Suplimentele cu zinc: cine ar trebui sa le ia si in ce doze

Suplimentele cu zinc: cine ar trebui sa le ia si in ce doze Suplimentele cu zinc: cine ar trebui sa le ia si in ce doze

Ultima actualizare: 13 decembrie 2023

Tot mai multe persoane incep sa-si indrepte atentia in ultima vreme catre suplimentele cu zinc. Pe buna dreptate. Zincul este unul dintre cele mai abundente oligoelemente din corpul uman si joaca roluri-cheie in aproape fiecare aspect al sanatatii noastre. Poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa-l retinem cand vine vorba de zinc este acela ca el participa nemijlocit la sintetizarea corecta a ADN-ului. Asadar, este necesar pentru insasi matricea vietii.

Informatii despre zinc

Dincolo de faptul ca este necesar pentru replicarea ADN-ului, zincul este implicat in multiple alte feluri in buna functionare a organismului. De plilda, acest microelement este cofactor pentru mai bine de 300 de enzime diferite, cu specializari foarte variate. De-a lungul timpului, cercetarile i-au pus in evidenta mai multe beneficii. Iata cateva dintre cele mai notabile:

Imbunatateste activitatea sistemului imunitar

Multe medicamente fara prescriptie medicala (OTC) si remedii naturale au in compozitia lor zinc, datorita capacitatii acestuia de a stimula functia imunitara si de a combate inflamatia. Studiile recente au demonstrat ca zincul poate imbunatati activitatea sistemului imunitar, ajutand organismul sa activeze limfocitele T (celulele T). Potrivit unei metaanalize care a cuprins 28 de studii, administrarea unui supliment cu zinc ar putea sa previna sau sa amelioreze simptomele anumitor infectii ale tractului respirator si chiar sa scurteze durata acestora cu aproximativ 30%.

De asemenea, zincul poate actiona ca un antioxidant, reducand inflamatiile si protejand impotriva afectiunilor cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul.

Contribuie la controlul zaharului din sange

Zincul este bine cunoscut pentru rolul sau in gestionarea zaharului din sange si in secretia de insulina. Insulina este hormonul responsabil pentru transportul zaharului din sange catre tesuturi. Unele cercetari sugereaza ca zincul poate ajuta la mentinerea constanta a nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea sensibilitatii organismului la insulina.

Ajuta la combaterea acneei

Suplimentele cu zinc sunt adesea folosite pentru a trata afectiuni comune ale pielii, cum ar fi acneea. Deosebit de util pentru diminuarea simptomelor acneei usoare pana la moderate s-a dovedit a fi un tip de zinc numit sulfat de zinc. De altfel, studiile au relevat ca persoanele cu acnee au avut tendinta de a avea niveluri mai scazute de zinc in sange in comparatie cu cele fara acnee.

Suplimentele cu zinc sunt adesea preferate in fata altor metode de tratament, deoarece sunt ieftine, eficiente si asociate cu mult mai putine efecte secundare.

Sustine sanatatea inimii

Unele cercetari arata ca aportul optim de zinc poate imbunatati mai multi factori de risc pentru bolile de inima. O analiza a 24 de studii independente a relevata ca suplimentele cu zinc pot chiar sa scada nivelurile de colesterol total si LDL (rau), precum si trigliceridele din sange. Pe de alta parte, sunt studii care sugereaza ca suplimentele cu zinc ar putea ajuta la reducerea valorilor tensiunii arteriale sistolice, dar si ca nivelurile scazute de zinc seric se pot asocia cu un risc mai mare de boli coronariene.

Previne degenerarea maculara legata de varsta

Degenerescenta maculara este o boala oculara frecventa si una dintre principalele cauze ale pierderii vederii in intreaga lume. Suplimentele de zinc sunt adesea utilizate pentru a incetini progresia degenerescentei maculare legate de varsta (AMD) si pentru a ajuta la protejarea vederii. Un studiu realizat in 2014 pe 72 de persoane cu AMD a aratat ca administrarea zilnica a 50 mg de sulfat de zinc timp de 3 luni a incetinit progresia bolii. Alte studii releva ca zincul poate imbunatati fluxul de nutrienti in retina pentru a proteja impotriva bolii.

Poate creste fertilitatea la barbati

Mai multe studii au asociat carenta de zinc cu o slaba calitate a spermei. De exemplu, un studiu din Tarile de Jos a constatat ca barbatii au avut un numar mai mare de spermatozoizi dupa administrarea de sulfat de zinc si suplimente de acid folic. Intr-un alt studiu, cercetatorii au concluzionat ca aportul insuficient de zinc poate fi un factor de risc pentru infertilitatea masculina.

Administrarea de suplimente cu zinc – cand, de care si in ce doze?

