Totul despre naut: beneficii, utilizare, posibile riscuri

Totul despre naut: beneficii, utilizare, posibile riscuri Totul despre naut: beneficii, utilizare, posibile riscuri

Ultima actualizare: 10 aprilie 2024

naut

Nautul, numit si fasole garbanzo, este una dintre cele mai vechi plante consumate in lume. Mai exact, nautul reprezinta o parte componenta a anumitor preparate traditionale de peste 7.500 de ani.

In zilele noastre, nautul ramane una dintre cele mai apreciate si sanatoase leguminoase de pe aproape fiecare continent. Dupa soia, nautul este urmatoarea cea mai cultivata si consumata leguminoasa la nivel mondial.

In primul rand, ce este nautul? Nautul este un tip de leguminoasa care ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Alte leguminoase comestibile comune sunt lintea, mazarea, fasolea, soia si arahidele.

De ce este benefic nautul pentru organism? Nautul sporeste senzatia de satietate, ajuta la stimularea digestiei, la mentinerea stabila a nivelului de zahar din sange, la imbunatatirea protectiei impotriva sindromului metabolic si a bolilor de inima si multe altele. Nautul este bogat in proteine, vitamine si minerale, motiv pentru care a fost inclus in dietele vindecatoare, cum ar dieta ayurvedica si dieta mediteraneana. De asemenea, este ingredientul-vedeta al unor preparate renumite, cum ar fi hummusul, care este consumat aproape in fiecare zi in tari precum Israel, Siria, Turcia, Palestina, Iordania si Egipt.


Informatii generale despre naut

Nautul este bogat in fibre si proteine si contine cateva vitamine si minerale importante. Nautul poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2 si la sustinerea functiei creierului si a sistemului nervos.

Nautul este un tip de leguminoasa. Cel mai intalnit tip de naut are forma rotunda si este de culoare bej, insa exista si alte soiuri, cum ar fi nautul negru, verde sau rosu. Nutrientii lor au diverse beneficii pentru sanatate.

Cercetatorii cred ca nautul ar putea fi originar din Levant si Egiptul Antic.

Valorile nutritionale ale nautului

Nautul se lauda cu un profil nutritional impresionant. Contine un nivel moderat de calorii, mai exact 269 per cana (164 grame). Aproximativ 67% dintre aceste calorii provin din carbohidrati, in timp ce restul provine din proteine si grasimi.

naut-nutritie

Nautul ofera, de asemenea, o varietate de vitamine si minerale, precum si o cantitate decenta de fibre si proteine. O cana (164 grame) de naut fiert contine:

  • Calorii: 269
  • Proteine: 14,5 grame
  • Grasime: 4 grame
  • Carbohidrati: 45 de grame
  • Fibre: 12,5 grame
  • Mangan: 74% din valoarea zilnica (VZ)
  • Folat (vitamina B9): 71% din VZ
  • Cupru: 64% din VZ
  • Fier: 26% din VZ
  • Zinc: 23% din VZ
  • Fosfor: 22% din VZ
  • Magneziu: 19% din VZ
  • Tiamina: 16% din VZ
  • Vitamina B6: 13% din VZ
  • Seleniu: 11% din VZ
  • Potasiu: 10% din VZ

Dupa cum poate fi observat, aceasta leguminoasa este o sursa deosebit de buna de mangan si folat (vitamina B9).

Este nautul un superaliment?

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, nautul este oficial un superaliment. Aceasta este o onoare destul de mare pentru o leguminoasa mica. Un „superaliment” nu este o clasificare stiintifica, ci o denumire care indica in general un „aliment care ofera beneficii nutritionale maxime cu un continut minim de calorii. Superalimentele sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti”.

naut-superaliment

Ce beneficii are nautul pentru organism?

Iata 7 beneficii pentru sanatate ale consumului de naut.

1. Nautul poate sustine digestia

Dupa cum am mentionat mai sus, nautul contine multe fibre – in special rafinoza, care este o fibra solubila. Acesta este descompus de bacteriile benefice din intestin, astfel incat colonul poate digera incet nautul. Intestinul joaca un rol vital in mentinerea sanatatii organismului, asa ca imbunatatirea digestiei este un beneficiu minunat.

2. Ar putea ajuta la reducerea nivelului de colesterol

S-a demonstrat ca fibrele solubile reduc nivelul colesterolului total si al colesterolului LDL (cunoscut si sub denumirea de colesterol „rau”), ceea ce reduce riscul de aparitie a bolilor de inima. Cine ar fi crezut ca o leguminoasa atat de mica ar putea avea un impact atat de mare asupra sanatatii?

