Reactiile alergice la antibiotice: cum sa le recunoasteti si sa le gestionati corect

Reactiile alergice la antibiotice: cum sa le recunoasteti si sa le gestionati corect Reactiile alergice la antibiotice: cum sa le recunoasteti si sa le gestionati corect

Ultima actualizare: 8 septembrie 2023

Daca inainte de momentul descoperirii antibioticelor, orice infectie era un temeinic motiv de ingrijorare, dupa introducerea acestor medicamente in tratamentul pacientilor se poate spune ca istoria medicinei s-a schimbat radical. De la momentul respectiv, antibioticele au salvat milioane de vieti, devenind principala metoda de tratament a infectiilor bacteriene.

Exista insa si cateva inconveniente legate de utilizarea acestui tratament, iar unul dintre acestea este alergia la antibiotice. Aceasta nu apare in cazul tuturor pacientilor, ci doar in anumite situatii, cand sistemul imunitar reactioneaza in mod neobisnuit la substantele active din antibiotice sau cele rezultate din actiunea acestora, dand nastere unor simptome ce pot varia in intensitate, de la caz la caz.

Mai precis, alergia la antibiotice se poate manifesta prin simple mancarimi si eruptii cutanate, dar in cazurile mai grave se poate ajunge si la soc anafilactic, o reactie foarte severa, cu potential letal.

Asadar, alergia la antibiotice este o problema care nu trebuie ignorata, iar din acest motiv am ales-o ca tema pentru acest material.

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.


Despre alergia la antibiotice

Alergia la antibiotice poate aparea dupa administrarea unui medicament din aceasta categorie, ca o reactie imunitara anormala a organismului. In functie de fiecare persoana care are o astfel de problema, de substanta activa din compozitia medicamentului si de cantitatea administrata, reactiile specifice alergiei la antibiotice pot varia ca intensitate si forma de manifestare.

De asemenea, astfel de variatii pot sa apara si in cazul aceleiasi persoane, pentru ca este posibil ca alergia la antibiotice sa se declanseze ca urmare a administrarii unor medicamente, in timp ce alte produce din aceeasi clasa sunt bine tolerate de organism.

Cea mai frecventa si totodata cea mai periculoasa forma de alergie la antibiotice este alergia la penicilina.

Care sunt cauzele alergiei la antibiotice

Exista doua posibile explicatii pentru aparitia reactiilor specifice alergiei la antibiotice, insa pana la acest moment, nu s-a putut stabili de ce unele persoane au astfel de probleme, iar altele nu. Cauzele alergiei la antibiotice sunt insa clare, dupa cum veti putea constata din cele ce urmeaza.

Raspunsul imunitar exagerat

Aceasta este principala cauza atat pentru alergia la antibiotice, cat si pentru alte tipuri de alergii si se intampla deoarece, odata ajunsa in organism, substanta activa din medicament se transforma in antigen. Mai exact, devine o substanta pe care sistemul imunitar nu o recunoaste ca fiind proprie organismului si o percepe ca pe o amenintare. Prin urmare, produce un numar sporit de anticorpi specifici si celule imunitare, care se raspandesc in corp si genereaza, la randul lor, eliberarea unor substante chimice cum ar fi histamina.

Aceste substante sunt cele care determina aparitia reactiilor specifice alergiei la antibiotice, fiind responsabile si de intensitatea acestora.

Reactiile chimice

Se poate intampla de multe ori ca alergia la antibiotice ca nu fie declansata de substantele active ale medicamentului, ci de substantele rezultate in urma reactiilor chimice pe care acestea le provoaca in organism.

Odata patruns in organism, antibioticul depisteaza bacteriile care au provocat infectia si incepe sa actioneze impotriva acestora. In timpul acestui proces au loc o serie de transformari chimice in organism, in urma carora pot aparea anumiti compusi chimici care nu au existat pana la acel moment in organism.

Acestia au o structura chimica diferita de cea a medicamentului, iar in cazul unor persoane cu alergie la antibiotice sunt percepute de sistemul imunitar ca antigeni, si astfel se activeaza mecanismul de aparare descris mai sus.

Ce factori de risc influenteaza alergia la antibiotice

Alergia la antibiotice poate afecta pe oricine, insa exista anumiti factori care pot creste riscul aparitiei unor reactii neplacute dupa administrarea unui astfel de medicament. Iata in continuare care sunt principalii factori de risc asociati alergiei la antibiotice:

Istoricul familial

Alergia la antibiotice are o componenta genetica, astfel ca persoanele care au in familie rude apropiate ce sufera de o astfel de problema, sunt predispuse unui risc sporit de a dezvolta reactii nedorite dupa administrarea unui medicament din categoria antibioticelor. Asadar, predispozitia genetica pentru alergia la antibiotice poate fi ereditara si deci poate fi transmisa mai departe copiilor.

Alte tipuri de alergii

Alergia la antibiotice nu este neaparat singurul tip de alergie pe care il poate avea o persoana, dar riscul este mai crescut in cazul celor care sufera de alte probleme de acest gen. Mai exact, daca aveti alergie la polen, la anumite alimente sau substante, sunt riscuri mai mari sa manifestati si alergie la antibiotice, in cazul in care va fi nevoie sa urmati un astfel de tratament.

Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar.

Tipul de antibiotic

Anumite clase de antibiotice sunt asociate cu un risc mai mare de reactii alergice, iar in acest sens ne referim la penicilina si cefalosporine. Pe de alta parte, medicamentele din categoria sulfamidelor si macrolidelor par sa fie mai bine tolerate de organism, iar cazurile de alergie la antibiotice aparute dupa un astfel de tratament sunt mult mai rare si mai putin severe.

Dozele administrate si durata tratamentului

Un tratament prelungit sau administrarea unor doze mari dintr-un anumit medicament amplifica riscul de a declansa reactii specifice alergiei la antibiotice.

Varsta

Copiii si varstnicii constituie categoriile de varsta cele mai predispuse sa dezvolte alergie la antibiotice. In primul caz, aceasta predispozitie se urmarea faptului ca sistemul imunitar este inca insuficient dezvoltat, in timp ce varstnicii se situeaza la polul opus, avand un sistem imunitar slabit, care ii face mai vulnerabili.

Cum sa recunoasteti rapid si usor reactiile alergice la antibiotice

Asa cum spuneam, simptomele alergiei la antibiotice difera ca manifestare si grad de intensitate de la caz la caz, in functie de sensibilitatea fiecarei persoane, tipul de antibiotic, doza administrata si o serie de alti factori.

Cu toate acestea, manifestarile comune care apar in astfel de situatii constau in eruptii cutanate, insotite de multe ori de prurit (mancarime). De asemenea, pot aparea si edeme, adica inflamarea anumitor zone ale pielii.

In cazul anumitor persoane, reactiile alergice se pot manifesta prin lacrimare si mancarimi la nivelul ochilor, precum si prin rinoree. Nu in ultimul rand, o alta manifestare specifica alergiei la antibiotice poate fi si febra.

Acestea sunt simptomele comune, specifice cazurilor usoare, dar sunt posibile si situatii mai grave, in care alergia la antibiotice poate genera soc anafilactic. Cele mai multe socuri anafilactice au fost generate de alergia la penicilina, iar aproximativ 10% din cazuri s-au soldat cu deces.

Semnele specifice unui soc anafilactic sunt respiratia ingreunata si zgomotoasa, inflamarea limbii si a gatului, voce ragusita, dificultati de vorbire, paloare, stari de ameteala, convulsii si pierderea cunostintei.

Simptomele alergiei la antibiotice nu trebuie ignorate sub nicio forma, deci orice reactie adversa care apare dupa administrarea unui astfel de tratament trebuie raportata medicului. De asemenea, daca aveti antecedente de alergie la anumite antibiotice, nu ezitati sa comunicati acest lucru medicului, in cazul in care trebuie sa urmati un alt tratament de acest gen.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc x 20 compr. eff.

    Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc X 20 comprimate efervescente

      Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc contine 1000 mg Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, aceasta ajuta protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…