Cand sa apelati la medic? Semne ca bebelusul are nevoie de asistenta medicala

Cand sa apelati la medic? Semne ca bebelusul are nevoie de asistenta medicala Cand sa apelati la medic? Semne ca bebelusul are nevoie de asistenta medicala

Ultima actualizare: 15 septembrie 2023

Aparitia unui copil in viata de familie reprezinta o etapa minunata, dar poate presupune si multe provocari deseori neasteptate. Una dintre acestea o reprezinta a intelege nevoile bebelusului si a le traduce in fapte concrete: cand ii este foame, va plange, cand are un disconfort, va plange, si tot asa. Prin plans, bebelusii isi comunica nevoile mai mult sau mai putin importante. Uneori, parintii au tendinta de a supradimensiona anumite situatii, de a fi hiperprotectivi, de a interveni in fiecare aspect al cresterii si dezvoltarii bebelusului. Acest lucru este absolut normal, insa are potentialul de a fi solicitant si epuizant atat pentru parinti, cat si pentru bebelus.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

Un bebelus este sensibil si receptiv la stimulii din jurul sau. In aceasta etapa, el va incepe sa asimileze tot ce se intampla in mediul in care traieste. Implicit, este pentru prima data cand intra in contact cu agentii patogeni care sunt omniprezenti in mediul in care traim. Bebelusii nu au un sistem imunitar complet dezvoltat, motiv pentru care sunt foarte predispusi la infectii si episoade febrile. Totusi, multe dintre ele sunt usoare si nu ridica urgenta medicala imediata. In schimb, exista si situatii in care asistenta medicala este esentiala, pentru ca poate fi vorba despre afectiuni si patologii mult mai grave, care pot pune viata in pericol.


Proaspat parinte? Aflati care sunt semnele care arata ca bebelusul are nevoie de asistenta medicala

Poate fi destul de greu de spus daca un bebelus este indeajuns de bolnav incat sa necesite, fara intarziere, asistenta medicala. In esenta, el nu poate spune ca nu se simte in regula, ca se simte rau. Bebelusii vor raci sau vor avea infectii minore in primul an de viata. Cel mai important este sa aveti incredere in instinctul de parinte si, astfel, cu siguranta va veti da seama ca este ceva in neregula cu copilul dumneavoastra.

In continuare vor fi prezentate principalele semne care ar putea arata ca bebelusul are nevoie de asistenta medicala imediata.

Febra care nu scade

Febra reprezinta unul dintre principalele simptome asociate unei infectii (virale sau bacteriene) mai severe decat in mod obisnuit. In cazul in care febra depaseste 38°C si nu scade dupa ce au fost administrate antipiretice, solicitati de urgenta asistenta medicala. Daca bebelusul are intre 3-6 luni si prezinta simptome de raceala, nu ezitati sa faceti acest lucru cat mai rapid. Daca are intre 6-24 de luni, are febra, dar nu si simptome de raceala, puteti astepta 24 de pentru a urmari evolutia. In cazul in care febra nu scade, solicitati asistenta medicala.

Este letargic sau fara cunostinta

Daca observati ca bebelusul dumneavoastra este letargic, nu raspunde la stimuli, atunci cand il atingeti sau ii vorbiti, contactati serviciile medicale de urgenta. Poate fi ridicata suspiciunea de afectare neurologica profunda, fiind necesara expertiza de specialitate a medicului.

Bebelusul are convulsii

Convulsiile sunt contractii musculare generalizate cu debut brusc, involuntare, determinate de descarcari electrice anormale la nivelul creierului. Exista mai multe cauze ale acestora, insa in situatia in care se ajunge la un astfel de scenariu este vorba deja despre o afectare semnificativa a structurilor cerebrale. Uneori, convulsiile pot fi un semn de meningita, cele mai multe cazuri de meningita virala aparand in randul copiilor sub 5 ani, inclusiv bebelusi.

Alinan Happy drink este o bautura indicata sugarilor si copiilor pentru a trata colicile abdominale, si pentru a regla tranzitul intestinal.

Vomita de fiecare data cand mananca sau bea si are diaree

Uneori este firesc ca bebelusul sa vomite sau sa aiba scaune moi. In schimb, daca frecventa lor este foarte mare si vomita de fiecare data cand mananca sau bea ceva, este vital sa mergeti cat mai rapid la medic. Diareea, in combinatie cu starile de voma, duc la starea de deshidratare, cu implicatii semnificative asupra integritatii organismului. Prezenta de sange in scaun este un alt semn ingrijorator care necesita interventie specializata.