3. Poate sustine procesul de slabire si de mentinere a greutatii

Deoarece nautul are un continut ridicat de fibre, asigura o senzatie de satietate pentru mai mult timp. Acest lucru inseamna ca nu veti manca in exces, ceea ce va ajuta sa va mentineti nivelul greutatii sau chiar sa slabiti. De asemenea, este folosit la prepararea hummusului. Un studiu finalizat in 2014 a constatat ca adultii care au mancat hummus au avut „un risc cu 53% mai mic de a deveni obezi” si „un risc cu 43% mai mic de a deveni supraponderali”. Un preparat delicios si extrem de aromat, care va ajuta sa va tineti greutatea sub control. Ce poate fi mai minunat?

naut-beneficii-greutate

4. Poate ajuta la gestionarea nivelului glicemiei

Nautul are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca organismul il digera mai incet. In plus, contine amiloza, un tip de amidon care se digera lent. Practic, cand mancati naut, nivelul zaharului din sange si al insulinei nu cresc brusc. Din acest motiv, nautul reprezinta un aliment excelent pentru toata lumea, dar mai ales pentru cei cu diabet.

5. Poate ajuta la intarirea oaselor

Dupa cum am mentionat mai sus, nautul este o sursa excelenta de magneziu. In plus, este bogat in calciu. Aceste doua minerale sunt excelente pentru formarea oaselor puternice.

6. Poate ajuta la stimularea sistemului imunitar

Zincul este un oligomineral extrem de benefic pentru organism. Zincul joaca un rol important in sanatatea imunitara, deoarece inhiba replicarea rinovirusurilor (patogenii care provoaca raceala comuna). Nautul este un aliment cu un continut bun de zinc, un alt motiv intemeiat sa mancati hummus.

7. Are proprietati antioxidante

Nautul contine si seleniu, un alt mineral important. Acesta sustine functia enzimelor hepatice si lupta impotriva compusilor care pot cauza cancer. De asemenea, contine folat, care ajuta la formarea celulelor care previn aparitia cancerului.

Metode de preparare si consum

Nautul este incredibil de usor de adaugat in alimentatie. Este foarte accesibil si disponibil atat la conserva, cat si in forma uscata. Datorita continutului ridicat de proteine, nautul poate fi un inlocuitor excelent pentru carne in alimentatia vegetariana si vegana.

In plus, nautul este versatil, putand fi adaugat la o varietate de feluri de mancare, cum ar fi salate, supe sau sandvisuri.

Este, de asemenea, dupa cum mentionam, un ingredient principal al hummusului, un preparat celebru facut din piure de naut, tahini, ulei de masline, suc de lamaie, sare si usturoi.

naut-preparare

In cele din urma, nautul poate fi prajit si transformat intr-o gustare delicioasa si crocanta sau poate fi adaugat la burgeri si tacos vegetali.

Riscuri potentiale

Oamenii nu ar trebui sa manance naut crud sau alte leguminoase crude, deoarece acestea pot contine toxine si substante greu de digerat. Chiar si nautul fiert are zaharuri complexe care pot fi greu de digerat si care pot provoca gaze intestinale si disconfort abdominal.

Oamenii ar trebui sa introduca treptat leguminoasele in alimentatie, pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu ele.

  • Fibrele si sindromul de intestin iritabil

Unele tipuri de fibre pot agrava simptomele sindromului de intestin iritabil (SII). Persoanele care au aceasta afectiune ar trebui sa consulte un medic, pentru a afla ce tipuri de fibre au voie sa consume.

  • Alergii

Persoanele cu alergii la alte leguminoase, cum ar fi mazarea, lintea si lupinul, pot fi alergice si la naut. In astfel de cazuri, nautul este contraindicat, deoarece pot aparea reactii alergice severe.

naut-riscuri

  • Nautul si potasiul

Beta-blocantele reprezinta un tip de medicamente prescrise adesea pentru tratarea bolilor de inima. Acestea pot determina cresterea nivelului de potasiu in sange.

Potasiul poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, insa un nivel prea mare de potasiu in sange poate afecta rinichii. Persoanele care iau beta-blocante ar trebui sa consume cu moderatie alimente bogate in potasiu, cum ar fi nautul sau bananele.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/chickpeas-nutrition-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/280244

https://hopefoods.com/blog/7-benefits-of-chickpeas-for-your-body-and-taste-buds

https://draxe.com/nutrition/chickpeas-nutrition/