Ca orice alte suplimente alimentare, si cele cu zinc au ca prima indicatie corectarea deficientelor nutritionale. Printre semnele care pot anunta un aport insuficient de zinc se numara oboseala, sensibilitatea la infectii din sfera ORL (nas, gat, urechi), pierderea apetitului, apatia sau chiar depresia, problemele tenului (acneea), unghiile fragile sau cu mici pete albe, caderea parului. De asemenea, suplimentele cu zinc pot fi administrate in scop profilactic, dar si drept adjuvante, la recomandarea medicului.

Pentru suplimentarea aportului de zinc, farmacistii Catena recomanda Naturalis Zinc. Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Inainte de a alege un supliment alimentar cu zinc, trebuie sa stiti ca sunt mai multe tipuri de zinc disponibile si ca intre acestea exista anumite diferente.

Iata cateva tipuri pe care pot fi gasite pe piata:

Gluconat de zinc. Fiind una dintre cele mai comune forme OTC, gluconatul de zinc este adesea utilizat in remedii pentru raceala.

Acetat de zinc. La fel ca gluconatul de zinc, acetatul de zinc este adesea adaugat in pastilele pentru raceala pentru a reduce simptomele si a accelera recuperarea.

Sulfat de zinc. Pe langa faptul ca ajuta la prevenirea deficientei de zinc, s-a demonstrat ca sulfatul de zinc reduce severitatea acneei.

Picolinatul de zinc. Exista date care arata ca organismul uman poate absorbi aceasta forma mai bine decat alte tipuri de zinc, inclusiv gluconatul de zinc si citratul de zinc.

Orotat de zinc. Aceasta forma este legata de un compus cunoscut sub numele de acid orotic. Este unul dintre cele mai comune tipuri folosite in suplimentele cu zinc de pe piata.

Citrat de zinc. Un studiu din 2014 a aratat ca acest tip de supliment este la fel de bine absorbit ca si gluconatul de zinc, dar are un gust mai putin amar.

In functie de acestea, suplimentele pot contine cantitati diferite de zinc elementar. De exemplu, sulfatul de zinc este format din 23% zinc elementar, astfel incat 220 mg de sulfat de zinc furnizeaza aproximativ 50 mg de zinc.

Cantitatea elementara este, de obicei, mentionata pe eticheta suplimentului, ceea ce permite determinarea cu usurinta a dozei care trebuie luata pentru a acoperi nevoile zilnice.

De cat de mult zinc avem nevoie

Cantitatea de zinc de care o persoana are nevoie depinde de varsta, sexul si perioada vietii in care se afla:

Perioada vietii

Doza zilnica recomandata de zinc (mg/zi)

0 – 6 luni

2

7 – 12 luni

3

1 – 3 ani

3

4 – 8 ani

4

9 – 13 ani

6

14 – 18 ani

Baieti

Fete

13

7

Maturitate

Barbati

Femei

14

8

Sarcina

10 – 11

Alaptare

11 – 12

Naturalis Vitamina C 1000 + Zinc este un supliment alimentar care ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar. Produsul contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, ajuta la mentinerea starii psihice.

Siguranta si efecte secundare

Suplimentele de zinc sunt, in general, bine tolerate, atata timp cat sunt administrate in mod corespunzator, fara a fi depasite dozajele recomandate. Totusi, la unele persoane administrarea lor a fost asociata cu unele efecte secundare adverse precum greata, varsaturi, diaree si dureri de stomac.

De asemenea, atunci cand zincul oral este administrat pe termen lung si in doze mari, acesta poate provoca deficienta de cupru. Persoanele cu niveluri scazute de cupru ar putea avea probleme neurologice, precum amorteala si slabiciune la nivelul bratelor si picioarelor.

Institutul National de Sanatate considera ca 40 mg de zinc pe zi este doza limita superioara pentru adulti si 4 mg de zinc pe zi pentru copiii cu varsta sub 6 luni.

Posibile interactiuni cu alte medicamente

Suplimentele cu zinc pot interactiona intr-un mod nedorit cu anumite medicamente. Pe lista cu posibile interactiuni regasim:

Unele antibiotice. Utilizarea zincului oral in timp ce luati antibiotice de tip chinolona sau tetraciclina poate interfera cu capacitatea acestora de a lupta impotriva bacteriilor. Administrarea antibioticului cu doua ore inainte sau la patru pana la sase ore dupa administrarea zincului poate minimiza acest efect.

Penicilamina. Utilizarea zincului pe cale orala cu penicilamina, medicament pentru poliartrita reumatoida, poate reduce capacitatea medicamentului de a ameliora simptomele afectiunii pentru care este folosit. Administrarea zincului cu cel putin doua ore inainte sau dupa administrarea medicamentului poate minimiza acest efect.

Diureticele tiazidice. Aceste medicamente pentru tensiunea arteriala cresc in mod semnificativ cantitatea de zinc pierduta prin urina.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/zinc-supplements#safety-side-effects

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112

https://www.healthdirect.gov.au/zinc