Suplimentele cu vitamina D – cand sunt necesare si cum sa le alegeti

Suplimentele cu vitamina D – cand sunt necesare si cum sa le alegeti Suplimentele cu vitamina D – cand sunt necesare si cum sa le alegeti

Ultima actualizare: 10 noiembrie 2023

D-vitamina

Organismul uman are nevoie permanent de vitamina D, incepand cu primele luni de viata si pana la senectute. Desi acest nutrient poate fi mai usor asimilat, fiind suficienta simpla expunere la soare, deficitul de vitamina D a devenit o problema tot mai des intalnita, mai ales in cazul adolescentilor si adultilor tineri. Explicatia consta in faptul ca acestia isi petrec din ce in ce mai putin timp in aer liber, preferand jocurile pe calculator, interactiunea pe retelele de socializare si alte activitati din confortul locuintei.

Expunerea insuficienta la soare este deseori insotita de o alimentatie nesanatoasa, din care lipsesc alimentele care contin vitamina D, iar in acest context este firesc sa apara carentele despre care vorbeam.

Deficitul de vitamina D poate aparea insa la orice varsta, iar o solutie pentru a preveni complicatiile pe care le implica este administrarea de suplimente care contin acest nutrient.

 


Vitamina D – rol si functii in organism

Vitamina D mai este denumita si „vitamina soarelui”, fiind singurul nutrient esential pe care organismul uman il poate sintetiza sub influenta razelor ultraviolete asupra pielii. Pentru a obtine necesarul de vitamina D, sunt necesare doar 10 minute zilnic de expunere la soare pe ziua respectiva. Vorbim in acest caz de vitamina D3, care este forma cea mai importanta a acestui nutrient, careia i se mai adauga si vitamina D2, continuta in unele alimente.

Primul si poate cel mai important rol al vitaminei D consta in implicarea in metabolismul calciului. Mai precis, ajuta la absorbtia calciului din sistemul digestiv in sange, nutrientul respectiv fiind apoi folosit pentru intarirea oaselor.

Pe langa sustinerea sanatatii oaselor, vitamina D are si un impact semnificativ asupra sistemului imunitar. Aceasta stimuleaza productia de celule imunitare, ajutand organismul sa lupte impotriva agentilor patogeni care provoaca infectiile.

Mai mult, vitamina D este implicata in reglarea functiilor celulare si a mai multor procese metabolice.

 

Suplimentele cu vitamina D – beneficii si administrare

Fiind atat de usor de obtinut, suplimentarea aportului de vitamina D se recomanda doar in anumite situatii. In primul rand, suplimentele cu vitamina D sunt foarte importante in primii ani de viata, incepand chiar cu perioada alaptarii. In acest timp, oasele cresc si se dezvolta, astfel ca organismul are nevoie de vitamina D pentru a putea asimila calciul si fosforul – minerale indispensabile sistemului osos.

De asemenea, suplimentele cu vitamina D se recomanda persoanelor imobilizate la pat si celor care, din diverse motive, nu se pot expune frecvent la actiunea razelor soarelui. De asemenea, persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au o capacitate mai scazuta de sintetiza vitamina D sub actiunea razelor ultraviolete, astfel ca ar putea avea nevoie de suplimente.

In ceea ce priveste beneficiile administrarii unor astfel de suplimente, acestea sunt urmatoarele:

 

  • Prevenirea rahitismului

Rahitismul este o boala care apare la varste fragede si este urmarea deficitului de calciu si fosfor, care afecteaza dezvoltarea sistemului osos. Dupa cum am spus, vitamina D este importanta pentru absorbtia acestor doua minerale, astfel ca o suplimentare a acestui nutrient, insotita de o alimentatie bogata in calciu si fosfor, previne aparitia acestei boli, care poate avea consecinte ireparabile pentru tot restul vietii.

  • Mentinerea unei danturi sanatoase

Cele doua minerale de care am amintit joaca un rol important si in ceea ce priveste dezvoltarea dintilor si mentinerea unei danturi sanatoase. Astfel, suplimentele de vitamina D administrate in cazul copiilor stimuleaza aparitia dintilor de lapte si, ulterior, a danturii permanente. In cazul adultilor, aceste suplimente ajuta la mentinerea unei danturi sanatoase, intrucat calciul si fosforul intaresc smaltul dintilor, facandu-i mai rezistenti in fata bacteriilor si prevenind aparitia cariilor.

  • Imbunatatirea mobilitatii

Calciul absorbit in sange cu ajutorul vitaminei D este implicat si in functionarea muschilor, favorizand contractiile in timpul miscarilor. Astfel, suplimentele cu acest nutrient, administrate copiilor de varste fragede, ii ajuta sa invete sa se ridice si apoi sa mearga singuri, in timp ce, in cazul adultilor, mentin functionalitatea muschilor si contribuie la dezvoltarea acestora.

  • Intarirea sistemului imunitar

Suplimentele cu vitamina D au si rolul de a imbunatati imunitatea organismului, ajutandu-l, astfel, sa se protejeze de infectii si, totodata, sa se refaca mai usor dupa astfel de episoade. Explicatia consta in faptul ca vitamina D stimuleaza activitatea unor celule imunitare si totodata le imbunatateste capacitatea de a recunoaste si de a lupta impotriva agentiilor patogeni.

In acelasi timp, aceste suplimente reduc riscul aparitiei bolilor autoimune, aparute din cauza faptului ca sistemul imunitar ataca celulele propriului organism, pe care le confunda cu agenti patogeni.

 

Cum alegeti suplimentele cu vitamina D? Sfaturi si recomandari

Trebuie precizat mai intai de toate ca administrarea suplimentelor cu vitamina D nu se face la libera alegere a fiecaruia, ci doar dupa consultarea unui medic. Pe baza unui examen clinic si a analizelor, acesta isi poate da seama daca pacientul are sau nu nevoie de suplimentarea acestui nutrient, iar in acest sens va face si recomandari personalizate.

Acestea se refera in mod special la doza zilnica recomandata, care variaza in functie de varsta, sex, starea de sanatate, dar si de nivelul de expunere la soare. Spre exemplu, persoanele care locuiesc in zone de campie pot avea nevoie de mai putine unitati suplimentare decat cele din zonele in care soarele nu este la fel de generos.

In general, pentru copiii cu varsta de pana in 12 luni, doza zilnica recomandata este de 400 de UI (unitati internationale) pe zi, in timp ce dupa varsta de un an si pana la majorat, sunt necesare 600 de astfel de unitati zilnic. Necesarul zilnic ramane acelasi pana la varsta de 70 de ani, dupa care creste la 800 de unitati pe zi.

In ceea ce priveste femeile gravide, in cazul acestora doza zilnica recomandata variaza de la caz la caz, insa valorile se incadreaza intre 600 si 800 de unitati.

Mai trebuie spus ca vitamina D3 – cea care este sintetizata de piele, sub actiunea razelor solare – este cel mai usor absorbita de organism, astfel ca sunt recomandate in general suplimentele care contin aceasta forma a nutrientului.

Suplimentele sunt disponibile sub diverse forme, cum ar fi capsule, comprimate cu administrare orala sau solutii lichide concentrate, care se administreaza sub forma de picaturi.

Dupa inceperea suplimentarii, este necesar ca nivelul de vitamina D din sange sa fie monitorizat periodic, astfel incat dozele sa poata fi ajustate in functie de raspunsul organismului si recomandarile medicului.

 

Farmacistul Catena va recomanda: