstruatia se opreste pentru o perioada mai lunga de 12 luni, inainte de varsta de 45 de ani, ca urmare a unui astfel de tratament, atunci s-a instalat menopauza prematura.
  • interventii chirurgicale de indepartare a unui ovar sau a uterului – desi menopauza nu se instaleaza imediat, din cauza nivelului scazut de hormoni, este posibil sa se instaleze menopauza precoce.

Ginkgo biloba de la Naturalis este un supliment alimentar care actioneaza benefic asupra peretilor vasculari, crescandu-le elasticitatea si imbunatatind circulatia sangelui, in special la nivelul vaselor mici.

Diagnosticul de menopauza precoce

Diagnosticul pentru menopauza precoce este stabilit de catre medic in urma unui examen complet care analizeaza istoricul familial, simptomele existente, dar si rezultatele analizelor de sange. Pentru a stabili acest diagnostic, medicul va solicita efectuarea unui test de urina, prin intermediul caruia se va depista existenta hormonului foliculostimulent sau FSH. Acest hormon este specific menopauzei, dar si menopauzei precoce.

Evaluarea hormonala pe care o va propune medicul cuprinde si analiza cocentratiilor de testosteron, progesteron si estradiol. De asemenea, acesta va evalua si nivelul hormonului luteinizant. Pe langa analizele de sange, medicul va analiza si ecografic cat de redusa este activitatea foliculara si daca epiteliul endometrial este atrofiat. In baza concluziilor ecografice, medicul va avea informatii aditionale pentru a stabili diagnosticul de menopauza precoce.

Tratament menopauza precoce

Tratamentul pentru menopauza precoce va fi personalizat in functie de cauzele care au dus la aparitia acestei afectiuni. Una dintre optiunile de tratament pe care medicul o poate propune o reprezinta combinarea pilulelor contraceptive cu terapia hormonala. Medicul poate propune acest tratament pana la atingerea varstei la care se instaleaza in mod normal menopauza. Prin aceasta abordare, pacienta este protejata de aparitia timpurie a osteoporozei si a altor conditii care se pot dezvolta dupa menopauza.

In cazul in care ati fost diagnosticata cu un anumit tip de cancer, cum ar fi cancerul de san, tratamentul hormonal nu este recomandat. Medicul va identifica alte optiuni de tratament si schimbari ale stilului de viata care va vor ajuta sa va protejati sanatatea. De asemenea, medicul poate face si alte recomandari, care va vor ajuta sa mentineti un tonus bun, chiar si dupa instalarea menopauzei:

  • suplimentarea aportului de vitamina D si calciu, pentru a preveni osteoporoza;
  • introducerea mai multor fructe si legume in dieta;
  • activitate fizica regulata, pentru a avea mai multa energie;
  • geluri de hidratare si alte remedii naturale, care vor preveni inflamatiile ce pot aparea in zona intima;
  • lotiuni hidratante, cu acid hialuronic si glicerina, ce vor ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii.

In perioadele stresante, precum cele in care avem de dat examene sau cand avem de dus la bun sfarsit anumite proiecte profesionale, dar si cand apare „astenia de primavara”, este foarte important sa avem grija de sistemul nostru imunitar. Sustinatorul nostru este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi si are un gust delicios de capsune. Tonico forte nu contine zahar (cu indulcitor), contine o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) si vitamina B12.

Riscuri asociate cu menopauza precoce

Persoanele care trec prin menopauza precoce tind sa aiba simptome mai severe decat in cazul instalarii menopauzei normale. Aceste simptome pot duce la disfunctii sexuale si la scaderea apetitului sexual.

In plus, persoanele care experimenteaza aceasta situatie vor petrece mai multi ani fara a se bucura de beneficiile aportului ridicat de estrogeni. Astfel, sunteti mai predispuse la a dezvolta anumite probleme de sanatate, cum ar fi:

  • osteoporoza;
  • afectiuni cardiovasculare;
  • depresie;
  • anumite probleme neurologice, precum dementa sau boala Parkinson.

Cand se instaleaza menopauza precoce, este important sa intelegeti efectele acesteia si modul in care poate fi gestionata. Impactul acesteia pentru organism, dar si pentru psihic este major. Asadar, intelegerea simptomelor si diminuarea manifestarilor va vor ajuta sa treceti cu bine peste aceasta perioada. De asemenea, prin cunoasterea factorilor de risc si a cauzelor care pot produce menopauza precoce, puteti intarzia cat mai mult posibil aparitia acesteia.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21138-premature-and-early-menopause#management-and-treatment

https://www.webmd.com/menopause/guide/premature-menopause-symptoms

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634232/

https://www.nhs.uk/conditions/early-menopause/#:~:text=Causes%20of%20early%20menopause&text=chromosome%20abnormalities%20%E2%80%93%20such%20as%20in,but%20this%20is%20very%20rare

https://www.healthline.com/health/menopause/risk#prevention

https://www.healthdirect.gov.au/early-menopause

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Ginkgo biloba 40mg x 20cps.

    Naturalis Ginkgo biloba X 20 capsule

      Naturalis Ginkgo biloba 40 mg contine extract standardizat din frunzele arborelui Ginkgo biloba, originar din Asia. Ginkgo biloba este una dintre cele mai utilizate plante, efectele benefice ale…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…