Nu poate bea sau suge de la san

Daca bebelusul nu poate inghiti sau suge de la san, trebuie sa apelati la asistenta medicala. Nu puneti acest comportament pe seama faptului ca ar fi satul, deoarece bebelusii tind sa fie foarte mancaciosi in aceasta perioada. Lipsa hidratarii si aportului caloric necesar, pe o perioada lunga de timp, poate avea repercursiuni negative asupra cresterii si dezvoltarii sale fizice si cognitive.

Prezinta dereglari de comportament

Daca bebelusul este neobisnuit de somnoros, se trezeste greu, este apatic, excitat, adoarme greu sau plange necontrolat si este greu de consolat, nu ezitati sa va adresati serviciilor medicale. Ar putea fi vorba despre o afectiune care nu prezinta simptome imediate, insa care ar putea sa fie diagnosticata prin teste de specialitate.

A inghitit ceva

Daca bebelusul a inghitit ceva periculos, cum ar fi anumite substante chimice, obiecte, jucarii sau orice altceva care ar putea cauza probleme, solicitati de urgenta asistenta medicala. Uneori poate fi vorba doar despre cateva minute care fac o diferenta semnificativa. Nu il lasati pe micut nesupravegheat in timp ce se joaca. De preferat ar fi sa nu aiba acces la jucarii pe care le poate introduce in gura sau nas.

Are respiratia ingreunata si suieratoare

In cazul in care bebelusul pare sa respire mai greu, sa aiba o respiratie zgomotoasa, ar putea fi vorba despre o infectie respiratorie care necesita tratament. Adresati-va medicului, astfel incat sa poata fi pus la punct un plan specific si eficient de tratament.

A suferit un traumatism mecanic major

In cazul in care copilul a cazut, s-a lovit si sangereaza abundent, nu ezitati sa mergeti la medic. Daca pare a avea vreun membru lupt, dislocat sau luxat, ar trebui cu atat mai mult sa solicitati asistenta medicala. Unele cazaturi sunt inofensive si absolut normale, insa nu si acelea in care bebelusul sangereaza abundent si pentru perioade lungi de timp.

Ii apar eruptii cutanate

Eruptiile cutanate pot ridica suspiciunea unei game variate de infectii si afectiuni sistemice. In cazul in care ii apar, dar nu pot fi puse pe seama unei iritatii sau alergii, mergeti la medic. Prin teste specifice si consultatie, va putea da un diagnostic si, daca este necesar, elabora tratament. Pielea bebelusilor este deosebit de sensibila, insa trebuie retinut faptul ca pielea este un marker fidel al starii de sanatate a organismului.

Are scaune mult mai rar decat de obicei

Daca pe parcursul mai multor zile observati faptul ca bebelusul are mult mai putine scaune sau are probleme in a le elimina, contactati medicul. S-ar putea sa observati si faptul ca abdomenul sau este destins sau mai tare, semn ca ar putea fi constipat. Va plange necontrolat, fiind deosebit de greu de linistit, ceea ce inseamna ca se afla intr-un disconfort fizic si psihic semnificativ.

Plange necontrolat si nu poate fi linistit

In cazul in care bebelusul plange necontrolat, deosebit de mult, intr-un ton mult mai ascutit, ar putea fi vorba despre un disconfort semnificativ pe care il resimte. Daca nu poate fi linistit, cel mai recomandat este sa solicitati asistenta medicala deoarece poate fi vorba despre o afectiune care nu poate fi identificata prin examinare fizica.

In cazul in care credeti ca este expus unui risc

Daca din anumite motive credeti ca bebelusul dumneavoastra a fost expus riscului unei infectii (a intrat in contact cu o persoana bolnava, de exemplu) cu anumite bacterii sau virusuri, puteti solicita asistenta medicala precoce, pentru a interveni din timp asupra unor astfel de cazuri. De asemenea, nu uitati ca pentru o imunitate puternica, vaccinarea in primii ani de viata este vitala.

Surse

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20047793
  2. https://www.nct.org.uk/baby-toddler/your-babys-health/what-watch-out-for/when-call-doctor-about-your-baby
  3. https://health.clevelandclinic.org/when-to-call-the-doctor-for-your-newborn-baby/
  4. https://www.emmasdiary.co.uk/baby/baby-health-and-illnesses/advice-on-when-the-doctor-needs-calling
  5. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/how-to-tell-if-your-child-is-sick
  6. https://www.verywellhealth.com/when-to-take-your-child-to-the-doctor-770777
  7. https://www.webmd.com/parenting/baby/features/when-call-pediatrician
  8. https://kidshealth.org/en/parents/mednewborn.html

 

Farmacistul Catena va recomanda: